آذربایجان غربی مهیای توسعه تبادلات فرهنگی و گردشگری با شرق ترکیه
ارومیه- ایرنا- آذربایجان غربی که در همسایگی چهار استان شرقی ترکیه قرار دارد، مهیای توسعه تبادلات فرهنگی و گردشگری با این استان هاست و مدیران و فعالان اقتصادی استان های مرزی ترکیه نیز با آگاهی بر این مهم در حال پیشی گرفتن برای همکاری با آذربایجان غربی هستند.
به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی به علت اینکه تنها استان مرزی کشورمان با ترکیه بوده و بیش از 550 کیلومتر مرز با بهره مندی از سه گمرک رسمی با این کشور دارد، بهترین گزینه توسعه همکاری های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و گردشگری برای استان های شرق ترکیه به شمار می رود.
'وان'، 'آغری'، 'ایغدیر' و 'حکاری' چهار استان مرزی کشور ترکیه با آذربایجان غربی به شمار می رود که هر کدام نگاه ویژه ای به این استان با ظرفیت های قابل توجه اقتصادی، گردشگری و فرهنگی دارند.
دارا بودن ظرفیت های میزبانی و اعزام گردشگر با توجه به اشتراکات فرهنگی، زبانی و دینی، وجود صدها مجموعه میراث فرهنگی ثبت شده ملی و 2 مجموعه میراث ثبت شده جهانی، استفاده کامل از ظرفیت سه مرز سرو - اسندره، رازی - کاپی کوی و بازرگان - گوربولاغ در ورود و خروج مسافر از دو طرف و همچنین دارا بودن توانمندی های فرهنگی و دینی نظیر تولیدات سینمایی قابل توجه، هنرهای تجسمی و پتانسیل های دینی و قرآنی از جمله داشته های ارزشمند آذربایجان غربی است که توجه ویژه فعالان حوزه فرهنگی و گردشگری استان های شرق ترکیه را به این استان موجب شده است.
سالانه صدها هزار نفر از مردم 2 طرف مرز برای انجام گردش های کوتاه، میان و بلندمدت بین استان های آذربایجان غربی و چهار استان مرزهای شرقی کشور ترکیه تردد می کنند که این امر لزوم نگاه بهتر فرهنگی و گردشگری و اجرای طرح های تبیین کننده فرهنگ این استان به مسافران ورودی و شهروندان خروجی از مرزها را تبیین می کند.
در هفته های گذشته هیات های زیادی از استان های مرزی و غیرمرزی شرق کشور ترکیه به آذربایجان غربی سفر کردند که از جمله آنها می توان به حضور هیات هایی از استان های وان، دیاربکر، آغری و هیات های مختلف اقتصادی، فرهنگی و گردشگری اشاره کرد.
با در کنار هم قرار دادن حضور هیات های اقتصادی، فرهنگی و گردشگری استان های ترکیه ای، ظرفیت های موجود استان، نقش غیرقابل انکار این استان ها در تحقق هدفگذاری 30 میلیارد دلاری تجارت بین 2 کشور و سند امضا شده در سال 1394 بین استانداران دو طرف مرز می توان اهمیت این ارتباط 2 طرفه را بیشتر فهمید.
در سندی که در اردیبهشت ماه سال 1394 بین استانداران آذربایجان غربی از ایران و وان، حکاری، آغری و ایغدیر از ترکیه در خوی به امضا رسید، مبادله های فرهنگی جایگاه ویژه ای داشتند به طوری که در این سند از 23 بند امضا شده، 9 بند به همکاری فرهنگی، دانشگاهی و گردشگری مربوط می شود.
برگزاری همایشها، نمایشگاهها و تورهای مشترک گردشگری از شهرهای مختلف استانهای مرزی 2 کشور، تبادل دانشجو و استاد بین 2 طرف مرز، برگزاری پنلهای علمی و فنی مشترک بصورت دورهای، برگزاری هفته های فرهنگی، جشنواره های هنری از جمله شبهای شعر، تئاتر و موسیقی، عقد سند خواهرخواندگی میان شهرهای مرزی 2 طرف از جمله بخش های این سند امضا شده به شمار می رود.
مسئولان فرهنگی و گردشگری استان آغری به عنوان آخرین مسئولان این استان های مرزی میهمان مسئولان شهرهای مختلف و حوزه های مختلف فرهنگی و گردشگری آذربایجان غربی بودند که در این دیدارها، برنامه ریزی های خوبی در راستای توسعه تبادلات فرهنگی انجام شد.
حجت الاسلام محمدباقر کریمی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی در دیداری که با هیات اعزامی از آغری داشت، گفت: آذربایجان غربی ظرفیت های هنری و فرهنگی زیادی دارد که از جمله آنها می توان به هنرمندان زبده در حوزه های عکس، هنرهای تجسمی شامل مجسمه سازی، نقاشی و دیگر هنرهای مرتبط، تالیف و ترجمه کتاب اشاره کرد.
وی افزود: علاوه بر آن، صنعت چاپ موجود در آذربایجان غربی از جمله صنایع پیشرفته کشور و جزو استان های برتر در ایران به شمار می رود که می توان از این ظرفیت در راستای توسعه مبادله های فرهنگی بهره برد.
وی با تاکید بر اینکه مدیران آذربایجان غربی به استانهای ترکیه ای هم مرز با این استان نگاه ویژه و خاصی دارند، اضافه کرد: ما آماده همکاری در همه سطوح هستیم و بیشترین توان خود را برای توسعه تبادلات فرهنگی به کار می گیریم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی توسعه صنعت توریسم هنری را از جمله عوامل ارتقای مبادله های فرهنگی در 2 طرف مرز ایران و ترکیه ارزیابی کرد و ادامه داد: این استان توان قابل توجهی در حوزه سینما و تئاتر به ویژه تئاتر کودکان داراست که می تواند در آشنا کردن مردم شرق ترکیه با فرهنگ این استان مفید باشد.
حجت الاسلام کریمی موسیقی عاشیقی را با ابزارهای موسیقایی منحصر بفردی که دارد، ظرفیت مشترک شمال غرب ایران و شرق ترکیه عنوان کرد و گفت: از این ظرفیت به خوبی بهره برده نشده و می توان آن را در راستای توسعه ارتباط فرهنگی با نگاه ویژه دنبال کرد.
وی از آمادگی آذربایجان غربی برای برگزاری نمایشگاه های مشترک خبر داد و اظهار کرد: این نمایشگاه ها بهترین فرصت برای دستیابی به اهداف مسئولان استان های مرزی ایران و ترکیه در ارتقای سطح همکاری ها در حوزه فرهنگ، هنر و گردشگری به شمار می رود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی استفاده از ظرفیت های قرآنی این استان غنی را مورد تاکید قرار داد و افزود: ما آماده ایم که ضمن میزبانی از فعالان قرآنی استان های شرقی ترکیه، اساتید قرآنی در بخش قرائت، حفظ و مفاهیم را به استان های شرقی ترکیه اعزام کنیم تا علاوه بر اجرای برنامه های قرآنی، آموزش کودکان و نوجوانان را در این خصوص برعهده بگیرند.
ابومحسن بولوت/ebumuhsin bulut/ مدیر فرهنگ و گردشگری استان آغری ترکیه نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از حضور چندین باره در آذربایجان غربی، توسعه تبادلات را در حوزه فرهنگ و توریسم از اهداف مدیران این استان دانست و گفت: همکاری های خوب فرهنگی و گردشگری بین استان آغری و آذربایجان غربی وجود دارد که ما مصرّ هستیم این تبادلات را روز به روز بیشتر کنیم.
وی اضافه کرد: وجود مرز امن و قدیمی بازرگان - گوربولاغ بین ایران و ترکیه در امتداد مرز بین استان های آذربایجان غربی و آغری که از طرف ترکیه به صورت 24 ساعته فعالیت می کند، ظرفیتی بی نظیر برای توسعه صنعت گردشگری به شمار می رود.
وی با اشاره به اینکه استان آغری ترکیه مسیر اتصال آذربایجان غربی به اروپاست، اظهار کرد: در راستای ارائه خدمات بهتر به مسافران ایران، کریدور ویژه ای در مرز ایران باز شده است تا مشکل خاصی برای مسافران ایجاد نشود.
مدیر فرهنگ و گردشگری استان آغری ترکیه با اشاره به اینکه فعالیت گردشگری مختص اعزام و میزبانی مسافر نیست، ادامه داد: اجرای برنامه های فرهنگی، هنری و ارائه اطلاعات گردشگری به شهروندان 2 طرف مرز از جمله کارهایی است که می تواند در توسعه تبادلات فرهنگی موثر باشد.
'بولوت' تاکید کرد: ما به دنبال آشنا کردن مردم استان آغری با ایران به ویژه آذربایجان غربی هستیم و در این خصوص از هر طرح ابتکاری استقبال می کنیم.
وی از برنامه ریزی این استان برای حضور خبرنگاران استان آغری در آذربایجان غربی خبر داد و گفت: ما مشتاق هستیم تا از خبرنگاران و اصحاب رسانه این استان نیز میزبانی کرده و جاذبه های گردشگری شمال شرق ترکیه را به آنان نشان دهیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی نیز در دیدار با هیات اعزامی از آغری ترکیه با اشاره به وجود بیمارستان های مجهز و امکانات پزشکی مطلوب در این استان، گفت: توسعه گردشگری سلامت می تواند توسعه اقتصادی را به دنبال بیاورد.
جلیل جباری اظهار کرد: آمادگی داریم تا برای مسئولان دفاتر خدمات مسافرتی استان های همجوار ترکیه، تور اینفو به منظور آشنایی با موقعیت ها و جاذبه های تاریخی گردشگری آذربایجان غربی برگزار کنیم تا بتوانند برنامه ریزی مناسبی برای تدوین بسته های سفر داشته باشند.
وی همچنین پیشنهاد کرد تا اصحاب رسانه و شبکه های تلویزیونی مستندساز کشور ترکیه به این استان سفر کنند و پتانسیل های گردشگری و فرصت های سرمایه گذاری منطقه را بازگو کنند.
جباری با قدردانی از حضور هیات گردشگری از ترکیه در ارومیه، گفت: ارومیه و آذربایجان غربی دارای آثار تاریخی و گردشگری بی نظیری است که موقعیت جغرافیایی آن نیز به اهمیت موضوع می افزاید.
به گزارش ایرنا، همواره مسئولان استان های مرزی ایران و ترکیه بر ایفای نقش فعال تر در توسعه مراوده های بین 2 طرف مرز تاکید داشته اند که می توان با عزم بهتر و انجام برنامه های مختلف قابل اجرا این خواسته را به اجرا درآورد تا علاوه بر نقش آفرینی موثر در توسعه شمال غرب ایران و شرق ترکیه، اشتغال بیشتر، درآمدزایی مستمر و عواید جانبی آنها را نیز محقق کرد.
2093/3072/1772
گزارش: صابر چهرقانی انتشار: مجید ملازاده