بیماریهای قابل درمان با زالو و عوارض بعد از زالو درمانی
چه کسانی نباید زالو درمانی کنند-عوارض زالو درمانی صورت
کی از درمانهای سنتی که این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است زالو درمانی است. این روش درمانی ابتدا در مصر وجود داشت و پس از آن به ایران و همچنین کشورهای اروپایی راه یافت.
زالو از نرمتنان آبزی است که در شالیزارها و مردابهازندگی میکند. برخی از انواع زالو بسیار سمی و خطرناک هستند و بعضی از انواع زالوها مفید و آثار درمانی ارزندهای دارند. استفاده از زالو برای درمان برخی بیماریها مانند خونرسانی دوباره به مناطقی از بدن که عروق وریدی آسیب دیده و یا بسته شدهاند را زالو درمانی میگویند. این درمان سنتی تاریخچهای طولانی دارد و ابن سینا در کتاب قانونش به انواع زالو و زالوهای سمی اشاره کرده است. خاصیت درمانی زالو در بزاق دهانش است که یک ماده ضد انعقاد به نام هیرودین دارد و موجب بازشدن گرفتگی رگها و افزایش خونرسانی به مغز و بدن میشود.
در درمان با زالو ابتدا باید بدن را پاکسازی و آماده کرد که این پاکسازی میتواند با کمک غذا یا داروهای گیاهی صورت پذیرد. همچنین در انجام تمام اعمال یداوی باید فرد قوت و توان خوبی داشته باشد.
افراد نباید درگیریهای ذهنی, خستگی, افسردگی, استرس یا … داشته باشند و شرایط روحی بیمار نیز خوب باشد تا در روند اعمال یداوی فرد دچار مشکل نشود. به افراد توصیه میشود افراد برای انجام اعمال یداوی حتماً به مراکزی مراجعه کنند که مورد تایید وزارت بهداشت است.
عصارهی آب دهان زالو شامل دو دسته از مواد هستند که گروهی به عنوان نروترانسمیتر بر روی پایانههای عصبی عمل میکنند و موجب تحریک عمومی روی نقاط طب سوزنی میشوند و دسته دیگر که بر روی گردش خون عمومی و مویرگها عمل کرده و به عنوان ضد انعقاد ، ضد تورم و ضد درد ایفای نقش میکنند.
انتقال بیماری از طریق زالو-عوارض بعد از زالو درمانی
خواص زالو درمانی
در حال حاضر در دنیا از این روش برای بهبود جریان گردش خون در موضع جراحی و پیوند اعضا استفاده میشود. استفاده از زالو به خصوص در جراحیهایی که عضوی پیوند شده ، موجب میشود تا علاوه بر خونرسانی و تغذیه بهتر اندام از ایجاد بافت سیاه و التهاب در ناحیه جراحی پیشگیری شود. همچنین در برخی از کشورها برای درمان آب سیاه چشم نیز که به دلیل اختلال در شبکه عروقی چشم به وجود میآید از انداختن زالو در اطراف چشم استفاده میکنند.
یکی دیگر از کاربردهای اعجاب انگیز زالوها خاصیت آنها در تسکین درد و کاهش التهابهای مفصلی و استخوانی است. درمانگران شیوههای طبیعی درمان ، به افرادی که دچار بیماریهای مفصلی و استخوانی هستند مثل بیماران مبتلا به آرتروز و آرتریت توصیه میکنند شیوه زالو درمانی را تجربه کنند. در این شیوه زالوها با مکیدن موضعهایی که درمانگر مشخص میکند آنزیمهای ضد درد و ضدالتهاب را به بدن فرد منتقل میکنند که این آنزیمها با جریان گردش خون به طور کامل موضع موردنظر را درگیر میکند. به این ترتیب علاوه بر تسکین درد و التهابها، خستگی و کوفتگی عضلات را میتوان با گزش زالوها درمان کرد.
خواص زالو
۱- خاصیت بیحسکنندگی : باعث کاهش درد موضعی هنگام نیش زدن میشود که عمدتاً به دلیل وجود ماده هیرودین ( Hirudin ) است.
۲- خاصیت گشادکنندگی عروق : به دلیل وجود ماده هیستامین است.
۳- خاصیت ضدانعقادی : به دلیل وجود آنزیم هیالورونیداز موجود در بزاق زالو است. این آنزیم خاصیت آنتی بیوتیکی و حل کردن موکوس بسیار قوی دارد به طوری که در درمان گلوکوم هم بسیار موثر است.
۴- خاصیت آنتی بیوتیکی : این خاصیت اخیراً مورد توجه بسیاری قرار گرفته و بر بیماریهای ناشی از استاف طلایی و میکروب سل و اسهال خونی و دیفتری موثر است.
۵- خاصیت ضدالتهابی و ضدلختهای
زالو درمانی پشت گوش-عکس زالو درمانی-مراکز زالو درمانی در تهران
دیگر بیماریهای قابل درمان با زالو درمانی
بیماریهای پوستی: درمان بیماریهای پوستی یک از موارد درمانی مهم و ممتاز در زمینه زالو درمانی میباشد.
اسپاسم و دردهای عضلانی: با زالو اندازی روی مناطق دردناک میتوان درد را کاهش داد و اسپاسم را مرتفع نمود.
بیماریهای دستگاه حرکتی: بیماریهای دستگاه حرکتی شایعترین بیماری زمان حاضر میباشد که این روش میتواند بسیار کمککننده باشد.
تورم چشمها: زالودرمانی نتایج موفقیتآمیزی در درمان تورمهای چشمی داشته است.
بیماریهای قلبی و عروقی: تنگی عروق سیاهرگی مربوط به گشادی رگ میشود که اغلب بر اثر تضعیف بافت پیوندی میباشد که استفاده از این روش برای درمان آن کمککننده است.
اختلال گردش خون: اختلال گردش خون دست و پا (دست و پای سرد) به وسیله زالو در محدوده ستون مهرهها قابل درمان است.
صدمات: زالو درمانی موقعیت خوبی را در درمان کوفتگی صدمات، خون مردگی و ورم کسب کرده است.
بیماریهای گوش: ۲ الی ۴ زالو پشت هر گوشی در فواصل زمانی می تواند اثربخش باشد.
عوارض دیابت: برطرف کردن عوارضی که بیماری دیابت یا قند خون بالا بر روی چشمها و پاها بر جای میگذارد.
سردرد و سینوزیت مزمن: در سردردهای شدید و همچنین عفونت سینوسها درمان با این روش کارساز است.
نقرس: کاهش درد شدید پاها در اثر بیماری نقرس
واریکوسل: از بین بردن عوارض مربوط به واریکوسل بیضهها و درمان ضعف اسپرم مردان
واریس: درمان پیچخوردگی رگها یا همان واریس پا
چه افرادی برای زالو درمانی مناسب هستند؟
زالو از لحاظ مزاجی، دارای مزاج سرد و خشک است و حکیمان مشهور ایران زمین در این رابطه معتقد بودهاند که بهترین افراد برای درمان با روش این روش افرای هستند که مزاجشان گرم و تر و یا در اصطلاح دموی مزاجها هستند و بدترین افراد برای زالو درمانی افراد سرد و خشک هستند که در اصطلاح معروف به سوداوی مزاجان هستند.
عوارض زالو درمانی
گاهی ممکن است پس از زالودرمانی عوارض بسیار محدودی در بیمار مشاهده شود که البته احتمال بروز برخی از آنها بسیار نادر است. خونریزی زیاد از محل گزش به ویژه در شرایطی که تعداد زالوهای استفاده شده زیاد باشد از شایعترین این عوارض است. همچنین حساسیت به زالو از موارد بسیار نادر ولی محتمل است. به طور کلی زالودرمانی یکی از شیوههای درمانی کم خطر و کم عارضه است. البته باید توجه داشته باشید که خطرات محدود این شیوه درمانی در صورتیکه به متخصص متبحر و آشنا به طب سنتی مراجعه کنید قابل کنترل و پیشگیری است.
درمان بیماریها را با زالو
امروز زالودرمانی در مکاتب طب سنتی جایگاه ویژهای دارد و خوشبختانه برخی از کاربردهای درمانی آن بر متخصصان و پزشکان طب مدرن نیز آشکار شده است بهگونهای که این درمانگران از زالودرمانی برای تسریع رونددرمانی و دریافت نتیجه بهتر در برخی از اقدامات درمانی خود بهره میبرند.
از ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، درمانگران از «زالو» برای درمان برخی از بیماریها استفاده میکردند و آن را شیوهای موفق و موثر در درمان بیماریها میدانستند.
در برخی از این منابع به تاثیر «زالودرمانی» در تصفیه و پاکسازی خون در انسانها اشاره شده است. درمانگران بسیاری در قرن هفدهم و هجدهم میلادی از زالو، این جانور شفابخش برای درمان بیماران خود بهره میبردند.
در متون طب سنتی ایران نیز مانند آثاری که به قلم حکیمان و دانشمندانی چون ابنسینا، عقیلی و جورجانی به رشته تحریر در آمده، از زالو بهعنوان یکی از روشهای خارج ساختن خون از بدن در کنار «فصد» و «حجامت»، شیوههای دیگر درمانی در طب سنتی و برخی از مکاتب درمانی در جهان نام بردهاند.
امروز نیز زالودرمانی در مکاتب طب سنتی جایگاه ویژهای دارد و خوشبختانه برخی از کاربردهای درمانی آن بر متخصصان و پزشکان طب مدرن نیز آشکار شده است بهگونهای که این درمانگران از زالودرمانی برای تسریع رونددرمانی و دریافت نتیجه بهتر در برخی از اقدامات درمانی خود بهره میبرند.
با دکتر ژیلا نقیبی هرات، دکترای تخصصی فیزیولوژی پزشکی و محقق و درمانگر طب سنتی به گفتوگو نشستیم تا بیشتر از زالو و شیوه درمانی زالودرمانی بدانیم.
کاربرد زالو در جراحی پلاستیکدر حال حاضر در دنیا از زالودرمانی بیشتر بهدلیل قابلیتهای این شیوه درمانی در درمان بیماران پس از جراحیهای پلاستیک، پیوند پوست یا پیوند انگشتان قطع شده مورد استفاده قرار میگیرد. تاثیر درمانی این زالوهای کوچک در پیوند بهتر اعضای پیوند شده و پیشگیری از ایجاد بافت سیاه یا نرسیدن خون به موضع پیوند داده شده است. به جزاعمال جراحی، زالو درمانی در درمان حالتهای التهابی پوست و مفاصل به کار میرود. بهعنوان مثال در بیماریهایی مانند آرتروز، آرتریت، آرتریت روماتوئید که با التهاب مفاصل همراه است، زالو درمانی میتواند بسیار موثر باشد. از طرفی برخی از بیماریهای پوستی، آکنه، آبسه و التهابها و قرمزیهای پوست نیز با کمک این شیوه قابل درمان و تسکین است.
خاصیت ضدانعقادی بزاق زالوزالو در فک خود ۳ آرواره دارد که به هنگام گزش این ۳ آرواره را در پوست بدن انسان وارد میکند. این جانور در عین حال که خون را میمکد، آنزیمهایی را از طریق تزریق بزاق به بدن گیرنده وارد میکند. این آنزیمها متنوع و با خواص گوناگونی هستند که بر این اساس اثرات درمانی درمان با زالو بروز میکند. هیرودین یکی از این آنزیمهاست که یکی از قویترین مهارکننده انعقاد خون به شمار میرود که در طبیعت موجود است. این آنزیم از لختهشدن خون جلوگیری میکند و باعث افزایش جریان خون در اندامها میشود و در طب مدرن مادهای مشابه این آنزیم ساخته شده است که در جراحیهای قلب کاربرد بسیار دارد. وقتی گزش زالو و مکش خون پایان مییابد بهدلیل وجود این آنزیم است که خونریزی پس از پایان گزش همچنان ادامه پیدا میکند.
از زالو چه میدانید؟زالو از خانواده نرم تنان است و در آب زندگی میکند. این جانور انواع مختلفی دارد و نوعی از آنکه در آبهای جاری زندگی میکند، رنگ آن سبز تیره است و ۲ نوار قهوهای کم رنگ در سراسر بدنش کشیده شده و آنها خواص درمانی دارند. زالوهایی که در لجن زارها رشد و زندگی میکنند یا قرمز رنگ، سیاه یا پرز دار هستند برای مصارف درمانی مناسب نیستند.
درمان واریس با زالودر برخی از بیماریهای عروقی وریدی مانند واریس نیز از زالو درمانی و اثرات مثبت آن میتوان بهره برد. از آنجا که زالو تمایل زیادی به خوردن خون وریدی دارد که در آن دی اکسید کربن زیاد است، زالودرمانی میتواند تاثیر زیادی در بهبود احتقانها و گرفتگیهای عروقی لختههای موجود در رگهای وریدی داشته باشد.
بزاق زالو؛ آنتی بیوتیک طبیعیبرخی از آنزیمهای موجود در بزاق زالو خاصیت بیحسکنندگی دارند بهطوری که هنگام گزش زالو موجب میشوند فرد دردی را احساس نکند. برخی از این آنزیمها خواص ضدالتهابی داشته و نقش درمانی موثری در درمان التهابهای پوستی و مفصلی دارند. علاوه بر این، خاصیت آنتی بیوتیکی یکی دیگر از خواص آنزیمهای بزاق زالوست. بهعلت وجود این آنزیم در بزاق زالوها درمان بیماریهای پوستی از قبیل آبسههای پوستی یا آکنههای صورت که بروز آنها با دخالت میکروبها نیز همراه است درمان میشوند. در حقیقت این آنزیمها میتوانند التهاب، تورم و قرمزی پوست را برطرف کنند و خواصی چندمنظوره داشته باشند.
از عفونتهای دندان پیشگیری کنیدبرخی درمانگران طب سنتی بر این باورند، اگر از شیوه زالودرمانی در ناحیه فک و صورت بهصورت مستمر استفاده شود این کار میتواند، تاثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به عفونتهای دندان و لثه داشته باشد. به این ترتیب، افرادی که از این شیوه استفاده میکنند در مقایسه با دیگر افراد ایمنی بیشتری نسبت به عفونتهای دهان و دندان دارند. از طرفی، گروهی دیگر از درمانگران معتقدند، استفاده از زالودرمانی در منطقه قلب موجب پیشگیری از سکتههای قلبی در افراد میشود. اگر چه این هنوز تجربه اساتید طب سنتی و یافتههایشان است و هنوز در جایی بهصورت علمی ثبت و ضبط نشده است. شواهدی نیز وجود دارد که در برخی از کشورها برای درمان آب سیاه چشم نیز که بهدلیل اختلال در شبکه عروقی چشم بهوجود میآید از انداختن زالو در اطراف چشم استفاده میکنند.
زالودرمانی هفتهای یک باردرصورتی که زالودرمانی باید چندبار بهصورت مستمر در یک موضع انجام شود تا نتایج درمانی، بروز کند، درمانگر مدت زمانی را تعیین میکند تا زخمهای ناشی از گزش زالو بر پوست بیمار درمان شود. معمولا برای درمان محل گزش ۳ تا ۴ هفته زمان لازم است. بنابراین بیمار پس از سپری شدن این مدت میتواند دوباره از این شیوه استفاده کند اما اگر موضع درمان متفاوت است بیمار میتواند در موضعهای مختلف و به فاصله یک هفته بعد از زالودرمانی قبلی این شیوه را تکرار کند و از خواص درمانی زالودرمانی بهرهمند شود.
این هشدار را جدی بگیریددر متون طب سنتی به یکی از عوارض جدی و ناخواسته زالو اشاره شده و برای درمان آن توصیههایی مطرح شده است. این اتفاق اگر چه ممکن است امروز بهدلیل افزایش آگاهی مردم کمتر بروز کند اما گاهی بیدقتی و بیتوجهی به مسائل بهداشتی ممکن است موجب بروز چنین اتفاقی شود. در متون طب سنتی به این نکته اشاره شده است که گاهی مردم با نوشیدن آب چشمه یا رودخانه ناخواسته و بدون آگاهی، به همراه آب زالویی را بلعیدهاند که این زالو در طول مسیر حلق خود را به دیواره حلق چسبانده و به مرور با مکیدن خون و بزرگ شدن موجب تنگی و دشواری تنفس میشود. متاسفانه در برخی متون اشاره شده که درماننکردن به موقع این عارضه در نهایت موجب مرگ افراد خواهد شد.
چگونه ترستان را رفع کنید؟وقتی بیماری برای درمان به درمانگر مراجعه میکند و درمانگر طب سنتی شیوه زالو درمانی را به او پیشنهاد میکند باید مقدماتی را برای شروع درمان فراهم کند. ما ابتدای امر توضیحاتی مقدماتی به بیمار میدهیم و او را با زالو و چگونگی مکانیسم درمانی آن آشنا میکنیم. همانطور که میدانید، زالو جانور بسیار کوچکی است که ظاهر چندان خوشایندی ندارد بهویژه وقتی بخواهد روی بدن قرار گیرد و روی پوست حرکت کند. بنابراین به بیمار توضیح میدهیم تا با این شیوه آشنا شود تا راحتتر بتواند مراحل درمانی را تحمل کند زیرا استرس و اضطراب بیمار تاثیر این شیوه درمانی را کاهش داده و در مواردی بیاثر میکند.
نکات طلایی زالو درمانیجای گزش زالو در غالب موارد عفونت نمیکند و تهدیدی برای بیمار محسوب نمیشود. علت این مسئله ترشح آنزیمهای ضدباکتری و با خاصیت آنتیبیوتیکی است که در بزاق زالو وجود دارد اما از آنجا که در موارد بسیار نادر عفونت دیده شده پس از استفاده از این شیوه درمانی مصرف یک دوره از آنتی بیوتیک تجویز میشود.
برای امتحان این مطلب که زالو قبلا مورد استفاده قرار نگرفته راه سادهای وجود دارد. پیش از هر چیز باید ظاهر زالو را درنظر بگیرید که سبزرنگ بوده و ۲ نوار قهوهای روشن تمام سطح بدنش را پوشانده است. پس از آن برای اطمینان از استفادهکردن زالو در گذشته آن را درون ظرف آبی قرار دهید و ظرف را به سرعت بچرخانید. اگر زالو پیش از این استفاده شده باشد در اثر این چرخش بخشی از خونی را که قبلا مصرف کرده پس میدهد و در غیراین صورت واکنشی از خود نشان نمیدهد.
استفاده از زالودرمانی همانند حجامت برای کودکان بیشتر از ۲ سال و سالمندان زیر ۶۰ توصیه شده است. با وجود این برخی از درمانگران بر این باورند که زالودرمانی و حجامت را حتی در دوران نوزادی نیز درصورت بیماری میتوان تجویز کرد.
افرادی که دچار کم خونی هستند باید پیش از استفاده از این شیوه با متخصص و درمانگر خود مشورت کنند و مضرات و منافع این شیوه را بررسی کرده و سپس برای درمان به روش زالودرمانی اقدام کنند.
خانمهایی که در دوره قاعدگی قرار دارند نیز بهتر است پس از اتمام این دوره برای درمان اقدام کنند اما اگر شرایط بیماری بهگونهای است که پزشک درمان را لازم میداند بهتر است از این شیوه استفاده کنند.
درمتون قدیمی طب سنتی به این نکته اشاره شده که درمانگران علاوهبر آنکه از زالو برای خروج خون از بدن استفاده میکردند از محتویات بدن جانور نیز داروهایی تهیه کرده و برای درمان برخی ازبیماریهای پوستی و بهداشتی مورد استفاده قرار میدادند.
کاربرد زالو در بهبود درد مفصل
زالودرمانی دردهای استخوان، مفاصل و التهاب بافتهای مجاور را که در آرتروز یا آرتریت روماتوئید وجود دارد، تحتتأثیر خود قرار داده و تسکین میدهد. در حقیقت آنزیمهای ضدالتهاب و ضددردی که در بزاق زالو وجود دارد، میتواند خستگی عضلات را بهبود بخشد و در کنار آن با خونرسانی بهتر عضو یا بخشی که زالودرمانی در آن صورت گرفته التهاب را کاهش دهد. بررسیهای انجام شده روی بیمارانی که دچار درد مفاصل، درد زانو یا انگشتان دست بودند، نشان داد که زالودرمانی باعث کاهش درد و بهبود محدودیتهای حرکتی بیماران است. تکرار این روش درمانی تاثیر را بیشتر و طولانیتر میکند.
توصیه های قبل از زالو درمانی
درمان های طب سنتی ایران – توصیه های قبل از زالو درمانی که باید به یاد داشته باشید و از آن پیروی کنید.
۱ – تمام اداب حجامت و فصد ( زمان , مکان , رژیم غذایی قبل و بعد) درباره زالو درمانی هم صادق است.
۲ – قرص وارفارین و آسپرین , دی پیریدامول , اسویکس , کلوپیدگرل , و قرص های مسکن حداقل از سه روز قبل از زالو درمانی باید قطع شود.
۳ – موهای موضع زالو درمانی باید پاکسازی و تراشبده شود.
۴ – برای زالو درمانی موضع پا و زالنو و مچ پا یک جفت دمپایی راحتی به همراه بیاورید.
۵- ۲۴ساعت قبل از زالو درمانی مقاربت جنسی نداشته باشید.
۶ – موضع زالو درمانی را فقط با آب خالی و صابون های غیر معطر قبلا شستشو دهید (از عطر و ادکلن و شوینده های معطر استفاده نکنید)
۷ – پس از زالو درمانی موضع زالو اغلب اوقات , خون ریزی دارد و برای پیشگیری و سایر مشکلات , برنامه کاری , سفر , مهمانی پس از زالو درمانی نداشته باشید لااقل ۸ ساعت پس از آن در استراحت و آرامش به سر ببرید
۸ – برای زالو درمانی عجله نکنید , ابتدا با داروهای گیاهی خاص , بادکش و حجامت و فصد باید خون وکبد پاکسازی شود و سپس زالو درمانی اثر فوق العاده ای خواهد داشت.
۹ – مصرف غذاهای سرد (لبنیات , تخم مرغ , برنج , مرغ , خیار و کاهو , کیوی , میوه نارس و ترش , ماکارونی , آش جو و آلوچه و …)قبل از زالو درمانی مجاز نیست (حداقل ۸ ساعت)
۱۰ – مصرف رب انار , آب انار و گلاب (۶واحد آب انار + ۱ واحد گلاب ) مسهل ها و منضج ها ی گیاهی قبل از زالو درمانی (حداقل یک هفته ) بازده زالو درمانی را بسیار ارتقا می دهد.
۱۱ – گرسنگی یا پرخوری و بیخوابی و کم خوابی سبب کاهش تاثیر زالو درمانی خواهد شد.
۱۲ – زن ها در حاملگی یا عادت ماهیانه نباید زالو درمانی کنند.
۱۳ – قبل و بعد از زالو درمانی استحمام طولانی و گرم و سونا و جکوزی جایز نیست .
۱۴ – زمان زالو درمانی آرامش روحی و عصبی و جسمس لازم است . در صورت داشتن استرس و ترس , اضطراب و هیجان زیاد یا نشاط بیش از حد با پزشک و دستیار مشورت کنید .
۱۵ – اگر قبل و زمان زالو درمانی , تلخی دهان و خشکی دهان دارید اندکی رب انار و رب آلو تناول کنید.
۱۶ – اسهال , ادرار زیاد , تعریق فراوان , استفراغ فراوان قبل از زالو درمانی نباید باشد.
گردآوری و بازنشر: خاتون آنلاین