علت لب شکری شدن جنین | تشخیص لب شکری در سونوگرافی

لب شکری یعنی چه ؟ چرا بعضی افراد لب شکری میشوند؟ آیا شکاف روی لب قابل درمان است ؟ راه های درمان شکاف لب نوزاد چیست ؟ راه های جلوگیری از لب شکری شدن نوزاد چیست ؟ با ما همراه باشید. تشخیص لب شکری در سونوگرافی یک فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی … نوشته علت لب شکری شدن جنین | تشخیص لب شکری در سونوگرافی اولین بار در پورتال جامع ایران...
لب شکری یعنی چه ؟ چرا بعضی افراد لب شکری میشوند؟ آیا شکاف روی لب قابل درمان است ؟ راه های درمان شکاف لب نوزاد چیست ؟ راه های جلوگیری از لب شکری شدن نوزاد چیست ؟ با ما همراه باشید.
تشخیص لب شکری در سونوگرافی
یک فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی با اشاره به اینکه شکافکام در یک نوزاد از هر ۶۰۰ تا ۸۰۰ تولد به وجود میآید، گفت: جذب متعادل ویتامین A در دوران بارداری میتواند خطر ابتلا به شکافکام و لب را کاهش دهد.
دکتر شفیعی درباره لبشکری یا شکافکام اظهار کرد: لبشکری یا شکافکام یکی از متداولترین نقایص مادرزادی عمده در انسان است که در سفیدپوستان شیوع آن معادل یک در هر هفتصد تا هزار تولد است.
وی افزود: در این حالت بخشی از لب نوزاد باز میماند و گوشت آن ناحیه رشد کافی ندارد همچنین لبشکری میتواند همزمان با کام شکافته به وجود آید.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی با اشاره به اینکه در کام شکافته، بخشهای چپ و راست کام پیوستگی ندارند، عنوان کرد: شکاف کام یا لبهای شکافته در هر ۶۰۰ تا ۸۰۰ زایمان به وجود میآید و امروزه میتوان با جراحی در ماههای ۴ یا ۵ پس از زایمان این عارضه را رفع کرد.
شفیعی یادآور شد: طبق آمارهای بین المللی شکافلب یا لبشکری در پسرها بیشتر مشاهده میشود ولی با توجه به بررسیهای انجام شده در ایران شیوع آن در دخترها کمی بیشتر است و در اغلب موارد شکافلب به صورت یکطرفه است و گاهی به صورت دوطرفه نیز دیده میشود.
وی بیان کرد: لبشکری به علتهایی همچون وراثت، عوامل محیطی، استعمال سیگار یا الکل توسط والدین، دیابت مادران، کمبود فولیکاسید و خوددرمانی مادران هنگام بارداری به وجود میآید.
ایشان با اشاره به انواع لبشکری یا شکافلب و کام گفت: به طور کلی سه نوع شکافلب یا لبشکری وجود دارد. در نوع اول بیماران لب و کام آنها دچار شکاف میشود که بیش از نیمی از شکافها از این نوع است که در پسر بچهها شایعتر است و حدود ۱۳ درصد مبتلایان به این نوع شکاف به سایر ناهنجاریهای مادرزادی نیز مبتلا هستند.
وی ادامه داد: گروه دوم فقط کام آنها شکاف دارد و یک سوم شکافها از این نوع هستند که بیشتر در دختر بچهها دیده میشود و در نهایت گروه سوم هستند که فقط لب آنها شکاف دارد و حدود یک پنجم مبتلایان به شکاف را شامل میشود.
شفیعی در خصوص عوارض لبشکری گفت: شکاف لب میتواند روی صحبتکردن کودکان تاثیر بگذارد و با توجه به میزان و محل شکاف کام یا لب، عوارض آن نیز متفاوت است. به طور کلی این مشکل میتواند بر روی تنفس تاثیر گذارد که درمان این مشکل جراحی و به کارگیری پروتزهایدهانی است.
وی ادامه داد: عفونتهای گوش و کاهش شنوایی در کودکان لبشکری نیز وجود دارد که احتمال تجمعمایع در گوشمیانی را افزایش و کاهش شنوایی نیز نتیجه عفونتهای مکرر گوش میانی است همچنین صحبت کردن این کودکان واضح نیست که پس ازعمل جراحی و ترمیم شکافکام مراجعه به گفتاردرمان به کودک کمک بسیاری میکند.
فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی با بیان تاثیر لبشکری بر روی دندانها گفت: گاهی شکاف شامل لثه و فک نیز میشود که این مسئله بر رشد صحیح دندانها و فک تاثیر میگذارد البته در برخی موارد لبشکری در یک سونوگرافی قبل از تولد نوزاد و در دوران بارداری مشاهده و تشخیص داده میشود.
شفیعی گفت: با عمل جراحی میتوان مشکل لبشکری را برطرف کرد همچنین در روزهای نخستین زندگی شکافلب را میتوان ترمیم کرد ولی اغلب توصیه میشود ترمیم اولیه شکافلب در سن سهماهگی انجام شود چراکه در این سن شیرخوار وضعیت جسمی مناسبتری برای انجام جراحی دارد.
لب شکری
وی در پایان در خصوص نقش ویتامین A در لبشکری نوزادان گفت: جذب متعادل ویتامین A در دورانبارداری میتواند خطر ابتلا به شکاف کام و لب را کاهش دهد. نوزادان مادرانی که در دورانبارداری روزانه حدود ۸.۳ میلیگرم مکمل ویتامین A مصرف میکنند نسبت به نوزادان دیگر حدود ۵۰ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به شکاف کام میشوند.
لب شکری انواع مختلفی دارد
به طور کلی سه نوع شکاف لب یا لب شکری وجود دارد:
۱ـ هم لب و هم کام دچار شکاف هستند. بیش از نیمی از شکاف ها از این نوع هستند. این نوع شکاف در پسر بچه ها شایع تر است. حدود ۱۳ درصد مبتلایان به این نوع شکاف به سایر ناهنجاری های مادرزادی نیز مبتلا هستند.
۲ ـ فقط کام شکاف دارد. یک سوم شکاف ها از این نوع هستند و بیشتر در دختر بچه ها دیده می شود.
۳ ـ فقط لب شکاف دارد. حدود یک پنجم مبتلایان به شکاف را شامل می شود.
عوارض لب شکری یا شکاف لب:
لب شکری یا شکاف لب می تواند روی صحبت کردن کودکان تاثیر بگذارد
بسته به میزان و محل شکاف کام یا لب، عوارض آن نیز فرق می کند. به طور کلی یک یا چند یا تمام عوارض زیر ممکن است روی دهد:
تاثیر لب شکری یا شکاف کام بر روی تنفس:
ناهنجاری فک و کام باعث مشکل تنفسی می شود. درمان شامل جراحی و به کارگیری پروتزهای دهانی است.
تغذیه نوزادان مبتلا به لب شکری:
تغذیه نوزادان مبتلا به شکاف نیز با مشکلاتی روبه رو است. همکاری متخصص تغذیه و گفتار درمانی ممکن است سودمند باشد. دستگاه های ویژه ای نیز به منظور تغذیه نوزاد در دسترس هستند.
عفونت های گوش و کاهش شنوایی در کودکان لب شکری:
هر ناهنجاری دستگاه تنفسی فوقانی می تواند عملکرد شیپور استاش (در گوش) را مختل کند و احتمال تجمع مایع در گوش میانی را افزایش دهد.
این امر احتمال عفونت گوش میانی را زیاد می کند. کاهش شنوایی نیز نتیجه عفونت های مکرر گوش میانی است. برای اصلاح این مشکل متخصص گوش و حلق و بینی از وی تی یا گرومت استفاده خواهد کرد.
صحبت کردن کودکان لب شکری یا شکاف کام:
برای این که کودک بتواند به درستی صدا و کلمات واضحی را تولید کند، رشد و تکامل طبیعی لب و کام ضروری است. می توان با عمل جراحی، شکاف را ترمیم نمود و با گفتاردرمانی به تکامل گفتاری کودک کمک کرد.
تاثیر لب شکری یا شکاف لب بر روی دندان ها:
گاهی شکاف شامل لثه و فک نیز می شود و این امر بر رشد صحیح دندان ها و فک تاثیر می گذارد. دندانپزشک اطفال یا متخصص ارتودنسی می تواند به رفع این مشکل کمک کند.
تشخیص لب شکری چگونه است؟
معمولا لب شکری بعد از تولد نوزاد تشخیص داده می شود. در اولین معایناتی که پزشک روی نوزاد انجام می دهد، لب ها و کام نوزاد معاینه شده و در صورت وجود شکاف، تشخیص داده می شود.
گاهی مواقع لب شکری در یک سونوگرافی قبل از تولد نوزاد و در دوران بارداری مشاهده و تشخیص داده می شود. البته به یاد داشته باشید که سونوگرافی همیشه قادر به تشخیص مشکل نبوده و از این رو پزشکان برای تشخیص زودهنگام لب شکری بر سونوگرافی تکیه نمی کنند.
لب شکری بعد از عمل
علت لب شکری شدن جنین | تشخیص لب شکری در سونوگرافی
منبع: tebna.ir – بیتوته – نمناک