به گزارش افکارنیوز،
کمبود آهن در بدن باعث کم خونی میشود این بدان معنی است که هموگلوبین خون کاهش مییابد و وقتی هموگلوبین خون کاهش یابد بدن انسان دچار ضعف و خستگی میشود و حتی در پارهای از مواقع ناخنهای شخصی که دوچار کم خونی شده است به راحتی میشکند. معمولا علائم ناشی از کم خونی بخاطر خونریزی داخلی و یا حتی بیرونی بدن، کمبود مواد مغذی و شرایط جسمی خاص افراد است. در چنین شرایطی شخصی که دوچار کم خونی شده است باید به فکر جبران کمبود آهن بدن خود باشد تا بدن بتواند هموگلوبین بیشتری تولید کند و در نتیجه شخص از کم خونی فاصله بگیرد.
جالب است که بدانید درست است که نخوردن مواد غذایی سرشار از آهن یکی از عامل مهم در ایجاد کم خونی است، اما یک مورد بسیار مهم نیز وجود دارد که کمتر جدی گرفته میشود و آن هم بخاطر مصرف برخی از مواد غذایی است که میتواند از جذب آهن توسط بدن جلوگیری کند یعنی اگر شخص مواد مغذی آهن دار نیز مصرف کند با توجه به مصرف همزمان این گونه مواد غذایی، بدن نمیتواند آهن مورد نیاز خود را جذب کند و به همین خاطر به کم خونی دچار میشود. در ادامه این گزارش شما را با ۵ نوع ماده غذایی که معمولا باعث کاهش و یا عدم جذب آهن توسط بدن میشوند آشنا میکنیم تا با پیروی و قرار ندادن آنها در منوی غذایی خود از کم خونی فاصله بگیرید.
توجه داشته باشید کسانی با وجود اینکه مواد سرشار از آهن را مصرف میکنند و بازهم کم خونی دارند یا دوچار خونریزی داخلی هستند و یا موادی را که نباید به همراه مواد دارای آهن خورده شوند را مصرف میکنند. از این رو اینگونه اشخاص همواره با کمخونی و مشکلات حاصل از آن روبرو هستند. کسانی که از کم خونی رنج میبرند ابتدا باید توسط پزشک، عامل کم خونی تشخیص داده شود سپس با توجه به این گزارش سعی کنند موادی را که در ادامه با آنها آشنا میشوند دوری کنند و یا لااقل از خوردن همزمان آنها با مواد غذایی آهن دار اجتناب کنند.
دوری از مواد غذایی دارای تانن
تاننها در بسیاری از گیاهان یافت میشوند. این ماده معمولا بابر روی طعم و مزه میوهها و گیاهان نقش مهمی دارد. تاننها معمولا به طور طبیعی در انواع دانه ها، ریبوس، قهوه، چای و سورگوم (ذرت خوشه ای) و برخی دیگر از گیاهان وجود دارند. اگر شما این گونه مواد غذایی را به همراه مواد غذایی سرشار از آهن هم، چون لوبیا، اسفناج، حبوبات و دیگر سبزیجات دارای برگهای سبز تیره مصرف کنید. تداخل به وجود میآید و از جذب آهن توسط بدن جلوگیری میکند. در صورتی که شما دچار کم خونی هستید باید از مصرف تمام مواد دارای تانن خودداری کنید و در صورت امکان بین مواد دارای تانن و مواد حاوی آهن در هنگام مصرف یک وقفه ۳ الی ۴ ساعته ایجاد کنید. «تاننها یا همان اسید تانیک همان گسه (gaseh) یه زبان فارسی است. توجه داشته باشید که مواد نارس بیشتر از مواد رسیده، دارای تانن هستند از این رو سعی کنید از مواد غذایی طبیعی نارس در صورت امکان مصرف نکنید جالب است بدانید مصرف زیاد تاننها و یا مواد غذایی دارای تانن میتواند باعث تحریک روده و معده و در نتیجه باعث استفراغ و تهوع شود».
فاصله گرفتن از مواد غذایی دارای گلوتن
برخی از مردم به گلوتن حساس هستند این گروه در اصطلاح بیماری سلیاک دارند. بیماری سلیاک در واقع یک بیماری گوارشی است که با اختلال در روده باعث کاهش جذب مواد مغذی از جمله آهن و فولات توسط روده میشود. اگر این نقیصه درمان نشود به مرور زمان شخص دچار کم خونی میشود. گلوتن موجود در گندم، جو و برخی دیگر از غلات میتوانند مشکلاتی را برای افراد مبتلا به سلیاک به وجود آورند از این رو افرادی که کم خونی دارند و یا به بیماری سلیاک دچار هستند از مصرف مواد غذایی دارای گلوتن باید اجتناب کنند. از یاد نبرید اگر از کم خونی رنج میبرید حتما با پزشک خود در مورد استفاده نکردن از مواد غذایی گلوتن دارد مشورت بگیرید.
اجتناب از خوردن مواد دارای فیتیک اسید
معمولا به طور طبیعی فیتیک اسید در مواد غذایی، چون حبوبات، انواع دانه ها، آجیل و دانه برنج یافت میشود. در چنین شرایطی کسانی که به کم خونی مبتلا هستند میتوانند از نسخه فراوری شده این گونه مواد که دارای اسید فیتیک کمتری هستند استفاده کنند تا کمتر دچار کم خونی شوند. بهترین گزینه این است که مواد غذایی که نام برده شد را به هیچ عنوان با مواد غذایی سرشار از آهن مصرف نکنید. چرا که این مواد غذایی قادر هستند پرسه جذب آهن در بدن را دچار اختلال کنند.
مواد غذایی سر شار از کلسیم
بی شک همه ما با ارزشهای مصرف مواد غذایی سرشار از کلسیم آشنا هستیم، اما مشکل استفاده از مواد غذایی سرشار از کلسیم این است که اگر به همراه مواد غذایی آهن دار مصرف شوند از جذب آهن توسط بدن جلوگیری میکنند. این بدان معنا است که کلسیم میتواند بر میزان جذب آهن توسط بدن تاثیرات منفی بگذارد از این رو سعی کنید مواد غذایی دارای کلسیم را به هیچ عنوان به همراه مواد غذایی سرشار از آهن را، در یک بازه زمانی به صورت همزمان مصرف نکنید. به طور مثال؛ مواد دارای کلسیم زیاد هم، چون شیر، پنیر و ماست را به همراه گوشت گاو، لوبیا و عدس که سرشار از آهن هستند مصرف نکنید.
وجود روی برای جذب کامل فولات در بدن ضروری است دقت داشته باشید که افرادی که داری کم خونی هستند حتما باید فولات مورد نیاز بدن خود را نیز تامین کنند. از منابع خوب فولات میتوان به جیگر، گوشت، تخم مرغ و حبوبات نام برد. البته وجود ویتامین C. در بدن میتواند میزان جذب آهن را افزایش دهد از این رو سعی کنید حتما به همراه مواد سرشار از آهن، آب میوه مرکبات، مارچوبه و حتی مقداری فلفل مصرف کنید تا جذب بیشتری از آهن موجود در مواد غذایی داشته باشید.
اجتناب از مصرف مواد غذایی دارای اگزالیک اسید
محصولات غذایی که دارای اسید اگزالیک هستند به راحتی میتوانند در جذب آهن توسط بدن اختلال ایجاد کنند از این رو افرادی که از کم خونی رنج میبرند باید از مصرف چنین موادی اجتناب کنند. البته چنین افرادی حتی از خوردن دارویهایی که داری اگزالیک اسید هستند نیز باید اجتناب کنند. (در این مورد خاص حتما با پزشک مشورت داشته باشید). هم چنین افراد دارای کم خونی باید از مصرف مواد غذاهایی هم، چون بادام زمین، اسفناج، شکلات و حتی جعفری باید خودداری کنند و یا در حد امکان از مصرف همزمان آنها با مواد غذایی داری آهن اجتناب کنند.
تغییر رفتار در رژیم غذایی
کسانی که از کم خونی رنج میبرند باید در حد امکان از مصرف مواد غذایی که در بالا ذکر شد خودداری کنند و ترجیحا مواد غذایی را که در ادامه به آنها میپردازیم را در رژیم غذایی خود لحاظ کنند.
خوردن میوههای تاز به صورت روزانه میتواند کمک زیادی برای جذب آهن به بدن بکند. البیته به شرط آن که مکملهای داری آهن و مصرف مواد سرشار از اهن هموچون گوشت قرمز از یاد نرود. در ضمن افرادی که از کم خونی رنج میبرند حتما باید مرکبات را در رژیم غذایی خود لحاظ کنند تا با استفاده از جذب ویتامین C، آهن بیشتری دریافت کنند. البته خوردن ۸ الی ۱۰ لیوان آب برای افرادی که دارای کم خونی هستند بسیار توصیه میشود. خوابیدن کافی و استراحت دادن به مغز نیز روشی خوبی برای فاصله گرفتن از مشکلات کم خونی است. دقت داشته باشید به جز در موارد خاص میتوان کم خونی را با استفاده از یک رژیم غذایی خوب بر طرف کرد.