بوی بد دهان و زیر بغل و راه های مقابله با آن
سلولهای بدن ما شب و روز کار می کنند و در اثر این کار و فعالیت مقادیری مواد سمی مثل آمونیاک، اوره، کراتین، اسید اوریک از خود بیرون می ریزند که این مواد وارد خون شده و به صورت عرق از زیر بغل، کف پا و پوست بدن خارج می شود.
در زیر بغل از آنجایی که دو قسمت پوست در خارج و داخل بغل روی هم قرار می گیرند و درجه حرارت این قسمت از پوست پیشانی یا گردن که آزاد بوده و با هوای آزاد تماس دارد زیادتر است و به همین جهت این مواد زائد سلولی مثل آمونیاک، اوره، آلبومین، کلسترول، نمک که همراه با عرق وارد محوطه آزاد زیر بغل می شوند گندیده و یا تخمیر می شوند و بوی بسیار بدی تولید می کنند و گاهی در بعضی از افراد تحمل آنها بسیار بسیار دشوار است به خصوص در تابستان که هوا گرم است و هم میزان عرق کردن زیر بغل زیادتر است و هم درجه گندیدگی و تخمیر شدن این مواد در زیر بغل بیشتر است و در نتیجه در این ایام باید فکر بهتری برای رفع آن کرد.
برای برطرف کردن بوی بد زیر بغل بهتر است که این نوع افراد اولاً روزی دو سه بار زیر بغل خود را با صابون بشویند و مرتب پیراهن های آستین دار خود را که عرق زیر بغل را به خود جذب کرده عوض کنند و از کرم ها و یا اسپری های خاص زیر بغل پس از تمیز کردن آن به زیر بغل بمالند و اما از لحاظ غذایی بادمجان برای برطرف کردن بوی زیر بغل نقش بسیار مهمی دارد به خصوص که این خوردنی گیاهی در سراسر سال در دسترس قرار دارد. در بادمجان ماده ای به نام «تولینی» وجود دارد که ضد بوی عرق زیر بغل و عرق کف پا است البته در بادمجان باز مواد دیگری مثل سولانین و تری گونلین وجود دارد که آنها هم روی بوی بد عرق اثر دارند و بدین صورت بادمجان را به صورت یک غذای استثنایی بسیار خوشمزه می توان برای برطرف کردن این عارضه بد مورد استفاده قرار داد.
مهمترین غذاهایی که از بادمجان درست می شود عبارت است از بورانی بادمجان، خورشت بادمجان، بادمجان با ماست، کشک بادمجان و چیزهای دیگر که همگی طرفداران بسیاری دارد.
و اما راجع به بوی بد دهان که به خصوص به هنگام حرف زدن باعث آزار دیگران می شود مسئله مشکل تر است چون علل بوی بدن دهان کم نیست. خرابی دندانها و بودن چرک پای ریشه آنها ورم لثه هاف ورم لوزه ها، سینوزیت، ورم معده، چرکین بودن سوراخهای بینی، سوء هاضمه، ورم روده کوچک و بزرگ، نفخ شکم، یبوست، از علل مهم بوی بد دهان است که پزشک به هنگام مراجعه بیمار باید یک به یک این بیماری ها را مورد توجه قرار داده و دلیل اصلی بوی بد دهان را کشف کند. (زیرا همانطوری که گفته شد معمولاً اقوام و نزدیکان شخص به او نمی گویند که دهانش بوی تعفن می دهد) و وقتی علت اصلی بوی دهان را یافت نسبت به درمان آن اقدام کند.
اگر دندانها چرکی است که پس از عکس برداری پانورکس از دندانها بایستی دندانهای چرکی کشیده یا درمان شود. لثه های چرکی باید معالجه گردند. در صورت وجود سینوزیت باید نسبت به عمل جراحی و یا درمامن طی آن اقدام کرد. در صورت وجود سوء هاضمه یعنی گندیدن غذاها در معده و روده به جای هضم شدن باید به آنها داروی هضم کننده غذا داد. این افراد باید غذای خود را خوب بجوند به طوری که غذا کاملاً با آب دهان آنها مخلوط شود چون هضم مقداری از غذا از همان دهان و با آب دهان شروع می شود. این افراد باید یبوست خود را برطرف کنند. بسیاری از میوه ها مثل آلو، هلو، انجیر، و نیز سبزیهایی که دارای فیبر و سلولز فراوان هستند مثل کاهو، کلم، سبزی خوردن، اسفناج، ترب، تربچه، پیازچه یبوست را برطرف می کنند.
سعی کنید با غذاهای خود هربار مقداری نعناع بخورید. بادرنجبوبه که این روزها به صورت یک سبزی خوردنی در اغلب خانه ها، کاشته می شود نیز مفید است. خوردنی های صفرابر مثل آب زرشک و آب آلبالو و آندیو که باعث ترشح صفرا از کیسه صفرا و جاری شدن آن به درون روده می شوند نیز به علت کمک به هضم غذا در رفع بوی دهان اثر دارند و بالاخره لازم است هر روز حداقل دوبار بعد از ناهار و شام دندانهای خود را مسواک بزنید منتهی خمیر دندانی که روز به کار می برید با خمیر دندان شب فرق داشته باشد تا میکروب های موجود در دهان به میکروب کش موجود در این خمیر دندانها عادت نکنند.
یادتان باشد که بعد از هربار غذا خوردن نیز با نخ دندان، لای دندانهای خود را پاک کنید.