کدام داروها می توانند باعث افزایش وزن شوند؟
آیا شما دائما دچار افزایش وزن می شوید و دلیل آن را نمی دانید ؟ شاید به دلیل استفاده از داروهایی می باشد که باعث چاقی شما می شوند . بله درست خواندید! برخی داروها هستند که می توانند سبب افزایش وزن شوند و از آنچه که فکر کنید بسیار شایع تر هستند .دارو افزایش وزن
در هر صورت ، قبل از استفاده از داروها می توانید با پزشک خود مشورت کنید و اگر چاق کننده بودند ، در صورت اجازه پزشک می توانید از آنها استفاده نکنید ، رفاه و حال شما مهم تر از سایز بدن شما می باشد .
در این مورد می توانید از طریق ورزش و تمرین های مناسب به همراه یک رژیم مطلوب رسیدگی نمایید . برای گرفتن یک رژیم غذایی مطلوب می توانید به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید و یک رژیم سالم بگیرید و یک ایده مناسب است که می تواند مواد غذایی ضروری را به شما تجویز نماید .
کدام قرص ها و داروها چاق کننده هستند و موجب افزایش وزن می شوند
آنتی-هیستامین دارویی است علت افزایش وزن
هرکسی ممکن است به برخی چیزها آلرژی داشته باشد . افرادی که به این دارو آلرژی دارند ، با استفاده از این دارو ممکن است روی آنها تاثیر منفی داشته باشد .
شاید در ابتدای مصرف آنها ، تاثیرات خوبی داشته باشند و از استفاده از آنها راضی باشید ولی با گذشت زمان و استفاده مداوم از این دارو می تواند باعث افزایش وزن شود . همچنین یکی دیگر از تاثیراتی که این قرص می تواند بر روی شما بگذارد این است که می تواند باعث افزایش اشتها شود که در نتیجه باید زیاد غذا بخورید تا گرسنگی که به دلیل این دارو ایجاد شده است را رفع نمایید .
بنابراین برای این که هم بتوانیم این دارو را استفاده نماییم و همچنین افزایش وزن نداشته باشیم ، می توانید از مواد غذایی که می توانند باعث سیری شما شوند وکم کالری هستند (سبزیجات و میوه ها)استفاده نمایید .
داروی ضد افسردگی و افزایش وزن
آنها همه به طور یکسان عمل نمی کنند اما چیزی که می توان از بابت آن نگران بود ، میزان سروتونین است که می تواند در برخی موارد خطرناک باشد مانند Prozac . این داروها می توانند باعث چاقی و افزایش وزن شما شوند چرا که با استفاده از انها میزان انرژی شما کاهش می یابد .
با این وجود وقتی شما احساس گرسنگی می کنید ، سعی به استفاده از کربوهیدرات ها و محصولات قندی می کنید و اگر استفاده از این داروها برای مدت زیادی طول بکشد ممکن است افزایش وزن بیش از حدی داشته باشید در نتیجه شما نیاز به اراده ، تمرین و ورزش کردن دارید .
داروهای ضد فشارخون و افزایش وزن
این داروها نیز همانند موارد بالا در چاقی و افزایش وزن موثر هستند . با استفاده از این قرص ها ، میزان فشار خون را به تعادل میرساند زیرافشار خون بالا برای عضلات و سایر قسمت های بدن ضروری و مناسب است . بنابراین، داروهای ضد فشار خون همچنین می توانند عملکرد بدن را کاهش دهند و روی متابولیسم بدن شما تاثیر می گذارند و برای حل این مشکل برخی پزشکان diuretics را تجویز می کنند تا این تاثیر را مهار نمایند . با این حال ، استفاده از داروهایی که می توانند در هضم غذا موثر باشند ، ضروری هستند .
کورتیکوئیدها داروی دیگر افزایش وزن
این قرص ها یکی از قوی ترین قرص های ضد التهابی می باشند و اغلب برای بیماران مبتلا به روماتیسم ، آسم و حتی افرادی سرطانی تجویز می شوند و همچنین می توانند باعث چاقی شما شوند . این عوارض جانبی منفی می توانند بسیار قابل توجه باشند . آنها اشتها را افزایش می دهند . بنابراین اگر بیش از حد از این داروها استفاده نمایید کار سختی است که سموم ایجاد شده توسط این قرص ها را حذف کنید . به همین دلیل مهم است که مایعات را در رژیم خود قرار دهید . که در نتیجه می تواند باعث چاقی و افزایش وزن شما شوند .
مقابله با داروهایی که باعث افزایش وزن می شوند
اگر بدن شما کشش داشته باشد ، می توانید با ورزش تمام مسائل را حل نمایید و برای مثال می توانید پیاده روی نمایید .بطور کلی ورزش کردن برای کاهش وزن بسیار مناسب و کاربردی است.
پیاده روی بسیار در سلامتی موثر است و در برخی شهرها قسمت هایی را برای پیاده روی روزانه برای مثال در پارک ها در نظر می گیرند و یک پیاده روی همگانی میان مردمان آن شهر ها تشکیل می دهند .
این ورزش و قرار گرفتن در میان چندین نفر می تواند بسیار مناسب و کاربردی باشد و می تواند به میزان بالایی در روحیه شما موثر باشد و یا حتی گاهی اوقات می توانند باعث حذف کامل بیماریی هایی که به آنها مبتلا هستند شوند .
بعضی از داروها می توانند باعث افزایش وزن ما شوند و می توانیم از طریق برخی کارها از آنها جلوگیری کنیم . مهم این است که بدانیم مشکلمان چیست و برای جلوگیری از آنها عزممان را جذب کنیم . همچنین همان گونه که گفته شده ، می توانیم از طریق ورزش و تمرین از افزایش وزن خود جلوگیری نماییم و عوارض قرص هایی که استفاده می کنیم را خنثی نماییم .
والپوریک
والپوریک (Depakote یا والپوریک اسید) دارویی است که برای درمان اختلال دو قطبی، تشنج و پیشگیری از میگرن استفاده میشود. تحقیقی که در سال ۲۰۰۷ برروی بیماران صرعی انجام شد نشان داد ۴۴ درصد از زنان و ۲۴ درصد از مردان که از این دارو استفاده میکردند، حدود ۵ کیلوگرم و یا حتی بیشتر وزن اضافه کردهاند.
فلوکستین (Prozac یا پروزاک)
هرچند که فلوکستین معمولا برای با کاهش وزن همراه است، اما بعضی از اوقات میتواند باعث چاقی شود. یک تحقیق ۶۰ هفتهای نشان میدهد هرچند بیمارانیکه با فلوکستین درمان میشدند در شش ماه اول مصرف حدود ۵ کیلو و بیشتر وزن کم کردند، اما از نیمه های دوره دوباره شروع به افزایش وزن نمودند. افرادیکه برای درمان افسردگی فلوکستین مصرف میکنند و میخواهند وزن کم کنند، بانظر پزشک میتوانند از داروی ولبوترین (بوپروپیون) بعنوان جایگزین فلوکستین استفاده نمایند.
رِمِرون (میرتازاپین)
رمرون یکی از داروهای درمان افسردگی است که سروتونین و نوراپی نفرین را که با کاهش وزن ارتباط دارند افزایش میدهند. بااینحال فعالیت آنتی هیستامینای این دارو ممکن است بتواند باعث افزایش وزن شود. این دارو بعضی از اوقات به افراد مسن که وزنشان کم تر از حد معمول است، داده میشود.
زیپرِکسا (اولانزاپین)
داروهای ضدسایکوتیک آتیپیک (Atypical antipsychotics) همچون زیپراکسا یا کلوزاریل (کلوزاپین) میتوانند باعث چاقی شوند. تحقیقی که در سال ۲۰۰۵ انجام شد نشان داد که ۳۰ درصد افرادیکه زیپراکسا مصرف میکنند، ۷ درصد وزن بدنشان در طول ۱۸ ماه بدلیل مصرف این دارو بوده است. این دارو برای درمان اسکیزوفرنی و افسردگی دوقطبی مصرف میشود، برای جایگزین آن میتوان با توصیه پزشک از گدون (زیپرازیدون) و ابیلیفای(aripiprazole) استفاده نمود. همچنین میتوان برای کمکردن عوارض چاق کننده دارو از داروی متفورمین در کنار این دارو استفاده نمود.
دلتازون (پردنیزولون)
کورتیکواستروئیدهای خوراکی از قبیل دلتازون میتوانند خطر افزایش وزن را در افراد بخصوص آنهاایکه دارو را بصورت دراز مدت مصرف میکنند، افزایش میدهند. تحقیقی که در سال ۲۰۰۶ برروی مصرف بلندمدت کورتیکواستروئیدهای خوراکی انجام شد، اعلام نمود که ۶۰ تا ۸۰ درصد افراد مصرف کننده، افزایش وزن پیداکردهاند. افرادیکه مقدایر بالای این دارو را برای درمان آسم و بیماری التهابی روده استفاده میکنند بیشتر از افرادیکه میزان کمی از این دارو برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده میکنند، در خطر چاقی قرار دارند. ورزش، رژیم غذایی و در بعضی مواقع مصرف متفورمین میتواند اثرات جانبی دارو را کاهش دهد.
تورازین (کلرپرومازین)
داروی تورازین همچنین ملاریل (تیوریدازین) فعالیتهای آنتی هیستامینی داشته که باعث افزایش اشتها میشود. هرچند این داروها اثر کمتری نسبت به زیپراکسا و کلوزاریل دارند، اما بدلیل سایر اثرات جانبیشان و همچنین تاثیر کمترشان برروی اسکیزوفرنی کمتر استفاده میشوند.
آمیتریپتیلین (Elavil، Endep، Vanatrip)
داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (TCAs) از قبیل آمیتریپتیلین بیشتر از سایر داروهای ضدافسردگی و میگرن با چاقی مرتبط هستند. فعالین آنتی هیستامینی دارو دلیل چاق کنندگی آن است. این داروها کمتر برای افسردگی استفاده میشوند چراکه مصرف بیش از حد آنها میتواند باعث مشکلات قلبی شود.
داروهای ضدآلرژی (فکسوفنادین و پزودوافدرین)
فعالیت آنتی هیستامینی در داروهای اعصاب اغلب باعث افزایش وزن میشود، هرچند میشود این فعالیت را از داروهای ضدافسردگی حذف کرده و یا کاهش داد، اما در داروهای ضد حساسیت و آلرژی فعالیت آنتی هیستامنی حیاتی بوده و قابل حذف نیست. یک تحقیق در سال ۲۰۱۰ نشان داد افرادیکه داروهای ضدحساسیت میتواند ۵۵ درصد شانس چاقی را در افراد افزایش دهد. آنتی هیستامین باعث مختل شدن فعالیت آنزیم خاصی که تنظیم کننده مصرف غذا در بدن است، میشود.
دیابینیز، اینسولاز (کلورپروپامید)
بعضی از داروهای درمان دیابت نوع ۲ باعث کاهش وزن میشوند، در حالیکه بعضی از دیگر باعث افزایش وزن میگردند. داروهای حاوی سولفونیل اوره از جمله دیابینیز و اینسولاز باعث تحریک تولید و فعالیت انسولین که کاهش دهنده قندخون و افزایش دهنده اشتهاست، میشوند. داروهایی همچون متفورمین، بیِتا و ژانویا بیشتر برای کاهش وزن مناسب اند.
انسولین (Insulin)
انسولین میتواند باعث افزایش وزن شود. اما انواع خاصی از انسولین همچون انسولین طولانی اثر لِویمیر تاثیر کمتری بر چاقی دارند. تحقیقی نشان میدهد که افراد در سه سال اول دریافت انسولین حدود ۵ کیلوگرم افزایش وزن داشتهاند. بیشتر از نصف این وزن در سه ماه اول بوجود آمده است.
آتنولول (Tenormin)
داروهای بتا بلاکر(Beta-blockers) دراوهای برای درمان فشارخون بوده که در این بین آتنولول، متوپرولول و ایندرال جزء پرمصرف ها میباشند. یکی از تحقیقات در زمینه این داروها نشان میدهد افرادیکه از داروی آتنولول استفاده نمودهاند ۲٫۵ کیلوگرم وزن بیشتر از سایر افراد در ماههای اولیه وزن اضافه میکنند. این داروها سرعت سوزاندن کالری را کاهش داده و باعث خستگی میشود.
داروهای پیشگیری از بارداری
این داروها معمولا باعث افزایش وزن شناخته میشوند، اما این ادعا هنوز ثابت نشده است. درحقیقت پروژستونهای طولانی اثر تزریقی بنام مدروکسی پروژسترون استات (DMPA) تنها دارویی است که با افزایش وزن ارتباط داشته و تاثیر آن اثبات شده است.