ید را به عنوان مهمترین و نقش آفرین ترین شبه فلزات بشناسید
ید
یکی از مهمترین و نقش آفرین ترین شبه فلزات در بدن است. محل عمده تجمع این شبه فلز غده تیروئید است که در جلوی گردن قرار دارد و کار آن دخالت در سوخت و ساز بدن است. وقتی مقدار این ماده در بدن کم شود غده تیروئید دچار کم کاری می شود و وزن بدن زیاد می شود. چربی تمام بدن را فرا می گیرد. عادت ماهیانه در خانمها دچار کمبود می شود. پوست بدن خشک و خشن می شود و بالاخره در بعضی از انواع شدید آن، حافظه نیز مختل می گردد. ولی چنانچه میزان ید بیش از اندازه در بدن جمع شود غده تیروئید به پرکاری و ترشح هورمون سمی دچار می گردد وزن بدن سریعاً کاهش می یابد. تنفس بیمار تند می شود چشمها از حدقه بیرون می آید شخص عصبانی، تند خو و بسیار حساس می شود. هورمون هایی که توسط این غده ترشح می شود چند عدد است که مهمترین آنها ماده ای به نام تیروکسین است. بعضی از پزشکان برای لاغر کردن بیماران چاق خود از هورمون تیروکسین استفاده می کنند که صحیح نیست. البته غده تیروئید روی کار سایر غدد نیز نظارت می کند یعنی در حقیقت نخست وزیر غدد بدن است. این عمل را توسط مواد محرکی به نام استیمولین stimulin انجام می دهد.
یکی از راههای ورود ید به بدن آب آَشامیدنی است که متاسفانه بسیاری از روستاهای ایران فاقد آب آَشامیدنی یددار می باشند.
و به همین جهت مردم این روستاها یا باید از آبی که به آن ید اضافه کرده اند بیاشامند و یا از نمک یددار استفاده کنند. گواتر یعنی بزرگ شدن غده تیروئید در بسیاری از روستاها در اثر کمبود ید در آب آَشامیدنی به وجود آمده است.
نمک دریا و دریاچه دارای مقادیر زیادی ید است و بر نمکهای عادی رجحان دارد و وجود ید کافی در بدن باعث می شود که شما جوان تر از سن خود دیده شوید. مهمترین غذاهای حاوی ید عبارت است از غذاهای دریایی مثل ماهی، خزه دریایی، پیازچه، سبزی خوردن شمال ایران، خیار، لوبیا، فندق، بادمجان، سیر، بامیا، پیاز سیب زمینی، اسفناج، کدو حلوایی، ماهی تون و شلغم.