طبع گیاه خارخاسک گرم خشک است و دارای مواد معدنی همچون آهن، پتاسیم، فسفر، سدیم، گوگرد، کلسیم، کلر و ازت می باشد. همچنین این گیاه حاوی ترکیبات مفیدی نظیر لیگنینامیدها، آلکالوئیدها، گلیکوزیدها، ساپونین ها، فلانوئیدها و آرابینوز است. که در طب سنتی برای درمان برخی از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. به همین منظور در ادامه این مطلب، به معرفی خواص خارخاسک و نحوه مصرف این گیاه برای درمان بیماری ها می پردازیم.
فواید درمانی و خواص خارخاسک
۱- عفونت های مجاری ادرار با مصرف این گیاه درمان می شود.
۲- مصرف گیاه خارخاسک و حسک دانه(دانه این گیاه) با توازن هورمون های جنسی و جبران کمبود تستوسترون موجود در بدن، موجب تقویت قوای جنسی می گردد. برای این منظور باید، حسک دانه را سه مرتبه با شیر تازه بجوشانید. البته باید در هر مرتبه دانه این گیاه خشک شود.
۳- مصرف عصاره ریشه ، برگ و میوه تازه خارخاسک برای درمان قولنج، زخم مجاری ادرار، دفع سنگ کیسه صفرا و همچنین درمان سختی ادار مفید می باشد.
۴- بهبود مسمومیت غذایی، درمان پرخوری و تقویت کبد از دیگر خواص خارخاسک به شمار می روند.
۵- مصرف جوشانده دم گیلاس، کاکل ذرت و گیاه خارخسک به کاهش وزن و درمان چاقی کمک می کند.
۶- درمان کم خونی، آنژین صدری، کاهش فشار خون، تقویت گردش خون و در نتیجه درمان بیمارهای قلبی عروقی از دیگر فواید مصرف خارخاسک می باشد.
۷- با مصرف خارخاسک هورمون لوتئوتروفیک(LH) در بدن ترشح می گردد، بنابراین زنان می توانند در دوران یائسگی برای کاهش گرگرفتگی، که از علائم این دوران می باشد، این گیاه را مصرف نمایند.
۸- میوه و یا عرق گیاه خارخاسک قند خون را کاهش می دهد، بنابراین مصرف آن برای درمان دیابت مفید می باشد. عرق این گیاه دارای طبعی سرد می باشد.
۹- مصرف عرق خارخاسک به عنوان یک مکمل غذایی می تواند، به افزایش قدرت ورزشکاران و تقویت توده عضلانی کمک کند.
۱۰- تسکین درد معده ، تقویت سیستم دفاعی بدن، تقویت سیستم گوارشی و درمان پروستات از دیگر فواید مصرف عرق خارخاسک می باشد.
نحوه مصرف گیاه خارخاسک:
برای بهره مندی از خواص خارخاسک می توانید، این گیاه را به روش های زیر مصرف نمایید.
روزانه ۳ مرتبه و به میزان ۲ الی ۴ گرم از میوه خارخاسک دم کنید و میل نمایید. روزانه قبل از غذا ۲ فنجان عرق خارخاسک را به همراه آب میل کنید. ۲۰ گرم از میوه، ریشه یا برگ این گیاه را همراه با عسل میل نمایید، البته به جای عسل می توانید، از شیره خرما و یا شیره انگور نیز استفاده کنید. روغن خارخاسک را به میزان ۲۸ گرم با شیره خرما، یا عسل و یا شیره انگور مخلوط و میل نمایید.عوارض مصرف خارخاسک:
زنان در طول بارداری و شیردهی نباید این گیاه را مصرف نمایند، زیرا با مصرف این گیاه احتمال سقط جنین وجود دارد و تاثیرات مضری بر شیر مادر خواهد داشت.
ایجاد سردرد از عوارض مصرف بیش از اندازه گیاه خارخاسک می باشد.
اشخاصی که دارای تومورهای حساس به هورمون آندروژن(تستوئید) هستند، نباید از این گیاه مصرف نمایند.
منبع : آرگا