نوروزنامه «همشهری» با رنگ دغدغههای شهری
شفقنا رسانه- روزنامهها امسال هم با انتشار سالنامهها تلاش کردهاند با مروری بر وقایع و تحولات در سالی که گذشت، به تبیین و تحلیل اتفاقها بپردازند. شفقنا رسانه در تعطیلات نوروزی مروری بر این سالنامهها داشت. اگرچه در مواردی امسال روزنامهها ویژهنامههایی به شکلهای دیگر هم منتشر کردند. تغییر شکل آنها فارغ از ارزیابی کیفیت نتیجه […]
شفقنا رسانه- روزنامهها امسال هم با انتشار سالنامهها تلاش کردهاند با مروری بر وقایع و تحولات در سالی که گذشت، به تبیین و تحلیل اتفاقها بپردازند. شفقنا رسانه در تعطیلات نوروزی مروری بر این سالنامهها داشت. اگرچه در مواردی امسال روزنامهها ویژهنامههایی به شکلهای دیگر هم منتشر کردند. تغییر شکل آنها فارغ از ارزیابی کیفیت نتیجه میتواند نشانه خوبی از توجه کردن به نگاه مخاطبان باشد. روزنامه همشهری امسال به جای سالنامه و مجله پایان سال «نوروزنامهای» در ۷۲ صفحه در قطع روزنامه منتشر کرد که قطع متفاوتی دارد و مصاحبههای اصلی هر بخش به جای عکس، از طرح چهرهی مصاحبهشونده استفاده کردهاند.
ریزگردها، همچنان دغدغهای مهم
نوروزنامه همشهری نگاه خود را به مسائل شهری، مدیریت آن و مشکلاتی که در سال ۹۶ در بسیاری از استانها و در شهرهای مختلف اتفاق افتاد، متمرکز کرد و در صفحه زیست بوم میزگرد خوبی درباره مساله مهم ریزگردها داشت. با توجه به این که این مسئله امسال بسیاری از استانها را درگیر خود کرده بود، مصاحبه با کارشناسان میتواند قابل تامل باشد. در این میزگرد که با چند تن از فعالان و کارشناسان محیط زیست برگزار شده، انتقادهایی به شیوههای نادرست مدیریتی، دخالت بیرویه انسان در طبیعت، نداشتن آمار و ارقام درست، و مشخص نشدن این که دقیقا ریزگردها از کدام سمت به کشور وارد میشوند، بحث و بررسی شده است. عباس محمدی، مدیر گروه دیدهبان کوهستان از فعالان پرسابقه محیط زیست درباره راه حل برای این مسئله گفته «آینده میتواند امیدوار کننده باشد به شرط آنکه بر خلاف مسئولانی که در نهادهای دولتی کار میکنند و میگویند«بودجه نداریم» بعضی از بودجهها قطع شود. در مباحث محیط زیستی یک بحثی وجود دارد با عنوان«قطع فعالیت». به این معناست که چون محیط زیست را بشر نساخته، در بسیاری موارد بهتر است که بشر هیچ دخالتی نکند تا طبیعت خودش را احیا کند.»
این نوروزنامه در صفحه اقتصاد گفتوگویی با محسن صفایی فراهانی داشته که با انتقاد به بحران های پیش آمده در حوزه اقتصاد و مدیریت آن می گوید«من معتقدم که چیزی به نام انقلاب اداری نداریم. در اصل موفقیت کشورهای توسعه یافته در سیستم های مناسب برای فعالیت های مختلف است. هر کسی هر کاری بخواهد انجام دهد. از وام بانکی گرفتن تا ساختن ساختمان و… باید همه مسائل آن معلوم باشد. در برخی از شهرهای دنیا برای ساختمان سازی ظرف مدت ۴۸ ساعت پروانه صادر میشود. در این صورت آیا دیگر دلیلی برای کار زیر میزی و فساد باقی میماند؟ پس بخشی از فساد ناشی از سوء مدیریت و بخش دیگر آن برآمده از اقتصاد دولتی است.»
از تشریفات رئیس جمهور تا انتصاب زنان در پست های دولتی
یکی از گفتوگوهای جالب این ویژهنامه، مصاحبه با بهمن حسینپور معاون مراسم و تشریفات ریاست جمهوری است. فردی که به گفته خودش ۲۰ سال در حوزه تشریفات است و کسی تا به امروز رکورد او را ندارد. ارتباط تشریفات با تجملات، نظر شخصی رئیس جمهور برای رنگ و نوع لباس، آداب و رسوم تشریفات در میزبانی و مهمان بودن در کشورهای دیگر از مهمترین محورهای این مصاحبه است. او دربارهی یکی از تغییرات تشریفاتی در زمان آقای روحانی توضیح میدهد: «یکی از تغییراتی که انجام شد طرز نشستن رئیس جمهور در دیدار با وزرای خارجه بود. آقای روحانی از من سوال کردند که معمولا نوع نشستن چگونه است؟ من هم توضیح دادم مهمان همیشه سمت راست مینشیند، گاهی هم رو به روی هم یا هر دو روی یک مبل مینشینند. آقای احمدینژاد، هاشمی و خاتمی، وزرای خارجه و سفرا را کنار دست خودشان مینشاندند، اما ایشان گفتند که من تنها مینشینم. و از من سوال کردند که اگر تک بنشینم چه بازتابی دارد؟ من هم گفتم در دیپلماسی اصل عمل متقابل جاری است.» بهمن پور میگوید بابت همین مساله انتقادات زیادی به او وارد شد.
مطلب بعدی این نوروزنامه، گفتوگو با شهیندخت مولاوردی، دستیار ویژه رئیس جمهور در حقوق شهروندی است. مولاوردی در خصوص حق آزادی بیان، تجمعات در قانون و ضمانت اجرایی بودن حقوق شهروندی صحبت میکند. از دیگر محورهای این مصاحبه انتصاب زنان در پستهای مهم دولتی و مطالبات آنان است. او در بخشی از مصاحبه گفته: «تمام تلاش ما این بوده تا در دوره دولت یازدهم مسئله زنان از امر سیاسی به امر اجتماعی تبدیل شود و این قدر حساسیتبرانگیز نباشد و زمین و زمان بسیج نشوند تا حرکتهای مربوط به حوزه زنان را در نطفه خفه کرده و جلوی هر تحرکی را بگیرند. اما چه بخواهیم و چه نخواهیم امروزه این اتفاق افتاده که علل و عوامل مختلفی را دارد. امروزه تقریبا بار اسلامیت نظام بر دوش زنان گذاشته شده و ظاهر زنان ما باید نشان دهنده اسلامی بودن جامعه باشد. هر چند ممکن است در شاخصهای دیگر اثری از این اسلامیت نبینیم. ولی ظاهر زنان باید از نظر ناظر بیرونی این باشد که با جامعه اسلامی طرفیم و این بار را زنان بر دوش کشیدند».
جوانان از دغدغه هایشان می گویند
نوروزنامه در صفحه جامعه، به بیان دغدغههای جوانان و نوجوانان و مسائل برآمده از شکاف نسلی آنان با والدینشان پرداخت. گزارش در هفت اپیزود، خواستهها و دغدغههای جوانان در حوزههای مختلف را از زبان خود آنان مطرح کرد. سبک زندگی، تفاوت نسلی و ارتباط با فضای مجازی بیشترین واژههایی است که درباره آنها در این گزارش صحبت شد. فارغ از کیفیت متن، توجه کردن به نیازها و خواستههای نوجوانان و مطرح کردن مطالبات آنان در روزنامهها مهم و قابل تامل است.
با فرا رسیدن سال نو، اطلاع یافتن از وضعیت مردم زلزله زده کرمانشاه میتواند برای مخاطبان مفید باشد. همشهری در صفحه حادثه گزارشی از حالوهوای نوروز در سرپل ذهاب و چند روستا را منتشر کرده و با اهالی آنجا به بیان مشکلات و کمبودهای موجود در آنجا پرداخت.
مصاحبه مفصلی با علیرضا قربانی در صفحه ادب و هنر درباره موسیقی سنتی و هم مرز شدنش با موسیقی پاپ است. او درباره تابآوری مخاطب ایرانی از شنیدن آواز میگوید: «در مورد این که آیا مخاطب ایرانی تاب شنیدن آواز ایرانی به شکل صرف را دارد میتوانم بگویم تعداد مخاطبانی که امروز آواز را به شکل صرف حاضرند برای ساعات قابل توجهی بشنوند، بسیار کمتر شده است. اگر چه نگویم بسیار میتوانم بگویم به صورت چشمگیری کمتر شد. ولی هنوز هستند افرادی که با عشق موسیقی سنتی و ایرانی ما را دنبال می کنند و اتفاقا کسانی هستند که امروز به شدت گله می کنند که چرا بحث آواز خواندن، بداههخوانی و بداههنوازی کم شده است و امیدوارم این شرایط به گونهای تغییر کند که تعداد این افراد بیشتر شود.»