آب دادن به نوزاد، از چند ماهگی شروع کنیم؟
وجود آب برای عملکرد طبیعی بدن حیاتی است. تنظیم دمای بدن از طریق تعریق، دفع مواد زاید از طریق ادرار و انتقال مواد مغذی در جای جای بدن تنها بخشی از وظایف آب در بدن است.
شهرزاد: هنگام معاینه انواع مراجعان کوچک، بارها پرسشهای مادران آن ها را درباره نحوه شروع تغذیه تکمیلی و اصلاح عادت های غذایی نوپایان پاسخ داده ام اما در این سال ها کمتر کسی درباره مایعات و لزوم مصرف آن ها در سالهای ابتدایی تولد پرسیده است. بنابراین تصمیم گرفتم در این صفحه به شما بگویم آب، این مایه حیات، چه نقش مهمی در زندگی دلبند شما بازی میکند و لازم است برای عادت به آشامیدن آن به فرزندتان تدابیری بیاندیشید.
از چه زمانی میتوانم به فرزندم آب بدهم؟
به طور کلی آب دادن به کودک را بایدا ز 6 ماهگی شروع کرد. تا رسیدن به این زمان کودک میتواند آب مورد نیاز بدنش را از شیر مادر یا شیر خشک دریافت کند. در این سن کودک به آب خنک نیازی ندارد وا گر سر خود قبل از 6 ماهگی به فرزندتان شیر بدهید دستگاه گوارش او نمیتواند مواد مغذی را از شیر جذب کند. به علاوه آب با پر کردن حجم معده اشتهای کودک را برای خوردن شیر کاهش میدهد. در موارد نادر خوراندن آب به شیرخوار زیر 6 ماه سبب مسمومیت آبی میشود که خطر بیهوشی و حتی کما را به همراه دارد. این حالت زمانی رخ میدهد که شیرخوار آب زیادی خورده و غلظت سدیم در بدنش پایین آمده باشد. در این صورت تعادل میان الکترولیتهای بدن برهم خورده و بافتها متورم میشوند.
آیا حل کردن شیر خشک در این همه آب، کودک را در خطر مسمومیت آبی قرار میدهد؟
نه. تهیه شیرخشک باید مطابق دستور درج شده روی بسته آن انجام شود.اگر شیرخشک را در آب بیشتری حل کنید نه تنها فرزندتان را در خطر مسمومیت آبی قرار میدهید بلکه با رقیق کردن شیر احتمال جذب مواد مغذی شیر در بدن را کم میکنید.
موارد استثنا:
اگر فرزندتان به التهاب روده و معده مبتلاست، بنا به تجویز پزشک شاید مجبور باشید با برخی از محلو لهای الکترولیت از کم آب شدن بدن او جلوگیری کنید.
نوپایان روزانه به چه میزان آب نیاز دارند؟
وجود آب برای عملکرد طبیعی بدن حیاتی است. تنظیم دمای بدن از طریق تعریق، دفع مواد زاید از طریق ادرار و انتقال مواد مغذی در جای جای بدن تنها بخشی از وظایف آب در بدن است. نوپایان در طول روز برای جبران آب دفعی از بدنشان به مقدار زیادی آب نیاز دارند. براساس منابع علمی کودکان یک تا 3 سال روزانه به یک سوم لیتر آب نیاز دارند چراکه وزن آ نها نسبت به بزرگسالان بسیار کمتر است.بدن نوپایان به سادگی کم آب میشود به خصوص اینکه معمولا هنگام بازی به تشنگی خود توجه نمیکنند و زمانی از شما آب میخواهند که کم آبی باعث ایجاد سرگیجه و خستگی در آ نها شده است. تب و دیگر بیماریها نیاز کودک را به آب افزایش میدهند و در مقابل، هوای سرد نیاز به آب را کم میکند. به طور کلی اگر ادرار کودک خیلی کم رنگ یا بی رنگ است به این معناست که در طول روز آب کافی مینوشد. مصرف مقدار کافی آب به تعادل وزنی کودک کمک میکند و خطر بیمار یهای مزمن از قبیل یبوست و عفونت لوله ادراری را کاهش میدهد. اگر فرزندتانن میتواند تشنگی خود را اعلام کند هر 1 ساعت بپرسید آب میخواهد یا خیر؟ آب همچنین از طریق منابع غذایی از قبیل شیر، سوپ، آبمیوه، ماست، دوغ،نوشابه های گازدار و بی گاز و میوه هم تامین میشود.
هشدار!
از همین سالهای ابتدایی با ایجاد عادت در فرزندتان برای مصرف انواع مایعات وخوراکی های آب دار طبیعی سعی کنید او را از انواع نوشابه و آب میوه های صنعتی دور نگه دارید.
پس کی میتوانم با خیال راحت به او آب بدهم؟
بعد از 6 ماهگی اشکالی ندارد که تدریجا به فرزندتان آب بدهید اما در این سن هم نباید در این کار زیاده روی کنید زیرا سبب دلدرد یا کاهش اشتهای کودک میشود. این محدودیتها تا 1 سالگی که کودک به راحتی شیر گاو و غذاهای جامد را میخورد، ادامه دارد.
کدام شیر برای فرزندم بهتر است؟
شیر مقدار زیادی کلسیم و ویتامین D دارد که برای رشد استخوان و دندان کودک ضروری هستند.اگر فرزندتان طعم شیر را دوست ندارد انواع طعمدار آن جایگزین مناسبی هستند چرا که مقداری چربی، شکر و طعم دهنده دارند.از آنجا که معمولا شیرهای طعمدار از شیرهای بی کیفیت تهیه میشوند بهتر است خودتان شیر استریلیزه را در خانه با انواع میوه ها، شکر و کمی خامه مخلوط کنید.