دکتر ارغوان تنکابنی در گفت وگو با طبنا(خبرگزاری سلامت)، درباره دهان‌شویه گفت: دهان شو‌یه‌ها دو دسته هستند، دهان‌شویه‌های درمانی و کنترل بهداشت دهان.

وی با بیان اینکه برای کنترل بهداشت دهان بهتر است بعد از استفاده روزانه از مسواک و نخ دندان از دهان‌شویه استفاده شود، ادامه داد: سهم بیشتر در بهداشت دندان و دهان را مسواک، خمیر دندان و نخ دندان دارد و دهان‌شویه در مرحله بعدی قرار می‌گیرد، اما دهان‌شویه به تنهایی نقش مهمی در بهداشت دهان ندارد.

این متخصص بیماری‌های دهان و دندان با اشاره به اینکه به اندازه‌‌ای که برند مسواک و خمیردندان وجود دارد برای دهان‌شویه‌ نیز برندهای مختلفی وجود دارد، اظهار کرد: مهم‌ترین مساله درمورد انتخاب دهان‌شویه کنترل بهداشت دهان آن است که حاوی الکل نباشد و مصرف‌کننده نیز سابقه حساسیت اسانسی که در دهان‌شویه استفاده شده را نداشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: معمولا مخاط دهان انسان بیش از هر چیز به دارچین حساسیت نشان می‌دهد که با توجه به رعایت این موضوع در تولید دهان‌شویه بعید است افراد در اثر استفاده از این محصولات دچارآلرژی شوند،‌اما بهتر است که دهان شویه مطابق دستورالعمل همراه دارو استفاده شده و بیش از مدت تعیین شده در آن، دهان شویه را در دهان نگه ندارند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه دهان‌شویه‌های کنترل بهداشت دهان مورد استفاده افرادی قرار می‌گیرد که دارای بیماری‌های خاص و در نتیجه محدودیت‌هایی هستند، عنوان کرد: مثلا بیماری که معلولیت خاصی دارد یا ناتوانی جسمی داشته ونمی‌تواند از مسواک استفاده کند یا بیمارانی که به مدت طولانی در بیمارستان بستری هستند استفاده از دهان‌شویه کمک مناسب‌تری خواهد بود.

وی بیان کرد:دهان‌شویه‌های درمانی برای درمان برخی مشکلات دهانی مثل زخم‌های دهانی یا بیماری‌هایی که دردهان تظاهرات خاصی داشته باشند به‌کار می‌روند، این نوع دهان‌شویه تنها توسط پزشک متخصص تجویز شده و مصرف آن نیز باید مطابق دستورالعمل پزشک باشد لذا بیمار نمی‌تواند این نوع دهان‌شویه را خودسرانه تهیه و مصرف کند.

تنکابنی عمده‌ترین دهان شویه‌های درمانی را دهان‌شویه‌های ضد قارچ خواند و گفت: بیمارانی که از وسیله داخل دهانی مثل دندان مصنوعی یا پلاک ارتودنسی استفاده می‌کنند درصورتیکه بهداشت دهان خود و آن وسیله را رعایت نکنند دچار عفوت قارچی می‌شوند که شایع‌ترین داروی تجویز شده در این موارد دهان‌شویه پودری نیستاتین هست و باید مطابق دستور العمل با آب مخلوط شده و تبدیل به یک دهان ‌شویه شود، این دهان‌شویه باید براساس تجویز پزشک مصرف شود و همچنین ضروری است است بیماران این دارو را حداقل ۲ تا ۳ دقیقه در دهان نگه دارند تا اثر گذار باشد زیرا در غیر این‌صورت دارو موثر نخواهد بود .