معرفی کامل خودرو دنا پلاس توربو و هر آنچه در چنته دارد
دنا پلاس توربو محصول به روز شدهی دنا پلاس میباشد که در آن تواناییها و قابلیتهای خودروی دنا به مراتب افزایش پیدا کرده است. در این مطلب به مهمترین ویژگیهای خودرو دنا پلاس توربو خواهیم پرداخت. از جمله محصولات جدید شرکت ایران خودرو که برای تسخیر بازار خودروهای سواری دندان تیز کرده است.
همان گونه که در مطلب اختصاصی مربوط به خودروی دنا پلاس به آن اشاره شد، شرکت ایران خودرو با روانه ساختن خودروی دنا به بازار، عزم خود را برای جایگزین ساختن این محصول جدید با خودروهای قدیمیتر موجود در خانوادهی پژو و سمند جزم نمود. امری که در سال 1393 رخ داد و با به بازار آمدن عضو جدیدتر این خانواده یعنی دنا پلاس در سال 1395 شکل جدیتری به خود گرفت.
دنا پلاس را شاید بتوان نسخهای بهینه شده از خودروی دنا قلمداد کرد. محصولی که البته عمده تفاوت آن با دنا به وجود برخی مشخصات ظاهری و همچنین تعدادی قابلیت جانبی اضافه منحصر میشود و تواناییهای فنی و موتوری را در بر نمیگیرد. با این حال مهندسان شرکت ایران خودرو سعی کردند با طراحی نسخهای تازهتر یعنی دنا پلاس توربو (که با نام دنا پلاس توربوشارژ نیز شناخته میشود) تواناییها و قابلیتهای خانوادهی دنا را از نظر فنی و موتوری نیز ارتقا بخشند. به این ترتیب میتوان ادعا کرد که تفاوتهای موجود میان دو مدل دنا پلاس توربو و دنا پلاس از خانوادهی ایران خودرو تنها به مشخصات ظاهری این دو مدل محدود نمیشود و ویژگیهای فنی و موتوری آنها را نیز در بر میگیرد.
هدف از تولید دنا پلاس توربو
شاید بتوان مهمترین و اصلیترین هدف طراحان و مهندسان شرکت ایران خودرو از تولید دنا پلاس توربو را بهینه ساختن قابلیتهای فنی خانوادهی نوظهور دنا در نظر گرفت. هدفی که بیش از هر چیز از طریق افزایش کارایی و بهینه سازی قوای محرک خودروی دنا پلاس و همچنین بهبود بخشیدن به قدرت و شتاب این خودرو، آن هم بدون بالا بردن حجم موتور آن، صورت پذیرفته است. به منظور محقق ساختن این هدف، مهندسان شرکت ایران خودرو اقدام به نصب سامانه توربو شارژ روی موتور مدل EF7 خودروی دنا پلاس نمودند. امری که منجر به بهینهسازی توان موتور در دنا پلاس توربو شده است.
به این ترتیب و به موجب انجام این کار علاوه بر افزایش کارایی و بهبود قوای محرک در نسخهی جدید خانوادهی دنا نسبت به اعضای پیشین این خانواده، اهداف دیگری نیز محقق شده است. به بیان سادهتر مهندسان ایران خودرو موفق شدهاند به مدد بهره بردن از موتور توربوشارژ در این خودرو، میزان راندمان و بهرهوری سوخت در این محصول جدید را نسبت به اعضای سابق خانواده دنا افزایش دهند. به گونهای که در خودروی دنا پلاس توربو مواردی نظیر احتراق کاملتر سوخت مصرفی (بنزین بدون سرب با اکتان 95) و همچنین کاهش سطح آلایندگی هوا را شاهد هستیم.
در کنار آن، خصلت مصرف کمتر سوخت در این موتور توربوشارژ نسبت به موتور معمولی موجود در دو عضو پیشین سری دنا یکی دیگر از ویژگیهایی است که افزایش کارایی و توان فنی این موتور با خود به همراه آورده است.
تفاوتهای فنی دنا پلاس توربو و دنا پلاس
از آنجا که عضو جدید خانوادهی دنا به لحاظ ویژگیها و قابلیتهایی که از آنها بهره میبرد با عضو پیشین این خانواده یعنی خودروی دنا پلاس مشابه است، از ذکر مجدد این قابلیتها و دوبارهگویی موارد تکراری پرهیز کرده و تنها به بیان تفاوتهای موجود میان این دو مدل بسنده میکنیم. تفاوتهایی که شاید بتوان ادعا کرد در حالت کلی آنچنان هم پر شمار نیستند. در مجموع میتوان تفاوتهای مختلف موجود میان دو خودروی دنا پلاس توربو و دنا پلاس را به دو بخش فنی (موتوری) و ظاهری دسته بندی نمود.
تفاوت فنی میان دو مدل مذکور از خانوادهی دنا بیش از هر چیز در متفاوت بودن کارایی موتور این دو مدل نمود مییابد. همان گونه که به آن اشاره شد، در نسخهی توربو از خانوادهی دنا شاهد اضافه شدن یک سامانهی توربوشارژ به موتور EF7 خودروی دنا پلاس هستیم. موضوعی که اگرچه هیچ تفاوتی را در میزان حجم موتور این دو مدل ایجاد نکرده، اما موجب تغییر پارامترهایی نظیر حداکثر قدرت موتور و حداکثر گشتاور آن شده است.
به بیان دقیقتر در خودروی دنا پلاس شاهد توان 113 اسب بخاری موتور این خودرو با احتساب 6000 دور در دقیقه هستیم. حال آن که توان موتور دنا پلاس توربو به موجب بهینهسازی توربوشارژی که از آن برخوردار شده، به 150 اسب بخار با احتساب 5500 دور در دقیقه رسیده است. نظیر همین تفاوت را در حداکثر گشتاور موتور این دو مدل نیز شاهد هستیم. به گونهای که حداکثر گشتاور موتور در خودروی دنا پلاس 155 نیوتن متر با احتساب 4500 دور در دقیقه است؛ حال آن که این رقم در دنا پلاس توربو به 215 نیوتن متر با احتساب 2200 تا 4800 دور در دقیقه میرسد.
این تغییرات موجب شده است تا زمان رسیدن شتاب دنا پلاس توربو از صفر تا صد به رقم 10 ثانیه برسد. رقمی که در خودروی دنا پلاس چیزی معادل 13.5 ثانیه است. سوای مواردی که به آن اشاره شد، تفاوت میزان کارایی به موجب بهرهمندی از موتور توربوشارژ را در سایر پارامترهای فنی این دو مدل نیز میتوان مشاهده کرد. به عنوان مثال در پارامتر حداکثر سرعت شاهد افزایش حداکثر سرعت 189 کیلومتر در ساعتی خودروی دنا پلاس به میزان 205 کیلومتر در ساعت در مدل دنا پلاس توربو هستیم. موضوعی که در شاخص میزان مصرف سوخت به ازای پیمودن مسافت صد کیلومتر نیز قابل مشاهده است.
به عبارت بهتر خودروی دنا پلاس به شکل میانگین رقمی معادل 6.2 لیتر سوخت را در فضای خارج از شهر و 7.7 لیتر را هم به صورت مصرف ترکیبی به ازای پیمودن هر صد کیلومتر به مصرف میرساند. ارقامی که به مدد بهره بردن از موتور توربو شارژ به ترتیب به میزان 5.7 و 7.3 لیتر (به ازای هر صد کیلومتر) در خودروی دنا پلاس توربو رسیده است. به این ترتیب شاهد بهینهتر شدن میزان مصرف سوخت در نسخهی توربوشارژ خانوادهی دنا نسبت به نسخههای معمولی این خانواده هستیم.
تفاوتهای ظاهری دنا پلاس توربو و دنا پلاس
علاوه بر تفاوتهای فنی، دو مدل پلاس و توربوشارژ خانوادهی دنا به لحاظ برخی قابلیتها و ویژگیهای ظاهری نیز با یکدیگر متفاوت هستند. به عنوان مثال میتوان به تفاوتهای موجود میان نوع و اندازهی رینگ چرخهای این دو خودرو اشاره کرد. به گونهای که نسخهی پلاس خودروی دنا از وجود رینگ آلومینیومی 15 اینچ مدل 195/R60 بهره میبرد. این در حالی است که در مدل توروبوشارژ خودروی دنا شاهد استفاده از رینگ آلومینیومی طرح جدید و پنج پیچی 16 اینچ مدل 205/R50 هستیم.
علاوه بر موردی که به آن اشاره شد نکات دیگری نظیر تغییر طرح سر دسته دنده نیز از جمله مواردی محسوب میشود که در نسخهی توربوشارژ خانوادهی دنا قابل مشاهده است و در اعضای قدیمیتر این خانواده مشاهده نمیشود. در کنار این موضوع شاهد وجود فرمان چرمی با دوخت قرمز و همچنین زیرپایی طرح موکت با نشان توربو و نوار قرمز رنگ پیرامون آن در دنا پلاس توربو نیز هستیم. ویژگیهایی که در دنا پلاس وجود ندارد. سوای تغییرات مذکور شاید نتوان تغییر مهم دیگری را میان دو مدل اخیر خودروهای دنا یعنی نسخهی پلاس و نسخهی توربو مشاهده کرد.
بنابر اطلاعات رسمی موجود، خودروی دنا پلاس توربو هم اکنون از قیمتی مابین 48 تا 56 میلیون تومان برخوردار است. در واقع گرانتر بودن این خودرو نسبت به مدل پلاس را هم میتوان یکی دیگر از تفاوتهای موجود میان این دو مدل قلمداد کرد.
در مجموع به نظر میرسد که تولید خودروی دنا پلاس توربو قرار است سرآغاز و راهگشای طراحی و ساخت نسخههای بعدی از خانوادهی دنا باشد. این گونه به نظر میرسد که علاقهمندان به سری خودروهای دنا اندک اندک باید خود را برای ملاقات با مدل هیبریدی این خودرو که از وجود جعبه دنده خودکار بهره میبرد آماده کنند. بر این اساس باید منتظر ماند و دید که سری دنا قرار است در نهایت پذیرای چند عضو جدید دیگر از این خانوادهی نوظهور باشد.