فهرست سرفصل ها
“درمان زردی نوزاد”|”گیاهان دارویی” در طب سنتی|زردی و یرقان نوزاد
مدت زمان زردی نوزادان
زردی در نوزادانی که بیماریی ندارند نباید بیش از دو هفته در نوزادان ترم(۳۷ هفته و بالاتر) یا بیش از سه هفته در نوزادان زودرس (زیر ۳۷ هفته) طول بکشد. در صورتی که با چنین مواردی روبرو شویم، حتماً باید پوشک نوزاد را بررسی کنیم تااگر مدفوع حالت گچی (بیرنگ) داشت یا ادرار پررنگ شده بود و به پوشک رنگ میداد، دنبال زردیهای خطرناکتر انسدادی برویم.
زردی طول کشیده
در زردی طول کشیده باید حتماً میزان بیلیروبین کونژوگه اندازه گرفته شود. CBC از نظر بررسی همولیز لازم است. گروه خونی مادر و نوزاد باید تعیین شود و تست کومبس مستقیم از نوزاد گرفته شود، در مورد تزریق روگام هم باید از مادر پرسش انجام گیرد. بررسی بیماریهای متابولیک نوزادان (با توجه ویژه به هیپوتیروئیدی) از اصول تشخیصی زردی طول کشیده نوزادان میباشد. میزان آستانه بیلیروبین کونژوگه برای انجام اقدامات بالا ۲۵ میکرومول بر لیتر (حدوداً ۲ میلیگرم بر دسیلیتر) میباشد.
درمان زردی نوزاد با گیاهان دارویی در طب سنتی
زردی یکی از شایعترین بیماریها و اختلالهایی است که در بدو تولد به سراغ اغلب نوزادان میآید. درمانگران طب سنتی برای درمان این بیماری از چند شیوه حمام درمانی، گیاه درمانی و اصلاح رژیم غذایی مادر استفاده میکنند تا به این ترتیب نوزاد مبتلا به زردی را درمان کنند.
درمانگران طب سنتی بر این باورند که استفاده از ترکیب دو گیاه ترنجبین و شیرخشت میتواند در درمان این بیماری به نوزادان کمک کند. از این رو، این درمانگران در گام اول به والدین توصیه میکنند که با نظارت پزشک نوزاد و درمانگر طب سنتی از دو گیاه دارویی ترنجبین و شیرخشت برای درمان نوزادشان استفاده کنند. علاوه بر این، آنها حمام درمانی نوزاد با جوشانده دو گیاه گل ختمی و گل بنفشه را نیز در بهبود حال نوزاد موثر میدانند و بر این باورند استحمام نوزاد با جوشانده تهیه شده از این “گیاهان دارویی” میتواند در بهبود هر چه سریعتر “زردی نوزاد” موثر باشد.
این درمانگران در گام سوم به مادران این نوزادان ادویهها و گیاهان دارویی خنک را تجویز میکنند تا این داروها از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شود و موجب درمان او شود. این سه گام از جمله موثرترین شیوههای درمانی طب سنتی است که از زمانهای دور برای “درمان زردی نوزادان” مورد استفاده قرار گرفته است.
درمان زردی در کمتر از ۱۰ روز
درمانگران طب سنتی معتقدند در صورتی که خانوادهها تحت نظارت متخصص طب سنتی از “گیاهان دارویی برای درمان زردی نوزاد” خود استفاده کنند میتوانند در عرض یک هفته تا ۱۰ روز این بیماری را از نوزادشان دور کنند. برای تهیه شربت ترنجبین و شیرخشت کافی است یک قاشق غذاخوری ترنجبین را در یک لیوان آب جوش بریزید و آن را به مدت ۵ ساعت خیس کنید. سپس ترنجبین را صاف کرده و به آن یک قاشق چایخوری شیرخشت اضافه کنید و هم بزنید.
این مخلوط را نیز صاف کرده و از آن ۲ ساعت یک بار، یک قاشق چایخوری به نوزاد بدهید. این کار را تا هنگامی ادامه دهید که مدفوع نوزاد به رنگ زردطلایی درآید. در این حالت زردی پوست نوزاد نیز باید به مرور کم و رنگ پوستش به حالت طبیعی بازگردد. علاوه بر این، استحمام نوزاد در جوشانده گل ختمی و گل بنفشه نیز در دورانی که او مبتلا به زردی است به درمان هر چه سریعتر او کمک میکند.
عوارض احتمالی گیاهان دارویی
استفاده از برخی گیاهان دارویی مانند مصرف قرصهای شیمیایی ممکن است با عوارضی همراه باشد اما در بیشتر موارد عوارض این داروهای طبیعی آنچنان کم رنگ است که میتوان از کنار آنها گذشت چرا که بیمار را با مسئله و مشکل اساسی رو به رو نمیکند. مصرف ترنجبین و شیرخشت نیز از این مسئله مستثنی نیست. این داروی گیاهی اگر چه به درمان زردی نوزادان کمک میکند اما ممکن است موجب بروز اسهال و دلپیچه در برخی از نوزادان شود. بنابراین باید این احتمال را در نظر داشت. در صورتی که والدین با مشاوره متخصص طب سنتی و تحت نظر او این کار را انجام دهند میتوانند این مسئله را کنترل کرده و میزان آن را در نوزادشان به حداقل برسانند.
نحوه تشخیص زردی نوزادان
معاینه نوزاد باید در نور روز انجام گیرد و نوزاد باید برهنه باشد. میتوان با انگشت شست روی پوست نوزاد کمی فشار آورد تا سرخی پوست بیرنگ گردد و بیدرنگ پس از برداشتن انگشت به رنگ پوست نوزاد زیر انگشت توجه نمود که آیا زرد است یا خیر. اولین جایی که زردی قابل مشاهده است، زیر زبان و صلبیه چشم میباشد. زردی از سوی صورت شروع به نمایان شدن میکند و با بالا رفتن مقدار بیلیروبین، به سمت پاها گسترش پیدا میکند (قانون کرامر) یعنی اگر فقط صورت زرد باشد، بیلیروبین بین ۵ تا ۷ است، بالای سینه تا ناف حدود ۱۰، تا پایین شکم ۱۵ و تا نوک پا ۲۰ میلیگرم بر دسیلیتر.
باید آزمایش سطح بیلیروبین خون اورژانس (یعنی طی دو ساعت) در تمام نوزادانی که زردی روز اول دارند انجام شود و هر ۶ ساعت تکرار گردد تا زمانی که ثابت یا پایین رونده شود. انجام آزمایش سطح بیلیروبین بصورت روتین برای نوزادانی که زردی مشهود ندارند، اشتباه است.
منابع: برترین ها-مجله شهرزاد