به گزارش زنان خبر، اردشیر صالح پور – رئیس یونیما ایران و عضو کمیته ملی ایکوم در خصوص افتتاح نمایشگاه «عروسک در گذر زمان» و لزوم برگزاری آن اظهار داشت: آنچه که اینجا میبینید شاید بخشی از عروسکها است که میراث ملی ما هستند. بعضی از آنها به قدری با ارزش هستند که نمیتوان وصف کرد.
وی ادامه داد: در سالهای قبل از انقلاب فرخ غفاری با همکاری ژاک فلیکس تعداد زیادی عروسک از برجسته ترین گروههای نمایش عروسکی دنیا خریداری کردند که تاکنون در فرصتها و مقاطع زمانی کوتاه توسط استاد غریب پور و همکارانشان به نمایش گذاشته شده اند. اما متاسفانه اینها و سایر عروسکهای نمایشی در بیشتر زمانها در کارتنها و گوشه آرشیو سازمانهای مختلف خاک خورده و در شرایط مساعدی نگهداری نشدند.
صالح پور ادامه داد: خوشبختانه به همت خانم یزدی، میراث فرهنگی این عروسکها را به صورت رایگان مرمت کرده است. اینجا باید از زحمات ایرج محمدی، هما جدیکار و رزیتا پرویزی تشکر کنیم که با همت آنها امروز اینجا شاهد افتتاح این نمایشگاه هستیم و این عروسکهای بی سرپناه و کارتن خواب، شایسته این هستند که مکانی ویژه خودشان داشته باشند تا بتوانند منتقل کننده فرهنگ غنی مردمان دورههای مختلف باشند.
همچنین علی اکبر صفی پور – مدیرعامل بنیاد رودکی عنوان کرد: از تمامی کسانی که در برگزاری این نمایشگاه پیش قدم شدند سپاسگزاری میکنم. آنها باعث شدند که ما هم به فکر عروسکها بیفتیم. همکاران ما به خصوص در بخش مرکز آموزش بنیاد و دکتر غریب پور تلاش بسیاری کردند که شایسته تقدیر هستند.
صفی پور افزود: باید از کمیته ملی موزهها (ایکوم)، مرکز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد، سازمان یونیما، مرکز آموزش بنیاد رودکی، موزه سینما، موزه کاشان، دانشگاه تهران، مجموعه ماهگنج، سرای موزه رهگشا، موسسه آوای طبیعت پایدار، پژوهشگاه میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، موزه صلح سیار، موزه عروس ملل و سایر مجموعههایی که بخشی از عروسکهای نفیس خود را به این نمایشگاه آورده اند سپاس و قدردانی کنم.
همچنین محمد حسن طالبیان – معاون میراث فرهنگی کشور و مدیر دفتر تدوین پروندههای ثبت جهانی نیز با اشاره به ابعاد مختلف میراث فرهنگی گفت: میراث ناملموس و روح میراث فرهنگی هر روز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. عروسک پدیده ای فرهنگی است و پیامهای ویژه ای دارد، آنها تنوع فرهنگی هر کشوری را بیان میکنند و معرف اقوام مختلف هستند. هر موضوع فرهنگی نیازمند معرفی و ترویج است.
طالبیان سپس با تبریک هفته میراث فرهنگی و روز موزه از گنجینههای مختلفی که عروسکهایشان را آورده اند تشکر کرد و تعدادی از عروسکهایی که در فهرست میراث ناملموس ثبت شدند را نام برد.
همچنین احمد محیط طباطبایی – رئیس سازمان ایکوم و مشاور رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی به فعالیتهای بسیار زیادی که در طی ۲۰ سال گذشته در کشور و توسط نهادهای مختلف صورت گرفته ات اشاره کرد و گفت: در مجموعههای مختلف نمایشگاههای متعدد از عروسکهای نمایشی برپا شده که همپوشانی دارند و هیچ کدام جای دیگری را نمیگیرد.
طباطبایی ادامه داد: دیدگاه امسال ایکوم برپایه مشارکت است. یکی از ویژگیهای برجسته این نمایشگاه نیز همین مشارکت مجموعههای مختلف است. کاری که بسیار دشوارتر از کار انفرادی است و اینکه تمام این نهادها برای هدفی مشترک در کنار هم قرار بگیرند بسیار نیکو و پسندیده است. بخش دیگری از شعار ایکوم نیز استفاده از فضای مجازی و امکانات مدرن است. عروسک بخشی از باورهای زندگی انسانی است و مثل تصویری است از زندگی که مفاهیم فرهنگی را به زمانهای بعد منتقل میکند.
رئیس ایکوم ادامه داد: عروسک نوعی از رفتار مجازی است و حسنش به این است که رفتارهای اجتماعی را اصلاح میکند. در واقع عروسک مَجازِ زندگی حقیقی است و وجودش نشانه سلامت جامعه است. موزه جایگاه بسیا مناسبی برای رفتارهای فرهنگی است و امیدواری این نمایشگاه آغازگر حرکتی باشد که در سال آینده در موزه ای که مخصوص عروسکها باشد تمامی آنها در کنار هم قرار بگیرند.
هما جدیکار – مدیر گروه نمایش عروسکی دانشگاه تهران با اشاره به سالروز آزاد سازی خرمشهر گفت: خوشحالم که آزادی این عروسکها با آزادی خرمشهر همسو شده است.
وی سپس با اجرای ویژه عروسکهای سایه ای از دغدغههای این روزهای عروسکها برای داشتن جایگاهی دائمی و خارج شدن از انبارها و کارتن ها سخن گفت. عروسکها بخشی از میراث فرهنگی ناملموس هر کشور هستند که همواره آیینه فرهنگ مردمان خویش بوده اند که نیازمند توجه ویژه و به نمایش گذاشته شدن هستند تا بتوانند پیامهای فرهنگی و تاریخی خود را به مردم برسانند.
در نمایشگاه عروسک در گذر زمان – بیش از ۱۵۰ عروسک نمایشی از مجموعههای بنیاد فرهنگی هنری رودکی ـ مجموعه عروسکی بهروز غریب پور ـ مرکز هنرهای نمایشی، موزه کاشان، دانشگاه تهران، موزه سینما، پژوهشگاه میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، موزه ماهگنج، سرای موزه رهگشا، موسسه آوای طبیعت پایدار، موزه عروسک های ملل و موزه سیار صلح و … انتخاب شده اند.
در میان این عروسکها تعدادی از عروسکهای ثبت شده در فهرست میراث فرهنگی نا ملموس نیز همچون دوتوک (خراسان جنوبی)، دهتودوک (قشم)، لیلی بازبازک (خوزستان)، تَکَم (اردبیل)، قورچوق (ترکمن)، بی بی لک (زرتشتیان)، عروسکهای قاشقی (خراسان رضوی) و … نیز به چشم میخورد.
تسنیم
انتهای متن/*