پوست؛ آشنایی با انواع جوش (2)
جوشها انواع و اقسام مختلفی دارند و میتوانند در سنین مختلف خودشان را بروز دهند. شناسایی منشأ و علت بروز جوشهای پوستی مسئلهای حائزاهمیت است و در درمان این عارضه نقشی پررنگ دارد. اولین قدم برای شناسایی منشأ جوشهای پوستی، آشنایی با انواع مختلف جوش است. همانطور که قبلاً گفته شد، جوشها بهطورکلی به دو دستۀ التهابی و غیرالتهابی تقسیم میشوند و...
جوشها انواع و اقسام مختلفی دارند و میتوانند در سنین مختلف خودشان را بروز دهند. شناسایی منشأ و علت بروز جوشهای پوستی مسئلهای حائزاهمیت است و در درمان این عارضه نقشی پررنگ دارد. اولین قدم برای شناسایی منشأ جوشهای پوستی، آشنایی با انواع مختلف جوش است. همانطور که قبلاً گفته شد، جوشها بهطورکلی به دو دستۀ التهابی و غیرالتهابی تقسیم میشوند و هر کدام زیرمجموعههایی دارند. در بخش قبلی این مقاله در مورد جوشهای غیرالتهابی صحبت کردیم. اگر مایل هستید تا انواع جوشهای التهابی را بشناسید، در ادامۀ این مطلب با روزچین همراه باشید.
جوشهای التهابی
جوشهای قرمز و متورم با نام جوشهای التهابی شناخته میشوند. اگرچه چربی طبیعی پوست یا سلولهای مرده میتوانند باعث ایجاد این نوع جوشها شوند، اما باکتریها نقش مهمتری در این زمینه ایفا میکنند. باکتریها میتوانند عفونتی عمیق زیر سطح پوست ایجاد کنند و این امر باعث ایجاد جوشهای دردناک در آن منطقه از پوست میشود؛ جوشهایی که ازبینبردن آنها امری دشوار است.
محصولاتی مانند بنزوئیل پراکسید میتوانند باعث کاهش تورم و حتی ازبینرفتن باکتریهای زیر پوست شوند. بنزوئیل پراکسید همچنین میتواند چربی طبیعی و سلولهای مردۀ پوست را حذف کند. بنابراین برای درمان آکنۀ التهابی، پزشک شما احتمالاً آنتیبیوتیک خوراکی یا موضعی همراه با بنزوئیل پراکسید را تجویز میکند. رتینوئید موضعی نیز گزینۀ مناسبی برای مقابله با جوشهای التهابیست. اما برای درک بهتر، در ادامه توجه شما را به آشنایی با انواع جوشهای التهابی جلب میکنیم.
پاپول
پاپول زمانی رخ میدهد که دیوارههای اطراف منافذ پوست بهعلت التهاب شدید فرو ریخته و درون منفذ پوست را پر میکنند. پوست اطراف این حفرهها معمولاً به رنگ صورتیست.
پاسچول
پاسچول نیز همانند پاپول بر اثر فرو ریختن دیوارههای اطراف منافذ پوست ایجاد میشود، اما برخلاف پاپول حفرههای پاسچول با چِرک پر میشوند. چرکهای درون حفره معمولاً بهصورت یک برآمدگی از سطح پوست بیرون میزنند و قرمزرنگ هستند. این نوع جوشها معمولاً سَری زرد یا سفیدرنگ دارند.
ندول
ندول زمانی رخ میدهد که منافذِ ملتهبِ مسدودشده، عمیق و عمیقتر میشوند. در حقیقت ندول همان پاپول یا پاسچول است با عمق نفوذ بیشتر. درمان ندول نسبت به دو نوع قبلی پیچیدهتر است و حتماً نیاز به ویزیت پزشک دارد. پزشک یا متخصص پوست شما برای درمان ندول به احتمال زیاد از داروهای خوراکی نظیر ایزوترتینوئین (Sotret) استفاده خواهد کرد. این دارو نوعی ویتامین A است که باید بهصورت روزانه و به مدت چهار تا شش ماه استفاده شود.
کیست
کیستها زمانی میتوانند ایجاد شوند که منافذ پوست توسط ترکیبی از باکتریها، سلولهای مرده و چربی طبیعی پوست پر شده باشند. کیستها معمولاً بسیار عمیق بوده و زیر سطح پوست قرار دارند و رنگ آنها معمولاً قرمز یا سفید است. کیستها در مقایسه با انواع دیگر جوشهای التهابی بسیار بزرگتر و دردناکتر هستند. از داروهای تجویزشده برای این نوع عارضۀ پوستی میتوان به ایزوترتینوئین (Sotret) اشاره کرد. در موارد حاد نیز از عمل جراحی برای خارجکردن کیست استفاده میشود.
بعد از خواندن مطالب بالا و بخش قبلی این پرونده، احتمالاً قادر به تشخیص نوع جوشهای خود خواهید بود. این امر برای پیگیری یک روش درست درمانی به شما کمک خواهد کرد. بهزودی و در بخشهای بعدی پروندۀ پوست، روشهای مختلف درمان انواع جوش را عنوان خواهیم کرد.
منبع: Healthonline