علت بی خوابی من چیست؟
شاید خیلی از اوقات برایتان پیش آمده باشد که دچار بیخوابی شده، ولی علت بی خوابی خود را نمیدانید. همانطور که قبلاً هم گفته شد، اغلب بیخوابی یا کمخوابیهایی که سراغ ما میآیند، ریشه در نوعی اختلال خواب دارند. یکی از این اختلالات، بیخوابی پارادوکسیکال است. در این نوع بیخوابی، بدن فرد در خواب، ولی مغزش بیدار است. بیشتر بیخوابیها را میتوان...
شاید خیلی از اوقات برایتان پیش آمده باشد که دچار بیخوابی شده، ولی علت بی خوابی خود را نمیدانید. همانطور که قبلاً هم گفته شد، اغلب بیخوابی یا کمخوابیهایی که سراغ ما میآیند، ریشه در نوعی اختلال خواب دارند. یکی از این اختلالات، بیخوابی پارادوکسیکال است. در این نوع بیخوابی، بدن فرد در خواب، ولی مغزش بیدار است. بیشتر بیخوابیها را میتوان در سه گروه اصلی دستهبندی کرد: ۱. مشکل بهخوابرفتن، ۲. بیدارشدن مکرر در طول شب و ۳. بیدارشدن پیش از موعد در هنگام صبح. اما در مواردی خاص، ممکن است بیمار مشکل دیگری داشته باشد، مثل بیخوابی پارادوکسیکال که در هیچکدام از این دستهها قرار نمیگیرد. در ادامه با روزچین همراه باشید و در این مورد بیشتر بدانید.
بیخوابی پارادوکسیکال
بیماران مبتلا به بیخوابی پارادوکسیکال اغلب شکایت میکنند که کل شب را در رختخواب دراز کشیدهاند و خبری از خوابیدن نبوده است، اما از نگاه افراد دیگر آنها هفت پادشاه را هم خواب دیدهاند. افراد مبتلا به این بیماری معمولاً زمان لازم برای به خوابرفتنشان را بیش از مقدار واقعی و مدتزمان خواب بودنشان را کمتر از مقدار واقعی تخمین میزنند.
در وضعیت بیخوابی پارادوکسیکال، فرد از شرایط و اتفاقات اطرافش بهقدری آگاهی دارد که انگار بیدار است. آنها ممکن است تصور کنند روزهاست که نخوابیدهاند، ولی هیچ نشانۀ کمخوابی یا بیخوابی مثل خستگی یا خوابآلودگی از خود بروز نمیدهند. شاید خیلی از ما به این نوع اختلال خواب مبتلا هستیم و علت بی خوابی ما همین مورد است، ولی تاکنون از آن خبر نداشتهایم.
سوزی واتسون ۲۶ ساله یکی از افراد مبتلا به این وضعیت است که هفت ساعت خواب شبانه، چیزی حدود دو ساعت به نظرش میآید. پس از شرکت در یک آزمایش مربوط به خواب در تحقیقی در یکی از دانشگاههای شیکاگو، ابتلای او به بیخوابی پارادوکسیکال مشخص شد. او که صدای خرناسهایش حتی خودش را هم از خواب بیدار میکرد، حالا به جایی رسیده است که میگوید به خوابرفتنش ممکن است چندین ساعت به طول بیانجامد و بعد از به خوابرفتن هم بارها در طول شب از خواب بیدار میشود.
او میگوید: «شبها برایم هراسانگیز شدهاند. فکر میکنم شبی ۳ یا ۴ ساعت میخوابم، تازه اگر خوششانس باشم! در طول روز مشکلی احساس نمیکنم، ولی متوجه شدهام توجهم حین کار کمتر شده و چیزهای خیلی ساده مثل رستورانی که در آن غذا خوردهام یا فیلمی که بهتازگی دیدهام به آسانی از یادم میروند».
البته پدر سوزی هم به آپنهخوابی (نوعی اختلال خواب که در آن تنفس فرد حین خواب با مشکل مواجه میشود) مبتلا بود و برای درمان آن مجبور به عمل جراحی شد. حال، سوزی هم فکر میکند که مشکلی دارد و باید معاینه شود تا علت بی خوابی خود را ریشهیابی کند. به همین علت او در بیمارستان تخصصی خواب تحت آزمایشهایی قرار گرفت.
سوزی میگوید: «متخصصان بیمارستان، حسگرهایی روی صورت، موها، گردن و سینهام چسباندند. حس بدی داشتم. با خودم گفتم محال است امشب بتوانم روی این تخت کوچک بیمارستان بخوابم.»
صبح روز بعد، سوزی کلافه از بیخوابی شب قبل، منتظر دکتر بود. او میگوید: «دکتر به من گفت دیشب هفت ساعت خوابیدهام! ولی اگر از خودم بپرسید میگویم فقط دو ساعت خوابیدهام. واقعاً گیج شدهام.»
البته او از شنیدن اینکه خروپفش مشکلی در تنفسش ایجاد نمیکند و آپنه خواب نیست خوشحال بود، ولی علت بی خوابی سوزی و مشکل اصلیاش حالا مشخص شده بود: بیخوابی پارادوکسیکال!
یافتن راهحل
سوزی وقتیکه فهمید که مشکل او درمانپذیر است، خیالش کمی راحتتر شد. تشخیص این وضعیت به دکترش کمک کرد تا شرایط او را بهتر درک کند. سوزی تحت درمانهای دارویی مختلفی از تایلنول پیام گرفته تا ملاتونین قرار گرفت و وقتی این داروها جواب ندادند، پزشکان به سراغ تجویز داروهای خوابآور رفتند. این داروها خوشبختانه روی سوزی جواب دادند، ولی او هنوز از وضعیتش کاملاً راضی نیست و امیدوار است در مراجعه بعدی به متخصص خواب به نتایج بهتری دست یابد.
درحالیکه بیخوابی شایعترین مشکل خواب در آمریکا است (حدود ۳۵ درصد مردم این کشور مشکل کمخوابی یا بیخوابی دارند)، تخمینزده میشود که کمتر از پنج درصد این موارد در دستۀ بیخوابی پارادوکسیکال قرار داشته باشند. اکنون آکادمی پزشکی خواب آمریکا اطلاعات بیشتری درباره بیخوابی پارادوکسیکال و سایر اختلالات خواب غیرشایع روی سایتش منتشر کرده است. اما اگر شما یا آشنایانتان مشکلی در زمینه خواب دارید، بهتر است به یک متخصص خواب مراجعه کنید.
منبع: Health