به بهانۀ جشن ملی باستیل


به بهانۀ جشن ملی باستیل

14 ژوئیه 1789 میلادی، مخالفان لویی شانزدهم به قلعه و زندان باستیل حمله کردند و این قلعۀ مخوف را فتح کردند. در آن دوره، باستیل نماد استبداد و قدرت مطلق لویی شانزدهم، پادشاه فرانسه، بود و سقوط آن، باعث شد که انقلاب فرانسه وارد مرحلۀ جدیدی شود و نهایتاً انقلاب کبیر فرانسه رقم بخورد. دلیل سقوط باستیل چه...

به بهانۀ جشن ملی باستیل

۱۴ ژوئیه ۱۷۸۹ میلادی، مخالفان لویی شانزدهم به قلعه و زندان باستیل حمله کردند و این قلعۀ مخوف را فتح کردند. در آن دوره، باستیل نماد استبداد و قدرت مطلق لویی شانزدهم، پادشاه فرانسه، بود و سقوط آن، باعث شد که انقلاب فرانسه وارد مرحلۀ جدیدی شود و نهایتاً انقلاب کبیر فرانسه رقم بخورد.

دلیل سقوط باستیل چه بود؟

به بهانۀ جشن ملی باستیل

در تاریخ ۴ ژوئن ۱۷۸۹، مجلس قانونگذاری فرانسه* (Etat-Generaux) اعلام می‌کند که باتوجه‌به نقاط ضعف و مشکلات بی‌شمار حکومت، اصلاح مایاتی به‌تنهایی دردی دوا نمی‌کند و بنابراین، نیاز به استقرار نهادهایی در چارچوب قانون اساسی خواهد بود. این تصمیم‌گیری به مذاق لویی شانزدهم و دیگر درباریان و اطرافیان او خوش نیامد و این حرکت را نافرمانی نمایندگان و اعضای مجلس تلقی می‌کرد.

پس این شایعه میان مردم پیچید که پادشاه فرانسه از نافرمانی نمایندگان مجلس به خشم آمده و قصد دارد مجلس را منحل کند. طی روزهای بعد، شایعۀ جدیدی در پاریس پخش شد که نیروهای ارتش سلطنتی قصد دارند وارد پاریس شوند و نمایندگان را دستگیر کنند. بنابراین، گروهی از صنعتگران و پیشه‌وران به عمارت اَنوَلید Les) (Invalides حمله کردند تا تعدادی اسلحه را از آنِ خود کنند و برای نبرد مهیا شوند؛ آن‌ها توانستند ۲۸هزار قبضه اسلحه را به‌یغما ببرند. پس از مسلح ‌شدن، شورشیان به‌سمت زندان باستیل حرکت کردند و تا به‌زعم خودشان، این نماد استبداد سلطنتی را نابود کنند.

گروهی انقلابیون و شورشیان توانستند از دیوار قلعۀ باستیل بالا بروند و به‌کمک تبر زنجیرهای پل معلق دروازۀ قلعه را پاره کنند. با ورود آن‌ها به قلعۀ مخوف باستیل، کشت‌وکشتکار و تیراندازی و جنگ بین سربازان و مخالفان لویی شانزدهم درمی‌گیرد و عدۀ بسیاری کشته می‌شوند.

پس از فتح باستیل به‌دست مردم پاریس، آن‌ها قلعه را تخریب می‌کنند و سنگ‌های خردشده‌اش را به‌عنوان نماد پیروزی بین خودشان تقسیم می‌کنند و جشن گرفتند. این حرکت، آغاز جنبشی که منجر به انقلاب کبیر فرانسه شد.

پس از تصرف باستیل مردم پاریس قلعه را تخریب کرده و هیچ اثری از این نماد استبداد سلطنتی باقی نمی ماند. سقوط باستیل نقطه عطفی در تاریخی فرانسه محسوب می شود و پس از سقوط باستیل انقلاب فرانسه وارد مرحله ای غیرقابل بازگشت می گردد.

* Etat-Generaux به مجلس قانونگذاری فرانسه گفته می‌شد که اعضایش از سه گروه طبقۀ نجبا (نمایندگان بورژوا و فئودال‌ها و برگزیدگان شاه)، طبقۀ روحانیون و طبقۀ عوام (نمایندگان کشاورزان و کارگران و کاسبان) بودند. وظیفۀ این نمایندگان تعیین میزان مالیات و مخارج ارتش، هزینۀ کلیساها و… بود؛ نخستین مجلس قانونگذاری به دستور فیلیپ چهارم، پادشاه فرانسه در سال ۱۳۰۲ میلادی، تشکیل شد.

فتح باستیل ۲۲۹ ساله شد

امسال هم در روز چهاردهم ژوئیه ۲۰۱۸، این جشن ملی در پاریس با رژه‌ای بی‌نظیر و مراسمی حیرت‌انگیز و باشکوهِ ارتش فرانسه برگزار شد. این جشن هرساله در خیابان شانزلیزۀ پاریس اجرا می‌شود.

روز جشن ملی باستیل جزء تعطیلات رسمی فرانسه است و مردم پس از نظاره‌کردن شکوه رژۀ ارتش منتظر آتش‌بازی‌های شب‌هنگام در کنار برج ایفل می‌مانند.

به بهانۀ این روز، بیایید ما هم عکس‌های جشن ملی باستیل را ببینیم و از این همه زیبایی به وجد بیاییم.

بدونِ تردید شما هم از دیدن این‌همه رنگ و نور و نظم لذت برده‌اید. ? ?

این مقاله را در شبکه‌های اجتماعی بازنشر دهید
به بهانۀ جشن ملی باستیل


آداب و رسوم شب یلدا در استان مازندران