پروندۀ خواب؛ آیا علت خوابآلودگی شما اختلال خواب است؟
آیا تابهحال برایتان پیش آمده که در طول روز احساس خستگی و خوابآلودگی شدید داشته باشید؟ اگر این حس را تجربه کردهاید، بهاحتمالزیاد، علت خوابآلودگی شما نوعی اختلال خواب است. اختلال خواب درحقیقت باعث بههمریختن چرخۀ طبیعی خواب شده و موجب میشود که شما نتوانید به مرحلۀ عمیق خواب وارد شوید. اگر اختلال خواب برای بیش از 1 ماه طول بکشد، باید...
آیا تابهحال برایتان پیش آمده که در طول روز احساس خستگی و خوابآلودگی شدید داشته باشید؟ اگر این حس را تجربه کردهاید، بهاحتمالزیاد، علت خوابآلودگی شما نوعی اختلال خواب است. اختلال خواب درحقیقت باعث بههمریختن چرخۀ طبیعی خواب شده و موجب میشود که شما نتوانید به مرحلۀ عمیق خواب وارد شوید. اگر اختلال خواب برای بیش از ۱ ماه طول بکشد، باید بهدنبال ریشهیابی علت آن باشید. در ادامه با روزچین همراه باشید و علت خوابآلودگی خود را در برخی از عوامل مؤثر و شایع در اختلال خواب ریشهیابی کنید.
احساس درد
برای کاهش چربی خون چه بخوریم؟
آیا با 15 ماده غذایی قاتل چربی خون آشنا هستید؟
اگر به دنبال راهی بیدردسر برای کم کردن کلسترول خون هستید این کتاب الکترونیکی برای شماست
کافی است نشانی ایمیل خود را در فرم زیر وارد کنید تا یک نسخه از این کتاب ارزشمند را رایگان برای شما بفرستیم
پانزده درصد افراد شرکتکننده در یک تحقیق علمی در آمریکا اعلام کردند که احساس درد مزمن دارند و حدود دوسوم این شرکتکنندگان هم اعلام کردند که دارای مشکلاتی در خواب هستند و علت خوابآلودگی خود را نمیدانند. کمردرد، سردرد و سندروم مفصل تمپورومندیتوبولار (ناراحتیهای مرتبط با عضلات فک) اصلیترین دردهای مؤثر در ایجاد اختلالات خواب و درنتیجه احساس خوابآلودگی در روز بعد، گزارش شدند.
ناراحتیهای روانی و استرس
بیخوابی که نوعی اختلال خواب محسوب میشود، هم نشانه و هم عامل ایجاد افسردگی و اضطراب است. ازآنجاییکه مغز برای خواب و حالات روحی و روانی فرد از نوروترانسمیترهای مشابهی استفاده میکند، نمیتوان بهآسانی گفت که بیخوابی عامل ایجاد افسردگی و اضطراب است یا برعکس؛ نوروترانسمیترها که پیامرسان یا پیک عصبی هم نامیده میشوند، مواد شیمیایی درون مغز هستند که اطلاعات را از مغر به بدن منتقل میکنند.
اغلب قرارگرفتن در موقعیتهای استرسزا، مثل مواجهه با مشکلات مالی یا زناشویی، میتواند باعث بروز بیخوابی شود که ممکن است برای مدتها به طول بینجامد. درحقیقُت بیخوابی در شب، علت خوابآلودگی شما در طول روز بعد است.
خُروپُف
طبق بررسیهای انجامشده، حدود ۳۷ میلیون آمریکایی به خروپف مزمن مبتلا هستند. تخمین زده میشود که بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از مردم آمریکا خروپف کنند، ولی این خروپف اغلب برای این افراد مشکلی ایجاد نمیکند. اما در برخی موارد، خروپف نشانهای از آپنهخوابیست. آپنهخوابی نوعی اختلال خواب است که در آن تنفس فرد حین خواب منقطع میشود. درنتیجۀ این امر فرد نمیتواند وارد مرحلۀ عمیق شود و علت خوابآلودگی
او در روز بعد هم، همین مسئله است. این اختلال با بیماریهای قلبی، فشار خون زیاد و سکته ارتباط دارد.
جت لگ
جت لگ نوعی دیگر از اختلالات خواب است و به بیخوابی ناشی از پروازهای طولانیمدت با هواپیما اشاره دارد. پرواز با هواپیما برفراز مناطقِ زمانی که با ساعت درونی بدنتان تفاوت دارد، منجر به بیخوابی میشود. ساعت درونی بدن به مغز دستور میدهد که وقتی هوا تاریک میشود بخوابد و با روشنشدن هوا از خواب برخیزد. عادتکردن به شرایط جدید نور و تاریکی در منطقه زمانی جدید (مثلاً اگر فردی از ایران به آمریکا که بین ۸ تا ۱۲ ساعت با هم اختلاف زمانی دارند، مسافرت کند) حدود سه روز طول میکشد. پروازهای طولانیمدت و متعدد برفراز مناطق زمانی مختلف، میتواند باعث بروز بیخوابی مزمن در فرد شود.
شیفتهای کاری
برنامههای کاری که با ساعات خواب و بیداری طبیعی بدن در تناقض است، مثل شیفتهای کاری پزشکان و پرستاران و برخی مشاغل دیگر، میتواند ریتم سیرکادیان بدن را مختل کند؛ ریتم سیرکادیان همان ریتم طبیعی ساعت بدن است که حدود ۲۴ ساعت به طول میانجامد. میزان سروتونین خون افراد دارای شیفتهای کاری متغیر کمتر از سروتونین خون افراد با شیفت کاری ثابت است. طبق نتایج تحقیقی در سال ۲۰۰۷ در دانشگاه بوینسآیرس، سروتونین هورمون و نوروترانسمیتری در سیستم عصبی مرکزیست که به تنظیم خواب کمک میکند.
تغییرات هورمونی
یائسگی، قاعدگی و حاملگی برخی از مهمترین عوامل مؤثر در ایجاد مشکلات خواب در زنان هستند. گرگرفتگی، حساسشدن پستانها و تکرر ادرار، همگی از عوامل مختلکنندۀ الگوهای خواب در زنان به شمار میآیند. به گزارش بنیاد ملی خواب در آمریکا، تخمینزده میشود که حدود ۴۰ درصد از زنان در سن پیش از قاعدگی با مشکل اختلال در خواب مواجهند.
بیماری
گاهی مشکلات مرتبط با خواب با بیماریهای مختلف همراه میشود. برای مثال بیماریهای ریوی و آسم یا تنگی نفس، خصوصاً در ساعات اولیه صبح، میتوانند در خواب فرد خلل ایجاد کنند. افراد مبتلا به نارساییهای قلبی هم ممکن است الگوی تنفسی غیرطبیعی داشته باشند. بیخوابی یکی از اثرات جانبی بیماریهایی همچون پارکینسون و دیگر بیماریهای عصبی است.
داروها
مصرف دارو، چه داروهایی که پزشک تجویز میکند و چه داروهایی که فرد به تشخیص خود مصرف میکند، مثل آسپرین یا مسکنها، میتواند در روند خواب فرد اخلال ایجاد کند. اگر داروها در نزدیکی زمان بهرختخوابرفتن مصرف شوند، تأثیرشان بر خواب فرد افزایش مییابد و الگوهای خواب را مختل میکنند. اگر تغییر رژیم داروییتان باعث مختلشدن خوابتان شده است، باید با پزشکتان دراینباره مشورت کنید.
منبع: Health