علائم کمبود ویتامین b12 و عوارض آن که نمی دانید!


علائم کمبود ویتامین b12 و عوارض آن که نمی دانید!

علائم کمبود ویتامین b12 در صورت تشخیص به راحتی قابل جبران است. پس بیایید با هم در نت‌نوشت نگاهی به علائم کمبود ویتامین B12 در بدن بیندازیم تا در صورت وجود این علائم زودتر اقدام به جبران این ماده حیاتی برای بدن بکنیم.

علائم کمبود ویتامین b12 و عوارض آن که نمی دانید!

علائم کمبود ویتامین b12 زود در بدن پدیدار می شود و می توانید این علائم را کشف کنید. بدن انسان برای ساختن DNA، سلول های قرمز خون و اعصاب نیاز به ویتامین B12 دارد. با وجود بی نظیر بودن بدن انسان متاسفانه بدن نمی تواند این ویتامین پر ارزش را خودش تولید کند و تامین آن متکی به غذاها و منابعی است که می خوریم تا ۲٫۴ میکروگرم نیاز روزانه را تامین کند. برخی افراد بدون توجه به این که چقدر در روز از منابع ویتامین B12 استفاده می کنند بدن شان قادر به جذب آن نمی باشد. گیاهخواران و افرادی که گوشت و لبنیات به مقدار کافی مصرف نمی کنند و همچنین افراد بالای ۵۰ سال و افرادی که الکل مصرف می کنند و بیماران مبتلا به سلیاک در معرض خطر کمبود ویتامین B12 قرار دارند. اما خبر خوب این است که این کمبود در صورت تشخیص به راحتی قابل جبران است. پس بیایید با هم در نت نوشت نگاهی به علائم کمبود ویتامین b12 در بدن بیندازیم تا در صورت وجود این علائم زودتر اقدام به جبران این ماده حیاتی برای بدن بکنیم.

بیشتر بخوانید: فواید مصرف ویتامین b12 برای بدن چیست؟

 

بیشتر بخوانید: فواید آمپول ویتامین b12 ، عوارض آمپول ویتامین b12 و جایگزین های آن

علائم کمبود ویتامین b12

احساس خستگی

یکی از علائم کمبود ویتامین b12 این است که بدن احساس خستگی می کند. ویتامین B12 غذاهای دریافتی را تبدیل به انرژی برای بدن می کند. همچنین اکسیژن را به سرتاسر بدن منتقل می کند. در صورت نبودن این ویتامین در بدن روند سوخت و ساز و انتقال اکسیژن به مشکل بر می خورد و بدن شما احساس کسالت و کرختی و خستگی بدون دلیل می کند.

بیشتر بخوانید: دلایل کمبود ویتامین b12 و خطرهای آن را بشناسید

احساس سوزن سوزن شدن

وجود ویتامین B12 برای عملکرد اعصاب بدن بسیار ضروری است. یکی از علائم کمبود ویتامین b12 بیماری نوروپاتی محیطی است. نوروپاتی محیطی اختلال در اعصابی است که از مغز و طناب نخاعی سرچشمه می گیرند. بیماران مبتلا به نوروپاتی محیطی ممکن است شرایطی همانند خارش، بی حسی و احساس غیرمعمول، ضعف و دردهای سوزاننده را تجربه کنند.

 

علائم کمبود ویتامین b12 و عوارض آن که نمی دانید!

فشار خون پایین

در صورت عدم وجود ویتامین B12 کافی، بدن شما نمی تواند سلول های قرمز خون را به اندازه کافی تولید کند. این یعنی شما در معرض خطر داشتن فشار خون پایین هستید، که از علائم کمبود ویتامین b12 احساس سرگیجه، غش، عدم تمرکز، تاری دید، افسردگی، خستگی و پوست رنگ پریده است.

بیشتر بخوانید: ویتامین e برای مردان : مردان حتما به این دلایل ویتامین E مصرف کنند!

کم کاری تیروئید

تیروئید مسئول تنظیم رشد و هورمون های بدن است. تیروئید برای حفظ عملکرد صحیح خود در بدن نیاز به چندین ماده دارد که یکی از آن ها ویتامین B12 است. در صورت عدم وجود B12 کافی در بدن، غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمی کند، و در نتیجه کم کاری تیروئید به وجود می آید. آثار هیپوتیروئیدی عبارتند از: افزایش وزن، ضربان قلب پایین، ریزش مو، اختلال در حافظه و آسیب های پوستی.

بیشتر بخوانید: خواص ویتامین e برای موی سر : این ویتامین حلال مشکلات موهای آسیب دیده است!

ناباروری و سقط جنین

در سال ۲۰۰۱، یک مطالعه در مجله پزشکی باروری منتشر شد که نشان می دهد یکی از علائم کمبود ویتامین b12 ناباروری و همچنین سقط های جنین مکرر است. محققان می گویند که کمبود ویتامین B12 باعث تغییراتی در تخمک گذاری زنان می شود. همچنین بالا رفتن سطح هموسیستئین، یک علت عمده از دست دادن جنین است.

بیشتر بخوانید: مواد غذایی مقوی برای مردان برای داشتن بدنی سالم و روحیه خوب را بشناسید

تخریب ویتامین B 12 با داروها

این ویتامین یک نوع ویتامین محلول در آب است که بدن شما به تنهایی آن را تولید نمی کند. این مسئله به آن معنا است که شما باید از طریق رژیم های غذایی و یا مکمل ها آن را دریافت کنید. حتی اگر شما میزان بالایی از این ویتامین را بخورید با مصرف بسیاری از داروها ممکن است دچار کمبود ویتامین B12 شوید. داروهایی همانند داروهای دیابت نوع ۲ معروف به متفورمین از این دسته داروها می باشند.

اینجا لیستی از داروهایی که سبب کمبود ویتامین B12 می شوند را می توانید بیابید :

Glucophage و Riomet داروهای استاتین، دیورتیک ها، ضد انعقادها، کورتیکو استروئیدها، داروهای دیابت شامل ، (Levodopa ، Carbidopa) داروهای پارکینسون شامل لودوپا و کربیدوپا

در صورتی که یکی از این داروها را نیز استفاده می کنید بدن شما تمام مقداری که ویتامین B12 جذب کرده را از دست خواهد داد.

بیشتر بخوانید: خواص ویتامین k2 یک ویتامین کمیاب با مزایای بسیار زیاد

مشکلات حافظه

سطح پایین ویتامین B12 در بدن شما می تواند ابتلا به بیماری زوال عقل را بالا ببرد. ممکن است کارهایی غیر معمول انجام دهید مثلا کلید هایتان را در یخچال قرار داده یا بسیاری از مسائل پیش پا افتاده روزمره را فراموش کنید. با مصرف ویتامین B12 این علائم کمبود ویتامین b12 از بین خواهد رفت.

بیشتر بخوانید: ویتامین تقویت مغز و حافظه را بشناسید!

سرگیجه

احساس سرگیجه از دیگر نشانه های علائم کمبود ویتامین b12 است. زمانی که ویتامین B12 به میزان کافی در بدن نباشد کاهش اکسیژن در اندام ها را شاهد خواهیم بود. کمبود اکسیژن نیز می تواند سرگیجه، خستگی و احساس کسالت را به همراه داشته باشد. همچنین مشکلات بینایی هم می تواند همراه با کمبود این ویتامین بروز کند.

بیشتر بخوانید: ویتامین کولین چیست ؟ خطرات کمبود آن و غذاهای حاوی این ویتامین حیاتی

کاهش کیفیت پوست

کمبود ویتامین ها به خصوص علائم کمبود ویتامین b12 مشکلات بسیاری را برای پوست به وجود خواهند آورد. زمانی که ویتامین B12 در بدن کافی نباشد سلول های گلبول قرمز خون به راحتی تجزیه می شوند و این می تواند سبب آزاد شدن نوعی رنگ دانه به نام بیلی روبین شود.

بیلی روبین سبب رنگ بخشیدن به پوست می شود در حقیقت رنگی بودن پوست از وجود این سلول است. در صورتی که صورت شما رنگ شادابی نداشت به علائم کمبود ویتامین b12 شک کنید.

بیشتر بخوانید: ویتامین های مخصوص پوست صورت را بشناسید!

اضطراب

انرژی بدن از ویتامین B12 حاصل می شود. کمبود این ویتامین می تواند اضطراب و احتمالا ابتلا به افسردگی را افزایش دهد. این ویتامین در سنتز مواد شیمیایی مغز دخیل است که به تنظیم خلق و خوی انسان بسیار کمک می کند. سنتز مواد شیمیایی مغز همان دو عنصر معروف سروتونین و دوپامین است که سبب شادی و هیجانات در انسان می شوند. علائم کمبود ویتامین b12 حس افسردگی و اضطراب را افزایش می دهد.

دو بینی

سطوح پایین ویتامین B12 در طول زمان آسیب هایی جدی بر بینایی خواهد داشت. عصب بینایی و عروق خونی بینایی به کمک این ویتامین سلامت خواهند ماند. دو بینی یا تار دیدن یا حتی حساسیت به نور که در گذشت زمان از دست دادن بینایی را به همراه دارد از عوارض کمبود ویتامین B12 است.

این نشانه ها می تواند به طور کلی یا تک تک در بعضی از افراد بروز پیدا کند که از علائم کمبود ویتامین b12 در بدن است. در صورتی که این علائم را مشاهده کردید میزان بیشتری ویتامین B12 مصرف کرده و یا با پزشک خود مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: مواد غذایی حاوی ویتامین a که باید مصرف کنید

تشخیص و درمان کمبود ویتامین B12

در صورتی که علائم بالا را دارید با یک آزمایش خون ساده می توانید متوجه کمبود این ویتامین در بدن شوید. راه جبران ساده است. می توانید غذاهای حاوی این ویتامین را مصرف کنید. مانند: ماهی، شیر، پنیر، جگر، قلوه،گوشت گوساله، بوقلمون، جوجه، گوشت گاو همچنین مصرف مکمل های ویتامین B12 نیز راه حلی مناسب است.

در ضمن هیچ محدودیتی برای مصرف ویتامین B12 وجود ندارد و پزشکان معتقدند تنها مشکلی که ممکن است در صورت مصرف زیاد این ویتامین ایجاد شود به وجود آمدن آکنه است.

 



زخم پوست سر نشانه چیست و چگونه کنترل و درمان می‌شود؟