تغییرات آب و هوا و تأثیرات منفی آن بر کودکان
کودکان آسیبپذیرترین قشر در برابر رویدادهای آب و هوایی در سراسر جهان هستند. در بحث امروز میخواهیم به تأثیر گرمایش زمین و تغییرات آب و هوا در وضعیت زندگی کودکان بپردازیم. با مجلۀ روزچین همراه باشید. بهرهمندی از امنیت و سلامتی در زندگی از حقوق اولیه کودکان است. جوامع و سازمانهای بینالمللی موظف هستند شرایط...
کودکان آسیبپذیرترین قشر در برابر رویدادهای آب و هوایی در سراسر جهان هستند. در بحث امروز میخواهیم به تأثیر گرمایش زمین و تغییرات آب و هوا در وضعیت زندگی کودکان بپردازیم. با مجلۀ روزچین همراه باشید.
بهرهمندی از امنیت و سلامتی در زندگی از حقوق اولیه کودکان است. جوامع و سازمانهای بینالمللی موظف هستند شرایط لازم برای زندهماندن و رشد کودکان را فراهم کنند. کنوانسیون حقوق کودک به طور مفصل به این شرایط پرداخته است. با حقوق کودک این هفته همراه باشید.
منابع تغییرات آب و هوا
از زمان انقلاب صنعتی، ما به سوختهای فسیلی برای تولید انرژی وابسته هستیم. در سال ۲۰۱۱، ۸۲ درصد از انرژی لازم انسانها از سوختهای فسیلی تأمین میشد. سوختهای فسیلی تنها شامل گاز و زغالسنگ و گاز طبیعی نیست، بلکه سوختهای دیزلی و بنزین و نفت نیز سوخت فسیلی محسوب میشوند. طیف وسیعی از آلایندههای هوا هنگامی ایجاد میشوند که این منابع برای تولید برق یا گرما سوخته شوند یا در حملونقل و صنعت استفاده شوند.
با افزایش دمای کرۀ زمین حوادث طبیعی مانند گرمایش زمین، وقوع سیل و طوفان، زلزله، کاهش بهداشت، افزایش دمای زمین، افزایش حشرات و موجودات بیماریزا نیز افزایش مییابد. همۀ اینها بر وضعیت کودکان تأثیر منفی دارد. با رویدادن هر کدام از این حوادث طبیعی، خانهها ویران میشوند، مدارس و مراکز ارائه خدمات بهداشتی تخریب میشوند، آب آشامیدنی سالم کاهش مییابد، والدین کودکان فوت کرده و کودکانِ یتیم بیشتر میشوند، قاچاق کودکان و سوءاستفاده از کودکان افزایش مییابد و… . همۀ اینها بهمعنای بهخطرافتادن حق زندگی کودکان، افزایش خشونت علیه کودکان و بهخطرافتادن حقوق کودک است.
افزایش بیماریهای کودکان
آلودگی و تغییرات آب و هوا بیشتر به کودکان آسیب میرساند. این آلودگیها بیماریهای دوران کودکی را افزایش میدهند. آسیب زیستمحیطی که ما با ادامۀ سوختن سوختهای فسیلی مواجه میشویم بیشتر به کودکان مربوط میشود. تغییرات اقلیمی تأثیرات منفی بر سلامت کودکان میگذارد. در واقع، یک مطالعه برآورد کرد که حدود ۸۸ درصد از بیماریهای کودکان از تغییرات آب و هواییست. Frederica P. Perera، استاد علوم بهداشت محیطزیست و مدیر مرکز سلامت محیط زیست کودکان کلمبیا، اخیراً مقالهای منتشر کرده است که نشان میدهد چگونه آلودگی هوا و تغییرات آب و هوایی در تعامل با یکدیگر اثرات منفی بهداشتی کودکان را افزایش میدهند.
بهنوشتۀ روزنامۀ نیویورک در تاریخ ۳۱ آگوست ۲۰۱۸ (آبان ۹۶)، تعداد زیادی از رویدادهای شدید آب و هوایی در سراسر جهان، از جمله سیل در جنوب هند، آتشسوزی در جنگلها در غرب ایالاتمتحده و گرما در سراسر نیمۀ شمالی، کودکان را در معرض خطرات فیزیکی قرار داده و جان آنها را به خطر انداخته است. سازمان یونیسف، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد، در مورد عواقب این آسیبها هشدار داده است.
برنامههای یونیسف برای حمایت از کودکان
تد چایبان (Ted Chaiban)، مدیر برنامههای یونیسف، گفت: «در هر بحرانی که در دنیا رخ میدهد، کودکان آسیبپذیرترین هستند و رویدادهای شدید آب و هوایی که ما در سراسر جهان شاهد آن هستیم هیچ استثنائی بین بزرگ و کوچک قائل نیست.» وی افزود: «بهدلیل وقوع تغییرات شدید آب و هوایی، تعداد موارد اضطراری و بحرانها افزایش مییابد. در این شرایط این کودکان هستند که بیشترین هزینه را پرداخت خواهند کرد.»
ماههای ژوئن و ژوئیه دمای هوا در نیمکرۀ شمالی بالا رفته و با اعلام سازمان هواشناسی جهانی (WMO) در شش ماه اول سال، آن را داغترین سال لا نینا (La Niña) در تاریخ ثبت کرده است.
از شمال آمریکا به شرق آسیا و از دایره قطب شمال به اروپا بخش بزرگی از جهان موجهای گرمایشی، خشکسالی، آتشسوزی، سیل و رانش زمین را تجربه کرده که باعث مرگ و تلفات زیادی شده است. ازبینرفتن محصولات یکی دیگر از آسیبهای زیستمحیطی است. کشورهای آمریکای مرکزی و کارائیب در حال آمادهشدن برای اوج فصل طوفان هستند، درحالیکه هنوز نشانههای ویرانههای طوفان ۲۰۱۷ آمریکا به چشم میخورد و هزینهای که برای خرابیهای این طوفان شده، رکورددار است.
میزان تأثیر انسان در افزایش دمای زمین
در حالی که رویدادهای آب و هوای منحصربهفرد بهطور خاص به تغییرات آب و هوایی وابسته نیستند، فراوانی و شدت تغییرات آب و هوا از جمله درجه حرارتهای اخیر و بارانهای شدیدِ مطابق با پیشبینیها، تحتتأثیر فعالیتهای انسانی در جهان است. چنین حوادثی میتواند باعث مرگ و خرابیهای بیشمار شود. همچنین میتواند باعث افزایش قاتلان عمدۀ کودکان یعنی سوءتغذیه و مالاریا و اسهال شود. با افزایش میزان تخریبها در سراسر جهان، خطر کافینبودن کمکهای بشردوستانه هم مطرح میشود.
همانطور که جهان بهطور مداوم شاهد وقوع حوادث شدید بر اثر تغییرات آب و هواییست، زندگی و آیندۀ کودکان نیز بیشتر ناامیدی را تجربه میکند. بنابراین، ضروریست که دولتها و جامعۀ بینالمللی اقدامات خاصی را برای حفاظت از آینده کودکان و حقوق آنها انجام دهند.
تأثیرات خرابکارانۀ تغییر آب و هوا اجتنابناپذیر است، اما اکنون زمان اقدام است. مطالعات متعدد نشان داده است که تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیتهای انسان موجب افزایش شدت موجهای گرما در سراسر جهان شده است و بهخصوص کودکان در معرض خطر هستند، زیرا آنها خیلی آرام با تغییرات محیط سازگار میشوند و بیشتر به خطرات بهداشتی مربوط به گرما حساس هستند؛ کودکان زیر ۱۲ سال آسیبپذیر هستند و نوزادان و کودکان کوچکتر بیشتر در معرض آسیبها قرار میگیرند. زیرا قادر به تنظیم دمای بدن و کنترل محیط اطرافشان نیستند. شرایط گرمای شدید همچنین نیاز به آب آشامیدنی سالم را افزایش میدهد.
در مقالۀ بعدی به اثرات تغییرات آب و هوا بر کودکان خواهیم برداخت.