آینده مناسبات عربستان و آمریکا در سایه قتل جمال خاشقجی


آینده مناسبات عربستان و آمریکا در سایه قتل جمال خاشقجی

خبرگزاری آریا-ربوده شدن خاشقچی خطر از بین رفتن ائتلاف عربستان و ایالات متحده را که عمر آن چند دهه است، به دنبال دارد.

آینده مناسبات عربستان و آمریکا در سایه قتل جمال خاشقجی

خبرگزاری آریا-ربوده شدن خاشقچی خطر از بین رفتن ائتلاف عربستان و ایالات متحده را که عمر آن چند دهه است، به دنبال دارد.
به گزارش خبرگزاری آریا،جمال خاشقچی 59 ساله، بعد از انتخاب بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان، این کشور را ترک کرد و به آمریکا رفت. وی در مقالاتی که در روزنامه واشنگتن پست نوشته بود، از جنگ عربستان در یمن، بحران اقتصادی با کانادا و دستگیری مدافعان حقوق زنان عربستان انتقاد کرده بود.

واکنش دولت ترامپ به قتل جمال خاشقجی
ناپدید شدن عجیب و غریب روزنامه نگار عربستانی، جمال خاشقجی، به ناگهان وجهه پادشاهی و شاهزاده، که قرار است پادشاه بعدی باشد، را تغییر داد. روز یکشنبه، روزنامه واشینگتن پست عکس در ورودی کنسولگری عربستان را در یک صفحه کامل چاپ کرد و در بالای آن نوشته شده بود:" روز سه شنبه، 2 اکتبر، ساعت 1:14 ظهر، مقاله نویس واشینگتن پست، جمال خاشقجی، وارد کنسولگری عربستان سعودی شد." و در پایین آن نوشته شده بود:" از آن زمان هیچ خبری از او نیست. ما به دنیال پاسخ هستیم،"
در اوایل کار، شاهزاده وجهه مثبتی در میان محافل افکار عمومی آمریکا به دست اورده بود، چون او را یک رهبر بسیار متفاوت از پادشاهان گذشته عربستان می دانستند. اما با دستگیری فعالان حقوق زنان، رهبران تجاری و ساکت کردن منتقدان، جریانی تیره در حال وقوع بود. اتفاقی که برای خشوفی افتاد باعث شد تا این جریان منفی در بخش های گسترده ای از افکار عمومی آمریکا جایگزین آن وجهه مثبت شود.
ترامپ واکنش های مختلفی از خود نشان داده است. روز یکشنبه اعلام کرد که اگر ثابت شود عربستان در ناپدید شدن و یا مرگ خاشقجی مقصر است، به شدت مجازات خواهد شد. اما روز شنبه گفت که قرار داد های میلیارد دلاری فروش سلاح به پادشاهی را لغو نخواهد کرد و در ادامه گفت:" اینها بهترین تجهیزات در دنیا است، اما اگر این ها را از ما نخرند، از روسیه خواهند خرید و یا از چین یا سایر کشور ها خواهند خرید،"

واکنش کنگره آمریکا به قتل روزنامه نگار سعودی
رویترز نیز در گزارشی آورده است به نظر می رسد دیدگاه کنگره متفاوت است. یکی از اعضا کمیته روابط خارجی سنا اعلام کرده است:" اگر صحت این ماجرا تایید شود، کنگره در مقابل واکنشی جدی نشان خواهد داد." این عضو کمیته معتقد است که تسلیم شدن در برابر پادشاهی عربستان، به منزله چراغ سبزی برای سایر دیکتاتور ها خواهد بود. کنگره از کاخ سفید خواسته است تا در مورد ناپدید شدن خاشقجی تحقیق کند.

قتل خاشقچی روابط ترامپ و بن سلمان را به تنگنا می برد
از سویی دیگر پایگاه خبری `اینترسبت` در گزارشی به فشارهایی که روابط آمریکا و عربستان با آن مواجه است، اشاره می کند. در این گزارش آمده است که ربوده شدن خاشقچی خطر از بین رفتن ائتلاف عربستان و ایالات متحده را که عمر آن چند دهه است، به دنبال دارد. عربستان سعودی چه در زمینه سیاسی و چه نظامی چک سفید امضاء به آمریکا داده و خواستار بازنگری در روابط قدیمی دو کشور بوده، اما این روابط اکنون محل پرسش قرار گرفته است.
وی در مقاله خود با اشاره به این که قضیه خاشقچی آخرین نشانه افراط گری های دولت عربستان در سایه ولیعهدی بن سلمان بوده، تاکید کرد که روابط آمریکا و عربستان هیچگاه بر اساس ارزش های مشترک نبوده و سیاست عربستان سعودی منافع ایالات متحده را تهدید می کند.
سیاست داخلی عربستان از یک سو با سلطه نهادهای دینی مبارزه می کند و به زنان اجازه رانندگی می دهد و از سویی دیگر در سیاست خارجی در قبال یمن و قطر سیاساتی خطرناک و سختگیرانه پیش می گیرد. اما ترامپ در این میان مانع افراط گری های بن سلمان نشده است.
این تحلیل گر در ادامه تاکید می کند، دولت ترامپ از یک سو عربستانی با ثبات می خواهد و از سویی دیگر نمی خواهد عربستان خود تهدیدی برای ثبات منطقه باشد.

انزجار اتحادیه اروپا از محمد بن سلمان در پی قتل روزنامه تگار منتقد
این انزجار نسبت به محمد بن سلمان و کشورش، به شکلی بین المللی فراگیر شده است. روز یکشنبه، انگلیس، فرانسه، و آلمان، سه کشور قدرتمند اروپایی، در بیانیه ای مشترک، در مورد سرنوشت خاشقجی، ابراز نگرانی شدید کردند. آنها خواستار انجام تحقیقی مستدل و موثق شدند که نتیجه ای کامل و با جزئیات به همراه داشته باشد.
برخی از شرکت های بزرگ آمریکایی فعال در تجارت، تکنولوژی و انرژی، همکاری شان را با پادشاهی قطع کرده اند و این باعث سقوط هفت درصدی بازار سهام عربستان شد. جذب سرمایه گذار خارجی، لازمه تحقق هدف شاهزاده سلمان برای تنوع بخشیدن به اقتصاد متکی به نفت عربستان است.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به قتل روزنامه نگار مشهور سعودی و منتقد ریاض اعلام کرد: خواستار شفافیت از سوی عربستان در این خصوص هستیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این خصوص گفت: از مقامات ریاض می خواهیم تا از طریق تحقیق و تفحص در این خصوص به شیوه شفافی عمل کنند.
وی در ادامه افزود: در این موضوع با مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا موافق هستیم.



روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید
منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

همایش محکومیت عادی سازی دولت های عربی با رژیم منحوس صهیونیستی