ترامپ به دنبال درگیری نظامی یا باج‌خواهی در خاورمیانه؟


تهران- ایرنا- تحلیلگران برخی رسانه‌های عربی می گویند «دونالد ترامپ» به...
تهران- ایرنا- تحلیلگران برخی رسانه‌های عربی می گویند «دونالد ترامپ» به علت توانمندی‌های ایران و هزینه‌ سنگین اقدام نظامی و گستردگی آن توان ورود به درگیری را ندارد. با این حال، وی به خاطر ناتوانی در خرسندسازی همپیمانان سنتی آمریکا در کارزار ضدایرانی، از وضعیت کنونی برای ادامه باج‌خواهی از دولت‌هایی چون سعودی استفاده خواهد کرد.

بازار | ایرنا | 1 ساعت پیش |9/24/2019 11:09:02 AM 56 بازدید

ترامپ به دنبال درگیری نظامی یا باج‌خواهی در خاورمیانه؟

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پس از حملات تلافی جویانه ۲۳ شهریورماه یمنی ها به یک پالایشگاه و یک میدان نفتی در عربستان، برخی مقامات آمریکا و عربستان سروصداهای بسیاری به راه انداخته و انگشت تهدید و اتهام را به سمت ایران نشانه رفته اند. پس از این حادثه پنتاگون اعلام کرد که گزینه‌های نظامی علیه ایران را آماده کرده است و ترامپ رئیس جمهوری آمریکا هم از آمادگی کشورش برای هر نوع تهاجمی سخن به میان آورد اما در نهایت از حرف و تهدید فراتر نرفتند و بار دیگر نشان دادند که گزینه نظامی علیه ایران پوسیده است. مسائلی مانند ناتوانی آمریکا برای عکس العمل در برابر سرنگونی پهپاد خود بر فراز تنگه هرمز، برکناری جنگ طلبی چون «جان بولتون» مشاور پیشین امنیت ملی دولت آمریکا و مخالفت کنگره با هرگونه جنگ سبب شده است که تحلیلگران احتمال درگیری میان ایران و آمریکا را دور از ذهن بدانند.

سهل انگاری ترامپ در دفاع عربستان و سرخوردگی ریاض

به نوشته روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن، عربستان در هر حمله ای به تاسیسات نفتی خود ایران را متهم می کند. ریاض با این اقدام می خواهد بر شکننده بودن سامانه های دفاعی خود سرپوش نهد. اگرچه سعودی ها روی حمایت های ترامپ حساب باز کرده اند اما ترامپ با وجود اظهارات آتشین خود بارها به طور آشکار اعلام کرده است که به دنبال جنگ با ایران نیست. همچنین کنگره مخالف هرگونه جنگی است. جنگ به سود ترامپ که قرار است به رقابت در انتخابات ریاست جمهوری وارد شود، نیست. او در تبلیغات انتخاباتی گذشته هم وعده داده بود که آمریکا را در هیچ جنگی وارد نخواهد کرد. او حتی بولتون مشاور امنیت ملی خود را به دلیل اینکه خواستار جنگ علیه ایران بود برکنار کرد و اکنون هم فرانسه برای وساطت میان ایران و آمریکا و گفت و گو میان این دو کشور تلاش می کند.

به نوشته روزنامه «عربی ۲۱» مصر، حمله به تاسیسات نفتی عربستان و پیامدهای آن سوال های بسیاری را درباره میزان جدی بودن ائتلاف آمریکا با عربستان مطرح کرد. در این زمینه «کریس مورفی» سناتور آمریکایی گفت آمریکا با سعودی ها پیمان دفاعی مشترک ندارد. وی گفت سعودی‌ها یمنی ها را می‌کشند و یمنی ها با حمله به عربستان پاسخ می‌دهند. این موضع گیری نشان می دهد که او با ورود آمریکا به جنگ به نیابت از عربستان مخالف است. این در شرایطی است که در کنگره هم از ادامه جنگ عربستان علیه یمن انتقاد و با فروش سلاح به عربستان و امارات مخالفت می شود.

روزنامه «الاتحاد» امارات در گزارشی به قلم «سوزان مالونی» درباره آمادگی ترامپ درباره استفاده از قدرت آورد: رئیس جمهوری آمریکا پیش از این به طور آشکار همپیمانان آمریکا را رها کرده است و جنگ یکی از گزینه های ترامپ برای رویارویی با ایران نیست. برکناری بولتون هم نشان داد که ترامپ امکان کاهش تحریم های ایران و از سرگیری مذاکرات را بررسی می کند.

روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» نوشت سهل انگاری آمریکا در دست زدن به اقدام نظامی پس از حمله به تاسیسات نفتی عربستان سبب شده است که عربستانی ها دچار سرخوردگی و زبونی شوند. دولت ترامپ که شهامت انتقام گیری از ایرانی ها را به خاطر سرنگونی پهپاد آمریکایی بر فراز تنگه هرمز نداشت و برای ممانعت از توقیف نفتکش انگلیس اقدامی نکرد دور از ذهن است که به دلیل حمله به تاسیسات نفتی عربستان به جنگ علیه ایران وارد شود. آمریکا درباره حمله به تاسیسات نفتی وابسته به شرکت آرامکو با سهل انگاری برخورد کرد. این کشور به سرعت پس از این حادثه «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه خود را به عربستان و امارات فرستاد تا جرئیات مربوط به قرار دادهای تسلیحاتی که شامل سامانه های دفاعی «تاد» و «پاتریوت» است، بررسی کند. این سفر در واقع تلاشی برای اجرایی سازی اظهارات ترامپ بود که گفته است واشنگتن متعهد به حمایت از عربستان نیست و ما به آنان سلاح می فروشیم و آنان در قبال آن هزینه می دهند. اگر سعودی ها می خواهند از آنان حمایت کنیم باید هزینه آن را پرداخت کنند.

چرایی ناتوانی واشنگتن در پافشاری روی گزینه نظامی

روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» در گزارشی دیگر به قلم «کاظم ناصر» نوشت: درباره احتمال آغاز جنگ میان ایران و آمریکا و همپیمانان آن گمانه زنی های بسیاری می شود اما احتمال اینکه آمریکا دست به اقدام نظامی بزند، بسیار پایین است. زیرا این موضوع منابع انرژی و اقتصاد جهانی را تهدید خواهد کرد. این جنگ زیان های بسیاری برای منطقه به ویژه مردم کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به دنبال خواهد داشت. حمله اخیر به تاسیسات نفتی در بقیق و خریص شکست ارتش عربستان و ناکارآمدی پایگاه ها، جنگنده ها، رادارها و ماهواره ها و پهپادهای آمریکا را ثابت کرده است. این موضوع واشنگتن، ریاض، ابوظبی و دیگر پایتخت های شورای همکاری خلیج (فارس) را نگران و ترامپ را از درگیری نظامی با ایران منصرف کرده است. حمله به تاسیسات نفتی عربستان زیان های بسیاری برای بزرگترین تاسیسات نفتی جهان در بقیق و خریص به دنبال داشته است و ۵۰ درصد از تولید نفت عربستان را از مدار خارج کرد. این موضوع در جهان هیاهویی به پا کرد و همه نسبت به فروپاشی اقتصاد جهانی نگران شدند. ایران با سرنگونی مدرن ترین پهپاد آمریکایی، توسعه قدرت فناوری و موشکی خود و توقیف نفتکش ها و تسلیم نشدن در برابر اراده دشمنان خود نشان داد که کشور قدرتمندی است و برای مقابله با آمریکا و همپیمانان آن جدی است.

به نوشته رای الیوم، جنگ ویرانگر، منطقه را در تنش های بلندمدتی وارد خواهد کرد و به انقلاب های مردمی منجر خواهد شد که نظام های وابسته به آمریکا سرنگون خواهند شد و منافع آمریکا و اسرائیل در جهان عرب تهدید خواهد شد. دولت آمریکا تنها از وضعیت کنونی برای باج خواهی از کشورهای عربی و تقویت حضور نظامی خود در منطقه استفاده می کند و امارات و عربستان هزینه حضور این نیروها را می پردازند. رئیس جمهوری آمریکا اعتبار خود را از دست داده است و دیگر نمی تواند همپیمانان سنتی آمریکا را در حمایت از سیاست های آمریکا خرسند سازد. او در داخل آمریکا با مشکلاتی روبرو است و مردم آمریکا و نمایندگان کنگره مخالف جنگی هستند که سربازان آمریکایی در آن قتل عام خواهند شد و به منافع واشنگتن خسارت های بسیاری وارد خواهد شد.

به نوشته روزنامه «البناء» لبنان، «عمر اسماعیل» کارشناس حزب «کارگر» انگلیس گفته که آمریکا نمی تواند ایران را در برابر سیاست های خود تسلیم سازد. ایران با کشورهای عربی که نیروهای آمریکا در آن حضور دارند، تفاوت دارد. نظام ایران با وجود فشارها و تحریم های اقتصادی استوار است و مردم ایران و نظام این کشور برای رویارویی با دشمن در یک سنگرند.

برچسب ها: