سودان، اتیوپی را به تشدید اختلافات و تجاوز سرزمینی متهم کرد


سودان، اتیوپی را به تشدید اختلافات و تجاوز سرزمینی متهم کرد

تهران - ایرنا - دولت سودان به دنبال ورود نیروهای ارتش اتیوپی به بخشی از مناطق مرزی دو کشور که خارطوم ادعای مالکیت آن را دارد، آدیس‌آبابا را نسبت به تجاوز سرزمینی و نقض حاکمیت و امنیت اراضی خود متهم کرد.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، «عرب نیوز» از دبی گزارش کرد، سودان در خصوص وقوع جنگی که ثبات منطقه را تهدید می‌کند، هشدار داد؛ در شرایطی که تنش‌ها میان خارطوم و آدیس‌آبابا بر سر اراضی مرزی همچنان برقرار است، نیروهای ارتش اتیوپی یکشنبه گذشته وارد برخی مناطق مرزی با سودان شدند.

سودان، «تجاوز» اتیوپی به سرزمین‌های خود و نقض مستقیم حاکمیت آن و امنیت اراضی این کشور را به شدت محکوم کرد؛ خبرگزاری دولتی سودان «سانا» گزارش کرد: وزارت امور خارجه این کشور در بیانیه‌ای تجاوز اتیوپی به اراضی سودان را «یک تنش غیر قابل قبول و تاسف‌بار» توصیف و تاکید کرد: «این تجاوز مغایر با ارزش‌های همسایگی خوب و تعامل مثبت میان کشورها در تقویت امنیت و ثبات است».

سودان، اتیوپی را به تشدید اختلافات و تجاوز سرزمینی متهم کرد

به نوشته عرب‌نیوز، سودان، اتیوپی را کاملا مسوول تجاوزهای آدیس‌آبابا به مناطق سرزمینی خارطوم می‌داند؛ با این وجود در بیانیه وزارت خارجه سودان ماهیت حمله جدید و این که آیا منجر به تلفات در بین نیروهای سودانی شده است یا خیر، مشخص نشده است.

خارطوم از آدیس‌آبابا خواهان بازگشت به گفت و گو و مرزبندی مجدد در خصوص مرزهای مورد توافق است.

تنش‌ها میان سودان و اتیوپی از زمان آغاز درگیری‌ها در منطقه «تیگرای» در شمال اتیوپی در اوایل ماه نوامبر و ورود بیش از ۵۰ هزار پناهجو از منطقه تیگرای به شرق سودان تشدید شد.

سودان، اتیوپی را به تشدید اختلافات و تجاوز سرزمینی متهم کرد

هشدار سودان به اتیوپی در حالی صورت می‌گیرد که «دینا مفتی» سخنگوی وزارت خارجه اتیوپی یک ماه پیش در گفت و گو با رسانه‌ها بر پایبندی آدیس‌آبابا به گفت‌وگو و راه‌حل های دیپلماتیک در رفع اختلافات مرزی با خارطوم تاکید کرد.

او گفت که اتیوپی خواهان حل و فصل تنش‌ها میان دو کشور از طریق راه‌حل‌های دیپلماتیک است. همچنین اتیوپی، سودان را به ایجاد جنگ و درگیری در منطقه متهم کرد.

وزارت خارجه سودان اعلام کرد که اقدام ارتش اتیوپی در ورود به اراضی متعلق به خاک آن کشور، آشکارا به مثابه نقض حاکمیت سودان و تمامیت ارضی این کشور است و می‌تواند پیامدهای خطرناکی برای امنیت و ثبات در منطقه به دنبال داشته باشد.

عرب‌نیوز نوشت: اختلافات در اراضی کشاورزی «الفشقه» در مرزهای بین‌المللی سودان متمرکز شده، در حالی که این مساله مدت‌هاست با کشاورزان اتیوپیایی حل و فصل شده است.

منطقه در ماه‌های اخیر شاهد درگیری‌های مسلحانه میان نیروهای سودانی و اتیوپیایی بوده که هر دو طرف همدیگر را به تشدید تنش‌ها و خشونت متهم می‌کنند. در ماه ژانویه دو کشور در خارطوم با یکدیگر گفت و گو کردند. اتیوپی در آن زمان اعلام کرد که تا پیش از خروج نیروهای سودان از مناطق مورد اختلاف هیچ گونه مذاکراتی با سودان نخواهد داشت.

در این پیوند همچنین «بلومبرگ» نوشت: از زمان شروع درگیری‌ها در منطقه تیگرای از چهارم نوامبر ۲۰۲۰ روابط میان سودان و اتیوپی فرسایشی شده است؛ مقامات قومی منطقه «آمهارا» ( Amhara ) اتیوپی، دولت این کشور را نسبت به تصرف سرزمینی که سودان مدعی مالکیت آن است، بر اساس معاهده‌های استعماری تحت فشار قرار داده‌اند.

به نوشته تارنمای این شبکه خبری آمریکایی، یک منطقه حاصل خیز کشاورزی در منطقه الفشقه در مرز سودان و اتیوپی تاکنون شاهد چندین درگیری میان نیروهای این کشورها بوده که این اختلاف‌ها به افزایش تنش‌ها میان خارطوم و آدیس آبابا بر سر ساخت یک سد عظیم برق‌آبی در اتیوپی در شاخه اصلی رودخانه نیل منحر می‌شود. از آنجایی که تامین آب شیرین برای دو کشور به جریان رودخانه نیل وابسته است، سودان خواهان پایبندی اتیوپی به قوانین بهره‌برداری از مخزن این سد برای حفاظت از منابع آبی است.

سودان، اتیوپی را به تشدید اختلافات و تجاوز سرزمینی متهم کرد

این مساله از موارد مهم در چارچوب تنش‌های میان اتیوپی و سودان بر سر اراضی مرزی است؛ ۱۰ روز پیش، سودان هشدار داد که برنامه اتیوپی برای شروع مرحله دوم آب گیری سد النهضه (رنسانس) تهدید مستقیم امنیت ملی این کشور است؛ آدیس آبابا در ماه ژوئیه اعلام کرد که به هدف خود برای پر کردن سد در اولین سال آن رسیده است و این کار را بدون اینکه منتظر توافق با خارطوم و قاهره در مورد این موضوع بحث برانگیز باشد، ادامه می‌دهد.

سودان، مصر و اتیوپی نزدیک به یک دهه است که در مورد مدیریت و پر کردن مخزن سد رنسانس که آدیس آبابا بر رود نیل می‌سازد، در حال مذاکره هستند، اما تاکنون توافقی بین طرفین حاصل نشده است.

این پروژه که در سال ۲۰۱۱ به بهره برداری رسید، در صورت تکمیل بزرگترین تأسیسات برق آبی در آفریقا خواهد بود. دو کشور پایین دست یعنی سودان و مصر از اینکه این سد تأسیسات آنها را تهدید کند، هراس دارند.

سودان میانجیگری سازمان ملل، اتحادیه آفریقا و ایالات متحده را در این مورد پیشنهاد می‌کند. آخرین دور مذاکرات ماه گذشته به شکست انجامید.

چندین دور گفت وگو بین مقامات سه کشور در طول سال‌های گذشته با میانجیگری و ابتکار کشورهای مختلف از جمله آمریکا، کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و اتحادیه عرب انجام شده، اما تاکنون به هیچ نتیجه مثبتی نرسیده است.

مصر پیش‌تر نیز از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته بود که مانع اقدامات یکجانبه‌ای شود که می‌تواند فرصت دستیابی به یک توافق را تحت‌الشعاع دهد.


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

آواز ماندگار؛ تمرین آواز استاد محمدرضا شجریان با همایون در 9 سالگی/ بنازم به این صدا ک...