مصرف خودسرانه و بیش از حد گیاهان دارویی، زمینه ساز بیماری است


مصرف خودسرانه و بیش از حد گیاهان دارویی، زمینه ساز بیماری است

یک پزشک طب سنتی با مخالفت نسبت به این باور غلط که مصرف جوشانده اگر منفعت ندارد ضرر هم ندارد معتقد است: مصرف خودسرانه و بیش از اندازه گیاهان دارویی می تواند زمینه ساز بسیاری از بیماری های دیگر باشد.

یکی از موارد مهم درباره مصرف گیاهان دارویی، تقسیم بندی آن به ۲ دسته مفرد و ترکیبی (مرکبات) است. به این معنا که هنگام مصرف برخی گیاهان به صورت مفرد و به تنهایی استعمال و برخی دیگر به صورت ترکیبی مصرف می شوند. از نوع مفرد می توان به گل گاوزبان، نعنا، آویشن و غیره اشاره کرد؛ دسته مرکبات نیز ترکیب چند گیاه است که مثال های متنوعی دارد.

امروزه داروها را ترکیب کرده و نسبت به بیماری فرد تجویز می‌کنند. یک پزشک طب سنتی معتقد است: مصرف گیاهان دارویی به صورت مفرد تاثیر بسیار بیشتر و بهتری نسبت به نوع ترکیبی دارد چون در نوع ترکیبی سیستم دفاعی بدن به محض دریافت دارو از آنجا که مواد مؤثره چند گیاه را یک زمان دریافت می کند
بعضا دچار اختلال می شود و یک مقاومت نسبت به درمان را بوجود می‌آورد.

ناهید پایی زاده در گفت و گو با ایسنا به مقاوم شدن بدن نسبت به مصرف گیاهان دارویی اشاره کرد و گفت: اگر گیاهان دارویی درست مصرف نشوند، مقاومت نسبت به درمان را در بدن فرد بالا می برند؛ همانطور که بدن افراد نسبت به مصرف داروهای مسکن مقاوم شده و مسکن ها به تدریج اثرگذاری کمتر و دیرتری دارند در گیاهان دارویی نیز این مورد وجود دارد.

پایی زاده با بیان اینکه معده انسان حیاتی‌ترین عضو در ورود داروی شیمیایی یا گیاهان دارویی و دروازه ورودی به سیستم بدن انسان است افزود: عضو دیگر اثرگذار در مراحل درمانی کبد است که مواد مؤثر گیاه را به همراه خون به کل سیستم بدن پخش می کند؛ در مورد داروهای شیمیایی هم همینطور است که اثر یا عوارض آنها هم توسط کبد به کل بدن پخش می شود و حتی به خود کبد هم آسیب می زند.

وی با اشاره به مشکلات کبدی اکثر افراد جامعه گفت: همین عامل باعث شده تا بسیاری از افراد به سمت داروهای گیاهی سوق پیدا کنند. چون اساس درمان در طب جدید(شیمیایی) مصرف مسکن ها است.

این پزشک طب سنتی با اظهار به اینکه در طب جدید درمان دیابت و درمان فشار خون وجود ندارد و تنها کنترل این بیماری ها انجام می گیرد افزود: از عوارض مصرف داروهای شیمیایی، بیماری های کبدی است و کبد فرد به سمت چرب شدن رفته و سبب بهم خوردگی آنزیم های کبدی می شود، همین موضوع دلیل سوق دادن بیشتر افراد جامعه به سمت داروهای گیاهی شده است.

پایی زاده از مصرف داروهای گیاهی در بسیاری از کشورهای جهان از سال ها پیشتر سخن گفت و تاکید کرد: حتی در برخی کشورها با تجویز بیش از حد معینی از داروهای شیمیایی برخورد و یا حتی جریمه می کنند.

وی یادآور شد: در چند دهه قبل کدبانوی ایرانی در واقع حکم طبیب خانه را داشت و آشپزخانه اش داروخانه منزل بود؛ نسبت به فصل و هر بیماری که افراد خانواده داشتند جوشانده و عرقیجات گیاهی در اختیار خانواده قرار می داد، در واقع یک خوددرمانی درون خانوادگی انجام می شد که نیاز به مراجعه به پزشک را به حداقل کاهش می داد.

این پزشک طب سنتی با اشاره به اینکه در ۵ سال اخیر گرایش بیشتر مردم به سمت گیاهان دارویی رفته است خاطرنشان کرد: یک دلیل آن مشاهده عوارض داروهای شیمیایی و افزایش بیماری ها است، زیرا علاوه بر اینکه درمان حاصل نمی شود بلکه در دیگر اعضای بدن اختلال ایجاد می کند، همانند عوارض در کبد و معده و کلیه ها که بعد از مصرف دیده می شود.

پایی زاده دلیل دیگر گرایش جامعه به سمت مصرف داروهای گیاهی را ساخت گیاهان دارویی بصورت شربت و قرص توسط بعضی شرکت ها دانست و اظهار کرد: نسبت به گذشته مصرف این تولیدات نسبت به جوشانده یا داروهای بصورت پودر برای مردم راحت تر شده و مردم بر حسب نیاز درمانی خود از این قرص ها و شربت ها استفاده می کنند و به نتیجه مطلوبی هم می رسند.

وی با هشدار نسبت به مصرف بیش از اندازه گیاهان دارویی در جامعه و ترویج این و باور غلط که مصرف زیاد جوشانده اگر منفعت ندارد ضرر هم ندارد تصریح کرد: اصلا اینطور نیست که شما بتوانید گیاه دارویی را بیش از حد مصرف کنید؛ نقطه تباین بین طب شیمیایی و طب سنتی کلمه ای به نام مزاج یا طبیعت است.

این پزشک سنتی با تاکید بر اینکه در طب سنتی حتما باید طبیب یا مشاور حاذق با تسلط کامل به علم گیاه یا داروسازی آن گیاه یا نسخه درمانی را تجویز کند گفت: توجه داشته باشید که اکثر اندام های بدن دارای مزاج و طبیعت خاص به عنوان مثال مزاج گرم و خشک، سرد و خشک، گرم و تر هستند و گیاهان نیز این ویژگی را دارند.

پایی زاده افزود: تجویز خودسرانه گیاهان دارویی درست نیست چراکه باید مزاج آن فرد و مزاج گیاه را بررسی کنیم و طبق این مولفه ها داروی مناسب به فرد داده شود. در غیر این صورت مزاج اصلی فرد مختل شده و بدن را به سمت خشکی، سردی، گرمی یا تری سوق می دهیم که این موضوع خود زمینه ساز بسیاری از بیماری های دیگر است.

وی با بیان اینکه در طب سنتی، یک لیست دارویی و یک لیست بیماری ها وجود دارد و داروی هر بیماری توسط پزشک تجویز می شود گفت: در بیماری های عمومی، داروها شامل مسکن ها هستند که عمومیت دارند، یعنی برای هر بیماری و هر عضوی آن دارو تجویز می شود.

این پزشک سنتی از عوارض خاص مصرف داروهای گیاهی یاد کرد و با تاکید بر اینکه باید این نکته در جامعه نهادینه شود افزود: تجویز گیاهان دارویی باید بسیار حکیمانه باشد تا بتواند اثرگذاری عالی دارو را روی آن فرد و طبق مزاج او ایجاد کند.

مهناز قبادی - خبرنگار ایسنا مازندران

انتهای پیام


روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

جنگل کاج لاجیم