مقابل بازار سیاه میوه شب عید می ایستیم / اشاعه آنفلوآنزای مرغی با ترجیح منفعت طلبی‌های کوچک به منافع ملی/ نظام کشت را در کشور عوض کردیم


وزیر جهاد کشاورزی در برنامه زنده تلویزیونی امشب، بازار شب عید را بدون مشکل و ذخایر را به اندازه کافی دانست.

مقابل بازار سیاه میوه شب عید می ایستیم / اشاعه آنفلوآنزای مرغی با ترجیح منفعت طلبی‌های کوچک به منافع ملی/ نظام کشت را در کشور عوض کردیم


وزیر جهاد کشاورزی در برنامه زنده تلویزیونی امشب، بازار شب عید را بدون مشکل و ذخایر را به اندازه کافی دانست.


به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، وزیر جهاد کشاورزی امشب در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه دوم سیما، با اشاره به تنظیم بازار شب عید، گفت: خوشبختانه با تمهیداتی که اندیشیده شده، مشکلی برای تامین بازار شب عید نداشته و کسری احتمالی را از طریق ذخایر جبران خواهیم کرد.

محمود حجتی، افزود: در حال حاضر دو میوه سیب و پرتقال برای تنظیم بازار در اولویت بوده که هم اکنون برای خرید آنها از طرف وزارتخانه اقدام شده و محموله‌ها در حال حمل به استان‌ها هستند. در مورد مرغ نیز ذخایر به اندازه کافی است و نگرانی از این بابت وجود ندارد.

وی در ارتباط با وجود دلالانی که در بازار اختلال ایجاد می‌کنند، عنوان کرد: برای جلوگیری از ایجاد بازار سیاه در محصولاتی مانند سیب و پرتقال اقداماتی انجام می‌شود که به تعدیل قیمت‌ها کمک می‌کند. البته برای حل مشکل در بلند مدت باید نهادسازی صورت گرفته و به ویژه در تره بار، زنجیره تولید توسط خود تولیدکنندگان تشکیل شود که از مزرعه تا سفره را در بر بگیرد.

حجتی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون برآورد می‌شود، به میزان 53 تا 57 درصد کاهش بارندگی اشاره و اظهار کرد: با پیشرفتی که امروزه توسط دانش بشری صورت گرفته، خوشبختانه می‌توان بهره ورتر عمل کرد. به عنوان مثال، چند سال گذشته به ازای هر متر مکعب آب 200 گرم شکر تولید می‌شد، اما اکنون این مقدار به 600 گرم رسیده است. ضمن اینکه نظام برخی کشت‌ها به سمت پاییزه می‌رود که تبخیر در آن بسیار پایین است.

فرصت های سرمایه گذاری در بخش کشاورزی

وزیر جهاد کشاورزی از توسعه گلخانه به عنوان یکی از فرصت‌های غنی سرمایه گذاری در بخش کشاورزی نام برد و گفت: احداث گلخانه غیر از اینکه در مصرف آب صرفه جویی می‌کند، به ازای هر هکتار برای 10 نفر به طور مستقیم اشتغال ایجاد کرده که حداقل دو نفر از این تعداد، از فارغ‌التحصیلان کشاورزی خواهند بود.

وی ادامه داد: در حال حاضر بخش عمده سبزی کشور در فضای مزرعه‌ای تولید می‌شود که این اصلا به صرفه نیست. بنابراین می‌توان با اعمال مدیریت صحیح، با همین مقدار آب، محصولات بیشتری تولید کرد به گونه‌ای که حتا لطمه‌ای هم به محیط زیست وارد نشود. این ادعا طی سال‌های گذشته به اثبات رسیده است. البته برای قیمت آن نیز باید اصلاحاتی صورت گیرد تا بتوانیم کل نیاز کشور به این محصولات را از طریق گلخانه تامین کنیم.

حجتی اضافه کرد: دریای جنوب و شمال کشور، ظرفیت‌های قابل قبولی برای پرورش ماهی در قفس دارند، به طوری که می‌توان حداقل یک میلیون تن از این طریق تولید آبزی داشت. مکان یابی‌ها در این خصوص انجام گرفته و امید می رود که در برنامه پنج ساله بتوان تا 200 هزار تن تولید را ثبت کنیم. البته عمده محصولات شیلاتی نیز ظرفیت صادراتی دارد و مناطق نواحی نیز بیشتر از مناطق محروم کشور هستند که نیاز به توسعه اشتغال دارند.

به گفته وی، پیشرفت‌های خوبی در سال‌های اخیر در ارتباط با تولید آبزیان صورت گرفته که تولید میگو یکی از نمونه‌های آن است. به طوری که در سال 92 حدود 12 هزار تن و امسال بیش از 30 هزار تن تولید صورت گرفت؛ محصولی که 80 درصد آن صادراتی است و حدود 5.5 دلار در بازار جهانی قیمت گذاری می‌شود.

این مقام مسئول از توسعه کشت گیاهان دارویی به عنوان یکی دیگر از فرصت‌های سرمایه گذاری در بخش کشاورزی نام برد و افزود: این طرح در قالب اقتصاد مقاومتی دنبال می‌شود و به دلیل تنوع اقلیمی و سازگاری کشور با کاشت این نوع گیاهان، پتانسیل بالایی در اختیار ماست. به عنوان مثال، در منطقه مهران، پرورش گل نرگس با بارندگی کمتر از 100 میلی متر به طور متوسط، 10 میلیون تومان در هر هکتار درآمدزایی داشته است.

حجتی تاکید کرد: با این حال متاسفانه سهم اشتغال در بخش کشاورزی از سال 90 تا 95 روی 18 درصد ثابت مانده است که این نشان از مغفول ماندن ظرفیت‌های بخش از نظر سرمایه گذاران و کارشناسان مربوطه دارد.


کسری تخم مرغ جبران شد

وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از سخنانش گفت: شیوع آنفلوآنزا از سال گذشته تاکنون موجب معدوم شدن تعداد زیادی از طیور تخم گذار کشور شد که در سال جاری از مرز 17 میلیون قطعه عبور کرده است. همین موضوع کسری عرضه را به همراه داشت که ما این مشکل را با واردات جبران کردیم.

حجتی با بیان اینکه هر شانه تخم مرغ وارداتی 12 هزار و 600 تومان قیمت دارد، توضیح داد: 4 ماه طول می‌کشد که مرغ تخم گذار به تولید برسد. بنابراین فرصت برای جایگزینی سریع طیور تلف شده به مقدار کافی نیست. ضمن اینکه واحد آلوده باید تمام ظوابط بهداشتی را رعایت کرده و حتی دان خود را معدوم کند. این مسئله، خسارت بالایی را بر مرغدار تحمیل خواهد کرد.

وزیر جهاد کشاورزی، خسارت وارد شده به مرغداران را صدها میلیارد تومان دانست و مطرح کرد: بخش از آن از طریق خدمات دامپزشکی تامین شده و حدود 500 میلیارد تومان نیز بیمه پرداخت می‌کند. اما اینها حداقل است و کفایت زیان مرغدار را نخواهد کرد. زیرا بیشتر آنها از بانک‌ها تسهیلات گرفته بودند و ممکن است برای بازپرداخت خود دچار مشکل شوند. پس لازم است که برای حل مسئله آنها اقدام کرد.

حجتی گفت: طی یک ماه گذشته حداقل دو جلسه با معاون اول رئیس جمهوری برای مسئله آنفلوآنزا برگزار شده و ستاد هفتگی نیز در وزارتخانه تشکیل می‌شود که در مورد آخرین وضعیت بیماری و کانون‌های آلوده ارزیابی صورت می‌گیرد.

وی، تمرکز زیاد مرغداری‌ها در چند استان را غیر قابل قبول دانست و عنوان کرد: قرار است در طرح جامع استقرار در افق 10 تا 20 ساله، وضعیت مرغدرای‌ها بهبود یابد تا بهتر بتوانیم این بیماری را کنترل کنیم. البته باید پذیرفت که نوع قرنطینه بسیار دشوار بوده و برخی منفعت طلبی‌های کوچک که بر منافع عمومی می‌چربد، یا رفت آمد پرسنل مرغداری از یک واحد آلوده به دیگر واحدها همه از مصادیقی است که راه‌های انتشار ویروس را باز نگه می‌دارد.


هیچ گندمی روی دست کشاورز نخواهد ماند

وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه تمامی مطالبات گندمکاران تا آخر آبان ماه پرداخت شده، گفت: قیمت تضمینی برای سال جدید در حال بررسی است و هنوز از طرف شورای اقتصاد تصویب و ابلاغ نشده است. البته نظر وزارتخانه بر این است که قیمت مذکور باید نسبت به سال گذشته افزایش یابد. هرچند که در تراز بودجه پنج هزار میلیارد تومان کسری برای خرید تضمینی گندم اتفاق افتاد، اما جای نگرانی نیست. زیرا طبق پیش بینی‌ها این کسری از محل‌های دیگر قابل جبران است. بنابراین هیچ گندمی روی دست کشاورز نمی‌ماند.

وی اظهار کرد: در سال جاری برای تاثیر کیفیت در خرید گندم، تغییر خاصی اتفاق نمی‌افتد، اما در نظام خرید اصلاحاتی صورت خواهد گرفت که منفعت آن نصیب کشاورزان می‌شود. به طوری که قرار است بخشی از این گندم از طریق بورس عرضه و به بخش خصوصی فروخته شود. خرید مازاد آن نیز بر عهده دولت است.

وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با شتاب بیشتر تورم در کالاهای خوراکی توضیح داد: این موضوع به صورت دائم و برای تمام محصولات اتفاق نمی‌افتد. به عنوان مثال، قیمت گوشت مرغ طی چند سال گذشته تغییر خاصی نکرده و شاید دو تا سه درصد بالا رفته باشد. در حالی که برآوردها نشان می‌دهد که این محصول باید حداقل هفت هزار و 500 تومان در هر کیلوگرم عرضه شود.

حجتی تاکید کرد: فراز و نشیب‌هایی که در قیمت برخی محصولات مانند حبوبات اتفاق می‌افتد، متاثر از قیمت‌های جهانی است. به عنوان مثال حبوبات که واردات آن با کف تعرفه یعنی پنج درصد است، با افزایش قیمت جهانی، در داخل نیز شیب صعودی می‌گیرد. در محصولات دیگری مانند عدس، نخود و آنهایی که به واردات وابسته هستند، همین قواعد وجود دارد.


V-



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

پیام تسلیت رئیس سازمان اداری و استخدامی درپی شهادت رئیس‌جمهور