عادات شگفت‌انگیز افراد صرفه‌جو


عادات شگفت‌انگیز افراد صرفه‌جو

ماهنامۀ معیشت در شماره‌های پیشین معیشت به‌صورت دائم از اهمیت صرفه‌جویی سخن گفته‌ایم. همه ما می‌دانیم که پرهیز از اتلاف منابع و تلاش‌ برای کاستن از هزینه‌ها یکی از عادات اصلی مردان موفق و میلیونرهای خودساخته است. آنها با تکیه بر عادات صرفه‌جویانه خود، آرام‌آرام می‌آموزند که چگونه میزان هزینه‌ها را به کمترین میزان ممکن برساند و...

در شماره‌های پیشین معیشت به‌صورت دائم از اهمیت صرفه‌جویی سخن گفته‌ایم. همه ما می‌دانیم که پرهیز از اتلاف منابع و تلاش‌ برای کاستن از هزینه‌ها یکی از عادات اصلی مردان موفق و میلیونرهای خودساخته است. آنها با تکیه بر عادات صرفه‌جویانه خود، آرام‌آرام می‌آموزند که چگونه میزان هزینه‌ها را به کمترین میزان ممکن برساند و هیچ پولی را برای امور غیرضروری و نامطلوب هزینه نکنند. اما شاید باور نکنید که این عادات و سختگیری‌های شخصی تا کجا می‌تواند ادامه پیدا کند و چه موارد عجیب و دور از ذهنی مورد توجه دقیق صرفه‌جویان موفق قرار می‌گیرد. در ادامه به برخی از عادات مالی اشاره خواهیم کرد.

۱- جستجوی دوره‌ای انباری

شاید برای فردی موفق که میلیاردها تومان پول دارد، جستجو کردن انبار یا زیرزمین خانه برای یافتن اقلام قابل استفاده اندکی عجیب به‌نظر برسد. چرا که بسیاری از ما با آن‌که درآمد چندان بالایی نداریم، اما به مجرد خسته شدن از یک کالا آن را دور می‌اندازیم. در حالی‌که موفق‌ها پیوسته به دنبال افزایش کاربری وسایل خود هستند. آنها سعی می‌کنند به هر طریق ممکن از هدر رفتن حتی یک ریال جلوگیری کنند. به همین دلیل در اشیای ظاهراً بلااستفاده و کنار گذاشته شده جستجو می‌کنند تا در صورت امکان، نیازهای خود را با آنها برطرف سازند.

۲- بی‌توجهی نسبی به آب و هوا

صرفه‌جویان دقیق و موفق توجه چندانی به تغییر آب و هوا ندارند. البته آنها هم انسان هستند و در سرما و گرما نیاز به استفاده از وسائل گرمایشی و لباس مناسب دارند. اما سعی می‌کنند تا حد امکان در این زمینه سخت‌گیر نباشند و به نیازهای اصلی اکتفا کنند؛ مثلاً صرفه‌جویان موفق هرگز دمای خانه را با استفاده از بخاری یا سایر وسایل آن‌قدر بالا نمی‌برند که برای نفس کشیدن نیاز باشد پنجره‌ها را باز کنند. آنها با کولر گازی خانه را آنقدر سرد نمی‌کنند که به لباس گرم نیاز داشته باشند! اگر این کار را تمرین کنید، خواهید دید که بخشی از احساس سرما و گرما در ما وابسته به نوعی تحلیل اشتباه است که با اندکی تمرین برطرف خواهد شد. صرفه‌جویی ناشی از این مسأله بسیار دور از انتظار خواهد بود.

۳- زندگی سبک و خلوت

برخی از ثروتمندترین مردان و زنان جهان به طرز دور از تصوری ساده و عادی زندگی می‌کنند. در زندگی آنها از ریخت‌وپاش خبری نیست و دور و بر خود را با انبوهی از وسایل بلااستفاده پر نمی‌کنند. البته چنین افرادی قطعاً خانه‌ای مجلل و خودرویی مناسب دارند، اما در سایر موارد به حداقل‌ها قناعت می‌کنند و در مقابل پول‌شان را در امور سودآور و یا در مسیر کمک به دیگران به‌کار می‌گیرند. طبیعی است که اگر ما نیز این روش را به‌کار ببندیم، در مدت زمان اندکی می‌توانیم مقدار قابل توجهی پول پس‌انداز کرده و به سرمایه‌گذاری و سایر فعالیت‌های مالی بپردازیم.

۴- سخت‌گیری درباره مواد غذایی

بخش زیادی از درآمد ماهانه افراد صرف تغذیه می‌شود، اما این مسأله بدان معنا نیست که تمام پول‌های صرف‌شده برای تهیه مواد غذایی بهینه هستند. اگر نگاهی به میزان زاید دورریز غذا، نان، میوه و… بیندازید و این مقدار را با هزینه‌های گزاف خرید غذای آماده جمع کنید، خواهید دید که پول خود را به هدر داده‌اید. صرفه‌جویان موفق هرگز اجازه نمی‌دهند غذا هدر رود. آنها با برنامه و به‌صورت مطلوب مواد غذایی تهیه می‌کنند و سعی می‌کنند تا حد امکان تمام آن را مصرف نمایند. با این کار به سبب استفاده از مواد تازه از سلامتی بهتری برخوردار می‌شوند و هزینه‌های خود را نیز محدود می‌سازند. کم خریدن رمز موفقیت در صرفه‌جویی غذایی است.

۵- کاهش استفاده از ماشین‌های شست‌وشو

در چند دهه اخیر استفاده از ماشین‌های لباس‌شویی و ظرف‌شویی بسیار گسترش یافته و تقریباً تمام کارها توسط این ماشین‌ها صورت می‌پذیرد. این در حالی است که می‌توان با برنامه‌ریزی بخشی از شست‌وشوی خانه را به‌صورت قدیمی انجام داد. صرفه‌جویان موفق با این کار به میزان زیادی در هزینه برق صرفه‌جویی می‌کنند. ضمن آن‌که محیط زیست نیز از این‌گونه شست‌وشو سود خواهد برد.

۶- خرید کالای دسته دوم

شاید اگر بشنوید که چه کسانی در جهان با خرید کالای استفاده شده در هزینه‌های خود صرفه‌جویی می‌کنند، شگفت‌زده شوید. اما این روش آن‌قدر مؤثر است که باید نگاهی جدی‌تر به آن داشته باشید. صرفنظر از کالاهایی که به دلیل بهداشت استفاده مجدد از آنها پذیرفتنی نیست، بسیار از اقلام مصرفی در تمام زمینه‌های کاری و شغلی وجود دارند که می‌توان با مراجعه به مغازه‌ها و یا جستجو در اینترنت به سادگی آنها را پیدا کرده و با قیمت‌های به مراتب پایین‌تر از قیمت کالای نو خریداری کرد. با این روش، تمام نیازهای موردنظر برطرف خواهند شد، در هزینه‌ها صرفه‌جویی می‌شود و شما می‌توانید با پول در نظر گرفته‌شده برای تأمین یک نیاز خاص، چند تا از آنها را برطرف کنید. البته نیاز به توضیح نیست که در خرید کالای دسته دوم، باید حتماً به مواردی چون کیفیت کالا، سلامت فنی و استفاده قبلی از آن دقت کنید. در مورد کالاهایی چون خانه یا خودرو نیز به مسائل قانونی و برخی نکات مرتبط با این دست مشکلات توجه ویژه داشته باشید. اگر این گام‌ها را به درستی بردارید، امکان استفاده از خریدی مطلوب و ارزان برای شما فراهم خواهد شد.

ماهنامه معیشت شماره ۱۹و۲۰، اردیبهشت و خرداد ۱۳۹۵


منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

بیوگرافی و عکسهای آمنه سادات ذبیح پور خبرنگار و همسرش