خداحافظ ای ماه نفس‌های مسیحایی/ «فطر» عید پاکیزگی و طهارت انسان


لحظات پایانی یکی از بهترین ماه‌های خدا را هم پشت سر گذاشتیم؛ ماهی که همه...
لحظات پایانی یکی از بهترین ماه‌های خدا را هم پشت سر گذاشتیم؛ ماهی که همه دقایق آن از جمله بهترین‌ها بود و پایان آن عیدی است برای بازگشت به خویشتن.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: آخرین ساعات و دقایق ماه مبارک رمضان، این ماه محبوب خدا را پشت سر گذاشتیم؛ ماهی که رسول مهربانی(ص) درباره آن به امتش فرمود: «ماه با برکتی به شما رو کرده که بهترین ماه نزد پروردگار است و روزها و شب‌هایش از جمله بهترین‌ها است».

ماهی که نفس‌های روزه‌داران تسبیح به شمار می‌رود و خواب هم عبادت است؛ ماهی که دعاهای بندگان به اجابت می‌رسد و قرائت آیه‌ای از کلام وحی حکم ختم قرآن را دارد. «ماهی که ابتدایش رحمت و میانه‌اش مغفرت و پایانش آزادی از آتش جهنم است» و گفته‌اند که درهای آسمان در اولین شب ماه رمضان گشوده می‌شوند و تا آخرین شب بسته نمی‌شوند؛ ماهی که خداوند در آن حسنات را می‌افزاید و گناهان را پاک می‌کند.

عظمت این ماه محبوب خدا آن‌قدر بوده و است که پیامبر خاتم(ص) فرمودند اگر کسی روزه‌داری را افطار دهد ثواب آن نزد خداوند آزاد کردن بنده‌ای است و گناهان گذشته‌اش نیز بخشیده می‌شود.

رمضان ای ماه بی‌رقیب خدا! ای که سحرهایت در چشم و دل مؤمنان و روزه‌داران شکوه و ابهتی برجای گذاشت و زمزمه دعای سحر و فریادهای «اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ»‌ هایت در سحرگاهان دل آدمی را قوت می‌بخشید و تا بلندی‌های اجابت پرواز می‌کرد.

خداحافظ ای ماه نفس‌های مسیحایی/ «فطر» عید پاکیزگی و طهارت انسان

رمضان ای ماه پیروزی بر شیطان! چقدر سخت است جدایی از تو رفیقی که کمک کردی تا بر شیطان رجیم مسلط شویم و اگر نبود مصاحبت تو، ما یارای مقابله با دسیسه‌های شیطان را نداشتیم.

از دست دادن فرصت ماه مبارک رمضان با مرور دعای وداع امام سجاد(ع) با این ماه، بیشتر ما را اندوهگین می‌کند آنجا که سیدالساجدین می‌فرمایند: «رمضان تو همسایه‌ای بودی که در این مدت دل‌ها رقیق می‌شد و گناهان کم».

«سلام بر تو رمضان الکریم، تو که ما را در مبارزه با شیطان رانده شده، یاری کردی و راه‌های نیکی و احسان را برایمان هموار ساختی. وداع با تو همانند از دست دادن عزیزی است که دوری‌اش برایمان سخت است، رمضان ای شهر توبه، رفتنت دل‌هایمان را غمگین و ما را دچار وحشت و تنهایی می‌کند.»

خداحافظ ای ماه مهربانی

در عظمت این ماه عزیز همین بس که امام جعفر صادق(ع) فرمودند: «اگر کسی در ماه رمضان مورد غفران قرار نگیرد، بعید است که بعد از این ماه مشمول لطف و رحمت خدا قرار گیرد».

کم کم باید با این ماه دوست داشتنی خدا وداع کرد و چه زیباست که از زبان عارفانه و عاشقانه سیدالساجدین(ع) بگوییم که خداحافظ ای ماهی که هیچ ماه دیگری از تو برتر نیست.

خداحافظ ای همسایه‌ای که دل‌ها بر اثر عبادت و بندگی در آن نرم و فروتن گردید و گناهان بر اثر آمرزش و عفو خدای بزرگ در آن کم شد، درود بر تو! چه بسیار گناهان را محو کردی و چه بسیار زشتی‌ها را پوشاندی.

خداحافظ ای ماه نفس‌های مسیحایی/ «فطر» عید پاکیزگی و طهارت انسان

در ماه مبارک رمضان محافل قرائت قرآن در مساجد و اماکن مقدس و در شهرهای مختلف برپا بود و ترتیل خوانی‌ها در صفوف منظم و به هم فشرده جلوه گری خاصی داشت.

شب‌های با فضیلت قدر که از هزاران ماه خدا برتری داشتند، تجلی نجواهای عاشقانه شب زنده داران با پروردگار بود آنجا که هزار نام متبرک الهی در دعای جوشن کبیر زمزمه و آیات وحی بر سر گرفته می‌شد و خدا را به چهارده نور پاک قسم می‌دادیم تا از ما درگذرد و سعادت و عاقبت به خیری را نصیب امت رسول الله(ص) کند.

در این ماه ضیافت الله بسیاری از بندگان خدا، سفره مهربانی‌شان را برای نیازمندان پهن کردند و دست نیازمندی را گرفتند و یتیمی را به سرپرستی انتخاب کردند و زندانی در بندی را رهایی بخشیدند تا بگویند فقط در زبان شیعه مرتضی علی(ع) نیستند و مرد میدان عمل‌اند و خوشا به حال آنان که دل‌ها شاد کردند.

وداع با ماه مبارک رمضان

حجت الاسلام ناصر رفیعی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به نحوه وداع و خداحافظی ائمه با ماه مبارک رمضان اظهار داشت: یکی از موضوعات مهمی که در روایات وجود دارد بحث وداع با ماه مبارک رمضان است و ائمه ما در این زمینه توصیه‌های ویژه‌ای داشتند.

وی افزود: جابربن عبدالله انصاری نقل می‌کند که رسول الله به او فرمود جابر با ماه مبارک رمضان خداحافظی کن و بگو خدایا این ماه مبارک رمضان را آخرین ماه رمضان عمر ما قرار نده و اگر قرار است سال آینده زنده نباشیم ما را ببخش.

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه ادامه داد: امام سجاد(ع) در دعای ۴۵ صحیفه سجادیه دعای زیبا و بلندی برای وداع با ماه مبارک رمضان دارد که دارای مضامین عارفانه است.

اهمیت احیای شب عید فطر

وی با بیان اینکه یکی از نکات مهمی که باید بدان توجه داشته باشیم احیای شب عید فطر است، افزود: امام علی(ع) شب عید فطر را نمی‌خوابیدند و می‌فرمودند این شب کمتر از شب قدر نیست و رسول الله(ص) فرمود کسی که شب عید فطر را شب زنده دار باشد قلبش نمی‌میرد.

حجت الاسلام رفیعی عنوان کرد: در روایات داریم که در شب عید فطر تأکید شده است که سه سوره انعام، کهف و یاسین تلاوت شود و صد مرتبه نیز «استغفرالله و اتوب الیه» گفته شود.

خداحافظ ای ماه نفس‌های مسیحایی/ «فطر» عید پاکیزگی و طهارت انسان

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در شب عید فطر نمازهایی وارد شده است افزود: یک نماز به نقل از پیامبر اکرم(ص) است که ایشان فرمودند اگر کسی در شب عید فطر این نماز را بخواند می‌تواند در روز قیامت اهل بیت(ع) خود را شفاعت کند و بدین گونه است که ۶ رکعت بوده که به صورت دو رکعتی خوانده می‌شود که بعد از قرائت حمد ۵ مرتبه سوره توحید خوانده می‌شود.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه شب عید فطر را نباید دست کم گرفت بیان داشت: در روایات داریم که سه شب در سال اگر کسی زیارت سیدالشهدا(ع) برود گناهان گذشته و آینده او از بین خواهد رفت که این سه شب شامل شب عید فطر، شب عید قربان و نیمه شعبان بوده و در واقع این ایام از مواضع زیارتی خاص سیدالشهدا(ع) است.

وی با بیان اینکه ائمه معصومین همواره با اشک و آه با ماه مبارک رمضان وداع می‌کردند، گفت: در روایتی داریم که در روز عید فطر فرشتگان در تمام کوچه و محله‌هایی که مردم برای نماز می‌روند می‌ایستند و ندا می‌دهند به سمت نماز بروید که آمرزیده خواهد شد و جایزه ویژه‌ای در این روز به شما داده می‌شود و افراد زیادی در این روز بخشیده خواهند شد.

حالات ماه مبارک رمضان را فراموش نکنیم

این کارشناسی مسائل دینی بیان داشت: متأسفانه افراد بعد از ماه مبارک رمضان حالات و عباداتی که در این ماه داشتند از جمله توجه و خواندن قرآن کریم را فراموش می‌کنند و باید تلاش کنیم تا ماه مبارک رمضان که بهار قرآن است به خزان تبدیل نشود.

وی تصریح کرد: معصیت و گناه همواره حرام است و این حرمت نگه داشتن نباید صرفاً در ماه مبارک رمضان صورت گیرد، بلکه می‌بایست در ماه‌های دیگر هم استمرار داشته باشد.

حجت الاسلام رفیعی بیان داشت: در روایات دیگری داریم که در روز عید فطر خداوند بر مؤمنانی که به نماز می‌روند مباهات می‌کند و عید سعید فطر از جمله اعیاد بزرگ است که امام صادق(ع) نیز فرمود، در این روز سزاوار است مردم با بهترین لباس خود برای نماز آماده شوند و بهترین عطر را به خود بزنند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امام علی(ع) در یکی از خطبه‌های عید فطر سفارش‌هایی به مردم داشتند، افزود: امیرالمؤمنین(ع) به مردم می‌فرمودند «دنیا میدان آمادگی و روز قیامت میدان مسابقه است و در این مسابقه برنده و بازنده‌ای وجود دارد که بهشت و جهنم پاداش آنهاست».

حجت الاسلام رفیعی افزود: سفارش امام علی(ع) در این خطبه به مردم آن بود که همدیگر را به تقوا و خدمت مالی توصیه کنید و به یکدیگر رحم داشته باشی.

وی اضافه کرد: رحم باید در جامعه اسلامی وجود داشته باشد و هیچ کسی در هیچ پست و مقامی نباید دچار بی رحمی شود و همه مسئولان در بخش‌های مختلف باید شرایط عموم مردم را درک کنند.

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه اضافه کرد: امام علی(ع) به مردم سفارش کردند که به واجبات خود عمل کنند که شامل اقامه نمازها، پرداخت وجوهات، گرفتن روزه، تهمت نزدن به مؤمنان و نرفتن دنبال کارهای زشت، نخوردن شراب و کم فروشی است.

خداحافظ ای ماه نفس‌های مسیحایی/ «فطر» عید پاکیزگی و طهارت انسان

روز بازگشت به فطرت انسانی

آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به ویژگی‌های روز عید سعید فطر، اظهار داشت: روز عید سعید فطر در واقع روز بازگشت به فطرت انسانی است.

معاون جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان داشت: روزه داران و مؤمنان در طول ماه مبارک رمضان به نماز و روزه مشغول بوده و توفیق استغفار پیدا کردند و به واسطه همین اعمال پس از یک ماه بندگی در روز عید فطر با حالات روحی پاک و پاکیزه در محضر پروردگار حاضر می‌شوند.

وی با اشاره به روایتی از امیرالمؤمنین(ع) بیان داشت: حضرت علی(ع) فرمودند این روز برای کسانی که روزه داری و شب زنده‌داری آن‌ها را خدا پذیرفته، عید است و هر روزی که در آن گناه پروردگار نشود آن روز برای بندگان الهی عید است.

آیت الله حسینی بوشهری افزود: یکی از ویژگی‌های عید سعید فطر این است که مسلمین با پرداخت زکات فطره می‌توانند تا اندازه‌ای نیازهای محرومین و مستمندان جامعه اسلامی را رفع کنند.

وی همچنین بیان داشت: از دیگر ویژگی‌های عید سعید فطر در واقع تعظیم شعائر الهی و اسلامی است و نمازگزاران با تکبیرهایی که در این روز به زبان می‌آوردند عظمت اسلام را به نمایش می‌گذارند.

امام جمعه قم گفت: عید فطر موجب تقویت وحدت و یکپارچگی مسلمین و امت اسلامی خواهد بود و عظمت و شکوه اسلام در این روز وقتی در صفوف به هم فشرده نماز می‌ایستند در معرض دید جهانیان قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه روز عید فطر روز تکریم از پیامبر(ص) و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) است گفت: در نماز عید سعید فطر مؤمنان از پروردگار می‌خواهند همان‌طور که پیامبر اسلام و اهل بیت عصمت و طهارتش را وارد در خوبی‌ها نموده آن‌ها را نیز به خوبی رهنمون سازد و از بدی و شر دور بدارد.

کد خبر 4320859
روی کلید واژه مرتبط کلیک کنید