تعدادی از مدارس قزاقستان اولیاء دانش آموزانی را که با حجاب وارد مدرسه شدند، جریمه کردند.
تعدادی از ساکنان روستای «فردوسی» ناحیه «ماکتا آرال» استان «ترکستان» قزاقستان به دلیل داشتن حجاب توسط فرزندانشان در مدرسه مشمول جریمه شدند.
دلیل این اقدام، عدم رضایت دانش آموزان دختر مدرسه روستای «فردوسی» با کنار گذاشتن روسری برای ورود به مدرسه می باشد.
بنابر گزارش های رسانه های قزاقی و منطقهای، در نخستین روز سال جدید تحصیلی (اول سپتامبر۲۰۱۸) مسئولین مدرسه این روستا با کمک پلیس مانع ورود ده ها نفر از دانش آموزان محجبه به مدرسه شدند.
در این مدرسه بیش از ۳۵۰ نفر دانش آموز دختر تحصیل می کنند که فقط حدود ۵۰ نفر از آنها با روسری در مدرسه حاضر شدند.
تعدادی از پدر و مادران آنها نیز با حضور در مدرسه نسبت به تصمیم ممانعت از ورود دانش آموزان دختر با روسری به مدرسه اعتراض کردند. در پی آن سازمان کنترل بر سیستم آموزش استان ترکستان ۱۳ نفر از پدر و مادران دانش آموزان دختر را به میزان ۱۴۱ هزار ۴۲۰ «تنگه» (معادل ۳۸۰ دلار) جریمه کرد.
این سازمان اعلام کرده است که در صورتی که مابقی دانش آموزان با حجاب وارد مدرسه شوند اولیاء آنها نیز جریمه خواهند شد.
برخی از پدر و مادران این دانش آموزان مورد بازپرسی پلیس نیز قرار گرفتند.
بنابر اعلام مسئولین ناحیه ماکتا آرال، در نخستین روز سال جدید تحصیلی ۲۰۳ نفر دانش آموز دختر با روسری به مدرسه حاضر شدند ولی در پی ممانعت برای ورود، ۱۶۹ نفر از آنها کنار گذاشتن روسری را پذیرفتند.
مدیر مدرسه روستای فردوسی برای این تصمیم خود به دستور وزارت آموزش قزاقستان استناد می کند که در آن بر غیر مجاز بودن پوشش علائم دینی تاکید شده است.
طی سال های اخیر ممنوعیت روسری دانش آموزان در برخی از مناطق قزاقستان و از جمله استان های «آکتوبه»، «مانگیستائو» و «قزاقستان جنوبی» باعث مباحث داغی در میان جامعه این کشور شده است.
در حالی که مسئولین روسری را مغایر با ارزش های جامعه سکولار می دانند، پدر و مادران هزاران نفر از دانش آموزان دختر بر این اعتقادند که روسری پوشش سنتی و تاریخی مردم این کشور بوده و ممنوعیت آن نقش سازمان حقوق بشر میباشد./ ۱۶ شهریور ۱۳۹۷عصرایران
***
به گزارش «تنگری نیوز»، وزارت آموزش و پرورش، وزارت امور دین و جامعه مدنی و وزارت دادگستری جمهوری قزاقستان با انتشار بیانیهای ممنوعیت حجاب در مدارس این کشور را با نظام حاکم سکولار و قوانین این کشور مرتبط دانستند.
در این بیانیه، ترغیب مستقیم یا غیر مستقیم هر مذهب و دین در مدارس سکولار در قزاقستان ممنوع اعلام شده است.
«المیرا سخنبردیوا» معاون وزارت آموزش و پرورش قزاقستان در این زمینه گفت: استفاده از لباس و روسری (حجاب) در مدارس این کشور ممنوع است و البته پیش از این نیز مجاز نبوده است.
وی افزود: در این راستا، وزارت آموزش و پروش این کشور در ۱۴ ژانویه ۲۰۱۶، با صدور حکمی اعلام کرد که دانشآموزان تمامی مدارس قزاقستان باید طبق قوانین کشور موقع حضور در مؤسسات آموزشی از لباس واحد مدرسه خود استفاده کنند.
«زاورش بایمالدینا» معاون وزارت دادگستری قزاقستان نیز به نوبه خود این اقدام وزارت آموزش و پرورش را مطابق با قانون اساسی کشور برشمرد و گفت: درخواست پوشیدن لباس واحد در مدارس کشور را نمیتوان به عنوان نقض حق آزادی در این کشور دانست.
بنابراین حکم، لباس مدرسه شامل کت، ژاکت، شلوار، پیراهن، دامن و بلوز (لباس زمستانه جلیقه پشمی، سارافون، ژاکت یقهدار) میباشد.
لباس فرم دانشآموزان در بیش از ۵ هزار مدرسه قزاقستان که ۷۶.۲ درصد از کل دانشآموزان این کشور در آنها تحصیل میکنند، اجرا شده است و در طول ۳ سال اخیر، تعداد مدارسی که لباس واحد را برای دانشآموزان این کشور الزامی کردهاند در حال افزایش است.۲۹مهر۱۳۹۵
***
در تاریخ ۱۹ اکتبر۲۰۱۶(چهارشنبه، ۲۸ مهر ۱۳۹۵) سه وزارت خانه(وزارت علوم و تحقیقات، وزارت امور مذهبی شهروندان و وزارت دادگستری) قزاقستان به طور همزمان ممنوعیت حجاب در موسسات علمی کشور را اعلام نمودند.
به گزارش ergananews.com، «المیرا سخنبردیووا» معاون وزیر آموزش و پرورش قزاقستان این موضوع را در جلسه ویژه ای در شهر آستانه اعلام نمود.
وزارت علوم و تحقیقات، وزارت امور مذهبی شهروندان و وزارت دادگستری، موضوع لباس فرم یکسان برای دانش آموزان را مورد بررسی قرار دادند. این تصمیم در خصوص اظهار نگرانی والدین دانش آموزان در رابطه با نقص لباس فرم مشترک دانش آموزان با حجاب در برخی موسسات آموزشی، اتخاذ گردید.
المیرا سخنبردیوا گفت تاکنون والدین ۵ هزار تن از دانشآموزان خواستار لغو قانون ممنوعیت حجاب در مدارس قزاقستان شدهاند، گفت: بر اساس قانون اساسی، سیستم آموزشی قزاقستان در چارچوب ارزشهای یک دولت لائیک است. به همین دلیل نمیتوان عقاید و اعتقادات هیچ دینی را در مدارس ترویج کرد.
المیرا سخنبردیوا با اشاره به این که طبق آئیننامه مدارس استفاده از هرگونه نماد دینی و مذهبی ممنوع است، افزود: دانشآموزان میتوانند در بیرون از مدرسه محجبه باشند. اما در داخل مدارس این امکان ندارد. استفاده از حجاب در مدارس ممنوع است./منابع مختلف
اورال (به قزاقی: Орал) شهری در استان قزاقستان غربی کشور قزاقستان است ۳۰۰هزار نفر جمعیت داشتهاست و از سال ۱۶۱۳ میلادی بهعنوان شهر شناخته میشدهاست
قزاقستان ۲۷۰۰٬۰۰۰ کیلومتر مربع مساحت و۱۸ میلیون جمعیت دارد
پایتخت قزاقستان شهر آستانه (Астана) است. قبل از آستانه، آلماتا یا آلماتی (Алматы) پایتخت قزاقستان بود اما در سال ۱۹۹۸ به دستور رئیس جمهور نورسلطان نظربایف، پایتخت به شهر آستانه منتقل شد. امروزه آلماتا را «پایتخت دوم» قزاقستان میخوانند.
قزاقستان کشوری است که که در زمان روسیه تزاری، شبیه تبعیدگاه بود و دولت روسیه تزاری برای خلاصشدن از دست هر گروهی آنها را به این سرزمین تبعید میکرد برای همین در این کشور از ملتهای مختلف میتوان پیدا کرد و در آن بیش از ۱۰۰ ملیت مختلف زندگی میکند.
یشتر جمعیت قزاقستان را مسلمانان سنی حنفی مذهب تشکیل میدهند. قزاقها که حدود ۶۰٪ جمعیت این کشور را تشکیل میدهند و ازبکها، تاتارها و اویغورها که در مجموع کمتر از ۱۰٪ جمعیت قزاقستان را شامل میشوند به طور تاریخی حنفی مذهب بودهاند. دیگر مذاهب اسلامی که کمتر از یک درصد جمعیت این کشور را شامل میشوند عبارتند از سنیان شافعی (عمدتاً چچنیها)، شیعیان، پیروان فرقههای صوفیه و احمدیه. بیشترین تمرکز مسلمانان در نواحی جنوبی کشور در مرز ازبکستان است. در حال حاضر ۲۳۰۰ مسجد در این کشور وجود دارد که اکثر آنها عضو انجمن روحانی مسلمانان قزاقستان»، یک سازمان ملی با پیوندهای نزدیک با حکومت قراقستان، میباشند.
۵۳/۷ درصد از مردم این کشور را مسلمان،۸/۷درصد را روسهای ارتودکس، ۳/۱۲ درصد را باپتیستها تشکیل میدهد.
در قزاقستان پشت کوههای تیانشان در ۱۲۰ کیلومتری پایتخت، در نزدیکی مرز قرقیزستان، شهر کوچکی بهنام مِرکه وجود دارد که معروف به “قم قزاقستان” است. شهری که مردم آن شیعه ایرانی بوده و به زبان آذری حرف میزنند. ۳مسجد در مرکه ساخته شده است.
مردم قزاق مسلمان حنفی مذهب هستند. آنها خیلی دیر (قرن نوزدهم) مسلمان شدند وحتی پس از قبول اسلام، عقاید و شعائر بت پرستی در میان آنان رواج داشت. اسلام توسط روحانیون تاتار به این سرزمین راه یافت و جالب آنکه روس ها موافق این رویکرد (مسلمان شدن قزاق ها) بودند . قزاقستان ، کشوری لائیک است و مبنای قوانین در آنجا بر پایه ی شریعت نیست، ولی به اعتبار اکثریت مسلمان جامعه، نهادهای رسمی دینی به مسائل و دغدغه های دینی مردم می پردازند.
مسجدنورآستانه-که دربین سالهای ۲۰۰۵تا۲۰۰۸ساخته شد
مجموع ۱۵ میلیون و ۳۴۶ هزار نفر جمعیت قزاقستان، ۳۵۵ هزار نفر شیعه هستند که نسبت آنها به کل جمعیت این کشور حدود ۲٫۳ درصد است
قزاقستان به صورت جمهوری اداره میشود. رئیسجمهور در این کشور رئیس نیروهای نظامی است و حق وتوی مصوبات پارلمان را دارد. نخست وزیر مسئول تشکیل کابینه است و رئیس دولت قزاقستان محسوب میشود.
قزاقستان دو پارلمان دارد. یکی مجلس است که از نظر اختیارات در رده پایینترین قرار دارد و دیگری سنا. مجلس در مجموع ۷۷ کرسی نمایندگی دارد و سنا ۳۹ کرسی.
قزاقها متشکل از دو نژاد مغول و ترک هستند که در قرن سیزده میلادی به منطقه قزاقستان مهاجرت کردند. در قرن ۱۸ میلادی این منطقه تحت سلطه روسها درآمد.