سنت دیرینه سوگواری ترک‌ها از گذشته تاکنون


سنت دیرینه سوگواری ترک‌ها از گذشته تاکنون

آیین‌های عزاداری برای امام حسین(ع) در همه کشورها متفاوت است و این تفاوت در هر کدام از سنت‌ها از گذشته تاکنون به چشم می‌خورد.

به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، عزاداری‌های حسینی در ایران به ویژه شهرهای آن با هم فرق دارد و تنها شباهتکه می شود یافت عزاداری برای سید و سالار شهیدان است.

عزاداری‌های تهرانی‌ها، عرب‌ها، ترک‌ها، زنجانی‌ها، کاشانی‌ها، یزدی‌ها و کرمانیها و ... متفاوتند و همه با هم بازگوکننده قیام عاشورایند.

درست است همه شهرستها برای خود آیینی دارد اما افرادی با هجرت به تهران آن آیین را با خود همراه کردند و سعی کردند این سنت دیرینه را در شهر تهران برگزار کنند.

این افراد با همشهریانشان در تهران برای خود حسینه یا مساجدی ایجاد کردند و در ایام محرم و مناسبت‌های مختلف به سوگواری پرداختند.

یکی از این آیین‌ها رسم ترک‌های اردبیلی در مسجدی به نام محمد باقر در جنوب شهر تهران است. شیوه سوگواری‌ها در این مسجد نسبت به سایر مساجد متفاوت است.

در ایام محرم سیزده شب شاهد عزاداری آنها نسبت به عشق و ارادتشان به شهید کربلا هستیم.

این مسجد از اهالی روستایی در اردبیل تشکیل شده بود که عزاداریهایشان از زمان طشت گذاری تا سوم امام حسین (ع) زبانزد است.

مجالس عزاداری این امام عزیز در شبهای محرم با سنت دیرینه‌ای برگزار می‌شود شبها جوانان به صف در ردیف‌های چندتایی به زنجیرزنی می‌پرداختند.

جوانان ابتدا به زنجیرزنی می‌پرداختند و سپس ریش سفیدان در وسط مسجد ایستاده به صورت دایره‌ای به سینه زنی می‌پرداختند. در انتهای سینه زنی با یک نوحه خوانی مراسم را به پایان می‌بردند.

سنت دیرینه سوگواری ترک‌ها از گذشته تاکنون

جوانان عزادار این مسجد از صبح تاسوعا در مسجد جمع و سوگواری می پرداختند و در کنار آن برای ناهار و شام و همینطور ناهار ظهر عاشورا دست به دست هم در آشپزخانه و همینطور پذیرایی از مهمانان امام حسین(ع) مشغول به کار می شدند.

ظهر عاشورا هم با برپایی خیمه و آتش زدن آن هنگام اذان ظهر شور حسینی را به اوج خود می رساندند و سپس نماز را به امامت نماز جماعت در مسجد اقامه می کردند.

در شب شام غریبان هم با روشن کردن شمع‌هایی دور تا دور مسجد به سینه زنی می‌پرداختند.

نکته قابل توجه مسجد محمد باقر این است که رسم دیرین سوگواری روستایشان را همچنان ادامه می‌دهند.

یکی از خادمان مسجد معتقد است که امسال به مانند سال گذشته این مسجد از شور حسینی برخوردار نبوده چرا که بیشتر اقوام و اعضای هیأتاین مسجد بخاطر اینکه این چندروز تعطیل و همینطور آخر ماه شهریور بود به سفر رفتند و این باعث شد تعداد عزاداران حسینی کم باشند.

علی محمدی که خود عزادار امام حسین (ع) است و حضور در مجالس عزاداری سرور و سالار شهیدان را افتخار می‌داند بیان کرد: دسته‌جات این هیات با نظم خاصی است که زبانزد ترک‌ها در تهران است به عزاداری می‌پردازند و شاید این انسجام باعث شده که نسبت به سایر هیات ها متفاوت جلوه دهد.

وی گفت: آیین سنتی عزاداری در روستای اردبیل همچنان سالها به همان طریق در تهران دنبال می‌شود و مراسم سینه زنی و زنجیر زنی در این مسجد متفاوت است.

جواد رحیمی یکی دیگر از خادمان مسجد محمد باقر معتقد است که همیشه این مسجد از گذشته تاکنون با شور حسینی همراه بوده و هست اما امسال تداخل چند مسئله باعث شد که بسیاری از جوانان این مسجد در ایام محرم به ویژه روز تاسوعا و عاشورای حسینی حضور خود را دراین جمع مصفای حسینی از دست بدهند.

انتهای پیام/4046/



بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

جملات تولدت مبارک پسرم (جملات زیبای تبریک تولد مادر به پسر)