از «سقوط نرخ دلار در چهارراه استانبول» تا «معافیت کانادا از پرداخت تعرفه خودرو به آمریکا»
این پیمانه تیترهایی همچون دولت درآمدی از افزایش نرخ ارز کسب نکرد، رشد اندک شاخص بورس پس از جهش های تاریخی، بازارهای سهام رشد کرد/دلار کانادا و پزوی مکزیک تقویت شد، رکوردزنی 4 ساله قیمت نفت در شروع هفته، ایران برنامهای برای کاهش تولید نفت ندارد، کاهش قیمت جهانی طلا در پی افزایش دلار، غول تاکسی اینترنتی چین وارد ژاپن شد و خداحافظی شورای رقابت با...
پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون دولت درآمدی از افزایش نرخ ارز کسب نکرد، رشد اندک شاخص بورس پس از جهش های تاریخی، بازارهای سهام رشد کرد/دلار کانادا و پزوی مکزیک تقویت شد، رکوردزنی ۴ ساله قیمت نفت در شروع هفته، ایران برنامهای برای کاهش تولید نفت ندارد، کاهش قیمت جهانی طلا در پی افزایش دلار، غول تاکسی اینترنتی چین وارد ژاپن شد و خداحافظی شورای رقابت با قیمتگذاری خودرو را در بر دارد.
سقوط نرخ دلار در چهارراه استانبول
چهارراه استانبول از پیش از ظهر دوشنبه شاهد هجوم شهروندان برای فروش دلارهای خانگی بود به گونه ای که تا عصر، فروشندگان به دنبال فروش ارزهایشان بودند اما دلالان با توجه به ریزش شدید قیمت ها از خرید خودداری می کردند یا با قیمت های بسیار پایین پیشنهاد می دادند. به نقل از گزارش خبرنگار ایرنا، برخی صرافی ها قیمت دلار را 16 هزار و 100 تومان اعلام می کردند و این درحالی بود که تا پیش از ظهر، قیمت این ارز حدود 18 هزار تومان گزارش شده بود. هنوز یک ساعت از حضور در خیابان فردوسی نمی گذشت که با ورود بیشتر فروشندگان خانگی به بازار، قیمت دلار به کمتر از 15 هزار تومان ریزش کرد؛ این روند همچنان ادامه یافت به طوری که اکنون قیمت ها به کمتر از 14هزار تومان رسیده است. یکی از حاضران به خبرنگار ایرنا گفت: به علت سقوط یکباره قیمت ارز، فروشندگان(دلالان) بازار را رها و محل را ترک کردند تا بیشتر ضرر نکنند. همچنین دیروز، بیشتر صرافی های محدوده چهارراه استانبول تا میدان فردوسی یا خرید و فروش ارز انجام نمی دادند یا قیمت های درج شده روی تابلوهایشان با قیمتی که حضوری اعلام می کردند، متفاوت بود. این درحالی بود که بعدازظهر دیروز بیشتر حاضران در این محل به دنبال فروش ارز بودند و دلالانی را جست و جو می کردند که ارزهایشان را با نرخ بیشتری بخرد.
دولت درآمدی از افزایش نرخ ارز کسب نکرد!
در جلسه صبحانه کاری فعالان اقتصادی با حضور محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه بیان داشت: تصور میشود که ما از محل افزایش قیمت ارز درآمد به دست آوردهایم، این گونه نیست. اگر در بازار غیر رسمی عدهای ارز را با قیمت غیر رسمی معامله کنند، اولا دولت فروشنده آن نیست و ثانیا این مابهالتفاوت به جیب دولت نمیآید. وی افزود: در مورد بازار ثانویه حتی اگر پتروشیمی را هم به نوعی دولتی بدانیم؛ حساب آن در خزانه عمومی ما واریز نمیشود و حساب آن واریز به شرکت ها میشود و حساب شرکت با حساب دولت متفاوت است و بنابراین ما ارز دولتی را عمدتا برای واردات کالاهای اساسی با ارز 4200 صرف میکنیم و نه این بازار ثانویه و نه آن بازار غیر رسمی که هر یک ساعت عدد بزرگی به آن افزوده میشود، نه دولت آن ارز را میفروشند و نه مابهالتفاوت آن را به دست میآورد. /فارس
رشد اندک شاخص بورس پس از جهش های تاریخی
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز دوشنبه، با افزایش ۳۷۶ واحدی معادل ۰.۱۹ درصد به رقم ۱۹۵ هزار و ۴۸۰ واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، با افزایش ۱۰۹ واحدی معادل ۰.۱۹ درصد به رقم ۵۷ هزار و ۱۳۲ واحد رسید. شاخص کل هم وزن، با رشد ۱۴۱ واحدی معادل ۰.۴۲ درصد، عدد ۳۴ هزار و ۷ واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش ۹۹ واحدی معادل ۰.۴۲ درصد به رقم ۲۴ هزار و ۳۴ واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، ۱۶۳۷ واحد افزایش معادل ۰.۷۹ درصد را رقم زد و به سطح ۲۰۹ هزار و ۷۹۷ واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول، با ۱۲۸۶ واحد افزایش معادل ۰.۸۹ درصد به رقم ۱۴۵ هزار و ۳۸۴ واحد رسید و شاخص بازار دوم بر خلاف روزهای اخیر، با ۴۰۹۸ واحد کاهش معادل ۱.۰۶ درصد همراه بود و عدد ۳۸۲ هزار و ۷۲۷ واحد را به نمایش گذاشت.
بازارهای سهام رشد کرد/دلار کانادا و پزوی مکزیک تقویت شد
روز دوشنبه، پس از این که در آخرین لحظات باقیمانده از ضربالاجل تعیین شده، آمریکا و کانادا برای حفظ قرارداد سه جانبه نفتا توافق کردند، دلار کانادا، پزوی مکزیک، شاخصهای سهام آمریکا و بسیاری از بازارهای سهام جهان رشد کردند. درحالیکه تحلیلگران همچنان منتظر هستند تا جزئیات این توافق که به آن توافق ایالاتمتحده-مکزیک-کانادا (یواسامسیای) میگویند، منتشر شود، بسیاری از سرمایهگذاران واکنش مثبتی به آن نشان دادهاند و بر این باور هستند که هر توافقی بهتر از توافق نکردن است. نوریهیرو فوجیتو، استراتژیست ارشد سرمایهگذاری در شرکت اوراق میتسوبیشی یوافجی مورگان استنلی، میگوید: سرمایهگذاران این توافق را با نگاهی مثبت مینگرند که این نشانهای از آن است که به جز مذاکرات تجاری آمریکا و چین، تنشهای تجاری در حال افت میباشند. شاخص سهام آمریکا (اساندپی ۵۰۰) در بازارهای آسیایی ۰.۵ درصد بالا رفت. نیکی ژاپن ۰.۵ درصد رشد کرد. گستردهتریت شاخص سهام آسیا اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن، ۰.۲۵ درصد افت کرد. بازارهای مالی چین و بورس سهام هنگکنگ، امروز به علت تعطیلات رسمی بسته بود. به نقل از مهر، در بازار ارز، دلار کانادا بیش از ۰.۵ درصد رشد کرد و به ۱.۲۸۱۴ دلار کانادا در برابر ۱ دلار آمریکا رسید، که این بالاترین نرخ ۴ ماهه آن است. پزوی مکزیک هم بیش از ۰.۶ درصد در برابر دلار رشد کرد و به نرخ ۱۸.۵۴ پزو در برابر ۱ دلار رسید که بهترین نرخ آن از اوایل آگوست تا کنون است.
رکوردزنی ۴ ساله قیمت نفت در شروع هفته
صبح روز دوشنبه، پیش از آغاز تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران که از ماه آینده اجرا میشود، قیمت نفت برنت به بالاترین رکورد خود از نوامبر ۲۰۱۴ تا کنون رسید. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال، بنچمارک بینالمللی قیمت نفت، تا ساعت ۷:۰۸ به وقت تهران، با ۵۳ سنت یا ۰.۳ درصد افزایش، به ۸۳.۲۴ دلار رسید، که بالاترین رکورد آن از نوامبر ۲۰۱۴ تا کنون است. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا، دابلیوتیآی، ۳۷ سنت یا ۰.۵ درصد رشد کرد و به ۷۳.۶۲ دلار رسید. قیمت نفت آمریکا با اعلام تعداد چاههای نفتی فعال این هفته، که نشان میداد فعالیت حفاران کاهش پیدا کرده است، تقویت شد. قیمت نفت برنت با تحریمهای قریبالوقوع آمریکا بر علیه بخش نفتی ایران، که از ۴ نوامبر اجرایی خواهند شد، افزایش یافته است. ایانزی بانک روز دوشنبه اعلام کرد که بازارهای جهان منتظر ۱۰۰ دلاری شدن قیمتهای نفت هستند.
ایران برنامهای برای کاهش تولید نفت ندارد
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به صراحت اعلام کرد که این شرکت هیچ برنامهای برای کاهش تولید نفت ندارد و تولید با همه توان ادامه دارد. به نقل از وزارت نفت، علی کاردر شامگاه یکشنبه (هشتم مهرماه) در حاشیه آیین امضای قرارداد ساخت مخازن ذخیرهسازی نفت خام و تاسیسات جانبی آن در جاسک در جمع خبرنگاران گفت: شرکت ملی نفت ایران به همه درآمدهای نفتی خود دسترسی دارد و حتی امسال با افزایش درآمدهای حاصل از فروش نفت خام نیز روبهرو بودهایم. وی با تاکید بر این که به راحتی پول حاصل از فروش محمولههای صادراتی نفت خام را وصول میکنیم، ادامه داد: تلاشهایی که وزارت امور خارجه برای حصول توافق با اتحادیه اروپا در دستور کار دارد بهمنظور دستیابی به راهحلها و طرحهای مختلف برای اجرا در شرایط گوناگون است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: پرداخت پول نفت از سوی هند به صورت روپیه هنوز قطعی نشده است. کاردر در پاسخ به پرسشی درباره الگوی جدید قراردادهای نفتی که پیش روی شرکت ملی نفت ایران قرار دارد، گفت: اکنون در حال مذاکره هستیم و احتمال میرود قرارداد بعدی در این قالب با کنسرسیومی متشکل از شرکتهای روس امضا شود. وی درباره بیمه محمولههای نفتی نیز عنوان کرد: هماکنون خودمان این فرآیند را بهطور کامل انجام میدهیم و ریسک آن را هم پذیرفتهایم.
کاهش قیمت جهانی طلا در پی افزایش دلار
قیمت طلا در معاملات روز دوشنبه بازار آسیا به دنبال رشد ارزش دلار پس از تصمیم هفته گذشته بانک مرکزی آمریکا برای ادامه تحکیم سیاست پولی، کاهش پیدا کرد. هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۰.۳ درصد کاهش یافت و به ۱۱۸۸.۴۱ دلار رسید. بهای معاملات این بازار روز جمعه تا مرز ۱۱۸۰.۳۴ دلار عقبنشینی کرده بود که پایینترین قیمت از ۱۷ اوت بود. در بازار آمریکا، هر اونس طلا برای تحویل در دسامبر ۰.۳ درصد کاهش یافت و به ۱۱۹۲.۳۰ دلار رسید. بهای معاملات این بازار هفته گذشته ۰.۴ درصد و برای سپتامبر ۰.۹ درصد کاهش نشان داد که ششمین کاهش ماهانه متوالی بود. قیمت طلا در سه ماهه سوم ۴.۶ درصد ریزش داشت. به گزارش ایسنا، بانک مرکزی آمریکا هفته گذشته نرخهای بهره را افزایش داد و اعلام کرد با رشد اقتصادی مستمر و بازار اشتغال قوی، برای چهار دور دیگر افزایش نرخها تا پایان سال ۲۰۱۹ و یک دور در سال ۲۰۲۰ برنامهریزی کرده است. دلار قویتر معاملات طلا که به این ارز قیمتگذاری میشود را برای سرمایهگذاران غیرآمریکایی گرانتر میکند. از سوی دیگر افزایش نرخهای بهره نیز سرمایهگذاران را از خرید طلا که یک دارایی بدون بازدهی است باز میدارد. بارناباس گان، تحلیلگر بانک OCBC سنگاپور درباره روند بازار گفت: قیمت طلا در مقطع کنونی تحت تاثیر قیمت دلار مانده است.
بازار اوراق مسکن؛ بازگشت «تسه»ها از کف 55 ماهه
هر ورقه «تسه» اسفند 95(تسه9512) دیروز با رشد 3/ 2 درصدی به قیمت 61 هزار و 139 تومان معامله شد. پس از اصلاح قابلتوجه قیمت اوراق تسهیلات طی هفته گذشته و برخورد بهای «تسه»ها به کف 55 ماهه، جذابیتهای این اوراق بیشتر و در نتیجه تقاضا در این بازار افزایش یافت؛ بهطوری که قیمتها در هفته جاری وارد مدار صعودی شد و روز گذشته این روند با شتاب بیشتری ادامه یافت. علاوه بر چشمانداز رکودی بازار مسکن، وضعیت بازارهای موازی از جمله سهام در ضعف و قوت اوراق مسکن موثر بود. به اعتقاد کارشناسان در شرایط فعلی قیمتها در بازار مسکن متناسب با افزایش قیمت ارز و هزینه تمام شده ساختوساز رشد کرده و بنابراین کشش رشد بیشتر دور از انتظار است. واقعیتی که در کاهش ۱۴ درصدی حجم معاملات مسکن طی شهریور ماه هم منعکس شده است.
غول تاکسی اینترنتی چین وارد ژاپن شد
هرچند شرکت تاکسی اینترنتی چینی که بسیاری آن را اوبر چین مینامند در خانه دچار مشکلاتی است اما در خارج از کشور این شرکت در جست و جوی بازارهای تازه است. از جمله در ژاپن که این شرکت حالا فعالیتش را آغاز کرده است. بزرگترین شرکت تاکسی اینترنتی چین حالا کار خود را از شهر اوزاکای ژاپن شروع کرده، شهری که ۹ میلیون نفر جمعیت دارد. شرکت چینی فعالیت خود را به اطراف این شهر و حتی به فرودگاه بینالمللی Kansai هم امتداد داده است. /دنیای اقتصاد
شورای رقابت با قیمتگذاری خودرو خداحافظی کرد؟
یک عضو شورای رقابت گفت: این شورا با قیمتگذاری خودرو خداحافظی کرده و ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت، مجددا این مسئولیت را به عهده گرفتهاند. به نقل از اتاق بازرگانی تهران، محسن بهرامی ارض اقدس گفت: از این پس شورای رقابت فقط چارچوب قیمتگذاری خودروهای داخلی و خودروهای مصداق تسلط و انحصار در بازار را مشخص و به ستاد تنظیم بازار ارائه میکند، اما میزان افزایش و قیمت نهایی هر خودرو با مجوز این ستاد و در سازمان حمایت تعیین و به خودروسازان ابلاغ خواهد شد. وی افزود: تاکنون شورای رقابت بر مبنای اینکه چه خودروهایی دارای قیمتهای مسلط، وضعیت تهاجمی و بازار انحصاری هستند، برخی محصولات زیر ۴۵میلیون تومان دو خودروساز بزرگ را که در بازار رقیب ندارند، مشمول قیمتگذاری کرده بود. سهم این خودروها از بازار داخلی بیش از ۸۵ درصد بود و کاملا وضعیت مسلطی در بازار داشتند اما افزایش قیمت، بسیاری از خودروها را از فهرست قیمتگذاری شورا حذف کرد.
دلیل واردات شیرخشک از نگاه دبیر انجمن صنایع لبنی
دبیر انجمن صنایع لبنی از کاهش 25 درصدی شیرخام تحویلی به کارخانه های لبنی خبر داد و گفت: تصمیم برای واردات 25 هزار تن شیرخشک به کشور در شرایط کنونی و افزایش قابل توجه بهای ارز، قابل دفاع و درست است. رضا باکری افزود: بررسیها نشان می دهد میزان شیر تحویلی به کارخانه های لبنی با کاهش 25 درصدی روبرو شده است و در صورت تداوم این روند به مرور تاثیر خود را در بازار می گذارد. این مقام صنفی اضافه کرد: در چنین شرایطی تصمیم برای واردات 25 هزار تن شیرخشک میتواند مانع از بروز کمبود در بازار شود، زیرا طبق بررسیها کارخانه های لبنی روزانه به 19 هزار تن شیرخام و کارخانه های تولید شیرخشک به روزانه 2 هزار تن شیرخام نیاز دارند. دبیر انجمن صنایع لبنی یادآوری کرد: حتی دبیر انجمن تولیدکنندگان شیرخشک نیز در جلسه اخیر ستاد تنظیم بازار تاکید کرد دریافت شیر این کارخانه ها با کاهش روبرو شده و این موضوع موید صحت تصمیمات در این بخش برای پیشگیری از کمبود در بازار است. وی گفت: رشد بهای ارز، سبب شده است صادرات همه کالاها از کشور سودآور شود. در چنین شرایطی نباید مرزها باز گذاشته شود تا اقلام اساسی مثل شیرخشک، بدون محاسبات دقیق نیاز بازار از کشور صادر و کشور با کمبود ناگهانی روبرو شود.
معافیت کانادا از پرداخت تعرفه خودرو به آمریکا
گزارشها حاکی از آن است که توافق جدید نفتا میان آمریکا و کانادا توانایی ترامپ را برای اعمال تعرفههای جهانی ۲۵درصدی بر خودروها حفظ میکند؛ اگرچه تا حد زیادی خودروهای مسافربری، پیکاپ، کامیونها و تجهیزات خودرویی کانادا و مکزیک از اعمال این تعرفهها معاف خواهند شد. به نقل از دنیای اقتصاد، درصورتیکه ترامپ قصد داشته باشد تا بنابر دلایل مربوط به امنیتملی دست به اعمال تعرفه بر واردات خودرو بزند، کانادا و مکزیک از این تعرفهها معاف خواهند بود و میتوانند سالانه تا ۶/ ۲ میلیون دستگاه خودرو را به ایالاتمتحده صادر کنند. همچنین همه پیکاپهای تولید شده در مکزیک و کانادا برای صادرات به آمریکا از این تعرفهها بهطور کامل مستثنی خواهند بود. در رابطه با صادرات قطعات خودرو به آمریکا نیز مکزیک دارای معافیت ۱۰۸ میلیارد دلاری در سال خواهد بود در حالی که کانادا تنها برای صادرات ۴/ ۳۲ میلیارد دلار قطعات خودرو به آمریکا دارای معافیت تجاری است. این معافیتهای تجاری تا حد چشمگیری بسیار بالاتر از ظرفیت تولید قطعات در دو کشور است که همین امر میتواند موجب رشد تولید در دو کشور شود.