اگر امروز از اختلاس‌ بگوییم گویی از دفاع مقدس گفته ایم


اگر امروز از اختلاس‌ بگوییم گویی از دفاع مقدس گفته ایم

یک شاعر گفت: تصور می کنم اگر امروز با زبان شعر از فساد اداری و اختلاس ها بگوییم در واقع از دفاع مقدس گفته ایم.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، نشست تخصصی «بررسی جایگاه شعر دفاع مقدس در سپهر رسانه ای امروز» پیش از ظهر امروز با حضور دکتر محمود اکرامی فر، حمیدرضا شکارسری و سعید بیابانکی در مرکز سازمان حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس برگزار شد.

سعید بیابانکی در سخنانی در این نشست گفت: شعر انقلاب در واقع پدر شعر دفاع مقدس است،هر انقلابی ادبیاتی را به دنبال خود خواهد داشت، ریشه های ادبیات انقلاب از دوران مشروطیت شروع شده و در آثار بسیاری از شاعران این دوره این آرمان خواهی دیده می شود. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی فرصتی برای قوام گرفتن شعر انقلاب نداشتیم چون بلافاصله بعد از آن جنگ آغاز شد و شاید اگر جنگ نبود شعر انقلاب مسیر بسامان تری را در پیش می گرفت.

وی افزود: در شعر می شود گاهی جنگ را تقبیح و گاهی تقدیس کرد. اغلب چگونگی جنگ ها است که دستمایه آثار شاعران می شود نه چرایی آن و ادبیات عاشورا نیز همین طور است. بسیاری از آثار نصرالله مردانی که در زمان جنگ سوپراستار محسوب می شد امروز هیچ نیرویی را در مخاطب برنمی انگیزاند اما برای مثال شعر قیصر امین پور درباره جنگ هنوز پویا و زنده است چون بخش عمده ای از آن به وجه عاطفی قضیه می پردازد.

بیابانکی در ادامه توضیح داد: شاعران جنگ را به سه دسته تقسیم می کنم؛ دسته اول شاعران خاموش بودند که کاری به شرایط نداشتند و شعرهایشان هیچ تغییری نکرد، دسته دوم طیف شاعران انقلاب بودند که مثل لشکر پیاده نظام کمک می کردند و اشعارشان دارای بار حماسی بود، دسته سوم بینابین این دو بودند، مقابل این حرکت ایستادند و آن را تقبیح کردند و اغلب آثارشان ضد جنگ بود.

وی با توضیح اینکه خاصیت همه جنگ های جهان این است که وقتی تمام می شوند ادبیات شان تازه شروع می شود، گفت: در واقع از دیدگاه اجتماعی شاعران دفاع مقدس را به دو گروه تقسیم می کنیم، شاعرانی که جنگ را ندیدند که درباره چرایی جنگ شعر می سرایند و شاعرانی که جنگ را دیده اند و درباره چگونگی آن شعر می سرایند.

این شاعر معاصر افزود: در دهه 60 رسانه های کاغذی رسانه اول کشور بودند اما امروز به این شکل نیست و دوران اوج رسانه های مکتوب تمام شده، شکل رسانه ها تغییر کرده، جهان مجازی آمده و خیلی از رسانه های دیگر را حذف کرده است، به شکلی که در دوره ای شاعران جوان کتاب ها را رها کردند و به سوی وبلاگ ها و شبکه های اجتماعی رفتند.

بیابانکی درباره استفاده از ویژگی های رسانه های امروز برای شعر دفاع مقدس گفت: شعر در قیاس با موسیقی و برخی هنرهای دیگر هنر سردی است، فاجعه ای که امروز برای فضای مجازی اتفاق افتاده غیر قابل بیان است چون در واقع هیچ نظارتی در چنین فضایی وجود ندارد.

وی با تاکید بر اینکه باید میان مخاطب شعر و مشتری شعر مرزی کشیده شود، گفت: مخاطب در لحظه ایجاد نمی شود اما مشتری را می شود خرید و این چیزی است که مدیریت فرهنگی کلان کشور از آن غافل شده و بنابراین شعر دفاع مقدس عقب مانده است.

بیابانکی گفت: وقتی رسانه ملی میزان اعتباربخشی اش به آدم ها بر همین اساس است آدم هایی را به تلویزیون می آورد و آنها را به عنوان شاخ های فضای مجازی معرفی می کند و مدیران و مخاطبان را فریب می دهد دیگر توقعی از حوزه های دیگر نمی توان داشت. فضای مجازی امروز آشفته بازاری است، از سویی اگر شاعر به این سمت نرود از فضای امروزی دور مانده و اگر برود با آسیب های فراوان دیگر روبروست.

وی با بیان اینکه موسیقی و ترانه امروزه تاثیرگذارتر از شعر هستند، گفت: نمی خواهم بگویم اینها جای شعر را بگیرند اما در خیلی از کارهایی که در تیتراژهای سریال ها پخش می شود و مردم برایشان سر و دست می شکنند متاسفانه عرصه به کسانی واگذار شده که اصلا در این حوزه مطرح نیستند و من با صدای بلند اعلام می کنم به عنوان شاعر انقلاب به این شرایط معترض هستم.

بیابانکی بیان کرد: با احترام باید بگویم که دوره پرداختن به چگونگی دفاع مقدس گذشته و امروز زمان پرداختن به چرایی آن است. باید در این زمینه رسانه ملی را توجیه کنیم که ما قصد براندازی نداریم و وقتی شما کسی را محدود می کنید و جلوی او را می گیرید از جای دیگر سر بر می آورد و حرف خود را می زند. رابطه رسانه ملی با این اعتقادها خوب نیست و این را از مدل پرداختن و نگاهش در محرم و عاشورا می شود فهمید، اینکه این قدر روی رسانه ملی تاکید می کنم به این دلیل است که هنوز معتقدم رسانه ملی رسانه ای موثر و تاثیرگذاری است.

وی در ادامه گفت: وقتی دو نهاد مهم کشور که پول می گیرند تا به ترویج فرهنگ مجازی و مشتری پرورانه بپردازند، کتاب را طوری تبلیغ می کنند که اصلا صحیح نیست به این آشفته بازار دامن می زنند. 30 سال از جنگ گذشته و این جنگ روی همه چیز ما تاثیر گذاشته و ما را رها نمی کند. تصور می کنم اگر امروز با زبان شعر از فساد اداری و اختلاس ها بگوییم در واقع از دفاع مقدس گفته ایم.

پایان پیام/298

منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

(تصاویر) مخوف‌ترین مرکز بازداشت و شکنجه در دمشق