چه کسی پاسخگوی دغدغه های سیب زمینی کاران است؟ / از خام فروشی تا ممانعت از صادرات
کشاورزان سیب زمینی کار قشر زحمت کشی هستند که سال های سال است به آنچه حق انان بوده نرسیده اند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کُردتودی، زمین های زراعی قروه و دهگلان سال های طولانی است که به عنوان قطب تولید سیب زمینی و حتی خیار در سطح کشور شناخته می شوند و با وجودی که تلاش ها و زحمات بسیاری را کشاورزان این منطقه متحمل می شوند اما درصد بسیار اندکی از سود حاصل از فروش سیب زمینی از ان انان می شود که شاید حتی پول برداشت سیب زمینی نیز نباشد.
نبود صنایع تبدیلی از یک طرف و نبود راهکاری مناسب برای برطرف ساختن این مشکل امروز به دغدغه بزرگ سیب زمینی کاران قروه و دهگلان تبدیل شده است.
گفتنی است در سال جاری صادرات سیب زمینی و گوجه فرنگی نیز ممنوع شد و حالا این مسئله نیز به دغدغه دیگری برای کشاورزان تبدیل شده است.
در همین رابطه گفتگویی داریم با محمد صالح محمدی رییس تعاونی سیب زمینی کاران شهرستان قروه.
مشکل اصلی سیب زمینی کاران ممانعت از صادرات است
وی در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: این درست است که نبود صنایع تبدیلی و وجود دلالان تاثیر روی سود کشاورزان دارد اما مشکل اصلی کشاورزان ممانعت وزیر جهاد کشاورزی از صادرات سیب زمینی است.
محمدی ادامه داد: سال های سال است کشاورز سیب زمینی کار تلاش می کند اما هم اکنون باید گفت اقدامات دولت مانع از رسیدن به سود مناسب می شود.
وی ادامه داد: هم اکنون هزینه خرید گونی که دیگر کیفیت گذشته را هم ندارد 3 برابر شده است ، هزینه کارگر هم اکنون 2 برابر شده است و به طور کلی هزینه کشاورزان بسیار بالا رفته است.
محمدی افزود: درست در سالی که قیمت دلار بالا رفته است مانع از صادرات سیب زمینی شده اند و دیگر نمی توان انتظار درامد مناسب داشت.
رییس تعاونی سیب زمینی کاران شهرستان قروه گفت: ما در کشور دارای تولید سیب زمینی مناسبی هستیم اما سرانه مصرف در سراسر کشور 4 و نیم میلیون تن می باشد، بنابراین مازاد ان را چکار باید کنیم؟
وی ادامه داد: هم اکنون در حدود 12 استان کشور سیب زمینی کار هستند و میزان تولید سیب زمینی بالا رفته است.
محمدی افزود: در کردستان چیزی حدود 8 تا 10 هزار هکتار اراضی تولید سیب زمینی داریم که میزان تولید در استان بالا می رود و در کنار دیگر استان ها هم این میزان بسیار بالاتر می رود.
این کشاورز قروه ای تصریح کرد: ادوات کشاورزی توسط دولت گران شده است صنایع پتروشیمی توسط دولت گران شده است اما قیمت سیب زمینی برای کشاورز همان است.
در همین رابطه نیز گفتگویی داشتیم با رییس جهاد کشاورزی قروه.
پیش بینی تولید 130 هزار تن سیب زمینی در قروه
خسرو کریمی پناه رییس اداره جهاد کشاورزی قروه امروز و در گفتگو با خبرنگار ما در خصوص تولید سیب زمینی در شهرستان اظهار داشت: پیش بینی می شود در سال جاری 130 هزار تن سیب زمینی از زمین های زراعی قروه برداشت شود اما تاکنون برداشت به طور کامل صورت نگرفته است.
وی در خصوص نبود صنایع تبدیلی در شهرستان قروه و دهگلان افزود: ایجاد صنایع تبدیلی فرآوری سیب زمینی نیازمند سرمایه ای چند میلیاردی است که دولت نمی تواند تامین کننده ان باشد و از طرفی متاسفانه شاهد سرمایه گذاری بخش خصوصی نیز در این زمینه نبوده ایم.
مدیر جهاد کشاورزی قروه خاطر نشان کرد: ما پیشنهاد داریم که سازمان اقتصادی کوثر و یا سازمان بنیاد مستضعفان بتوانند در این زمینه در منطقه سرمایه گذاری کنند که ما هم تمام تلاش خود را در جهت از بین بردن بروکراسی های اداری انجام خواهیم داد.
وی همچنین با اشاره به لزوم ذخیره سازی محصول و ارائه به موقع به بازار افزود: هم اکنون بالغ بر 200 هزار تن ظرفیت ذخیره سازی در شهرستان قروه وجود دارد که کشاورزان می توانند با ذخیره سازی سیب زمینی در انبارهای مناسب مانع از بروز آفت در محصول و نیز فروش ان به دلال با قیمت پایین شوند.
به گفته کریم پناه در اینصورت قیمت متعادل و سود کشاورز نیز مناسب تر خواهد بود.
سخن پایانی:
اگر چه کشاورزان کردستانی همیشه با رنج و زحمت و نبود درآمد مناسب روبرو بوده اند اما می طلبد که دولت نیز به فکر راهکاری برای کشاورزان باشد به راستی دلیل ممانعت از صادرات سیب زمینی چیست ؟ و آیا در این راستا برنامه منسجمی ایجاد خواهد شد؟
انتهای پیام/