آشنایی با روش نصب صحیح بخاری گازی
نصب صحیح بخاری گازی راه و روش مخصوص به خود را دارد و نکات متعددی را باید در این زمینه رعایت کرد. در مطلب پیش رو به نکات و ظرایف مرتبط با نصب صحیح بخاری گازی میپردازیم. با توجه به رسیدن فصل سرما و به کار افتادن مجدد بخاریهای گازی مسلما این نکات برای برخی از مخاطبان این مطلب مفید خواهد بود. پس با ما همراه باشید.
ستاره | سرویس تکنولوژی - نصب صحیح بخاری گازی از اهمیت فراوانی برخوردار است. چرا که در صورت عدم انجام این کار به شکل صحیح ممکن است مشکلات متعددی برای سرنشینان خانه به وجود بیاید. مشکلاتی که حتی میتواند برای آنها خطرات جانی را به همراه داشته باشد. در طول سالهای اخیر همواره سهل انگاریهای مرسوم در زمینهی نصب بخاریهای گازی حادثه آفریده و عدهی قابل توجهی از هموطنان ما را به کام مرگ فرستاده است. متاسفانه با وجود رشد روزافزون رسانههای ارتباط جمعی هنوز افراد فراوانی وجود دارند که از روش نصب صحیح بخاری گازی بی اطلاع هستند.
همواره یکی از شرایط لازم برای ایجاد آتش و تولید گرما وجود هوا است. راه ارتباطی هوا و وسایل گازسوزی نظیر بخاری نیز از طریق دودکش مهیا شده است. به همین دلیل برای نصب صحیح بخاری گازی باید دودکش مناسبی برای آن در نظر گرفت. به طور کل مهمترین دلیل مرگ و میر افراد در اثر گاز گرفتگی به طور مستقیم یا غیر مستقیم با دودکش وسایل گازسوز مرتبط است. البته نصب دودکش پس از خرید بخاری گازی انجام میگیرد. این در حالی است که پیش از نصب دودکش و هنگام خرید بخاری گازی هم باید برخی نکات ایمنی را رعایت کرد.
مهمترین نکات ایمنی پیش از نصب صحیح بخاری گازی
در هنگام خرید یک بخاری گازسوز حتما باید به دارا بودن نشان استاندارد ملی ایران توجه کنید. همچنین یک بخاری گازی دودکش دار باید بدون چون و چرا به سنسور حرارتی یا سیستم ODS مجهز باشد. البته اکنون مدتی است که بخاریهای بدون دودکش نیز در بازار یافت میشود. هنگام خرید بخاریهای بدون دودکش باید دقت کنید که بخاری حتما مجهز به سیستم ODS و همچنین سیستم گاورنر باشد.
البته پیش از نصب صحیح بخاری گازی در کنار نکات ایمنی باید به میزان مصرف انرژی بخاری نیز توجه کرد. معمولا میزان انرژی مصرف شده توسط بخاریها با برچسبی که روی آنها وجود دارد معین میشود. بنابراین همواره سعی کنید بخاریهایی را انتخاب کنید که میزان انرژی کمتری را مصرف میکنند. پس از رعایت کردن نکاتی که به آنها اشاره شد نوبت به نصب بخاری میرسد.
چگونگی نصب صحیح بخاری گازی
اصولا از آنجایی که سوراخ دودکش روی دیوار نصب شده، منطقی آن است که بخاری گازی نزدیک به دیوار نصب شود. با این حال شیوه نصب صحیح بخاری گازی به این ترتیب است که فاصلهی آن با دیوار باید تقریبا 30 سانتیمتر باشد. از سوی دیگر فاصلهی رابط دودکش با دیوار نیز باید رقمی معادل 15 سانتیمتر باشد. هنگام نصب بخاری حتما باید به این نکته توجه داشت که در محیط در نظر گرفته شده برای نصب، حتما هوای تازه جریان داشته باشد. چرا که در غیر این صورت ممکن است بخاری خاموش شود و گازهای سمی متصاعد شده از آن برای ساکنان آن محیط بسته ایجاد دردسر نماید.
افزون بر آن بخاری گازی باید حداقل 50 سانتیمتر دورتر از مواد قابل اشتعالی نظیر کمدهای چوبی یا پردههای پارچهای نصب شود. در کنار این موضوع هنگام نصب صحیح بخاری گازی باید دقت کرد که مایعات و گازهای قابل اشتعال نظیر الکل یا کپسولهای گاز از محل قرار گرفتن بخاری به دور باشند. یکی دیگر از مواردی که هنگام نصب بخاری گازی باید مد نظر قرار داد، عدم نشتی گاز از بخاری یا لوله گازی شیلنگ مانند متصل به آن است. بنابراین اگر به تازگی اقدام به نصب بخاری گازی نموده یا مکان نصب آن را پس از مدتها تغییر دادهاید، حتما نشتی یا عدم نشتی شیلنگ اتصال آن را توسط کف صابون کنترل کنید. این کار بیش از همه باید در محل اتصال شیلنگ با لولهی خروجی گاز و همچنین شیلنگ با درگاه ورودی بخاری انجام شود.
در هنگام نصب صحیح بخاری گازی همواره به این نکته توجه داشته باشید که طول شیلنگ اتصال، از خروجی لولهی اصلی گاز تا ورودی بخاری نباید از 120 سانتیمتر بیشتر باشد. همچنین پس از اتصال دو سر شیلنگ به درگاه خروجی لولهی گاز و درگاه ورودی بخاری باید حتما هر دو سر شیلنگ را توسط بست فلزی محکم کرد. استفاده از بست فلزی استاندارد برای انجام این کار بسیار مهم است. پس هرگز به جای آن از سیم یا مفتول برای بستن دو سر شیلنگ استفاده نکنید.
البته در مورد کم و کیف شیلنگ اتصال ملاحظات دیگری نیز وجود دارد. به عنوان مثال هنگام نصب بخاری، پیشنهاد میشود که شیلنگ اتصال گاز هر سه سال یکبار تعویض گردد. همچنین همواره باید از وجود نشان استاندارد در شیلنگی که برای اتصال بخاری و لولهی گاز مورد استفاده قرار میگیرد اطمینان حاصل نمود. در کنار این موارد هرگز نباید از طریق ایجاد انشعاب، دو یا چند وسیلهی گازسوز را به یک شیر خروجی گاز متصل کرد. در واقع هر وسیلهی گازسوز باید تنها به یک شیر خروجی گاز متصل باشد.
اصول نصب صحیح بخاری گازی به این نکته اشاره دارد که بخاریهای بدون دودکش را نباید در فضاهای تنگ و کوچک و بخشهای حساسی از خانه نظیر حمام، انباری یا اتاق خواب استفاده کرد. علاوه بر آن بهتر است در مدارس ابتدایی، مهدهای کودک و همچنین فضاهای کاملا عایقبندی و درزگیری شده به جای بخاری گازی بدون دودکش از نوع دودکشدار آن استفاده کرد. به منظور تغییر نوع گاز مصرفی نیز باید گاورنر، سیستم ODS، نازل تعویض و نازل بخاری دوباره تنظیم شود. پس از توجه به تمام نکاتی که به آن اشاره شد، نکات ایمنی دیگری هم وجود دارد که باید آنها را هنگام نصب دودکش بخاری گازی مورد توجه قرار داد.
نصب صحیح دودکش بخاری
نصب بخاری و آبگرمکن گازی بدون دودکش کار بسیار خطرناکی است و باید به شدت از آن پرهیز کرد. به خصوص اگر قرار است این وسایل گاز سوز در محیطهای بسته نصب شوند. گذشته از آن همواره باید از وجود دودکشهای استاندارد برای وسایل گازسوز بهره گرفت. به عنوان مثال استفاده از دودکشهای آکاردئونی که اغلب از جنس آلومینیوم ساخته شدهاند، به دلیل عدم وجود امکان آببندی در ابتدا و انتهای آن، معمولا کار خطرناکی به شمار میرود.
هنگام عبور دودکش از داخل دیوار و تقاطع آن باید قطر لولهی فلزی به طور کامل یکسان باشد. در مجموع کم کردن قطر لوله هنگام خروج از ساختمان از طریق دیوار یا سقف به هیچ وجه توصیه نمیشود. از نصب دودکش در حیاط خلوتهای سقف دار و سر بسته نیز باید به شدت خودداری نمود. همچنین داکت دودکش وسایل گازسوز باید هم از بخش بالا و هم از بخش پایین خود از طریق یک خروجی مناسب به هوای آزاد دسترسی داشته باشد. به طور کل این دسترسی به هیچ وجه نباید قطع گردد.
چه در آن بخش از دودکش که داخل دیوار قرار دارد و چه در بخشی از آن که بیرون از دیوار است نباید از لولههای پلاستیکی و غیر مقاوم در برابر حرارت استفاده کرد. حالت ایدهآل آن است که در ساخت دودکش وسایل گازی از ورقهای ضد زنگ یا گالوانیزهی نسبتا پر ضخامت استفاده شده باشد.
هنگام نصب دودکش باید به این نکته توجه داشت که حتما انتهای لولهی آن به کلاهک مجهز باشد تا از ورود باد و باران یا سایر اجسام و همچنین حیواناتی نظیر گربه به محفظهی دودکش جلوگیری به عمل آید.
البته وجود کلاهک در سوختن منظم گاز وسایل گازسوز نیز تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین به دلیل اهمیت وجود کلاهک در دودکش وسایل گازسوز سعی کنید هر چند وقت یک بار صحت و سلامت آن را مورد بررسی قرار دهید. چرا که فشرده شدن بیش از حد کلاهک موجب تغییر حالت و گرفتگی منافذ مربوط به خروج گازهای سمی از دودکش می شود. همچنین ممکن است در طول زمان پرندگان روی کلاهک دودکش لانه بسازند و خروجیهای آن را مسدود کنند.
در کنار موارد یاد شده بهتر است از یک دودکش واحد برای بیش از یک وسیلهی گازسوز استفاده نشود. در واقع دودکش وسایل گازسوز را نباید از یک لوله یا کانال مشترک عبور داد. به طور کل ارتفاع استاندارد برای دودکش در حالت عمودی حداقل 170 سانتیمتر است. همچنین ارتفاع دودکش از بلندترین نقطهی ساختمان در پشت بام نیز باید حداقل 60 سانتیمتر باشد.
در مجموع ارتفاع بخش انتهایی دودکشهای توکار باید حداقل یک متر از سطح پشت بام بیشتر باشد و بالاتر از آن نصب گردد. حداکثر طول قسمت افقی لولهی رابط هم نباید هیچ گاه از سه متر بیشتر شود. همچنین باید توجه داشت که طول این قسمت از دودکش نباید از طول 75 درصد از لولهی عمودی خروجی آن بیشتر باشد.
علاوه بر مواردی که به آن اشاره شد، در قسمت افقی لولههای رابط هم نباید بیش از دو زانوی 45 درجه یا یک زانوی 90 درجه به کار برود. در مجموع به منظور کارایی هرچه بیشتر دودکش و جلوگیری از بازگشت گازهای سمی بخاری به فضای داخل اتاق سعی کنید از نصب زانوی اضافه در مسیر دودکش بپرهیزید. چرا که وجود زانوهای اضافه میزان کارایی دودکش را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد.
رعایت این نکات موجب میشود که گازهای سمی حاصل از سوخت گاز نظیر مونواکسید کربن راهی به داخل فضای خانه نیابد و به طور کامل از فضای بسته خارج گردد. گاز مونواکسید کربن رنگ و بوی خاصی ندارد و به همین دلیل تشخیص وجود آن در فضای بسته کار راحتی نیست. این گاز سمی بسیار خطرناک است و عامل مرگ و میر بسیاری از افراد به شمار میرود. اگر غلظت گاز مونواکسید کربن در یک فضای بسته اندک باشد مشکلاتی نظیر خواب آلودگی، گیجی، خستگی، سردرد، سرگیجه و حالت تهوع را برای افراد حاضر در آن فضا به همراه میآورد.
غلطت بالای این گاز در یک محیط سربسته نیز موجب ایجاد حالت خفگی برای افراد حاضر در آن فضا میگردد و در نهایت به مرگ آنها میانجامد. به همین دلیل باید هرازگاه دودکش وسایل گازسوز مورد آزمایش قرار بگیرد تا از صحت عملکرد آنها اطمینان حاصل شود. برای آزمایش کیفیت و کارایی دودکش نیز میتوان از چند روش مرسوم استفاده کرد.
نکات تکمیلی برای دودکش و نصب صحیح بخاری گازی
بررسی قدرت مکش دودکش
پیش از آن که بخاری گازسوز را با لوله بخاری به ورودی دودکش متصل کنید، باید از قدرت مکش دود و گاز توسط دودکش اطمینان حاصل نمایید. چرا که در غیر این صورت ممکن است گازهای سمی به درون اتاق برگشته و برایتان دردسر ایجاد کند. به منظور بررسی قدرت مکش دودکش میتوانید یک تکه کاغذ یا پنبهای آغشته به بنزین یا الکل را درون محفظهی منتهی به دودکش قرار داده و آن را آتش بزنید. پس از انجام این کار باید دودکش بتواند تمام حجم ایجاد شده از دود و گاز را از درون محفظه خارج کند. در غیر این صورت از قدرت مکش کافی برای انجام این کار برخوردار نیست.
اگر به محل جدیدی نقل مکان کردهاید، پیش از نصب بخاری یا سایر وسایل گازسوز نظیر آبگرمکن ورودی و خروجی دودکشها را به دقت مورد بررسی قرار دهید و از باز بودن کامل منافذ آن اطمینان حاصل کنید. برای انجام این کار در دودکشهایی که به شکل عمودی نصب شدهاند میتوانید وزنهی سنگینی را به سر یک طناب بسته و توسط آن از باز بودن ورودی و خروجی دودکشها اطمینان یابید.
همچنین هر چند وقت یک بار لولهی خروجی دودکش را که در فضای بستهی اتاق قرار دارد، به آهستگی با دست خود لمس کرده تا از داغ بودن آن اطمینان حاصل کنید. با توجه به اصول نصب صحیح بخاری گازی داغ بودن لولهی دودکش نشان از آن دارد که روند خروج گازهای سمی حاصل از احتراق بخاری به خوبی در حال انجام است. بنابراین اگر لولهی خروجی دودکش سرد بود باید هر چه زودتر نسبت به عیبیابی آن و رفع مشکل موجود اقدام نمایید.
در این مطلب به چگونگی نصب صحیح بخاری گازی و نکات مهم مربوط به آن اشاره شد. اگر شما نیز نکات دیگری در این رابطه میدانید که در این مطلب جا افتاده است، میتوانید آنرا از بخش نظرات ما و سایر مخاطبان به اشتراک بگذارید.