چرایی ثبت خلیجفارس با پیشوند مروارید
مدیرکل دفتر مالکیت صنعتی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ثبت جهانی خلیج فارس در سازمان جهانی مالکیت معنوی گفت: این ثبت از نوع ثبت جغرافیایی است و با ثبت این حوزه در یونسکو که بیشتر تاکید بر جنبههای فرهنگی دارد، متفاوت است.
بانکداری ایرانی ـ مدیرکل دفتر مالکیت صنعتی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ثبت جهانی "خلیج فارس" در سازمان جهانی مالکیت معنوی گفت: این ثبت از نوع ثبت جغرافیایی است و با ثبت این حوزه در یونسکو که بیشتر تاکید بر جنبههای فرهنگی دارد، متفاوت است.
مهندس سیدمهدی میر صالحی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه "خلیج فارس" با پیشوند "مروارید" به ثبت رسیده است، افزود: در سازمان جهانی مالکیت معنوی (World Intellectual Property Organization) یا WIPO انواع ثبت وجود دارد که در این اقدام ما نام خلیجفارس را به ثبت "نشان جغرافیایی و حمایت از اسامی مبدا" رساندیم.
وی با بیان اینکه این نوع ثبت از نوع ثبت "جغرافیایی" است، خاطرنشان کرد: موضوع خلیجفارس یک موضوع سیاسی است که بحثهای بسیاری برای آن وجود دارد، ضمن آنکه کشورهای مختلف ادعاهایی در این حوزه دارند که کاملا بیاساس است.
میرصالحی با تاکید بر اینکه امروزه خلیج فارس دارای ابعاد سیاسی گستردهای است، اظهار کرد: برای ثبت جهانی "خلیج فارس" لازم بود تا فارغ از فضای سیاسی اقدام میکردیم، از این رو بررسی کردیم که چه محصولی در داخل خلیجفارس موجود است.
وی با اشاره به صید مروارید از خلیجفارس، خاطر نشان کرد: از این رو در این اقدام تصمیم گرفته شد تا مروارید همراه با نام خلیجفارس به ثبت برسد.
مدیر کل دفتر مالکیت صنعتی وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در این ثبت محصول با منطقه جغرافیا به ثبت رسید، یادآور شد: این امر نشان میدهد این محصول منتسب به این منطقه است. به عنوان مثال زعفران زمانی به ثبت میرسد که حوزه جغرافیایی آن مشخص شود؛ چراکه نوع ثبت به گونهای است که باید منطقه جغرافیایی مشخص باشد و آن محصول با آن منطقه به خصوص ثبت میشود.
میرصالحی در پاسخ به این سوال که این نوع ثبت چه مزایایی دارد، توضیح داد: این امتیاز را دارد که موضوع "خلیجفارس" را سیاستزدایی کنیم و خارج از فضای سیاسی به ثبت برسانیم.
وی با اشاره به اقدامات سازمان میراث فرهنگی برای ثبت "خلیج فارس" در یونسکو، اظهار کرد: سازمان میراث فرهنگی "خلیجفارس" را در یونسکو به ثبت میرساند که این سازمان بیشتر بعد فرهنگی را مد نظر دارد، ولی ثبت در "وایپو" بیشتر از بعد اقتصادی و تجاری بوده و نوع ثبت ما نیز از نوع "منطقهای" بوده است.
میرصالحی با بیان اینکه ثبت آثار تاریخی بار فرهنگی دارد، گفت: من عضو کمیته ملی یونسکو نیز هستم و ثبت خلیج فارس در یونسکو تاکنون نهایی نشده است.
وی درباره اینکه آیا میتوان یک منطقه را در دو نهاد بینالمللی به ثبت رساند، افزود: این امکان وجود دارد که یک منطقه در دو نهاد به ثبت برسد؛ چرا که یونسکو نیز یکی از سازمانهای تحت پوشش سازمان ملل است و این دو سازمان در تضاد هم نیستند و مکمل یکدیگرند.
میرصالحی در عین حال تاکید کرد: در یونسکو بعد تجاری و اقتصادی مورد بررسی قرار نمیگیرد و بیشتر بعد فرهنگی مد نظر است، ولی در وایپو جنبههای اقتصادی و تجاری از اهمیت بالایی برخوردار است.
مدیر کل دفتر مالکیت صنعتی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تعاملات این دفتر با سازمان میراث فرهنگی و یا یونسکو، گفت: سازمان جهانی مالکیت معنوی به عنوان یکی از سازمانهای زیر مجموعه سازمان ملل متولی ثبت جهانی مالکیت فکری است؛ از این رو از 2 سال قبل در این زمینه اقدام کردیم.
به گفته وی، سازمان جهانی مالکیت فکری 10 روز قبل در مجمع عمومی، ثبت "مروارید خلیجفارس" را اعلام کرد و با اعلام رسمی این موضوع و صدور سند ثبت از سوی "وایپو" ما نیز آن را اعلام کردیم.