ته دره، روستایی در تهِ درّه محرومیت
به گزارش ایرنا، اقداماتی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای رفع محرومیتها در شهرستان طارم انجام شده است قابل مقایسه با قبل از انقلاب نیست، اما این شهرستان به رغم اینکه از سالها قبل در مسیر توسعه قرار گرفته هنوز به معنای...
ته دره، یکی از روستاهای کوچک و محروم طارم است که از قطار توسعه تدریجی شهرستان جا مانده و شغل اصلی مردم زحمت کش و سخت کوش این روستا از قدیم الایام دامداری بوده و هم اکنون نیز خانواده های باقی مانده در آن با این شغل امرار معاش می کنند.
روستای ته دره با جمعیتی نزدیک به 190 نفر در بخش مرکزی شهرستان طارم و دهستان درام واقع شده است، در این روستا به دلیل نبود منابع آبی مناسب و کافی، کشاورزی به عنوان یک شغل، جایی در تامین اقتصاد مردم ندارد، این درحالی است که نزدیک به 90 درصد مردم شهرستان طارم از طریق کشاورزی اقتصاد خانواده را تامین می کنند.
اهالی این روستا عنوان می کنند: کمبود منابع آبی و نبود زیرساختهای اولیه در این روستا موجب شده است که دامداری به عنوان یک شغل پایدار در این روستا رواج داشته باشد و بخش اصلی اقتصاد مردم این روستا را تشکیل دهد.
آنها تاکید دارند: از آنجائیکه یکی از ضروریات دامداری، وجود مراتع مناسب و کافی می باشد، در حال حاضر به دلیل توسعه باغ های زیتون و کشاورزی در طارم، سطح مراتع این شهرستان کاهش یافته است و این موضوع در روستاهایی که شغل اصلی آنها دامداری است بیشتر نمود پیدا می کند.
یکی از این روستاییان به خبرنگار ایرنا گفت: بی شک از مزایای مهم زندگی در روستاها استفاده از ظرفیتها و پتانسیل های موجود در آن روستا است. متاسفانه مردم روستای ته دره به رغم وجود ظرفیتهای بسیار زیاد تا به امروز نتوانسته اند از این مزایا بهره مند شوند.
علی اکبر خوینی افزود: چند سالی است که فقر و محرومیت و خشکسالی در این روستا بیداد می کند و اهالی این منطقه از شهرستان طارم چشم به توجه مسئولان دارند تا شاید گره ای به دست مدیری دلسوز باز شود.
وی یادآورشد: واگذاری مراتع حاشیه این روستا به شرکت ها و افراد غیربومی که از قدیم جزء زمینهای موقوفی می باشد موجب شده است تا دامداری به عنوان تنها شغل مردم روستا در خطر نابودی قرار بگیرد، که این موجب محرومیت بیشتر این روستا و در نهایت مهاجرت مردم آن به شهرها خواهد شد.
این روزها مردم این روستا نگران از دست دادن تنها منبع درآمد خود هستند و برای جلوگیری از توسعه باغات زیتون در ضلع جنوبی و شرقی این روستا توسط یک شرکت غیر بومی، در محل فعالیت این شرکت حضور پیدا کرده تا مانع از نابودی مراتع خود باشند.
مهدی نباتی به عنوان نماینده ای از طرف مردم روستای ته دره در مورد وضعیت زمینهای واگذار شده به خبرنگار ایرنا گفت: طبق اسناد موجود در دست مردم روستای ته دره، 6 دانگ زمین های این روستا با پلاک ثبتی 157 که در تمامی جهات جغرافیایی حد و مرز آن مشخص و تفکیک شده است، توسط حاج جعفرقلی خان که فرزند محمد تقی و وارث اصلی روستای ته دره می باشد وقف سیدالشهداء و حضرت ابوالفضل(ع) شده است.
وی یادآور شد: طبق این سند که در سال 1332 ه.ق ، توسط یکی از مراجع تقلید وقت استان زنجان به نام سید عبدالواسع زنجانی تنظیم شده است، وارث روستای ته دره که جعفر قلی خان می باشد تولیت این زمین ها را بعد از مرگ خود به کربلائی نورالله واگذار کرده است که سود حاصلۀ از این زمین های وقف عام باید صرف خود روستای ته دره شود.
رحمت شیری یکی دیگر از اهالی روستای ته دره که شغلش دامداری است می گوید: متاسفانه بیشتر مراتع این روستا به شرکتی به اسم تکفا واگذار شده است و با توسعه باغ های زیتون توسط این شرکت دیگر مرتعی برای دامداران این روستا باقی نمانده است.
وی اظهار داشت: اگر قرار است زمینهای اوقافی فوق واگذار شود، چرا نباید مردم این روستای محروم سهمی از این واگذاری داشته باشند تا از این طریق بتوانند اقتصاد خانوادۀ خود را تامین کنند.
شیری از توجه نکردن مسئولین به وضعیت نابسامان مردم این روستا گلایه کرد و گفت: متاسفانه مسئولین به جای اینکه به فکر مردم این روستا باشند زمینهای فوق را به یک شرکت غیربومی واگذار کرده اند که با درآمد میلیاردی از باغ های زیتون حاصل از این زمینها هیچ سودی عائد شهرستان و مردم این روستا نمی شود.
با توجه به نبود امکانات اولیه و توجه نکردن مسئولین در واگذاری زمینهای مربوط به پلاک روستای ته دره به خود مردم روستا، برای پیدا کردن شغل مجبور به مهاجرت به تهران شده ام. البته با توجه به شرایط فوق اکثر جوانان این روستا در حال مهاجرت به شهرهای اطراف هستند و این مخالف با سیاست های دولت در مهاجرت معکوس می باشد، این صحبت های رشید صفری یکی از اهالی روستاست که به رغم آگاهی از وجود مشکلات زندگی شهری، این روستا را ترک کرده است.
علیرضا شیری یکی دیگر از اهالی این روستا که از این روستا مهاجرت کرده است، اظهار کرد: با توجه به بحران آب متاسفانه اخیراً طرح توسعه باغ های زیتون توسط شرکت تکفا(باغ صبا) که متشکل از افراد حقیقی غیربومی است ادامه دارد و این در حالی است که وقتی خود مردم برای درخواست زمین به نهادهای متولی مراجعه می کنند به بهانه بحران آب از واگذاری زمین به مردم خودداری می کنند.
شیری در ادامه افزود: اگر این زمینها وقف عام است چرا اداره اوقاف به عنوان یک نهاد عمومی فکری به حال مردم این روستا نمی کند و این زمینها را به جای واگذاری به اشخاص حقیقی غیربومی، به مردم روستا واگذار نمی کند تا مردم به عنوان مرتع و یا کشت گندم دیم از آن استفاده کنند؟
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان طارم در خصوص واگذاری این زمین ها در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به اینکه زمین های فوق به صورت 6 دانگ کامل وقف عام می باشد، واگذاری و یا اجاره این زمین ها در اختیار اداره اوقاف شهرستان طارم است.
ضیاءالدین حسنلو در ادامه یادآور شد: فقط 4.5 دانگ از زمین های مرسوم به مرادقشلاقی مربوط به زمین های ملی و در اختیار این اداره است که مربوط به زمینهای مورد مناقشه موسوم به زمینهای ته دره نمی باشد.
رئیس اداره اوقاف شهرستان طارم در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به ماهیت سند این زمین که وقف عام است، مالکیت این زمین ها از طرف واقف که در قید حیات نیست خارج شده است و در اختیار اداره اوقاف است و فقط درصد بسیار پایینی از این موقوفه می تواند با نظر حاکم شهر و یا نماینده ولی فقیه تغییر کند و در حال حاضر هیچ واگذاری از طرف این اداره صورت نگرفته است.
حبیب ابراهیمی مردم این روستا را به تبعیت از قانون وقف دعوت کرد و افزود: مردم باید قانون مدار باشند و در چارچوب قانون درخواست خود را به این اداره ارائه دهند تا بعد از بررسی در واگذاری این زمینها تصمیم گیری شود.
وی خاطرنشان کرد: تا به امروز هیچ درخواست معقولانه ای جهت واگذاری زمین به مردم این روستا به این اداره ارائه نشده است.
این مسئول از مردم روستای ته دره خواست که اگر اسناد و مدارک معتبری در این زمینه دارند آن را به این اداره و یا اداره تحقیق و حسابرسی مستقر در اداره کل استان ارائه دهند تا در نهایت در صورت وجود مشکل هیات فقهی و حقوقی نظر نهایی را صادر کند.
رئیس اداره اوقاف شهرستان طارم اظهار داشت: ما نیز به رغم قوانین موجود سازمانی مدافع حقوق مردم هستیم و در خصوص این زمینها نهایت همکاری را با مردم انجام داده ایم و در جلسات متعددی به همراه فرماندار شهرستان با نمایندگان آنان شرکت کرده ایم و بعد از این نیز در صورت درخواست معقولانه و قانونی مردم این روستا، با آنها همکاری خواهیم کرد.
شهرستان طارم با 47 هزار نفر جمعیت (حدود 5 درصد جمعیت و 10 درصد مساحت استان زنجان) در 90 کیلومتری شمال شرقی زنجان واقع شده و با استانهای قزوین، اردبیل و گیلان همسایه است.
9886/6085