مسکن دیگر تابع قواعد اقتصادی نیست
افزایش قیمت مصالح ساختمانی از یک سو و تبدیل شدن مسکن به کالایی سرمایهای هم از سوی دیگر باعث شده تا دیگر این بازار تابع شرایط اولیه عرضه و تقاضا نباشد.
واقعیت این است که بروز مسائل مختلف در حوزه اقتصاد کلان همچون افزایش حجم نقدینگی و به تبع آن کاهش ارزش پول ملی و تورم باعث شده است تا دیگر قواعد اولیه بازار آزاد همچون "کاهش قیمت در صورت افزایش عرضه" صادق نباشد و مسکن قیمتش بالاتر برود؛ حتی اگر تقاضایی برای آن وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی است که بازار دچار اختلال شده و رکود تورمی امری گریزناپذیر خواهد بود. در شرایط رکود تورمی قیمتها علیرغم عدم وجود تقاضای موثر روز به روز بالاتر میرود.
بر اساس آمارهای مرکز آمار متوسط قیمت هر کیلوگرم تیرآهن نمره ۱۴ در نیمه اول سال ۱۳۹۶ دوهزار و ۴۰۰ تومان بوده که در نیمه اول امسال به چهار هزار و ۱۰۰ تومان افزایش پیدا کرده و ۷۰.۳ درصد رشد را تجربه کرده است. قیمت هر کیلوگرم تیرآهن نمره ۱۶ هم در نیمه اول سال ۱۳۹۶، ۲۳۰۰ تومان بوده که در نیمه اول امسال به ۳۵۰۰ تومان افزایش پیدا کرده و ۴۷.۵ درصد رشد را تجربه کرده است.
همچنین قیمت هر کیلوگرم تیرآهن نمره ۱۸ هم در نیمه اول سال ۱۳۹۶، ۲۸۰۰ تومان بوده که در نیمه اول امسال به ۳۷۰۰ تومان افزایش پیدا کرده و ۳۱.۶ درصد رشد را تجربه کرده است.
همچنین بانک مرکزی اوایل آبان ماه گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران در مهرماه ۱۳۹۷ را ارایه کرد. بر اساس این گزارش، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۸۶.۱ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۶.۴ و ۸۳.۵ درصد افزایش نشان می دهد. شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری هم طی مهرماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱۵ و ۱۲.۶ درصد رشد نشان میدهد.