رشد محقق شده در حالی است که با شدت گرفتن زمزمههای اعمال تحریمهای جدید از سوی آمریکا پیشبینیها از افت سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در طرحهای مختلف صنعتی حکایت داشت، تصوری که با اعلام دادههای جدید از روند درخواست جواز تاسیس و پروانههای بهرهبرداری صادره از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت درست از آب درنیامد؛ بهطوری که برخلاف پیشبینیهای صورت گرفته در مدت زمان مذکور شاهد رشد سرمایهگذاری صنعتی در کشور بودهایم که این امر نشاندهنده گرایش سرمایهگذاران داخلی به سرمایهگذاری در طرحهای صنعتی است. رشد سرمایهگذاری داخلی در مدت زمان مورد بررسی در حالی است که سرمایهگذاری خارجی در این مدت افت قابل توجهی داشته است، براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در مدت زمان مورد بررسی و به دلیل هدایت سرمایهگذاران خارجی به صنایع کوچک و متوسط شاهد این افت بودهایم.
براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در اولین ماه فصل پاییز روند صدور جواز تاسیس به لحاظ تعداد رشدی نزدیک به ۲۲ درصد را ثبت کرده است، روند سرمایهگذاری برای جوازهای تاسیس صادره نیز در این مدت رشد بیش از ۵۹ درصدی داشته و برای این میزان جواز تاسیس صادره نیز شاهد رشد نزدیک به ۲۶ درصدی پیشبینی اشتغال در بخشهای مختلف صنعتی در کشور بودهایم. اما روند صدور پروانه بهرهبرداری نیز در این مدت از رشد بینصیب نبوده، بهطوری که با توجه به دادههای اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت میتوان گفت با وجود زمزمههای اعمال تحریم جدید از سوی آمریکا شاهد افزایش تکمیل طرحهای صنعتی بودهایم.
براساس آمار اعلام شده در هفت ماه منتهی به مهر سال جاری در مجموع دریافت پروانه بهرهبرداری (ایجادی و توسعهای) به لحاظ تعداد رشدی ۴/ ۱ درصدی را ثبت کرده است، رشدی که برای تحقق آن سرمایهگذاری صنعتی نیز جهش نزدیک به ۱۳۴ درصدی را تجربه کرده است، که بخش اعظمی از این سرمایهگذاری به راهاندازی «نفت ستاره خلیج فارس»اختصاص داشته و با کسر سرمایهگذاری این واحد میتوان گفت سرمایهگذاری برای پروانههای بهرهبرداری صادره در مدت زمان مورد بررسی در مجموع رشدی حدود ۵/ ۱۰ درصدی داشته است. اما براساس دادههای اعلام شده اشتغال ایجاد شده در مدت زمان مورد بررسی برای پروانههای بهرهبرداری صادره نیز رشدی نزدیک به ۹ درصد را تجربه کرده است.
روند سرمایهگذاری در نیمه اول
اما آمار اعلام شده از روند سرمایهگذاری در نیمه نخست سال جاری نیز از رشد سرمایهگذاری در بخشهای مختلف صنعتی حکایت دارد. براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در مدت زمان مورد بررسی جوازهای تاسیس صادره رشدی ۲۰ درصدی را در دریافت جواز به لحاظ تعداد داشتهاند، سرمایهگذاری پیشبینی شده برای اجرایی کردن جوازهای تاسیس صادره نیز رشدی نزدیک به ۷۹ درصد را ثبت کرده و اشتغال پیشبینی شده برای جوازتاسیس صادره نیز نزدیک به ۲۶درصد رشد داشته است.
علاوه بر جواز تاسیس صادره در مدت زمان مورد بررسی روند صدور پروانه بهرهبرداری (ایجادی و توسعهای) نیز از رشد سرمایهگذاری بینصیب نبوده است. براساس دادههای اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت سرمایهگذاری محقق شده برای بخشهای مختلف صنعتی رشد نزدیک به ۱۳۷ درصدی داشته است. هرچند سرمایهگذاری محقق شده برای پروانههای بهرهبرداری صادره با رشد همراه بوده، اما آمار اعلام شده از افت پروانههای بهرهبرداری به لحاظ تعداد حکایت دارد. براساس دادههای اعلام شده پروانههای بهرهبرداری (ایجادی و توسعهای) در این مدت افت یک درصدی را ثبت کرده است. اشتغال ایجاد شده برای پروانههای بهرهبرداری صنعتی نیز در مدت زمان مورد بررسی رشد نزدیک به ۹ درصدی را ثبت کرده است.
دلایل رشد سرمایهگذاری
رشد صورت گرفته در روند دریافت جواز تاسیس و پروانه بهرهبرداری با توجه به شرایط کنونی اقتصادی در کشور این سوال را مطرح میکند که رشد تقاضا برای سرمایهگذاری در سال جاری به چه دلیل صورت گرفته است؟
فرشاد مقیمی معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت درخصوص اینکه رشد سرمایهگذاری صنعتی بیانگر آن است که با وجود بازگشت تحریمها سرمایهگذاران همچنان به سرمایهگذاری در بنگاه های تولیدی امیدوارند و این روند در میان جوازهای تاسیس صادره و پروانه بهرهبرداری قابل مشاهده است، چه عاملی این رشد را به همراه داشته است میگوید: تحریم هم فرصت محسوب میشود و هم تهدید و باید از فرصتها در شرایط کنونی بهره برد و درخواستهای ثبت شده برای دریافت جواز تاسیس و پروانه بهرهبرداری حکایت از آن دارد که در این زمینه توانستهایم مسیر درست را طی کنیم.
به گفته معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت، استفاده از فرصت در دوران تحریم نگاه به درون را بالا میبرد، به همین دلیل متولیان صنعتی در کشور در سال جاری ممنوعیت واردات ۱۳۳۹ قلم کالا را در دستور کار قرار دادند که این میزان محدودیت موجب شد فرصت مناسبی برای تولیدکنندگان داخلی به وجود آید. مقیمی با اشاره به اینکه ممنوعیت اعمال شده در روند واردات موجب افزایش سهم کالای داخلی در بازار شده نیز عنوان کرد: با اعمال محدودیتهای وارداتی ما شاهد ایجاد بازار ۶/ ۴ میلیارد دلاری برای تولیدات داخلی بودهایم که این امر ترغیب سرمایهگذاران داخلی برای سرمایهگذاری در بخشهای صنعتی را به همراه داشت و موجب شد این سهم در اختیار واحدهای داخلی که تولید دارند قرار گیرد.
معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه از تشکیل جلسهای در این وزارتخانه برای یافتن راهکاری در راستای افزایش داخلیسازی در هفته آینده خبر داد و افزود: در این جلسات سعی داریم راهکاری را در راستای افزایش داخلیسازی بیابیم و به این طریق بتوانیم علاوه بر افزایش سهم داخلیسازی، شرایط را برای تولید محصولات واسطهای و مواد اولیه در کشور ایجاد کنیم و آنچه مسلم است در صورت تحقق این هدف شاهد رشد تولید محصولات داخلی در کشور خواهیم بود و به این طریق وابستگی صنایع داخلی به مواد اولیه وارداتی کاهش خواهد یافت. به گفته معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت، علاوه بر افزایش درخواست برای سرمایهگذاری و طرحهای به بهرهبرداری رسیده در مدت زمان مورد بررسی شاهد بازگشت به تولید ۱۱۰۰ واحد قدیمی غیر فعال به عرصه تولید بودهایم و این امر نشان میدهد که تقاضای ایجاد شده در بازار شرایط را برای رشد سرمایهگذاری در کشور فراهم کرده است.