میزان انبساط بودجه 98
عصر اعتبار- رئیس سازمان برنامه و بودجه برخی از نقاط کلیدی بودجه 98 را رونمایی کرد. محمدباقر نوبخت روز گذشته در حاشیه جلسه هیات دولت، خبر داد که لایحه 14 جلدی بودجه 98 امروز، پنجشنبه به مجلس ارسال میشود. به گفته نوبخت، اولین ویژگی بودجه 98 این است که ارزش بودجه نسبت به بودجه 97، معادل 12 درصد رشد خواهد داشت.
به گزارش پایگاه خبری «عصر اعتبار» به نقل از دنیای اقتصاد، این انبساط با توجه به محدودیتهای تحریمی در بخش عمده درآمدهای دولت(درآمدهای نفتی)، میتواند استعداد کسری بودجه در سال آتی را افزایش دهد. علاوه بر اینها، نوبخت از استانی شدن تخصیص یارانه نقدی در سال آتی سخن گفت؛ تصمیمی که میتواند چراغ سبز دولت به حذف یارانهبگیران برخوردار تلقی شود.
روز رونمایی از بودجه:به گزارش «ایرنا» روز گذشته رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در جمع خبرنگاران گفت که لایحه بودجه سال 1398 در 14 جلد آماده شده است. با توجه به اینکه نمایندگان مجلس برای سرکشی به حوزههای انتخابیه خود رفتهاند، لایحه بودجه به نظر امروز در مجلس رونمایی نخواهد شد، اما نوبخت در یک نشست خبری در سازمان برنامه و بودجه کشور، از لایحه بودجه 98 در حضور اصحاب رسانه، رونمایی میکند. هر چند به گفته او، ارائه نکات اصلی لایحه توسط رئیسجمهوری، در زمان برگزاری جلسه علنی و رسمی انجام خواهد شد.
نرخ ارز بودجه: به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، دولت 14 میلیارد دلار از درآمدهای ارزی خود را با نرخ 4200 تومان به واردات کالاهای اساسی، دارو و نهادههای کشاورزی اختصاص خواهد داد و آنچه که از درآمدهای ارزی باقی میماند، برای مداخله بانک مرکزی در بازار نیما استفاده میشود. در نتیجه نرخ ارز بودجه میانگین وزنی بین 4200 تومان و نرخ ارز نیما خواهد بود که شدیدا وابسته به میزان درآمدهای پیشبینی شده نفتی دولت در بودجه آتی خواهد بود.
تغییر شیوه پرداخت یارانه: تصمیم جدیدی که در لایحه بودجه 98 پیشبینی شده است، تغییر شیوه پرداخت یارانه نقدی به شکل استانی است. بر اساس توضیحات رئیس سازمان برنامه و بودجه، توزیع یارانهها از سال آینده استانی میشود؛ یعنی هر استان به میزان تعداد افراد یارانهبگیر مبالغ را دریافت میکنند و با توجه به شناخت دقیقتری که دارند، به کسانی یارانه را میدهند که استحقاق دریافت داشته باشند و بقیه مبالغ را نیز سهم پروژه عمرانی همان استان بکنند. در واقع میتوان این تصمیم را چراغ سبز دولت به حذف ثروتمندان از لیست یارانهبگیران تعبیر کرد. به نظر این طرح مدتها است که در سازمان برنامه و بودجه مطرح بوده و اکنون با موافقت دولت مواجه شده است. چرا که در مهر ماه سال گذشته، رئیس سازمان برنامه و بودجه از یک طرح جدید در حوزه هدفمند کردن یارانهها خبر داده بود که طی آن، شناسایی مستحقان یارانه به مسوولان و مدیران محلی سپرده میشود. طوری که استاندار، بخشدار، فرماندار و دهیار مجریان طرح جدید خواهند بود تا با کوچک شدن جامعه هدف، شناسایی به شیوه مناسبتر انجام شود.
حذف بودجههای زائد: یکی دیگر از مفاد بودجه سال آینده، حذف بودجههای اضافه است. نوبخت در این مورد توضیح داد: «در هزینهها تعدادی از ردیفها را حذف کردهایم؛ اعتبارات همه دستگاهها را متناسب با 12 درصد افزایش ریالی لایحه بودجه افزایش ندادهایم و حتی اعتبار برخی دستگاهها را کاهش دادهایم تا بتوانیم براساس واقعیتها، بودجه را از نظر اعداد و ارقام تنظیم کرده و بتوانیم از این سال سخت به آسانی عبور کنیم.»
رشد 20 درصدی حقوق را تحقیر نکنیم: نکته دیگر بودجه 98، افزایش حقوق 20 درصدی کارمندان است که پیشتر نیز نوبخت از آن سخن گفته بود. البته در این باره، معاون رئیسجمهوری یک خبر جدید نیز داشت که طبق آن، متوسط افزایش حقوق 20 درصد است و حقوق برخی گروههای شغلی بیش از 20 درصد اضافه خواهد شد. معاون رئیسجمهوری در پاسخ به این پرسش که «برخی معتقدند نرخ تورم بیشتر از افزایش 20 درصدی حقوق بوده بنابراین، این افزایش حقوق نمیتواند افزایش قیمتها را جبران کند»، گفت: «دولت با همه مشکلات توانسته است این 20 درصد رشد در حقوق کارکنان را در نظر بگیرد؛ این رشد را تحقیر نکنیم.»
نوبخت در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش20 درصدی حقوق کارکنان دولت نهایی شده است، گفت: «نظر دوستان مجلس این است که افزایش حقوقها بهصورت پلکانی باشد؛ آنهایی که حقوق بیشتری میگیرند درصد رشد حقوقشان پایینتر و آنهایی که حقوق کمتری میگیرند درصد رشد حقوقشان بالاتر باشد.»
ثبات قیمت بنزین: رئیس سازمان برنامه و بودجه قیمت در نظر گرفته شده برای هر لیتر بنزین را هزار تومان اعلام کرد. در نتیجه پیشبینی در مورد افزایش قیمت بنزین در حال حاضر مطرح نیست. همچنین قیمت هر بشکه نفت در بودجه سال آتی 54 دلار لحاظ شده است. عددی که نسبت به بودجه سال جاری، یک دلار کاهش را نشان میدهد. اگر فرض شود که در سال آتی، روزی 5/ 1 میلیون بشکه نفت فروش رود، درآمد ارزی به حدود 30 میلیارد دلار میرسد که با کسر سهم شرکت ملی نفت و صندوق توسعه ملی، سهم دولت بیش از 16 میلیارد دلار نخواهد بود که با اختصاص 14 میلیارد دلار آن به واردات کالاهای اساسی، 2 میلیارد دلار به دست بانک مرکزی برای مداخله در بازار نیما خواهد رسید.