ساز کوک زندگی در مناطق قشلاقی کهگیلویه و بویراحمد


ساز کوک زندگی در مناطق قشلاقی کهگیلویه و بویراحمد

به گزارش ایرنا،عشایر امسال از ترس نباریدن دیرتر به قشلاق آمدند برخی حتی وقت برگشتن به قشلاق در میانه راه با باران همسفر شدند. در برخی مناطق هم چند روزی از پیاده کردن بار و بنه عشایر نگذشته بود که اسمان رحمت خویش را هدیه...

به گزارش ایرنا،عشایر امسال از ترس نباریدن دیرتر به قشلاق آمدند برخی حتی وقت برگشتن به قشلاق در میانه راه با باران همسفر شدند.
در برخی مناطق هم چند روزی از پیاده کردن بار و بنه عشایر نگذشته بود که اسمان رحمت خویش را هدیه آمدنشان کرد.
چندسال بود که خشکسالی پی در پی ناامیدشان کرده بود که عشایر بمانند یا به شهری بروند و حاشیه نشین شوند اما سوختند و ساختند تا اسمان دعاهایشان اجابت کرد .
آسمان چنان باران بارید که از میان سنگ ها هم چشمه جوشید. مراتع که برای سبز شدن همراه عشایر دست دعا به اسمان برداشته بودند با جوشش اب از چشمه ها و صخره ها سبز شدند.
اکنون فصل پاییز روزهای اخر خود را طی می کند و عشایر در میان سبزه زارهای مناطق قشلاقی آماده آمدن شب یلدا می شوند.
ساز ناکوک زندگی عشایر در قشلاق که سالها دستی برآن نرفته بود با بارش باران کوک شده و نوای زندگی و زایندگی می نوازد.
این روزها زیبای های زندگی کوچ نشینی در مناطق قشلاقی کهگیلویه و بویراحمد پس از سال ها جان دوباره ای گرفته است.
در واپسین روزهای فصل پاییز در حالی که سرمای هوا به تدریج خودنمایی می کند اما لالایی مادرانه زنان ایل و نوای نی مردان ساعی گرمابخش زندگی در مناطق عشایری شده است.
این روزها کوشش زنان ایل برای پخت غذا در کنار سیاه چادرها با لباس های رنگارنگ محلی،دختران و پسران سهیم در تولید خانواده حکایت از کوک بودن ساز زندگی در مناطق عشایری این استان است.

**حال و هوای عشایر
صنوبر بانوی دوران دیده عشایر منطقه گچ سیدالله داد گچساران لبخند رضایت بر لب دارد و به خاطر نزول رحمت الهی سپاسگذار ایزد منان است.
او می گوید: در سال های خشکسالی بخش عمده ای از درآمد خانوارهای عشایری برای خرید علوفه دستی هزینه می شد اما با بارش های پاییزی امسال گوسفندان در مراتع طبیعی چرا می کنند.
صنوبر بزرگترین شادی زندگی خود را پذیرش زندگی در سیاه چادر از سوی پنج فرزندش می داند.
اگرچه دست های چروکیده او حکایت از سال ها رنج و تلاش در زندگی عجین با سختی کوچ نشینی دارد اما هنوز پرنشاط افزون بر کارهای خانه به تولید صنایع دستی و دامپروری اشتغال دارد.
بانوی ایل قشقایی می گوید: هفت سال خشکسالی سخت را پشت سر گذاشتیم در آن سال ها آب آشامیدنی دام با استفاده از آبرسانی سیار امور عشایر تامین می شد که ذخیره آن و نوشاندن آب به دام دردسرهای زیادی داشت و افزون براین به دلیل کمبود آب و علوفه ناچار به فروختن دام ها بودیم.
او ادامه می دهد: زندگی عشایرنشینی بسته به وجود آب و علف است به همین خاطر همواره چشمان ما به آسمان دوخته است تا باران ببارد.
زهرا صفری زن جوان منطقه پا کوه گچساران، مادر چهار فرزند است .نگهداری از فرزندان و انجام کارهای خانه داری در این طبیعت زیبا هنری است که او به راحتی توانسته انجام دهد.
او عضو صندوق خرد زنان پاکوه است و در کنار خانه داری با تولید صنایع دستی کسب درآمد می کند.
زهرا می گوید: زندگی در منطقه عشایر همواره عجین با کار و تلاش است.
این بانوی سخت کوش عشایرنشین بر این باور است تلاش دسته جمعی همه افراد خانواده برای چرخیدن چرخ زندگی از ویژگی های زندگی عشایری است.

** نقش عشایر در تولید
55 درصد دام، 27 درصد عرصه‌های زراعی، 17 درصد باغ‌ها و تولید 54 درصد گوشت قرمز کهگیلویه و بویراحمد در اختیار جامعه عشایری است.
70 هزار نفر از جمعیت 713 هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد عشایر هستند که این میزان جمعیت از6 ایل بومی، 2 طایفه قشقایی، 16 تیره، 181 طایفه و بیش از یک هزار و 110 تش (اولاد) شکل گرفته است.


**عشایر الگوی اقتصاد مقاومتی
ملا محمد از عشایر منطقه دریلا در گچساران می گوید:بخش زیادی از ابزار و مواد غذایی عشایر با دست و پنجه هنرمند زنان و مردان ایل تامین می شود.
وی افزود: کشک، ماست، شیر، کره، روغن، گوشت، نان محلی،آجیل هاس سنتی با نام گندم برشتوک و دست بافته هایی شامل جاجیم، گلیم، گردن بند، دست بند و حتی نخ هایی که با آن صنایع دستی را می بافند با هنرمندی زنان و مردان ایل تولید می شود.
به گفته ملا محمد همدلی مهمترین عنصر زندگی عشایری است.
وی بیان کرد: برای انجام کارهای مهم مانند عروسی، آئین های ختم، بیماری و سایر تلخ و شیرینی های زندگی همه افراد ایل در کنار هم هستند.
** رونق آئین شاهنامه خوانی در مناطق عشایری
ملا محمد شاهنامه خوانی را تنها سرگرمی شب های طولانی زمستانی می داند.
او با اشاره به اینکه مهمان نوازی همزاد زندگی عشایر است می گوید: آئین های شاهنامه خوانی هر شب در یکی از سیاه چادرها انجام می شود.
** جوشش چشمه سارها به روایت آمار
معاون اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: بارندگی های پاییزه در این استان موجب جوشش و جاری شدن 70 درصد از چشمه های آب خشک شده عشایری این استان شد.
بهمن آزادی افزود: 80 درصد از چشمه و قنات تأمین آب آشامیدنی مناطق عشایری این استان معادل 450 حلقه چشمه در فصل تابستان به دلیل کاهش بارندگی و تداوم خشکسالی به‌ طور کامل خشک شده ‌بودند که بر اثر بارندگی سال زراعی جاری هم اکنون دبی آنها افزایش یافته است.
میانگین بارندگی از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون در کهگیلویه و بویراحمد 369.7میلی متر بوده است.
وی بیان کرد: بیش از 570 حلقه چشمه و قنات در مناطق عشایری این استان وجود دارد که از این تعداد، 370 حلقه در مناطق ییلاقی و مابقی در مناطق قشلاقی قرار دارد.
وی تصریح کرد: بیش از 400 هزار راس دام عشایر کهگیلویه و بویراحمد در تابستان امسال با مشکل کم آبی مواجه بودند که در پی بارندگی پاییزه و جاری شدن چشمه ها مشکل آب دام های عشایری تا حدودی برطرف شده است.

** سوخت رسانی به مناطق عشایری
معاون اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: یک میلیون و 300 هزار لیتر نفت سفید در بیش از 500 منطقه عشایر این استان در سال جاری توزیع شده است.
آزادی بیان کرد: این میزان نفت سفید بین بیش از 10 هزار خانوار عشایری کهگیلویه و بویراحمد توزیع شد.
آزادی اظهار داشت: با هماهنگی انجام شده در زمستان امسال عشایر مستقر در مناطق قشلاقی و اسکان یافته هیچ گونه کمبود سوخت زمستانی نخواهند داشت و در صورت نیاز سوخت مازاد سهمیه سوخت نیز در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.
وی افزود: سوخت مورد نیاز عشایر این استان از طریق 10 جایگاه سوخت در مناطق مختلف استان انجام شد..

** پرداخت تسهیلات رونق تولید
معاون اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به تخصیص 170 میلیاردر یال تسهیلات به عشایر گفت: این مبلغ با ثبت در طرح کارا به جامعه عشایر پرداخت می شود.
آزادی افزود: تاکنون 300 پرونده از سوی عشایر در سامانه کارا برای دریافت تسهیلات تشکیل شده است.
وی بیان کرد: تسهیلات طرح کارا تنها به عشایر کوچرو پرداخت می شود.
آزادی تصریح کرد: این تسهیلات از 500 تا 2 میلیارد و 250 میلیون ریال خواهد بود.
وی تصریح کرد: 130 میلیارد ریال نیز از سال گذشته تا نیمه سال اول 97 نیز از محل ماده 10 و 12 و صندوق توسعه ملی تسهیلات به عشای استان پرداخت شد.

**راه اندازی صندوق خرد زنان عشایر
معاون اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: 32 صندوق خرد زنان عشایر در زمینه مشاغل خانگی مانند صنایع دستی، مرغ بومی و گاو شیری در این استان تشکیل شده است.
آزادی افزود:به هر یک از این صندوق‌ها 250 میلیون ریال تسهیلات بانکی پرداخت می‌شود.
معاون اداره کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: هم اکنون 18 صندوق خرد زنان کهگیلویه و بویراحمد در مناطق عشایر فعالیت می‌کنند.
آزادی بیان کرد: افزایش و بهبود مشارکت زنان در فعالیت‌های اقتصادی از مهمترین اهداف این طرح است که می‌تواند به درآمد خانوار نیز کمک می‌کند.
گزارش : فرزانه شریفی
8143/1662
انتهای پیام

منتخب امروز

بیشترین بازدید یک ساعت گذشته

عکس پروفایل روز مادر _ عکس نوشته مادرانه