علاقهمندان به صنعت دارو بخوانند / نگاه ویژه «دپارس» به جیب سهامداران
«دپارس» با تولید بیش از 60 نوع محصول دارویی، به عنوان یکی از معتبرترین شرکت های دارویی شناخته می شود و توجه ویژه ای به سهامداران خود دارد. چرا که سهامداران در سالیان اخیر همواره مجامع این شرکت را با حالی خوش ترک کرده اند.
بر اساس گزارش واحد سنجش و راه حل های رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، شرکت «پارس دارو» با عملکردی رو به رشد، در چند سال اخیر از نظر فروش مقداری جزو 10 شرکت برتر صنعت قرار گرفته است.
رشد درآمد فروش ناشی از بهینه سازی سبد محصولات در جهت افزایش تولید محصولات با حاشیه سود بالاتر و حذف محصولات زیانده بوده است. علاوه بر این، شرکت به دنبال اخذ مجوزهای لازم تا پایان سال جاری جهت تولید 6 محصول جدید است. بر مبنای تحلیل فاصله ساختار فروش این شرکت با میانگین 7 شرکت همگروه، بهای تمام شده و نسبت حاشیه سود ناخالص تقریبا در یک سطح قرار گرفته اند. نسبت بهای تمام شده به فروش در دوره اخیر در مقایسه با سال گذشته کاهش قابل توجه داشته و به سطح میانگین گروه رسیده است.
یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر سودآوری، قیمت گذاری محصولات توسط سازمان غذا و دارو است که با توجه به افزایش نرخ ارز، کارمزد بانکی و مواد اولیه مورد نیاز، بهای تمام شده محصولات مسیر صعود را در پیش گرفته است. تنوع بخشی و عقد قراردادهای بلندمدت با تامین کنندگان مختلف می تواند به ثابت ماندن هزینه های تولید کمک شایانی بکند.
مهمترین چالش پیشرو، رشد نرخ ارز و بهای تمام شده و همچنین افزایش دوره وصول مطالبات است. عمده بدهی های «دپارس» مربوط به تسهیلات بانکی است که به سبب افزایش دوره وصول مطالبات و عدم پرداخت ها از سوی شرکت های پخش در موعد مقرر، این بدهی رو به افزایش گذاشته است.
مانده تسهیلات پرداختنی در نیمه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 5 درصد افت نشان می دهد؛ هر چند که اصل تسهیلات دریافتی ثابت بوده ولی سپرده های مسدودی نزد بانک ها جهت تمدید تسهیلات، افزایش یافته که این امر از یک سو موجب کاهش مانده تسهیلات و از سوی دیگر شرکت را در تهیه مواد اولیه به چالش کشانده است.
هزینه مالی در آخرین گزارش حدود 17 درصد درآمد فروش را نابود کرده که نسبت به میانگین گروه 6 درصد بیشتر است.
«دپارس» از جمله سهم هایی است که سود تقسیمی جذابی دارد. همانطور که در شکل ذیل مشاهده می کنید، در سال های اخیر درصد بالایی از سود محقق شده را بین سهامداران تقسیم کرده است. حتی در سال گذشته با خرج مقداری از سود انباشته، 63 درصد بیش از سود تحقق یافته، تقسیم کرد.
در مجموع می توان «دپارس» را به عنوان یک گزینه کم ریسک با بازدهی مناسب در بلندمدت یاد کرد. این داروساز به صورت مستقیم و غیرمستقیم 52 درصد سام «دفارا»، 16 درصد «دامین» و 39 درصد شرکت پخش هجرت را تحت مالکیت خود دارد که این نیز خود به محلی برای بهبود اوضاع درآمدی تبدیل شده است.