به گزارش تجارتنیوز، روابط میان ترامپ و پاول پس از افزایش نرخ بهره در نشست اخیر فدرالرزرو وخامت بیشتری پیدا کرد. ریزش شدید بازار سهام آمریکا طی ماه اخیر بعد از انتشار سیگنال انقباضی کمیته بازار آزاد آمریکا تشدید شد و رکوردهای تاریخی بسیاری بهدنبال واکنش والاستریت به رشد نرخ بهره ثبت شد.
ترامپ بارها رکوردشکنیهای والاستریت را با پیامهای مختلف خود از تریبونهای متفاوت به سیاستهای اقتصادی کاخ سفید و بهویژه شخص رئیسجمهوری متصل میکرد. بنابراین، ریزش والاستریت برای دونالد ترامپ متناظر با لطمه شدید به اعتبارش در مقام ریاست جمهوری است. مشاوران نزدیک به ترامپ معتقدند که او علیه پاول اقدامی انجام نخواهد داد و امید به فروکش خشم رئیسجمهوری در طول تعطیلات سال نو دارند.
اگر هرگونه اقدام تندی از سوی ترامپ برای خارج کردن پاول از صحنه فدرالرزرو رخ دهد، موجب صدمات جدی به بازارهای مالی خواهد شد و اعتماد سرمایهگذاران به توانایی بانک مرکزی نسبت به پاسبانی از سلامت اقتصاد بدون دخالت سیاسی را تضعیف میکند. پیگیریهای انجام شده از سوی خبرگزاری بلومبرگ برای مصاحبه با مقامات کاخ سفید و سخنگوی فدرالرزرو، «میشل اسمیت» بدون نتیجه باقی ماند. فدرالرزرو آمریکا چهارشنبه شب بدون توجه به درخواستهای ترامپ، نرخ بهره را برای چهارمین مرتبه در طول سال ۲۰۱۸ میلادی بالا برد. این تصمیم در حالی اتخاذ شد که پس از چند هفته پرنوسان در بازارهای ایالاتمتحده، ترامپ از فدرالرزرو درخواست کرده بود که روند رشد نرخ بهره را متوقف کند.
اخراج رئیس فدرالرزرو در قانون ایالاتمتحده به شکل مبهمی نگاشته شده است. این ابهام قانونی نوعی سپر محافظ قدرتمند برای حفظ استقلال نهاد پولی از سیاستزدگی تلقی میشود. رئیسجمهوری مسوولیت انتصاب اعضای هیاتمدیره، ازجمله رئیس فدرالرزرو را برعهده دارد؛ اما براساس قانون، اخراج سکاندار پولی تنها «با دلیل» (for cause) میسر خواهد بود. البته درصورتیکه شرایط قانونی نیز فراهم شود، نیاز به رای موافق سنا وجود خواهد داشت. ابهام قانونی به کلمه «دلیل» بازمیگردد. نامشخص بودن شدت، موضوعیت و زمینه این دلیل باعث میشود، رئیسجمهوری آمریکا نتواند به آسانی رئیس فدرالرزرو را برکنار کند. ترامپ در مصاحبهها و اظهاراتش در فضای مجازی بارها به جرومی پاول و شاکله فدرالرزرو سیگنال مخالفت با رشد نرخ بهره را منتقل کرده بود. ترامپ در مصاحبه خود با «واشنگتنپست» گفته بود: «من از انتخاب جی پاول راضی نیستم.» مثالهای بسیاری وجود دارد از جمله، توصیف فدرالرزرو به دیوانه، بزرگترین تهدید برای آمریکا و تخریبگر اقتصاد آینده.
توانایی: عزل و نصب
قانون فدرالرزرو روایت میکند که تمام روسا از سوی رئیسجمهوری عزل و نصب میشوند و از آنجا که رئیس کل نهاد مانند یک فرماندار است، اندکی ماجرا تغییر میکند. همانطور که پیتر کورتی براون از دانشگاه پنسیلوانیا در کتاب خود به مقوله استقلال فدرالرزرو میپردازد در این قانون مشخص نیست که چه چیزی به معنای «دلیل» است و هیچ رئیس فدرالرزروی در دوران مدرن با این مقررات روبهرو نشده است. اگرچه توماس مک کیب پس از برخورد با دولت هری ترومن مجبور شد استعفا دهد. ویلیام میلر فقط بیش از یک سال قبل از جیمی کارتر، رئیسجمهور آمریکا، در سال ۱۹۷۹ به خزانهداری ایالاتمتحده منتقل شد. اما اخراج قدرت اول فدرالرزرو اقدامی بدیع در تاریخچه فدرالرزرو نوین خواهد بود.
منبع: دنیای اقتصاد