چگونه خود را برای روزهای برفی آماده کنیم؟
هر ساله با نزدیکشدن به فصل زمستان و بارش برف باید خود را برای مقابله با مشکلات احتمالی که فصل سرما با خود به همراه میآورد، آماده سازیم؛ مشکلاتی که ممکن است هنگام رانندگی در جادههای برفی و یخزده پیش بیاید که اگر اصول و نکات ایمنی را رعایت نکنید، احتمالا دچار دردسرهای بیشتری میشوید.
به گزارش اقتصادآنلاین، شهروند نوشت: همچنین اگر در این روزها در خانه هستید و قصد سفر در جادههای برفی را ندارید، باز هم نیاز است برای راحتی و ایمنی بیشتر از قبل تدابیر لازم را کرده باشید. بارش سنگین برف و سرمای سخت میتواند فعالیتهای معمول مردم را کاملا فلج کند. گاهی اوقات نواحی دارای آبوهوایی معتدل نیز با طوفان زمستانی یا سرمای بسیار سخت روبهرو خواهند شد. طوفان زمستانی میتواند موجب سیل، مسدودشدن بزرگراهها و جادهها، سقوط تیرکهای برق و تلفن و هیپوترمی (کاهش شدید دمای بدن) شود. بنابراین برای پیشگیری و آمادگی بیشتر در مقابل سرمای شدید باید اقداماتی را پیش از رسیدن زمستان و همچنین پس از آن انجام دهید.
اقدامات ضروری قبل از رسیدن زمستان
قبل از فرارسیدن زمستان و شروع روزهای برفی همراه با سرمای شدید باید حواستان به آمادهسازی وسایل ضروری باشد؛ ازجمله این وسایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
اقدامات ضروری در خانه برای مقابله با سرما
بهتر است قدری نمک برای آبکردن یخبندان موجود در راهها، ماسه برای تسهیل حرکت و بیلچه مخصوص برفروبی را در صندوق عقب خودرو خود و یا در گوشهای از خانه داشته باشید.
احتمال دارد به مکانی سفر کرده باشید یا محل زندگیتان در منطقهای سردسیر باشد، از آنجا که احتمال دارد جریان سوخت معمولی قطع شود، بهتر است سوخت کافی برای چنین مواردی در نظر گرفته شود (مثلا میتوان مقداری چوب خشک یا نفت ذخیره کرد). همچنین بهتر است محل سکونت را با شرایط سخت زمستانی منطبق کرد (مثلا با عایقکاری دیوارها و سقفها، درزگیری درها و پنجرهها و نصب پنجرههای مخصوص طوفان یا پوشاندن پنجرهها با پلاستیک).
برای انطباق خودروی شخصی با شرایط زمستانی لازم است به موارد زیر توجه شود:
باتری و سیستم روشنایی باید در بهترین حالت بوده و ترمینال باتری خودرو باید کاملا تمیز باشد.
حجم ضد یخ به اندازهای باشد که مانع از انجماد شود.
سیستم گرمایش و بخاری خودرو به خوبی کار کند.
برفپاکن بررسی و تعمیر شود و از وجود مایع شستوشو اطمینان حاصل شود.
ترموستات خودرو به خوبی کار کند.
چراغهای روشنایی و هشداردهنده بررسی شده و از کار آنها اطمینان حاصل شود.
به نشت مایع یا پیچخوردگی لولهها در سیستم اگزوز توجه کرده و در صورت لزوم قطعات را تعویض کرد (مونواکسیدکربن گازی است کشنده که معمولا علامت هشداری ندارد).
ترمزها بررسی شوند (از نظر وجود ترکخوردگی و روغن ترمز).
به حجم و وزن روغنهای مورد استفاده توجه شود. روغنهای سنگین در دمای پایین زودتر یخ میبندد و خاصیت روانسازی کمتری هم دارد.
تهیه تایرهای مخصوص برف یا یخشکن یا زنجیر چرخ مد نظر باشد.
فیلتر هوا و سوخت تعویض شود، از ضدیخ استفاده شود و همواره باک خودرو پر باشد.
وسایل ضروری برای گرم نگهداشتن خود در سرما:
باید لباس زمستانی پوشید، پوشیدن کلاه فراموش نشود و همچنین میتوان با استفاده از شالگردن برای مراقبت از ریهها، اطراف دهان را پوشاند.
بهتر است به جای پوشیدن یک دست لباس ضخیم، از چند دست لباس گرم و سبک و مناسب استفاده شود. لباسهای رویی باید نسبت به آب نفوذناپذیر باشند.
بهتر است به جای دستکش معمولی از دستکشهای مخصوص (دارای یک جا برای انگشت شست و یک جا برای چهار انگشت) استفاده شود.
در زمان وقوع زمستان سخت و طاقتفرسا چه باید کرد
اقدامات ایمنی در جهت حفظ سلامت خود و اطرافیان در روزهای بسیار سرد:
برای کسب اطلاعات تازه، اخبار وضع هوا را از صداوسیما پیگیری کنید.
مصرف مداوم مواد خوراکی و مایعات فراموش نشود، اما از مصرف کافیین خودداری شود.
هنگام برفروبی نباید خود را بیش از حد خسته کرد، زیرا موجب فشار بر قلب و درنتیجه حمله قلبی میشود (یکی از دلایل مرگ در زمستان). قبل از برفروبی در خانه قدری نرمش کنید.
باید مواظب بروز علایم یخزدگی در اندامها بود. این علایم عبارتند از:
بیحسی و سفیدشدن یا رنگپریدگی اندامهای انتهایی مثل نوک انگشتان دست و پا، لاله گوش و نوک بینی. اگر چنین علایمی ظاهر شدند، فورا کمک پزشکی درخواست شود.
باید مراقب بروز علایم هیپوترمی بود. این علایم عبارتند از:
لرزش غیرقابل کنترل، از دست رفتن حافظه، اختلال در جهتیابی، عدم هماهنگی، لکنت زبان، خوابآلودگی و ناتوانی. در صورت بروز این علایم باید فورا فرد مصدوم را به نقطهای گرم منتقل کرده، لباسهای مرطوب را از تن او درآورده، بدن وی را در وهله نخست از داخل بدن گرم کرده و در صورت هوشیاری به او مایعات گرم غیرالکلی داد و فورا کمک پزشکی درخواست شود.
در صورت لزوم پایین نگهداشتن درجه حرارت محل سکونت یا کار (کمتر از حد نرمال) در مصرف سوخت صرفهجویی شود. میتوان موقتا بخاری یا سیستم گرمایی برخی اتاقها را خاموش کرد.
درصورت استفاده از بخاری نفتی، برای جلوگیری از مسمومیت باید جریان تهویه اتاقها را نگهداشت. مخزن بخاریهای نفتی را باید خارج از محدوده سکونت پر از نفت کرده و حداقل آنها را یک متر از اشیای قابل اشتعال دور نگه داشت.
نکات ایمنی در رانندگی در زمان مواجهه با سرمای شدید
در صورت امکان نباید رانندگی کرد، اما در صورت ناچاری رعایت موارد زیر ضرورت دارد:
رانندگیکردن در روز و نه در شب
به تنهایی رانندگینکردن
اطلاع دیگران از برنامه حرکت
رانندگی در جادههای اصلی و خودداری از رانندگی در راههای میانبر
اگر کسی در شرایط کولاک در داخل خودرو محبوس شود، رعایت توصیههای زیر ضرورت دارد:
در گوشهای توقف کند.
چراغهای خطر را روشن کند.
پرچم وضع اضطراری را از آنتن رادیو یا شیشه خودرو آویزان کند.
در جایی توقف کند که احتمال پیداشدن توسط گروه نجات زیاد باشد.
در چنین شرایطی آن فرد نباید اقدام به پیادهروی کند؛ مگر آنکه در آن حوالی ساختمانی پیدا کند که امکان پناهگرفتن وجود داشته باشد.
بارش برف باعث ایجاد خطا در تشخیص میزان مسافت و فاصله میشود؛ یک ساختمان ممکن است نزدیک به نظر برسد اما در شرایط بارش برف سنگین رسیدن به آنجا کار آسانی نیست.
برای گرم نگهداشتن داخل خودرو لازم است آن فرد در هر ساعت ۱۰ دقیقه موتور و بخاری آن را روشن کند. وقتی که موتور خودرو روشن است باید دریچهای که به سمت بالاست برای تهویه هوا و ورود و خروج باز باشد؛ این کار مانع از مسمومیت با گاز مونواکسیدکربن خواهد شد.
هر چند وقت یکبار برف موجود در لوله اگزوز را پاک کند.
برای گرم نگهداشتن بدنش نرمش کند، اما خود را بیش از حد خسته نکند.
در هوای بسیار سرد برای عایقکاری میتواند از نقشه راهها، روپوش صندلیها وکفپوش خودرو استفاده کند.
اگر چند نفر باشند به همدیگر تکیه زده و از کت و پالتو بهعنوان روانداز استفاده کنند.
به نوبت بخوابند؛ همواره باید یک نفر بیدار باشد تا به گروه نجات علامت بدهد.
همواره باید مایعات بنوشد تا دچار کمآبی نشود.
مواظب باشد که باتری خودرو از کار نیفتد. میان شارژ و مصرف انرژی الکتریکی تعادل برقرار باشد (استفاده از چراغها، گرمایش و رادیو).
در شب، چراغ داخل خودرو را روشن کند تا امدادگران و گروه نجات بتوانند او را ببینند.
اگر کسی در جایی دور گرفتار شده است، میتواند با استفاده از سنگ یا شاخه درختان کلماتی نظیر کمک یا SOS را با حروف بزرگ روی برف بنویسد تا توجه امدادگران و گروه نجات را از داخل بالگرد یا هواپیمای جستوجو جلب کند.
بعد از خاتمه کولاک، میتواند خودرو را ترک و اقدام به پیادهروی کند.