صنعت پرورش شتر سرمایه ای مغفول در هرمزگان
خشکسالی های پیاپی در هرمزگان و نابودی آبشخورهای طبیعی زمینه پرورشی شتر را تحت الشعاع خود قرار داده و ساربانان مجبور به رها کردن شترها در بیابان های منطقه می شوند که به طبع خود حوادث ناگواری را رقم می زنند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛بالغ بر 21درصد استان هرمزگان را اراضی خشک و نیمه بیایانی هرمزگان تشکیل داده که این ظرفیت زمینه مستعدی برای پروروش شتر به شمار می روداز این رو بیابان های شهرستانهای جاسک و سیریک به علت کمبود آب و علوفه مهم ترین زیستگاه این حیوان بیابان زی به شمار می روند.
پرورش شتر یکی از زمینه های سنتی و شغل آبا و اجدادی مردم هرمزگان است که شهرستان های سیریک و جاسک به واسطه وجود شن زارهای گسترده کانون اصلی شترداری هرمزگان محسوب می شود.
بیش از سه هزار هرمزگانی به شغل پرورش شتر و ساربانی فعالیت دارند که زیستگاه ۲۱ هزار نفر شتر از تعداد 150هزار نفری این دام سنگین در هرمزگان می باشد؛ جمازه یا رواحیه،نژاد اصلی شتر در هرمزگان است که ۵۰ درصد از جمعیت شترهای هرمزگان را تشکیل میدهد و جزو شتران سواری و بارکش به شمار می رود همچنین به دلیل سرعت زیاد به شتر پرنده معروف است.
جمازه بهترین گونه شیری، گوشتی و سواری است که در کشورهای حاشیه خلیج فارس برای اسفاده در مسابقات شتر سورای و تورهای گردشگری بیابان بازار داغی را رقم زده لذا همسایگی هرمزگان با کشورهای حاشیه خلیج فارس و بازار پسندی شتر، می تواند فرصتی بی نظیر برای توسعه صنعت پرورش باشد.
بالغ بر ۱۰ هزار نفر شتر جمازه در هرمزگان وجود دارد که کشور های حاشیه فارس به محوریت امارات عربی متحده به واسطه غفلت مسولان، فرهنگ شترداری بومی خلیج فارس را به نام خود تصاحب کرده اند هرچند
میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی منطقه آزاد ثبت ملی شتر داری بومی خلیج فارس را در دستور کار دارد.
خشکسالی های پیاپی در هرمزگان و نابودی آبشخورهای طبیعی زمینه پرورشی شتر را تحت الشعاع خود قرار داده تا جایی که ساربانان مجبور به رها کردن شترها در بیابان های منطقه می شوند که به طبع خود حوادث ناگواری را رقم می زنند.
وقوع تصادفات رانندگی با شتر های سرگردان در جاده های هرمزگان مهم ترین آسیب پیش روی فعالان در عرصه شترداری است چرا که کم آبی و قلع و قمع درختان کرت بیابانی توسط افراد محلی موجب نابودی زیستگاههای طبیعی شده در نهایت ساربانان برای تامین خوراک دام خود مجبور به رهایی شترها در بیابان های اطراف می شوند.
پرورش سنتی شتر در هرمزگان بدون هیچ گونه زیرساخت های لازم موجب شده تا صنعت آبا و اجدادی به حاشیه رانده شود و جایگاه کنونی استان در این زمینه پرورشی تنها با تکیه بر حداقل ها بدست آید چنانچه اگر با ایجازی ساخت های زمینه توسعه هرچه بیشتر این فعالیت اقتصادی را فراهم کنند علاوه بر درآمدزایی چشم گیر از بروز حوادث رانندگی و مرگ ومیر جاده ای به واسطه برخورد با شتر های سرگردان کاسته می شود.
شترسواری و بیابان گردی یکی از زمینه های تفریحی و گردشگری به شمار می رود که کشورهای حاشیه خلیج فارس با توسعه آن فرصت های ناب اشتغالزا و درآمدزای چشم گیری را رقم زده اند چنانچه اگر زیرساخت های لازم برای ایجاد و توسعه این ورزش در استان کانونی در پرورش و نگهداری شترفراهم شود، قطعا به خلق ثروث و درآمد هنگفت منجر می شود.
طهماسب غلامپور، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان اظهار کرد:براساس آمارها جمعیت دامی شتر در هرمزگان افزون بر 21 هزار نفر است که در سالهای گذشته بیش از 9 هزار 600 نفر شتر در سطح استان هویت گذاری شده و با احتساب هویت گذاری 10 هزار نفر در این دوره، تمام شترهای استان هویت گذاری خواهند شد.
وی تصریح کرد: اجرای این طرح با هدف ثبت و احراز مالکیت شتر، تهیه آمار دقیق از جمعیت پراکنش دام، برنامه ریزی جهت اقدامات اصلاح نژادی و دسترسی سریع به اطلاعات، ردیابی دام از مزرعه تا کشتارگاه، کنترل های قرنطینه ای و بهداشتی تا پایان امسال ادامه دارد.
انتهای پیام/