بورس، بازاری مطمئن اما مغفول
مشهد- ایرنا- کارشناسان اقتصادی بر این باورند که بازار بورس از مطمئن ترین و شفاف ترین روشها برای سرمایه گذاری است که با آگاهی عموم مردم نسبت به آن می توان سرمایه و نقدینگی سرگردان جامعه را به سوی فعالیت اقتصادی مولد و مطمئن هدایت کرد.
گرچه بورس و بازار سرمایه پیچیدگیهای خاص خود را دارند اما شکی نیست که سرمایه گذاری در بورس یک از آسانترین و مطمئن ترین روشهای بکارگیری مفید سرمایه می باشد زیرا بورس مولد است، به چرخه اقتصاد کمک می کند و برخلاف 'سود بانکی' همیشه وابسته به تورم نیست.
بر همین اساس کارشناسان بهترین راه حل برای مهار نقدینگی سرگردان را هدایت آن به سوی بورس می دانند و معتقدند با تقویت بورس می توان بسیاری از کمبودهای مالی و مشکلات اقتصادی کشور را رفع کرد.
* ملاکهای اطمینان بخش سرمایه گذاری در بورس
مدیر بورس اوراق بهادار استانهای خراسان رضوی و خراسان شمالی به خبرنگار ایرنا گفت: مزایای بازار بورس از دو جنبه شرکتها و خریداران سهام قابل بررسی است.
حسن خدادوست افزود: شرکتهایی که سهام خود را در بورس معامله می کنند از ابزارهای موجود در این بازار می توانند برای تامین بخش مالی خود بهره گیرند. به عنوان مثال شرکتها می توانند از انواع صکوک (سند، سفته، انواع حوالجات، تعهدات و اسناد مالی) مبتنی بر دارایی و از صندوقهای مختلف سرمایه گذاری در بورس استفاده کنند.
وی ادامه داد: تامین مالی شرکتها از طریق انتشار سهام خود در بورس باعث ایجاد سرمایه جدید برای آنها می شود، این سرمایه مانند وام بانکی نیست که بهره داشته باشد بلکه به عنوان سرمایه آن را در اختیار خواهد داشت.
مدیر بورس اوراق بهادار استانهای خراسان رضوی و خراسان شمالی گفت: افزایش سهام یا سرمایه از طریق بازار بورس امکانپذیر است و این مهم یک مزیت بزرگ برای شرکت ها به شمار می رود.
وی افزود: برخورداری از معافیتهای مالیاتی، تبلیغات برای شرکتها از طریق تابلوهای نصب شده در بورس، افزایش اعتبار و شفافیت عملکرد شرکتها را می توان از دیگر مزایای بازار بورس دانست.
خدادوست ادامه داد: بازدهی بلندمدت سرمایه گذاری در بورس بیشتر از بازدهی بازار پول و بانک و بهترین مزیت برای سرمایه گذار است، این بازدهی مبتنی بر شرایط بازار و از دو ناحیه شامل سود شرکتها و تغییر قیمتها به دست می آید اما اختیار فروش سهام با سرمایه گذاران است.
وی دسترسی آسانتر به اطلاعات شرکتها را از دیگر مزایای سرمایه گذاری افراد در این بازار ذکر و بیان کرد: شرکتها موظف هستند اطلاعات مالی و غیر مالی اعم از مقدار تولید واقعی ماهانه و مواردی از این قبیل را به صورت شفاف در بورس ارائه دهند و دسترسی افراد به این اطلاعات در بورس رایگان است.
مدیر بورس اوراق بهادار استانهای خراسان رضوی و خراسان شمالی گفت: علاوه بر آن امکان فروش سهام در بورس در هر لحظه ممکن است و به سهولت انجام می شود.
وی افزود: تنوع اطلاعات در باره شرکتها در بورس وجود دارد و بر روی اطلاعات ارائه شده از سوی شرکتها نظارت دقیق صورت می گیرد به نحوی که حسابرسان درجه یک یا درجه 2 که معتمد سازمان بورس هستند حسابرسی شرکت های حضور یافته در بورس را برعهده می گیرند و همه اینها باعث می شود بورس شفافیت اطلاعاتی بیشتر نسبت به سایر بازارهای سرمایه داشته باشد.
خدادوست ادامه داد: در بورس حداقل یا حداکثری برای میزان سرمایه گذاری وجود ندارد، هر سرمایه گذار با هر تحصیلات و شرایط سنی در صورتی که اطلاعات مناسبی از بورس داشته باشد می تواند پس از مراجعه به کارگزاری ها و انجام یک سری امور اداری با سرمایه در اختیار وارد بورس شود.
وی گفت: سازمان بورس کلاسهای آموزشی رایگان در دو قالب کارگاه آموزشی و کلاس های ترمی برای متقاضیان سرمایه گذاری در بورس ارائه می دهد لذا افراد می توانند با مراجعه به کارگزاریها یا سازمان بورس این آموزشها را فراگیرند.
مدیر بورس اوراق بهادار استانهای خراسان رضوی و خراسان شمالی افزود: نوسانات قیمت تولیدات برخی شرکتها، ریسک سرمایه گذاری در بورس را افزایش می دهد اما انتخاب افراد در خرید سهام، میزان ریسک سرمایه گذاری در آن را تعیین می کند، به این معنا که سهم های بزرگ دارای نوسان قیمت و ریسک کمتر و سهم های کوچک نوسان قیمت و ریسک بیشتر دارند.
وی ادامه داد: در مجموع خطرپذیری سرمایه گذاری در بازار بورس بستگی به چیدن سبد سهام و انتخاب شرکتهای مورد نظر از سوی سرمایه گذار دارد.
خدادوست گفت: از آنجا که سازمان بورس به صورت متمرکز مدیریت می شود، سهم بورس در بازار سرمایه و میزان سرمایه گذاری در این بخش از سوی سازمان بورس اوراق بهادار به صورت کلی و سالانه منتشر می شود لذا امکان ارائه آمار منطقه ای میسر نیست.
* بورس کانال مطمئن هدایت نقدینگی سرگردان
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی نیز گفت: کشورهای دنیا از نظر بازار سرمایه به سه دسته تقسیم می شوند. دسته نخست کشورهای 'بانک محور' هستند که سرمایه گذاری در آنها مبتنی بر سپرده گذاری در بانک است که این اتفاق در کشورهای کمتر توسعه یافته رخ می دهد.
علی رسولیان افزود: دسته دوم کشورهای 'بانک و بورس محور' هستند که سرمایه گذاری از کانال بانک و بورس انجام می گیرد و این اتفاق در کشورهای در حال توسعه رخ می دهد.
وی ادامه داد: دسته سوم نیز کشورهای پیشرفته ای هستند که بازار سرمایه در آنها مبتنی بر 'بازار ضمانت، بورس و بیمه' است و بانکها نقش اندکی در تامین سرمایه دارند. هر چقدر سهم بازار سرمایه تقویت شود، سرمایه گذاری و هدایت منابع مالی سرگردان و سرمایه های خرد به سوی بخشهای مولد بیشتر می شود.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی گفت: 16 تریلیون تومان نقدینگی در ایران وجود دارد به این معنا که پول سرگردان در دست مردم بسیار است و می توان از این پول برای تقویت بازار سرمایه بهره گرفت.
وی حجم منابع بانکی خراسان رضوی را 860 هزار میلیارد ریال ذکر و بیان کرد: علاوه بر این، نقدینگیهای خرد بسیاری نیز در اختیار مردم است و همین امر باعث شده شرکتهایی در این استان سربرآورند و با فروش سهام اقدام به جمع کردن این پولها کنند.
رسولیان افزود: اگر بتوانیم بورس و بازار سرمایه را به مردم بشناسانیم و سرمایه های خرد را به سوی بخشهای مولد هدایت نماییم بسیاری از مشکلات اقتصادی حل می شود زیرا تداوم 'بانک محوری' در کشور، اقتصاد را نجات نمی دهد.
وی ادامه داد: بورس، بازاری بسیار مطئمن برای سرمایه گذاری است و با تقویت آن می توان گام بلندی در جهت رونق اقتصاد برداشت.
* بورس بهترین محل عرضه کالا
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: یکی از نقش های مهم و برجسته بورس این است که معاملات در آن بسیار شفاف است و امکان بروز فساد در عرضه کالا در بورس وجود ندارد.
حسن حسینی افزود: وقتی کالایی از طریق بورس ارائه می شود، قیمت آن توسط خریدار به بورس اعلام می شود و رقابت سالم بین شرکتهای ارائه دهنده کالا در بورس بوجود می آید.
وی ادامه داد: در کشورهای دنیا معاملات خیلی بزرگ از طریق بازار بورس انجام می شود، اطلاعات ارائه شده توسط شرکتها در بورس شفاف و مطمئن است زیرا شرکت هایی که در بورس سهام یا کالا ارائه می دهند، موظف هستند همه استانداردهای مالی را رعایت کنند و این مهم خیال خریدار سهام یا کالا را از این حیث راحت می کند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: خرید و فروش سهام در بورس شفاف است و این شرایط بهتر از خصوصی سازی هایی است که در راستای اصل 44 قانون اساسی انجام شده و معامله با این شرکت های خصوصی شفافیت لازم را ندارد.
وی افزود: مردم با مسائل بورس و فرابورس خیلی آشنا نیستند، اگر مردم بدانند مزیت های بورس چیست سرمایه های خرد خود را به سوی بورس هدایت می کنند و هم خود و هم کشور از آن منتفع می شوند.
حسینی ادامه داد: هم اکنون بسیاری از شرکتها به مزیتهای بورس پی برده اند و در شرایطی که امکان حضور در بورس را ندارند سعی می کنند از طریق کانال فرابورس به نحوی در این بازار شرکت کنند.
وی گفت: همچنین نقدهایی بر سازمان بورس اوراق بهادار در زمینه عرضه کالا در بورس وارد است. به عنوان مثال مدتی قبل که مواد پتروشیمی در بورس عرضه می شد سازمان بورس ضوابطی را تعیین کرد که مشکلاتی را برای تولیدکنندگان در زمینه تامین مواد پتروشیمی مورد نیاز خود از طریق بورس بوجود آورد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی افزود: این مشکلات ناشی از فقدان هماهنگی لازم بین شرکت عرضه کننده کالا در بورس و سازمان بورس در حوزه کالایی بود در صورتی که اگر هماهنگیهای لازم بین این دو بخش بوجود آید مردم می توانند به مراتب راحتتر و بی دردسر به کالاها دسترسی یابند.
* عرضه کالا در بورس موجب حذف دلالان می شود
مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: عرضه کالاهای استراتژیک مانند زعفران در بورس باعث حذف دلالان از این عرصه و سود بیشتر زعفرانکاران از محل فروش محصول می شود.
شکوه میرشاهی قیمت کنونی خرید هر کیلوگرم زعفران از کشاورز را در بازار 80 میلیون ریال ذکر و بیان کرد: این در حالی است که در صورت عرضه زعفران در بورس هر کیلو گرم زعفران با نرخ 110 میلیون ریال به فروش می رسد و این سود بطور خالص در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
وی همچنین شفافیت قیمتها و معامله در فضای مطمئن را از دیگر مزایای بورس توصیف و بیان کرد: عرضه کالا و انرژی از طریق بورس منجر به حذف دلالان شده و تولیدکننده نفع بیشتری از زحمات خود می برد.
مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری خراسان رضوی افزود: اگر مردم نسبت به منافع بورس آگاه باشند به جای سپرده گذاری و سرمایه گذاری در بخش های نامطمئن، سرمایه های خرد خود را وارد بورس کرده و از سود آن منتفع می شوند.
وی گفت: در این راستا سومین نمایشگاه تخصصی بورس، بانک، بیمه و رفتارهای اقتصادی روزهای 16 تا 19 بهمن ماه امسال با مشارکت شرکتهای بیمه، سازمان بورس اوراق بهادار و بانکها در محل دائمی نمایشگاه بین المللی مشهد برگزار می شود.
میرشاهی افزود: در حاشیه این نمایشگاه کارگاههای مختلف برای اصناف، فعالان اقتصادی و علاقه مندان به سرمایه گذاری در بورس برپا خواهد شد تا عموم مردم با نحوه سرمایه گذاری، مزایا و نقش بورس در اقتصاد بیشتر آشنا شوند.
7489/1858