از خودکفایی در تولید گندم تا افزایش چهار برابری تولید خرمای پیارم
با مقایسه آمار حوزه کشاورزی هرمزگان قبل و بعد از انقلاب مشاهده می شود این استان با جایگزینی روش های صنعتی به جای سنتی توانسته پیشرفت چشم گیری در بخش های مختلف کشاورزی داشته باشد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛ بخش کشاورزی یکی از منابع اصلی اشتغال و تامین درآمد هر جوامع به شمار می رود که پایداری و پیشرفت آن علاوه بر ایجاد شغل برای روستاییان باعث رونق اقتصادی جوامع نیز می شود؛استان هرمزگان که دارای آب و هوای گرم و خشک بوده محیطی بکر برای رشد برخی از درختان و گونه های خاص گیاهی به شمار می رود و پیشرفت روز افزون در زمینه های کشاورزی را می توان به وضوح در این استان مشاهده کرد.
هرچند در دهه های اخیر با ورود غول خشکسالی به کشور و به تبع آن استان هرمزگان آب چاه ها، رودخانه و ذخایر آبی کاهش یافته اما کم آبی نتوانسته تاثیری بر رونق کشاورزی این دیار داشته باشد چرا که با استفاده از دانش مهندسین و نخبه های ایرانی روش های نوین آبیاری جایگزین مناسبی در آشفته بازار بی آبی شده است.
با مقایسه آمار حوزه کشاورزی هرمزگان قبل و بعد از انقلاب مشاهده می شود این استان با جایگزینی روش های صنعتی به جای سنتی توانسته پیشرفت چشم گیری در بخش های مختلف کشاورزی داشته باشد و حتی در برخی از محصولات توانسته گوی سبقت را از دیگر استان ها نیز بگیرد.
با پیشرفت چشم گیر علمی در حوزه کشاورزی بعد از انقلاب باعث شده دشت های حاصل خیز این استان در برگیراننده محصولات کشاورزی فراوانی باشد و به قاطعیت می توان گفت بخش کشاورزی که از مهم ترین و استراتژیک ترین بخش های اقتصادی کشور بوده در این استان نسبت به سال های قبل از انقلاب رشد فراوانی داشته است.
بدون شک انقلاب اسلامی همان گونه که در بخش های دیگر برکات فراوانی داشته در حوزه کشاورزی نیز دستاورد های بی شماری دارد که مقایسه شرایط کشاورزی قبل و بعد از انقلاب در طول این چهار دهه گویای بسیاری از حقایق است.
مهدی ترابی، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی هرمزگان با اشاره به مقایسه کشت گلخانه ای قبل و بعد از انقلاب اظهار کرد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ گونه کشت گلخانه ای وجود نداشته اما اکنون سطح گلخانه ای در استان 285 هکتار است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی هرمزگان عنوان کرد: کشت گلخانه ای یک روش مناسب برای تولید محصولات است که می تواند تا 10 برابرسطح تولید را افزایش دهد و به همین میزان در مصرف آب صرفه جویی شود.
افزایش 9 برابری تولید گندم در بعد از انقلاب
ترابی با بیان اینکه تولید محصول استراتژیک گندم در هرمزگان بعد از انقلاب 9 برابر افزایش داشته که بخشی از دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی برای رسیدن به خودکفایی این محصول در کشور است، گفت: محصولاتی مانند گندم و کلزا باید مورد توجه ویژه ای قرار گیرد زیرا افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها و سودآوری بیشتر را برای کشاورزان به دنبال دارد.
جایگاه بی نظیر خرمای پیارم و خاصویی
وی به افزایش صادرات خرمای پیارم و خاصویی اشاره کرد و افزود: صادرات خرما در استان از جایگاه ویژه ای برخوردار است به طوری که بسیاری از باغداران نسبت به گسترش باغ های نخل خود تمایل دارند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی هرمزگان میزان تولید خرما در سال جاری را 140هزار تن عنوان کرد و گفت: این مقدار در مقایسه با برداشت 32 هزار تنی سال 57 با افزایش تولید چهار برابری همراه بوده است.
ترابی با تاکید بر اینکه سطح عمده ای از باغات استان به کشت نخل اختصاص دارد که نقش خرما در اقتصاد و معیشت خانوارها تاثیرگذار است، بیان کرد: تازه خوری، صنعتی، خشک، آجیلی و صادراتی از جمله نمونه های محصولات خرما است که در استان کشت می شود.
کشت سنتی به صنعتی تبدیل شده است
وی بر نقش مهم استفاده از تکنولوژی ماشین های کشاورزی در افزایش تولید و بهره وری زراعت و باغبانی تاکید کرد و گفت: افزایش استفاده از ماشین های کشاورزی که می تواند برای گذر از کشت سنتی به مکانیزه کمک کند را در اختیار کشاورزان قرار داده ایم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی هرمزگان در مقایسه پیشرفت بخش کشاورزی قبل و بعد از انقلاب بیان کرد: افزایش سه برابری ضریب ماشینی کردن زراعت، افزایش 65 درصدی کشت گندم، افزایش 100 درصدی ذرت دانه ای، سیب زمینی و جو را از مهم ترین دستاوردهای این بخش در بعد از انقلاب است.
ترابی خاطر نشان کرد: با توجه به خشکسالی های اخیر سعی شده با برنامه ریزی میزان تولید محصولات گیاهی را افزایش دهیم که در این زمینه تسهیلات خوبی به کشاورزان داده شد.
وی در ادامه با اشاره به ترویج آموزش روش های نوین استفاده از ماشین های صنعتی در بخش کشاورزی افزود: با استفاده از این روش شاهد افزایش تولیدات گیاهی با سودآوری بیشتر و کاهش هزینه های تولید خواهیم بود.
ترویج روش های جدید مبارزه با آفات
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان گفت: برای حمایت از زراعت و باغبانی استان روش های جدید مبارزه با آفات و بیماری های کشاورزی آموزش داده شد تا کمترین خسارت به کشاورزان وارد و کیفیت محصولات بیشتر شود.
ترابی با اشاره بر اینکه تولید محصول سالم در دستور کار قرار دارد، عنوان کرد: میزان مصرف سموم به کمترین حد رسیده تا محصولات با سلامت بیشتری به دست مصرف کننده برسد؛ مبارزه بیولوژیک، استفاده از حشرات مفید و روش های نوین مبارزه با آفت و بیماری ها از اولویت های بخش کشاورزی استان محسوب می شود.
افزایش 13 برابری تولید مرکبات در استان
وی با اشاره به افزایش 13 برابری تولید مرکبات گفت: در چهل سال اخیر میزان تولید محصولات مرکبات در هرمزگان از 28 هزار تن به 328 هزار تن رسیده و بسته بندی مرکبات و تغییر عملیات پس از برداشت باعث شده این محصولات در بازار داخل و خارج از کشور جایگاه خوبی داشته باشد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان اظهار کرد: لیموترش، پرتقال، نارنگی، لیموشیرین و گریپ فروت از مهمترین محصولات کشت شده مرکبات درهرمزگان به شمار می رود و نباتات گرمسیری مانند انبه از تولیدات خوبی برخوردار بوده است.
ترابی خاطر نشان کرد: با توجه به قدیمی بودن و کاهش بازدهی باغ ها در استان، طرح نوسازی آن ها در جهت جوان سازی اجرا شد که با این روش نیز می توان مدیریت مناسبی در مصرف آب ایجاد کرد.
انتهای پیام/