دهه دوم انقلاب در زنجان چه خبر بود؟


مطالعات و اجرای طرح ساختمان سد تالوار و گلابر در سال 1374 جهت تأمین آب کشاورزی و صنعت شهرستان‌های خدابنده و ایجرود آغاز شد.

دهه دوم انقلاب در زنجان چه خبر بود؟صنعت بیمه -پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۷، در دهه دوم انقلاب تغییرات بسیاری در استان انجام شد.

بنا به اعلام سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان، در دهه دوم انقلاب اسلامی که به دهه سازندگی در کشور مشهور است، در استان زنجان فعالیت‌های مختلفی در راستای آبادانی و توسعه استان انجام شد که این اقدامات در بخش‌های مختلف آموزشی، فرهنگی، اقتصادی، شهری و … بود.

اهم دستاوردهای دهه دوم انقلاب در استان زنجان (۷۷-۱۳۶۸)

بخش آب

مطالعات و اجرای طرح ساختمان سد تالوار و گلابر در سال ۱۳۷۴ جهت تأمین آب کشاورزی و صنعت شهرستان‌های خدابنده و ایجرود آغاز شد. همچنین مطالعات و اجرای طرح ساختمان سد تهم جهت تأمین آب شرب شهرستان زنجان در سال ۱۳۷۳ شروع به کار کرد و این در حالی است که پیش از انقلاب در استان زنجان سد وجود نداشت.

بخش کشاورزی

اجرای مکانیزه کاشت، داشت و برداشت محصولات به خصوص گندم، توزیع نهاده‌های کشاورزی، توسعه کارگاه‌های کوچک در روستاها به خصوص کارگاه‌های پنیرسازی، طرح قوچ افشاری به منظور انتخاب دام برتر، شروع برنامه‌های اصلاح نژادی دام اصیل، شروع ایجاد زمینه‌های سرمایه‌گذاری از سوی شیلات استان و پرورش و تولید سالانه ماهیان سردابی و گرمایی، از جمله اقدامات انجام شده در حوزه کشاورزی است.

در حوزه کشاورزی اقدامات دیگری نیز از قبیل اجرای طرح راه‌سازی، اجرای طرح‌های کوچک تأمین آب، افزایش تولید محصولات باغی، نقشه‌برداری پلاک‌های استان، اخذ سند اراضی ملی شده، احداث پارک‌های جنگلی، تولید نهال‌های جنگلی و فضای سبز، تهیه طرح‌های مدیریت منابع جنگلی و تعیین ذخیره‌گاه‌ها، ممیزی مراتع و طرح‌های مرتع‌داری انجام شده است.

در این دهه سدهای خاکی در استان احداث شد و اجرای عملیات آبخیزداری و راه‌اندازی مزارع مرغ مادر گوشتی و تخم‌گذار در استان، راه‌اندازی مراکز قطعه‌بندی و بسته‌بندی فرآورده‌های خام دامی و ریشه‌کنی طاعون گاوی در استان انجام شده است.

بخش ارتباطات

ساختار سنتی پست در دوره سازندگی در استان اصلاح و مکانیزاسیون و اتوماسیون شبکه پستی اجرا شد. همچنین سرویس‌های نوین و متنوع نظیر پیشتاز، پست مستقیم، تحویل هوشمند مرسولات به گیرندگان، پست تصویری، پست جواب قبول، صندوق شخصی، پست تلفنی ۱۹۳، پست اکسپرس، پست خرید، خرید اینترنتی ایجاد شد.

بخش بهداشت و سلامت

در بخش بهداشت و سلامت در دهه سازندگی استان، شبکه‌های بهداشت و درمان با جذب بهورز و احداث ۱۴۱ خانه بهداشت، ۲۸ مرکز خدمات جامع سلامت و ۴ پایگاه سلامت غیرضمیمه تشکیل شد. همچنین ایجاد تشکیلات بهداشت حرفه‌ای در صنایع (خانه بهداشت کارگری و …)، ادغام برنامه پیشگیری از بتاتالاسمی ماژور در نظام شبکه (غربالگری زوجین در آستانه ازدواج) سال ۱۳۷۶، آغاز ایمن‌سازی علیه هپاتیت B از سال ۱۳۷۲ و اجرای بسیج همگانی واکسیناسیون فلج اطفال انجام شد.

همچنین در بخش بهداشت و درمان تعداد آزمایشگاه دولتی از ۲۱ به ۳۷ و افزایش آزمایشگاه خصوصی تا ۱۰ مورد تعداد بیمارستان‌ها از ۳ مورد به ۸ مورد و افزایش تعداد تخت فعال از ۳۸۰ به ۱۰۷۵ تخت و تأسیس دانشکده پرستاری ابهرو دانشکده بهداشت و راه‌اندازی ۱۰ رشته مقطع تحصیلی با جذب ۱۰۱ عضو هیئت علمی، انجام شد.

بخش صنعت و معدن

استان زنجان در دهه دوم سازندگی به قطب صنایع نساجی تبدیل شد و تداوم و استمرار واحدهای صنعتی، از جمله مینو، ایران‌ترانسفو، چینی هیس ابهر، پارس‌سویچ، فرش آریان، واحد سرب و روی ایران، واحد فرش سهند، واحد نساجی رازی و ایجاد تشکل‌های فرش دستباف برای قالیبافان ساکن در مناطق روستایی در قالب شرکت‌های تعاونی فرش دستباف روستایی و اتحادیه شرکت‌های تعاونی فرش دستباف روستایی مورد توجه قرار گرفت.

بخش انرژی

ایران جزو کشورهایی است که از منابع و مواهب خدادادی بسیاری بهرمند است که نفت و گاز و معادن از جمله آن است و با توجه به میزان سطح تابش خورشید در کشور و نیروگاه‌های موجود، امکان تولید صادرات برق در کشور وجود دارد.

در دهه دوم انقلاب نیز در استان زنجان برق‌دار کردن ۶۲۲ روستا، افزایش ۱۸۵ درصد خطوط kv230، افزایش ۴۰۹ درصدی خطوط فوق توزیع، افزایش ۳۸۳ درصدی ظرفیت پست‌های kv230، افزایش ۲۷۸ درصدی ظرفیت پست‌های فوق‌توزیع، احداث اولین پست kv400، گازرسانی به ۶ شهر استان و نصب ۴۷ هزار انشعاب گاز شهری، افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی فرآورده‌های نفتی و بهره‌برداری از خطوط انتقال فرآورده‌های نفتی از اقدامات صورت گرفته در حوزه انرژی است.

بخش فرهنگ و گردشگردی

گردشگری که یکی از منابع تغذیه اقتصاد یک کشور است، نقش مهمی در توسعه و کسب درآمد در آن کشور دارد و گردشگری بخش مهمی از اقتصاد است و درآمدی که از این طریق کسب می‌شود، می‌تواند به همه افراد آن منطقه کمک کند، به همین دلیل توسعه آموزش و حمایت از صنایع‌دستی اصیل و بومی استان، حمایت از توسعه، تجهیز کارگاه‌های صنایع‌دستی استان اتفاق افتاد و افزایش کتابخانه‌های عمومی از ۷ باب به ۲۴ باب، راه‌اندازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال ۱۳۷۱، افتتاح مرکز شماره یک کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زنجان در سال ۱۳۷۳ و راه‌اندازی کتابخانه سیار شهری زنجان در سال ۱۳۷۳ از اقدامات فرهنگی انجام شده است.

همچنین احداث، تجهیز و راه‌اندازی مرکز فرهنگی هنری شماره ۲ زنجان، زرین‌آباد و گرماب در سال ۱۳۷۵، راه‌اندازی کانون زبان انگلیسی ایران با هدف ارتقای سطح آموزشی در سال ۱۳۷۵ و ساخت و افتتاح مجتمع‌های فرهنگی و هنری وابسته به ارشاد اسلامی به تعداد ۷ باب در دستور کار قرار گرفته است.

بخش آموزش

آموزش عمومی و آموزش عالی برای پیشرفت و تربیت نیروی انسانی در همه کشورها مورد توجه است و بی‌نیازی کشورها در نیروی انسانی و متخصص سبب پیشرفت کشورها با کم‌ترین مشکلات است، به همین دلیل در دهه دوم انقلاب شاخه کاردانش با هدف تربیت نیروی انسانی ماهر ایجاد شده است.

همچنین احداث سالن‌های ورزشی در مناطق دوردست استان برای کیفیت‌بخشی به ساعات درس تربیت‌بدنی و گرایش دانش‌آموزان به حضور در فعالیت‌های ورزشی، اجرای دوره‌های کوتاه‌مدت برای معلمان، مدیران و کارکنان اداری و کاهش تعداد مدارس دو شیفت، تشکیل تیم‌های سیار و ارائه آموزش‌های مهارتی در روستاها، راه‌اندازی، تجهیز و توسعه و استفاده بهینه از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های منطقه و گسترش حرفه‌های آموزشی و آموزش شاغلان صنایع و صنوف به منظور اشتغال مولد و مستمر جویندگان کار، کارجویان غیرماهر و نیز بالا بردن دانش فنی کارگران، انجام شد. در این دوره حضور زنان در جامعه تقویت شده و گسترش یافت و زنان آموزش‌ها مهارتی دریافت کردند.

بخش آموزش عالی

ارتقای جایگاه از مرکز آموزش عالی به دانشگاه زنجان و توسعه کمی و کالبدی دانشگاه زنجان، اخذ موافقت اصولی برای تأسیس مرکز تحصیلات تکمیلی در علوم پایه زنجان، پذیرش دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته فیزیک و در مقطع کارشناسی ارشد ریاضی، افزایش سهم دانشگاه آزاد در تولید، توسعه و انتقال فناوری و علم و ارتباط و همکاری با مراکز علمی دانشگاهی و فرهنگی، ایجاد فضای آموزشی توسط دانشگاه پیام نور در جهت توسعه آموزش عالی در شهرستان زنجان و ایجاد دانشگاه کار خرمدره از اقدامات انجام‌شده در دهه دوم انقلاب در استان است.

بخش رفاه و تأمین اجتماعی

در دهه سازندگی اجرای قوانین مشاغل سخت و زیان‌آور و بیمه بیکاری، راه‌اندازی مرکز مشاوره برای ارائه خدمات تخصصی روان‌شناختی و اجرای برنامه آموزشی مهارت‌های زندگی، تأمین مسکن ایثارگران، اعطای تسهیلات اشتغال، کمک به امر ازدواج، احداث مسکن، ارائه خدمات مشاوره تخصصی به جامعه هدف سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) و اجرای طرح بیمه روستاییان و ارائه خدمات بیمه‌ای به بیماران خاص در دستور کار قرار گرفت.

بخش مسکن و عمران شهری

در دهه سازندگی، آبادانی شهری بیش از هر بخشی مورد توجه قرار گرفت، به طوری که شروع مطالعات تهیه و اجرای طرح هادی در راستای هدایت بافت کالبدی روستاها، بازسازی مناطق زلزله‌زده رودبار و طارم، احداث مسکن روستایی، آب‌رسانی به شهر آب‌بر از محل چشمه کوثر، شروع عملیات اجرای طرح جمع‌آوری فاضلاب شهر زنجان، شروع عملیات اجرای طرح جمع‌آوری فاضلاب شهر ابهر، تکمیل استخر پارک ملت و محوطه‌سازی ترمینال جدید در سال ۶۸، اجرای کمربندی شمال شهر از شمال‌شرقی به شمال‌غربی ۷۰-۷۴، اتصال خیابان درمانگاه به جاده تبریز، انجام شد.

همچنین می‌توان از آغاز طرح عمرانی در بافت قدیمی شهر و تملک تعدادی از املاک واقع در مسیر ۲۴ متر حد فاصل خیابان شهدا و کوچه دادگستری و شروع اجرای طرح مطالعاتی اصلاح بافت قدیمی شهر، گشایش خیابان ارتباطی کوی انصاریه و اعتمادیه در سال ۷۵، خرید ۷ دستگاه اتوبوس و توسعه ناوگان اتوبوسرانی و تکمیل و راه‌اندازی ترمینال مسافربری زنجان در سال ۷۶، به عنوان طرح‌های انجام‌شده در دهه دوم انقلاب در زنجان اشاره کرد.


منبع:ایسنا

منتخب امروز

زیباترین و شادترین عکس نوشته های شب یلدا