به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین مدیرعامل فروشگاه های زنجیره ای شهروند، معتقد است در شرایط کنونی، برخی از خریدهای مردم، احساسی و از روی هیجان است. او معتقد است در گروه اقلام پروتئینی مانند گوشت، کمبودهایی وجود دارد که باعث می شود مردم در صف خرید بایستند ولی در برخی اقلام مانند مرغ و تخم مرغ، کمبود بازار رفع شده است.
مسعود سریع القلم همچنین می گوید در بازار جنس به اندازه کافی وجود دارد و نیاز نیست مردم در رفتارهای احساسی، خریدهای بیش از نیاز معمول خود انجام دهند. در ادامه گفتگوی ما با مدیرعامل فروشگاه های زنجیره ای شهروند را می خوانید:
تحلیل رفتار مصرف کنندگان و خریداران در ماههای اخیر چطور بوده است؟ فروشندگان می گویند زمانی که برخی اقلام ارزان شود، مردم خرید منطقی ندارند، تحلیل شما از رفتار مصرف کنندگان چیست؟
ما شرایط احساسی و غیرمنطقی در مرداد تا آخر مهر داشتیم. ۹۰ روز مردم در برخی گروه های کالایی به صورت مفصل خرید کردند که اقلام سلولوزی و رب گوجه فرنگی از این جمله بود. در یک ماه اخیر مسئله گوشت و گروه کالایی پروتئینی جدی است. الان گزارشهایی که مرتبا کنترل می کنم، مشخص می کند کماکان گوشت در رتبه اول خرید مردم است با وجودی که شهروند فقط گوشت تنظیم بازار عرضه می کند. مقداری در ارائه سهمیه، شرکت پشتیبانی امور دام دارد کمتر از سهمیه به ما گوشت می دهد که لازم است این مسئله اصلاح شود. یا واردکنندگان و مباشران باید سهمیه بیشتری به فروشگاه های زنجیره ای اختصاص دهد. تا ۳ هفته پیش صف برای خرید گوشت قرمز نداشتیم ولی الان مردم در صف می ایستند تا گوشت خریداری کنند.
چرا کارت ملی خریداران گوشت تنظیم بازار، کنترل می شود؟
تا امروز این اتفاق افتاده که سعی کرده ایم با فرمول مردمی تر این کار را انجام دهیم. این که من ۳ کیلو گوشت بدهم و کارت ملی بگیرم شاید در شان مردم تهران و ایران نیست ولی باید جلوی افراد سودجو را هم گرفت. همکاران ما دارند با دقت این گوشت را توزیع می کنند. مثلا می پرسند اگر شما عضو باشگاه مشتریان ما نیستید، کدملی یا شماره تلفن بدهید تا عضوتان کنیم. ما اطلاعات خریداران را داریم ولی هنوز نتوانستیم این اطلاعات را با سایر فروشگاه ها و مراکز توزیع مبادله کنیم.
در حالی که اصلا نیاز به صف ایستادن است؟
واقعا نیاز نیست، انصافا در دو هفته اخیر، سهمیه های بیشتری به گوشت اختصاص داده شده است. در بخش های دیگر مواد غذایی، گشتیبانی امور دام در حال دو کار دیگر است، یکی سهمیه تخم مرغ تنظیم بازار با تفاوت قیمت ۳۵ تا ۴۰ درصد نسبت به بازار آزاد دارند عرضه می کنند و مردم می توانند از همه فروشگاه های زنجیره ای خریداری کنند
استقبال مردم که از اقلام مزبور غیرعادی نیست؟
نه اصلا مسئله غیرعادی در خرید تخم مرغ نمی بینیم. هر چند تخم مرغ غیرتنظیم بازاری هم عرضه می کنیم و مردم آن را هم می خرند. یک موضوع دیگر درباره گوشت مرغ است. مرغ منجمد با کیلویی ۸۷۰۰ تومان عرضه می شود و هفته ای بین ۳۰ تا ۵۰ تن فقط در شهروند عرضه می شود. استقبال این کالا خوب است و هرآنچه عرضه می شود، مردم می خرند. ولی چون روند قیمت گوشت مرغ رو به کاهش است، این مسئله هم ظرف یکی دو هفته به حالت عادی برمی گردد یعنی نیاز به عرضه گوشت منجمد مرغ هم نیست.
چرا اتفاقی که برای گوشت مرغ و تخم مرغ می افتد و مردم در شرایط عادی خرید می کنند، در گوشت قرمز نمی افتد و خرید مردم هیجانی و بیش از نیازشان شده است؟
گوشت قرمز کالای استراتژیک است. الان این اتفاق افتاده که در تهران بین عرضه و تقاضا فاصله است. قیمت گوشت داخلی هم خیلی زیاد است. قیمت گوشت تنظیم بازار حدود ۴۱ هزار تومان است و طبیعتا مردم استقبال می کنند چون تفاوت فاحشی با بیرون دارد و حدود هر تن، ۶۰ میلیون تومان تفاوت دارد. اتفاقی که افتاده دردناک است، حقوق قشر متوسط و دهک های پایین جامعه به نسبت افزایش تورمی که ظرف امسال اتفاق افتاده، تنظیم نبوده و این دهکها سمت کالاهایی می روند که نرخ کمتری دارند یا دولت عرضه می کند. نگاهم این است کسی که در صف می ایستد، شرایطی دارد که واقعا باید گوشت ۴۰ هزار تومانی بخرد.
در بقیه اقلام، تفاوت معنی داری در رفتار خرید مصرف کنندگان نمی بینید؟
نه، چیز خاصی نیست، میزان مصرف در شرایط عادی است. مصرف کم نشده است، ضمن این که هر چه به پایان سال نزدیک می شوید در برخی اقلام و گروه های کالایی خرید بیشتری اتفاق می افتد. مانند آجیل و خشکبار، مواد شوینده و محصولات سلولزی خرید بیشتری دارند.
جهش در قیمت این اقلام یا کمبود ناگهانی آنها نخواهیم داشت؟
بیش از ۶۰ روز است در هیچ گروه کالایی افزایش قیمت نداشتیم. شهروند به هیچ عنوان اجازه افزایش قیمت کالاها را نداده و با مصرف کنندگان و دولت همراهی کرده است. خیلی هم شرکتها فشار می آورند تا نرخها را افزایش دهیم. شرکتها ما را تهدید می کنند اگر نرخ را افزایش ندهید، به شما کالا نمی دهیم. انصافا تمام همکارانمان در فروشگاه های زنجیره ای و سایر دستگاه ها و وزارتخانه های مختلف نشانه یا واقعیتی درباره این که کالا وجود ندارد، ندیده ایم. کالا وجود دارد ولی باید قیمت ها متعادل شود. تمام تلاش ما در بخش بازرگانی این است که هم جلوی افزایش قیمتها را بگیرند و همچنین کاهش قیمتهایی که با افزایش ارز باید کاسته شوند در دستور کار ما قرار دارد.
پیش بینی شما از تداوم این وضعیت باثبات تا چه زمانی است؟
ما امیدواریم تا اوایل اردیبهشت ماه در همین مسیر حرکت کنیم.
۱۷۲۳۱