شیرخانی: اختلاس های چند هزار میلیاردی با هیچ یک از الگوهای حضرت علی سازگاری ندارد
شفقنا- رییس انجمن مطالعات سیاسی حوزه گفت: در جامعه ای که کارگزاران در رده های پایین مبالغ چند هزار میلیاردی اختلاس می کنند با هیچ یک از الگوهای حضرت امیر(ع) سازگاری ندارند. به گزارش خبرنگار شفقنا در قم، دکتر علی شیرخانی در نشست علمی جایگاه عدالت در آموزه های سیاسی امام علی(ع) که در مرکز انجمن های علمی حوزه برگزار شد […]
شفقنا- رییس انجمن مطالعات سیاسی حوزه گفت: در جامعه ای که کارگزاران در رده های پایین مبالغ چند هزار میلیاردی اختلاس می کنند با هیچ یک از الگوهای حضرت امیر(ع) سازگاری ندارند.
به گزارش خبرنگار شفقنا در قم، دکتر علی شیرخانی در نشست علمی جایگاه عدالت در آموزه های سیاسی امام علی(ع) که در مرکز انجمن های علمی حوزه برگزار شد با اشاره به معنای عدالت گفت: مفهوم عدالت در نهج البلاغه در خطبه ۴۳۷ به معنای قراردادن هر چیز در جای خود آمده است و تقریبا علمای بعدی ما نیز همین معنا را داشته اند مثلا علامه در تفسیر المیزان در جلد ۱ صفحه ۲۷۱ نیز به همین صورت معنا کرده است.
او در خصوص حقیقت عدالت اظهار داشت: وقتی ما عدل را بپذیریم به ناچار به جهان آفرینش نگاه می کنیم و این سوال پیش می آید که عدالت وصف ذاتی جهان آفرینش است یا وصف عرضی. اگر وصف ذاتی بدانیم در تکوینیات این مباحث را خواهیم داشت و بحث از تکوین به تشریع خواهد آمد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: ما انسان ها چون مخلوقات هستیم پس به همان دلیل که تکوین عدالت است ما هم باید عادلانه رفتار کنیم و اگر بخواهیم بگوییم تشریع نیز متناسب با تکوین باشد پس ما نیز باید در حوزه زندگی اجتماعی خود که تشریعا مواردی را جعل می کنیم متناسب با آن تکوین عدل باشد که ما تجسم واقعی آن را در زندگی امیر مومنان(ع) می بینیم و ایشان عدل را در زندگی اجتماعی مطرح می کند.
او در مورد آثار عدالت در جامعه و حکومت گفت: حضرت امیر(ع) در نهج البلاغه یکی از رازهای اساسی بقای حکومت و هدف از حکومت را عدالت و در ادامه عدالت را راهی برای ایجاد امنیت می داند.
شیرخانی ادامه داد: حضرت امیر(ع) در نهج البلاغه عدالت را نوعی زیبایی برای حکومت می داند و اگر بی عدالتی و ظلم باشد فساد شکل می گیرد و اگر حکومت به دست نابخردان و تبهکاران بیفتد از مسیر عدل خارج می شود و به سمت ظلم می رود که زمینه فساد حکومت خواهد بود.
او در زمینه حق مردم بر حکومت و بالعکس از منظر امام علی(ع) بیان کرد: مسئله حق از مواردی است که اگر مردم به نحو مطلوب حق خود را در حکومت بگیرند و حکومت هم حق خود را اعمال بنماید این تناسب و عدل از ملزوماتی است که باید در مسئله حکومت وجود داشته باشد.
رئیس انجمن مطالعات سیاسی حوزه با اشاره به خطبه ۱۶۴ نهج البلاغه در خصوص پیشوای عادل گفت: اگر کسی عدالت را برپا می کند کسی است که خود هدایت شده است و یکی از ویژگی های امام جماعت ما نیز همین امر است. در بیانات امام راحل در خصوص حاکم آمده است؛ ویژگی حاکم عدم گناه به معنای مطلق است و اگر اینگونه باشد این امام عادل خود هدایت یافته است و می تواند افراد جامعه را به صورت هدایت یافتگی سوق دهد و حاکم عادل در رنج مردم شرکت می کند.
شیرخانی افزود: حضرت امیر(ع) عدم چشمداشت به مال مردم و بیت المال را از دیگر ویژگی های حاکم عادل می داند و در نامه های خود بر این مسئله تاکید دارد هم بر حاکمان و هم بر کارگزاران. در جامعه ای که کارگزاران در رده های پایین مبالغ چند هزار میلیاردی اختلاس می کنند با هیچ یک از الگوهای حضرت امیر(ع) سازگاری ندارند.
او با بیان عدالت کارگزاران از منظر امام علی(ع) گفت: حضرت چندین کارگزار را مطرح می کند؛ عدالت در جنگ و فرماندهان جنگی که چگونه باید باشد، عدالت در گرفتن بیت المال، عدالت در گرفتن زکات و عدالت در قضاوت که بسیار بر آن تاکید دارند.
رئیس انجمن مطالعات سیاسی حوزه تصریح کرد: اگر بحث عدالت، ابعاد و زوایای گسترده آن را بررسی کنیم منحصرا آن را در نهج البلاغه خواهیم دید و اینها گنجینه ای است که می توان از سخنان حضرت امیر(ع) جمع آوری کرد و اگر بتوانیم آن را خوب عرضه کنیم در قرن ۲۱ و بعد از ۴۰ سالگی انقلاب تحفه بسیار مطلوبی برای جهانیان خواهد بود.
شیرخانی تاکید کرد: حضرت امیر(ع) با بیان این سخنان در بحث عدالت حاکمان با صراحت اعلام می کند که اولا باید خالصانه خدمت کنند و دروغ و کذب و پنهان کاری در حکومت نداشته باشند.