فال حافظ به همراه تعبیر، معنی و شاهد فال
فال حافظ سرشار از عشق و امید است. فال حافظ آنلاین واقعی با تفسیر و معنی ابیات همراه فایل صوتی غزلیات حافظ، تعبیر درست فال و نتیجه فال حافظ در این مطلب آورده شده است.
اکنون تو نیز خالصانه نیت خود را در نظر بگیر، فاتحهای بخوان و زیر لب این جملات را زمزمه کن:
تو محرم هر رازی!
تو را به خدا و به شاخ نباتت قسم میدهم
حدود هفتصد سال پیش شخصی پا به عرصه وجود نهاد که بر فرهنگ مشرق تأثیری فراوان بجای گذاشت و فال زدن به دیوان او رواج فراوان یافت. فال به معنای پیشبینی و پیشگویی بخت و طالع است و فال گرفتن از نیک و بد بخت و طالع خود یا دیگری آگاه شدن و از آینده وضع و حال اطلاع یافتن است و با وسایل و روشهای گوناگون فال گرفته میشود. فال گرفتن با دیوان حافظ شاید در نگاه اول همانند دیگر فالها برای خبر از آینده باشد، اما جایگاه ممتاز خواجه حافظ شیرازی بالاتر از آن است که بخواهیم فال حافظ را تا سطح فالهایی همچون فال شمع، فال تاروت، فال قهوه و... پایین آورده و در دستهبندی دیگر فالها قرار دهیم. به همین سبب پیش از آنکه فال حافظ بگیریم، بهتر است بیشتر با این فال آشنا شویم.
در صورتی که مطالعه بخش خاصی مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در فهرست زیر به موضوع دلخواه خود برسید.
تاریخچه فال حافظ؛ جایگاه فال حافظ در زندگی ایرانیان فال بختیاران؛ زیباترین فالهای دیوان حافظ فالهای تاریخساز؛ چهار حکایت از فال گرفتن افراد مشهور راز محبوبیت فال حافظ از زبان ادیبان معاصر راه و روش فال حافظ؛ چگونه فال حافظ بگیریم؟ تأیید لسان الغیب بر فال؛ شاهد فال چیست؟ چطور فال حافظ را تعبیر و تفسیر کنیم؟تاریخچه فال حافظ؛ جایگاه فال حافظ در زندگی ایرانیان
زدهام فالی و فریادرسی میآید
که گرچه غرق گناهست میرود به بهشت
برخی دیگر از مورخان این حکایت را بدون منبع موثق میدانند. در کتب و منابعی همچون تاریخ دِیار بَکریه، تاریخ اولین فال حافظ را هفتاد سال پس از مرگ حافظ نوشتهاند. تفأل به دیوان حافظ در زمان صفویه به اوج خودش رسید. در زمینه فال حافظ آنچنان مبالغه شد که حکایتهای عجیبی از اعتبار فال حافظ نقل میشود. دو نمونه از کتابهایی که درباره فال حافظ نوشته شده یکی تألیف حسین کفوی در اواخر قرن دهم است که حدود ۱۴۰ حکایت از این دست را در کتابی به ترکی گرد آورد. کتاب دیگر رساله لطیفه غیبی اثر محمد بن محمد دارابی، از معاصران شاه عباس دوم صفوی است که در آن نیز حکایاتی از این دست آمده است.
پس از آن که حافظ جای خود را در خانه همه ایرانیان باز کرد، رسم و رسوماتی در زمینه تفأل به دیوان حافظ وارد فرهنگ عامه مردم شد. بجز فال شخصی که هرکس در خلوت خویش میگیرد، این روزها فال حافظ یک آیین دستهجمعی شده است. به عنوان مثال میتوان به حضور پررنگ فال حافظ در آداب و رسوم شب یلدا در سالهای اخیر اشاره کرد. همچنین مردم ایران بجز شب یلدا، عید نوروز بر سر سفره هفتسین، بعداز ظهر سیزده به در، جشن تیرگان و اعیاد ملی و مذهبی و دیگر زمانهای دور هم جمع شدن با دیوان حافظ فال میگیرند. رسم بر این است که یک نفر از بزرگان خانواده یا کسی که شعر را به خوبی میخواند یا کسی که خوب فال میگیرد، نیت و در دل آرزویی میکند؛ سپس به طور تصادفی صفحهای را از کتاب دیوان حافظ میگشاید و با صدای بلند شروع به خواندن میکند.
فال بختیاران؛ زیباترین فالهای دیوان حافظ
گل در بر و می در کف و معشوق به کام است
سلطان جهانم به چنین روز غلام است
در مجلس ما ماه رخ دوست تمام است
جان بی جمال جانان میل جهان ندارد
هر کس که این ندارد حقا که آن ندارد
سحر با باد میگفتم حدیث آرزومندی
خطاب آمد که واثق شو به الطاف خداوندی
دعای صبح و آه شب کلید گنج مقصود است
بدین راه و روش میرو که با دلدار پیوندی...
سیه چشمان کشمیری و ترکان سمرقندی
ستاره ای بدرخشید و ماه مجلس شد
دل رمیده ما را رفیق و مونس شد
ای پادشه خوبان داد از غم تنهایی
دل بی تو به جان آمد وقت است که بازآیی
دریاب ضعیفان را در وقت توانایی
فالهای تاریخساز؛ چهار حکایت از فال گرفتن افراد مشهور
شاه اسماعیل اول، مؤسس سلسله صفویه به همراه ملا مگس، یکی از ملاهای جاهل و متعصب به زیارت قبر حافظ رفت. ملا مگس به شاه اصرار کرد که بقعه حافظ را منهدم کند و حافظ را به پیروی طریقه سنت و جماعت متهم کرد. شاه امضای این تصمیم را به تفأل به دیوان حافظ موکول کرد و وقتی دیوان را گشود این مطلع آمد:
یعنی غلام شاهم و سوگند میخورم
عِرض خود میبری و زحمت ما میداری
~~~~~~~~✦✦✦~~~~~~~~
هنگامی که شاه عباس دوم قصد جنگ با آذربایجان را داشت و تبریز، پایتخت آن ملک را هدف مقصود قرار داده بود؛ چون برای امضای این عزیمت به دیوان حافظ تفأل زد این بیت برآمد:
بیا که نوبت بغداد و وقت تبریز است
~~~~~~~~✦✦✦~~~~~~~~
شاه عباس دوم غلامی به نام سیاوش داشت. دیگر غلامان از راه حقد، کینهورزی و حسد درصدد قتل او بودند و همواره علیه وی نزد پادشاه سعایت و سخنچینی میکردند و او را واجب القتل میدانستند. شاه، چون در این باب فالی از دیوان حافظ برگرفت، این بیت برآمد:
شرمی از مظلمه خون سیاوشش باد
~~~~~~~~✦✦✦~~~~~~~~
میرزا محمد شفیع متخلص به عشرت نوه وصال شیرازی، منسوب به یکی از بزرگترین خاندانهای شعر و ادب شیراز در قرن سیزدهم هجری بود. او نامزدی داشت و چنان مقرر بود که در ماه شعبان عقد مزاوجت آن دو را بسته و جشن عروسی برپا کنند. جمعی از بزرگان خانواده عقیده داشتند که باید مجلس عیش و سرور را به بعد از رمضان محول کنند، چون بر سر این اختلاف سخن به دراز کشید، همه مردد ماندند؛ پس داوری را به دیوان حافظ برده فالی بر آن زدند. این غزل برآمد:
عالم پیر دگرباره جوان خواهد شد
ماه شعبان مده از دست قدح کاین خورشید
از نظر تا شب عید رمضان خواهد شد
ای دل ار عشرت امروز به فردا فکنی
مایه نقد بقا را که ضمان خواهد شد؟
منبع: از سعدی تا جامی، نوشته ادوارد براون، با ترجمه و حواشی علیاصغر حکمت
راز محبوبیت فال حافظ از زبان ادیبان معاصر
بهاءالدین خرمشاهی حافظپژوه مشهور درباره دلیل اینکه فال حافظ درمیان همه اقشار جامعه و در طی قرون فراگیر شده میگوید:«راز فال حافظ نظرکردگی اوست. حافظ نظر کرده است، او به مردم ایران نظر دارد و مردم به او نظر دارند و خدا به هر دو.»
میرجلال الدین کزازی پژوهشگر در این زمینه میگوید:«شیوه سخنوری حافظ به گونهای است که امکان فال زدن با دیوان او را فراهم میآورد. حافظ آنچنان نغز و نهان و هنرورزانه پیوندهایی پنهان در میان واژهها و پارههای پندار خویش در بیت، پدید میآورد که از بیت او میتوان بیش از یک گزارش کرد. از همین روست که هر کسی میتواند بیت یا غزل را بر پایه اندیشه و خواست خود بگذارد و پیامی را که میخواهد در آن بیابد. از سوی دیگر پیوندهای نهانی و فراسویی حافظ با جهان راز شاید انگیزهای است دیگر که چنین ویژگی شگفتآوری به سرودههای او بخشیده است.»
امیر اسماعیل آذر استاد ادبیات فارسی دلیل درست بودن فال حافظ را وصل بودن حافظ به عالم غیب میداند:«بیشترین نگاه حافظ در غزل به قرآن مجید است؛ یعنی شما در کمتر غزلی از اشعار حافظ ممکن است جای آیهای از قرآن و حدیثی را نیابید. به نظر من اینکه حافظ را با لقب لسانالغیب میشناسند، به این دلیل است که حافظ با قرآن پیوند ذهنی و روحی داشته است؛ بنابراین به دیوانش تفأل میزنند، نام خدای تعالی را میبرند و از خدا میخواهند که آنها را به غیب وصل کند.»
منصور رستگار فسایی یکی دیگر از حافظپژوهان درباره علاقهمندی ایرانیان به فال حافظ بر این باور است:«حافظ نماد آرزومندیهای تاریخی و ذوق هنری و زیباییشناسانه ایرانیان و بازتاب همه احساسهای نیک و بدی است که بسیاری از مردم ایران آن را حس می کنند ولی نمیتوانند این احساسها را بیان کنند. به همین دلیل است که ایرانیان با دیوان حافظ فال میگیرند. فال حافظ یک امر خرافی و تصادفی نیست بلکه ما اندیشه خود را در کنار اندیشه حافظ قرار میدهیم و پس از آن به یک نتیجهگیری میرسیم. بنابراین فال حافظ یک مشاوره آگاهانه با اوست و این امر تنها در یک جامعه توسعه یافته امکان وقوع مییابد. به عبارت دیگر فال حافظ بازتاب و آیینه یک ملت رشد یافته است.»
همه این سخنان حاصل تحقیق و برآیندشان راز ماندگاری فال حافظ است، حافظ از طرفی از طریق انس با قرآن به عالم غیب متصل بوده و از طرف دیگر سخنش به دلیل وجود صنعت شعری ایهام دارای معانی متعدد است که هرکدام از معانی با یکی از حالات درونی انسانها هماهنگی دارد.
راه و روش فال حافظ؛ چگونه فال حافظ بگیریم؟
این شخص قبل از گرفتن فال، با آرامش نشسته، دیوان حافظ را با احترام از قسمت شیرازه کتاب در دست چپ میگیرد. طبق سنت فالگیری، این دیوان باید مجموعهای کامل از تمامی اشعار حافظ باشد و صرفاً منتخب بهترین شعرهای حافظ شیرازی نباشد. آنگاه با توجه به میزان عقاید مذهبیاش یک حمد و سوره میخواند و صلواتی نیز نثار روح حافظ میکنند. در زمانهای قدیم بعد از خواندن فاتحه ممکن بود نذر کنند که اگر حافظ گره از کارشان گشود، تعدادی شمع بر سر مزار او روشن کنند که البته این رسم اکنون منسوخ شده است. بعد از خواندن فاتحه و نذر جملات متعددی هست که توسط فالگیرنده گفته میشود؛ نمونهای از این جملات عبارتند از:
حافظ ای حافظ شیرازی، بر من نظر اندازی، من طالب یک رازم، تو کاشف هر فالی، قسم به شاخه نباتت قسم میدهم به قرآنی که در سینه داری، این فال مرا بگشای.
ای حافظ شیرازی، تو کاشف هر رازی، به حق شاخ نباتت، به حق جام شرابت، منظور خودت را از مراد ما بیان کن.
ای حافظ شیرازی، تو کاشف هر رازی، ما طالب یک فالیم، بر ما بنما رازی.
ای خواجه حافظ شیرازی، تو که دانای هر رازی، آینده ما را خوب بنوازی.
آنگاه شخص ضمن خواهش قلبی از خواجه برای راهنمایی، نیت میکند و با انگشت دست راست خود صفحهای را میگشاید. بعضیها در این مرحله برای اینکه بیشتر بر نیت و احوال قلبی خویش تمرکز کنند، چشمان خود را میبندند.
وقتی فال گیرنده دیوان را گشود، اولین غزل صفحه سمت راست فال اوست. فرد شعر را میخواند و آن را با توجه به احوال زندگیاش شخصیسازی میکند، یعنی تصور میکند که حافظ تنها و تنها او را مخاطب سرودن این شعر قرار داده است. در هر غزل، یک بیت بیش از بقیه با حال و هوای فرد مناسبت دارد و هرکسی با بخشی از شعر بیشتر از بقیه ابیات ارتباط برقرار میکند که همان قسمت خاص فال او محسوب میشود.
تأیید لسان الغیب بر فال؛ شاهد فال چیست؟
روش اول اینکه مجدداً به دیوان خواجه تفأل بزند. عدهای این کار را نوعی بیاحترامی به جایگاه حافظ و قول او میدانند؛ پس بهتر است که صاحب فال از روش دوم برای درک منظور حافظ بهره بگیرد و آن ادامه صحبت و مشورت با حافظ در همان صفحه است. بنابراین غزلی را که بلافاصله پس از غزل فال آمده، میخواند. این غزل شاهد فال نام دارد و به فرد کمک میکند که دریابد حافظ درمورد نیت او چه نظری دارد. در حقیقت شاهد فال نظر شخصی حافظ و تأییدی بر فال محسوب میشود.
درباره اینکه شاهد فال چیست، نظریات دیگری نیز وجود دارد؛ یکی اینکه فقط سه بیت نخست از غزل بعدی شاهد فال خواهد بود و برخی هفت غزل بعد از فال را به عنوان شاهد فال درنظر میگیرند. در میان نظریات مختلف درباره شاهد فال، غزل بعدی به عنوان شاهد فال مشهورتر و معتبرتر است که ما نیز در فال حافظ ستاره از این نظریه تبعیت کردیم.
چطور فال حافظ را تعبیر و تفسیر کنیم؟
یکی از دشواریهای تعبیر و تفسیر فال حافظ برای مخاطب امروزی فهم معنی واژگان حافظ است که مسئلهای کاملاً بدیهی میباشد. با توجه به اینکه حافظ حدود هفت قرن با ما فاصله دارد، تعدادی از واژگان زمان او منسوخ شده یا تغییر کاربرد پیدا کرده است و اصطلاحات پیچیده ادبی او نیاز به معنی شدن دارند. همچنین به دلیل زبان رمزی حافظ و تشبیهات و کنایات که در شعر حافظ فراوان یافت میشود، تفسیر توسط خود شخص با سختی همراه است و حتی گاهی ممکن نیست. در چنین مواقعی باید به فردی آگاه از دنیای شعر مراجعه کنید و بخواهید که مقصود حافظ را برای شما بیان کند.
این روزها که فال حافظ آنلاین در میان افراد جامعه رایج و پرکاربرد شده است، بهترین راه برای تفسیر و تأویل فال، یافتن سایتی است که تفسیرهایش اصولیتر و دقیقتر باشد و از کتب تفسیر شعر موثق و مطمئن برای معنی کردن شعر بهره برده باشد و سایت ستاره با توجه به قرار دادن منابع شعری معتبر به عنوان مبنای تعبیر و تفسیر فال، معتبرترین فال حافظ آنلاین را در اختیار دارد.