آتش سوزی« کلیسای نتردام» پاریس
کلیسای نتردام غروب دوشنبه دوشنبه، ۲۶ فروردین ۱۳۹۸(۵اوریل۲۰۱۹) دستخوش حریق شد و زبانههای آتش، این نماد مذهبی و تاریخی شهر پاریس را ویران کرد؛ خسارتی اندوهناک برای پایتخت فرانسه.
آتش سوزی در کلیسای جامع «نتردام دُ پاری» اندکی پیش از ساعت ١٩ بوقت محلی در بخش شرقی ساختمان آغاز شد و بسرعت تمام سقف بنا را سوزاند.
اندکی پس از آغاز آتش سوزی تمام سقف ساختمان فرو ریخت و همراه آن فلش (مناره) بلند بنا و ناقوس کلیسا فرو افتاد و شعله های حریق به بخش غربی کلیسا و حاشیۀ دربهای وردی اصلی نیز سرایت کرد. با این حال آتش نشانان موفق شدند دامنۀ آتش را در این بخش محدود سازند و از سوختن آن جلوگیری کنند.
کلیسای «نتردام دُ پاری» از چندی پیش در دست مرمت بود.
ابری متراکم از دود شهر پاریس را فرا گرفت و خاکسترهای ناشی از این آتشسوزی تا دوردستها پراکنده شد. پاریسیهای نظارهگرِ این صحنه، در حالتی از بهت و حیرت فرو رفته بودند.
رئیسجمهوری فرانسه در توئیتی گفته است که «کل کشور در غم و اندوه است».
وی افزود: «من به فکر همه کاتولیکها و شهروندان فرانسوی هستم. مثل تمام هموطنانمان، غمگینم هنگامی که میبینم این بخش از زندگی ما در حال سوختن است».
کلیسای نتردام از محبوبترین نقاط گردشگری در فرانسه بود که سالانه بیش از ۱۳ میلیون بازدید کننده داشت.
هزاران نفر در خیابانهای اطراف کلیسای نتردام غمگینانه نظارهگر آتشسوزی هستند.
کاخ الیزه این آتشسوزی را «وحشتناک» توصیف کرده است.
یک سخنگوی کلیسا به خبرگزاری فرانسه گفته است ساختار چوبی که سقف را نگه میداشت در آتش از بین رفته است.
ساخت کلیسای نتردام در سال ۱۱۶۰ میلادی آغاز و در سال ۱۲۶۰ بخشهایی زیادی از آن تکمیل شد.
آتشنشانی پاریس اعلام کرده احتمال میرود که آتشسوزی «مرتبط» با عملیات بازسازی در این کلیسا باشد. اطراف کلیسای نتردام داربستهایی برپا شده بود که مربوط به یک پروژهای شش میلیون یورویی برای مرمت آن بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، تلویزیون ۲ فرانسه به نقل از پلیس اعلام کرده که این یک حادثه بوده است.
مانوئل مکرون(رئیس جمهورفرانسه) سخنرانی مهم تلویزیونی خود را که قرار بود غروب دوشنبه انجام دهد به خاطر «آتشسوزی وحشتناک نتردام» به وقت دیگری موکول کرده است.
گزارش خبرگزاریها حاکی است که آقای مکرون به محل حادثه رفته است.
آنه هیدالگو، شهردار پاریس، در توئیتی این آتشسوزی را «وحشتناک» خوانده و نوشته است: «آتشنشانی پاریس در تلاش است تا زبانههای آتش را کنترل کند».
پلیس پایتخت فرانسه نیز در توئیتی از ساکنان پاریس خواسته است که از تجمع در اطراف کلیسا خودداری کنند تا «راه برای خودروهای نجات باز باشد».
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، نیز توئیت کرده است: «دیدن این آتشسوزی مهیب در کلیسای نتردام در پاریس وحشتناک است. شاید آبپاشهای هوایی بتوانند آتش را خاموش کنند. باید سرعت به خرج داد!»
دفتر آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، در بیانیهای بنای این کلیسا را «نمادی از فرانسه و فرهنگ اروپایی ما» خواند.
اشفتن زایبرت، سخنگوی خانم مرکل، در صفحه توئیتر خود نوشته است: «این تصاویر وحشتناک از نتردام در آتش، دردناک هستند. نتردام نماد فرانسه و فرهنگ اروپایی ماست. ما به فکر همه دوستان فرانسویمان هستیم».
ساخت کلیسای نتردام در سال ۱۱۶۰ میلادی آغاز و در سال ۱۲۶۰ بخشهایی زیادی از آن تکمیل شد.
ویکتور هوگو در اثر سال ۱۸۳۱ خود به نام «گوژپشت نتردام» که فیلم مشهوری نیز از روی آن ساخته شده است، این کلیسا را محور داستانگویی خود قرار داد که اقبال مردمی به آن را احیا کرد.
کامیل پاسکال، مورخ فرانسوی، به تلویزیون «بیافام» گفته که آتش «میراثی غیرقابل ارزشگذاری» را نابود کرده است.
وی اظهار داشت: «هشتصد سال بود که این کلیسا نظارهگر پاریس بود. قرنها بود که ناقوسهای نتردام زنگ حوادث شاد و تلخ را مینواخت».
تاریخچه کلیسای نوتردام
پروژه ساخت کلیسا در سال ۱۱۶۳ و بعد از اینکه پاپ الکساندر سوم ایدهی ساخت یک کلیسای جامع جدید را بنا نهاد، شروع شد. در زمان مرگ اسقف موریس دو سولی در سال ۱۱۹۶، بخشهای زیادی از کلیسا تکمیل شده بود و سالن اصلی هم در حال اتمام بود. در سال ۱۲۰۰ کار برروی ضلع غربی آغاز شد که شامل پنجره مدور بزرگ و برجها بود. ساخت باقی بخشهای این بنا حوالی سال ۱۲۵۰ تکمیل شد. همچنین در دهه ۱۲۵۰ بازوییهای کلیسا توسط معمارهایی به نام ژان دوشِل (Jean de Chelles) و پیر دو مونتروی (Pierre de Montreuil)، به سبک جدیدی از معماری گوتیک تغییر شکل یافتند. عناصر باقیماندهی دیگر نیز به مرور طی قرن بعدی کامل شدند.
بنای کلیسا ۱۲۸ متر طول و سالن اصلی آن ۱۲ متر عرض دارد. نقشه صلیبیشکل، سالن مرتفع، قسمت بازویی و برج از معماری رومانسک قرن ۱۱ وام گرفتهشدهاند، اما طاقهای نوکتیز و سقف شیاردار آن کاملاً گوتیکی هستند. کلیسای نوتردام در واقع اولین کلیسای جامعی بود که در آن از پشتبندهای مایل بیرونی برای حمایت از دیوارهای بلند استفادهشده بود. این پشتبندها از اول در معماری بنا در نظر گرفته نشده بودند، بلکه بعد از مشاهده ترک و شکستگی دیوارهای نازک بالا تحت فشار وزن سقف به آن اضافه شدند. علاوه بر پشتبندها، ستونهای متعدد دیگری نیز برای این منظور در نظر گرفته شد.
یکی از علل شهرت نتردام، مجسمههای بیرونی و ناودانهایی از موجودات عجیب و غریب بودند که به عنوان ستونهای حمایتی و لولههای خروج آب باران نیز کاربرد داشتند.